Hoe Blockchain de high-end kunstwereld kan veranderen

In 2016 werd de wereldwijde verkoop op de kunstmarkt geschat op $ 45 miljard. Het merendeel van die verkopen kwam uit de high-end kunstwereld, waar kunstwerken voor miljoenen dollars kunnen worden verkocht. Met zulke hoge inzetten heeft high-end kunst een behoorlijk aantal oplichters en slechte acteurs. Vervalsingen en vervalsingen zijn niet ongewoon, en soms gaan ze door als het echte artikel. Bovendien kan het financieren van kunstaankopen en het betalen van artiesten een ondoorzichtig en duur proces zijn. De blockchain-revolutie zou dat allemaal kunnen veranderen voor de high-end kunstwereld.

kunstgallerij

Herkomst & Namaak

Een belangrijk gebied waar blockchain een belangrijke rol zou kunnen spelen in de high-end kunstwereld is de herkomst. Herkomst verwijst naar de eigendomsgeschiedenis van een kunstwerk. Het is het spoor van eigendom dat helemaal teruggaat naar de kunstenaar die het stuk oorspronkelijk heeft gemaakt.

Momenteel wordt de herkomst grotendeels met de hand beheerd. Het is de verantwoordelijkheid van de eigenaar om bij te houden van wie het stuk voor hem in bezit heeft gehad. Van bepaalde waardevolle stukken is de herkomst bekend bij een grote galerie, museum of veilinghuis. Er is echter geen centraal systeem voor het verifiëren en beveiligen van de herkomst.

De herkomst van blockchain-kunst zou die ene bron van waarheid kunnen creëren voor de geschiedenis van een kunstwerk. Door records op de blockchain te plaatsen, worden ze onveranderlijk en gedecentraliseerd. Een vervalser zou onder een dergelijk systeem geen valse records op de blockchain kunnen maken.

Evenzo wordt vervalsing moeilijker wanneer informatie over andere stukken die een schilder heeft gemaakt vrij beschikbaar is. De blockchain kan bijvoorbeeld informatie bevatten over de chemische eigenschappen van de gebruikte verf of het type canvas dat een kunstenaar heeft gebruikt. Het opsporen van een vervalsing wordt gemakkelijker naarmate u meer informatie hebt om deze te vergelijken.

Digitale schaarste & Hoogwaardige kunstinvestering

Blockchain verandert digitale kunst met de mogelijkheid om reproductie en versiebeheer te regelen. Een grote uitdaging bij digitale kunst is dat iedereen een digitaal bestand kan kopiëren en verspreiden zodra ze er toegang toe hebben. Met blockchain kunt u versies van digitale kunst maken die als origineel zijn gecertificeerd. Dit creëert een high-end markt voor digitale kunst waar die nog niet bestond, omdat digitale kunst tegenwoordig schaars kan zijn.

Aan de andere kant betekent het certificeren van een kunstwerk dat het eigendom van een kunstwerk deelbaar is. Je zou een kunstwerk met een vriend kunnen kopen en elk bezit 50% van het stuk. Dit strekt zich ook uit tot het verkopen van aandelen van een kunstwerk. Je zou theoretisch een klein deel van de Mona Lisa kunnen bezitten als het Louvre zou besluiten om aandelen te veilen.

Dit is een niet-triviale ontwikkeling, want het betekent dat kunstmusea de aankoop van nieuw kunstwerk kunnen financieren door aandelen van hun bestaande collectie te veilen. Het voordeel van deze aanpak is enorm, aangezien kunstmusea momenteel hoge rentetarieven betalen voor leningen om kunstwerken te kopen. Als blockchain high-end kunstinvesteringen mogelijk maakt, kan dit een enorme zegen zijn voor musea overal ter wereld.

Transparante prijzen & Betalingsstructuur

Een ander voordeel van het gebruik van blockchain voor hoogstaand kunstbeheer zijn slimme contracten die prijzen en voorwaarden transparant maken. Momenteel is de high-end kunstmarkt ondoorzichtig van opzet. Het is bedoeld voor insiders, niet voor het publiek. Als gevolg hiervan kan het verwarrend zijn hoeveel een galerie, veilinghuis of makelaar aan commissie ontvangt voor de verkoop van een kunstwerk. Zeker voor nieuwe kunst krijgt de kunstenaar misschien geen eerlijk deel van de opbrengst.

Kunst kopen met slimme contracten kan deze transparantiekwesties oplossen en kunstenaars helpen betaald te krijgen. Het zou ook kunnen betekenen dat een gemeenschap van kunstliefhebbers hun middelen zou kunnen bundelen om een ​​kunstwerk te kopen via een slim contract, waardoor de toegang tot de kunstmarkt wordt gedemocratiseerd.

Zullen galerijen Blockchain gebruiken?

Dit is de grote vraag. Online kunstverkoopplatforms hebben aangegeven geïnteresseerd te zijn in blockchain. De online kunstverkoop van Christie en Sotheby is van plan om in de komende vijf jaar blockchaintechnologieoplossingen aan te bieden. De meeste fysieke galerijen en exposanten zeggen echter dat ze niet van plan zijn blockchain te gebruiken.

Dat klinkt misschien ontmoedigend, maar bedenk dat een blockchain-kunstmarkt de winsten die galerijen en exposanten zouden kunnen maken aanzienlijk zou verminderen, omdat het kunstwerk nu beschikbaar is op een gedecentraliseerd platform. Het is logisch dat galerijen geïnteresseerd zouden zijn in het handhaven van de status quo. Dat gezegd hebbende, de blockchain-kunstmarkt is nog steeds grotendeels beperkt tot digitale kunst en heeft de wereld van high-end kunst nog niet bereikt. Die wereld is misschien zo insulair dat dat nooit zal gebeuren.

De beste hoop voor blockchain in de high-end kunstmarkt is als musea het gaan gebruiken om aandelen in hun high-end stukken te verifiëren en zelfs te verkopen. Als genoeg musea een blockchain-kunstbeheerplatform adopteren, zouden we na verloop van tijd kunnen zien dat blockchain geleidelijk een standaard wordt voor de high-end kunstwereld.