Blockchain heeft zijn use-cases al vastgesteld voor een aantal goede doelen. Vluchtelingen helpen en armoede in ontwikkelingslanden verminderen, om er maar een paar te noemen. Nu bewijst blockchain ook zijn waarde voor kwetsbare mensen dichter bij huis. Verschillende steden voeren nu op blockchain gebaseerde initiatieven om daklozen te helpen sneller en gemakkelijker toegang te krijgen tot de diensten die ze nodig hebben.

De omvang van dakloosheid

Zoveel als 3,5 miljoen Amerikaanse mensen ervaren dakloosheid elk jaar, met meer dan 550.000 slapen ruw op een willekeurige nacht. Meer dan de helft van degenen die dakloos zijn, zijn gezinnen met kinderen. Velen bevinden zich in de grotere steden, met 1 op de 5 daklozen in New York City of Los Angeles. De dingen in het VK zijn nog somberder, met meer dan 300.000 daklozen, maar voor een veel kleinere nationale bevolking dan de VS..

Mensen worden om uiteenlopende redenen dakloos, waaronder tragische veranderingen in levensomstandigheden, zoals het verlies van een familielid of een baan. Psychische aandoeningen en verslaving zijn ook vaak verantwoordelijk. Bij jongere mensen zijn het vaak familiegeschillen die hen dwingen het huis uit te gaan zonder dat ze ergens heen kunnen. Hoewel sommigen op straat belanden, slapen anderen misschien ruw in auto’s of gaan ze met vrienden van de ene naar de andere plek slapen.

De noodzaak van ID

Met vrijwel geen middelen voor persoonlijke veiligheid, kunnen daklozen moeite hebben om hun bezittingen veilig te stellen. Documenten die hun identiteit en socialezekerheidsstatus bewijzen, kunnen snel beschadigd, verloren of gestolen raken. Zonder geldige identiteitsbewijzen hebben daklozen geen toegang tot de dagelijkse diensten die we gewoonlijk als vanzelfsprekend beschouwen.

Een Amerikaanse studie toonde aan dat van daklozen zonder identiteitsbewijs meer dan 53 procent de toegang tot voedselbonnen werd ontzegd en meer dan 51 procent de toegang tot sociale zekerheidsuitkeringen werd ontzegd.

Bovendien, zelfs als een dakloze die zijn identiteitsbewijs kwijt is, een vervanger gaat halen, is de vreselijke ironie dat ze meestal een vorm van identiteitsbewijs moeten verstrekken om een ​​vervangend identiteitsbewijs te krijgen. Ze zitten dus vast in een bureaucratische Catch-22. De diensten die hen kunnen helpen van de straat te komen, zijn voor hen onbereikbaar.

Hoe Blockchain daklozen kan helpen

MyPass-project in Austin, Texas

Blockchain onthult zijn potentieel op het gebied van self-sovereign identity. Identiteitsdocumenten kunnen digitaal worden geverifieerd en opgeslagen op de blockchain, waardoor de noodzaak voor individuen om fysieke identiteitsdocumenten bij zich te hebben, overbodig wordt. Een nieuw project in Austin, Texas zet dit nu neer blockchain use case om te werken in dienst van de dakloze bevolking van de stad.

MyPass slaat gedigitaliseerde documenten op voor daklozen. Het systeem slaat identiteitspapieren op, maar kan ook medische dossiers opslaan, waardoor iemand vanuit verschillende klinieken kan worden behandeld. Het individu krijgt een veilige login, zodat hij vanaf elke computer, smartphone of via sms toegang heeft tot zijn documentopslag. Dus als ze een kliniek gebruiken, kunnen ze de computer van de kliniek gebruiken om hun gegevens in te voeren. Ze kunnen dan alle documentatie verstrekken die nodig is voor de behandeling of bewijs van medische geschiedenis.

Stad Austin, TX

Austin, TX is een van de eerste steden die blockchain gebruikt om daklozen te helpen

Hoewel dit zich nog in de pilotfase bevindt, is de hoop groot dat het op grotere schaal kan worden gerepliceerd. Het project ontving financiering van de Bloomberg Philanthropies Mayors Challenge. Nu proberen een aantal goede doelen en andere organisaties in Austin enkele aanvankelijke problemen op te lossen, zoals het omgaan met verloren inloggegevens. Maar gezien het potentieel van het project om daklozen in Austin te helpen, zijn dit geen noemenswaardige hindernissen die moeten worden overwonnen.

Fummi-project in New York City

New York City heeft in samenwerking met de organisatie ook een soortgelijk project uitgeprobeerd Blockchain voor verandering. In 2017 heeft de organisatie uitgedeelde smartphones tot drieduizend daklozen in New York. De telefoons waren al geladen met een app genaamd Fummi.

In samenwerking met andere serviceproviders creëerde de groep digitale identiteiten voor de telefoonontvangers. Met het digitale record hadden individuen ook toegang tot een account om digitale Change Coins te ontvangen. De telefoons bevatten een vooraf geladen saldo van de munten. Ontvangers zouden meer munten kunnen verdienen door activiteiten zoals het doorverwijzen van nieuwe gebruikers en het kopen van diensten via het platform.

Smartphone

Smartphones en blockchain kunnen een krachtige hulpbron zijn voor daklozen

Verder gaan

Deze twee projecten zijn momenteel de enige gedocumenteerde voorbeelden van blockchain die wordt gebruikt om daklozen te helpen. Niettemin leden van de blockchain-gemeenschap speculeren over de volgende stappen. Digitale identiteit lijkt een natuurlijke ontwikkeling, vooral omdat het al met succes is ingezet door het Wereldvoedselprogramma om vluchtelingen te voeden.

Het registreren van de identiteit van daklozen op een blockchain heeft andere voordelen voor de dienstverleners die hen helpen. Een permanent gedeeld record zorgt voor efficiëntie voor aanbieders zoals opvangcentra. Met een deelbaar digitaal record hoeven ze niet langer tijd en middelen te besteden aan het aan boord krijgen van iemand bij elke verhuizing.

Vooral het gebruik van beveiligde digitale portemonnees voor het verdelen van geld aan daklozen creëert een veiliger alternatief dan echt contant geld. Het dragen van contant geld maakt daklozen een gemakkelijke prooi voor diefstal. Uitgaven voor digitale valuta zijn ook traceerbaar, zodat dakloze liefdadigheidsinstellingen kunnen aantonen waar het geld wordt uitgegeven.

Daklozen behoren tot de meest kwetsbaren in de samenleving. Als blockchain daklozen kan helpen om betere en snellere toegang te krijgen tot de opvang, medische en financiële diensten die ze zo hard nodig hebben, dan is het des te beter voor de wereld.