Een van de kernfuncties van blockchain is het wegnemen van de behoefte aan tussenpersonen. Dit, samen met de evolutie van slimme contracten, heeft geleid tot speculatie dat er geen advocaten nodig zullen zijn bij peer-to-peer-transacties. Het is bijna onvermijdelijk dat de convergentie van blockchain en recht in sommige gevallen zal betekenen dat de rol van advocaten als tussenpersoon zal worden verminderd. Er zijn echter ook tal van voorbeelden waarbij advocaten zelf gebruik kunnen maken van blockchain. Hier bekijken we verschillende voorbeelden van hoe blockchain van toepassing kan zijn op de advocatuur.

Gebruik cases voor blockchain en wetgeving

Bewijs van service

Blockchain stelt ons in staat om een ​​digitale tag op objecten en documenten te plaatsen. Met deze digitale tag kunnen we bewegingen fysiek of online volgen. Dit kenmerk biedt een enorm potentieel op het gebied van blockchain en recht.

Eén use-case is een bewijs van service. Wanneer een partij in een rechtszaak wordt gedagvaard om naar de rechtbank te gaan, ontvangen zij schriftelijke instructies van de rechtbank om aanwezig te zijn. Een bewijs van betekening is de beëdigde verklaring die aan de rechtbank bewijst dat de persoon is gedagvaard. Bedrijven die de service van papieren uitvoeren, staan ​​bekend als processervers.

Onlangs werkte ServeManager, een processerverbedrijf, samen met een blockchainbedrijf genaamd IntegraLedger. Ze hebben een proof of concept getest met behulp van de IntegraLedger-blockchain om pogingen om servicedocumenten te bezorgen te loggen en uiteindelijk te fungeren als verifieerbaar bewijs dat servicepapieren zijn afgeleverd.

Slimme documenten

IntegraLedger heeft ook slimme documentfunctionaliteit. In het geval van een contractdocument stelt dit slimme document de partijen bij een contract in staat om transacties met betrekking tot het contract in het document zelf in te bedden. De blockchain slaat al die transacties vervolgens veilig op.

Bij een huurcontract kan bijvoorbeeld elke huurbetaling digitaal aan het contract zelf worden gekoppeld. Het document werkt samen met verschillende bedrijfssoftware. Dus als een nieuw bedrijf de lease overneemt, kunnen ze het slimme document naar hun systeem uploaden en wordt alle transactiegeschiedenis erbij geleverd..

Onderstaande video laat in meer detail zien hoe het werkt.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=3RYU3ZQY3ys]

Chain of Custody

Onthoud dat epische scène in Breaking Bad waar Walter en Jesse een gigantische elektromagneet van buiten een politiecel gebruiken om Gus ‘laptop van het videobewijs te vegen dat hen zou hebben betrokken bij het opzetten van de methfabriek? Dat is het soort beveiliging dat nodig is om juridisch bewijsmateriaal te beschermen tegen manipulatie.

Blockchain- en wetmagneten

Het was echt een geniaal idee …

Oké, blockchain kan zich misschien niet beschermen tegen dat niveau van creativiteit. Maar daar zijn echte rechtszaken die zijn weggegooid vanwege geknoei met bewijs. Blockchain kan de digitale bewegingen van documenten traceren en permanent opslaan, waardoor verwijdering wordt voorkomen en een betrouwbaar spoor van elke vorm van manipulatie wordt geboden. Digitale tags op fysieke activa kunnen ook GPS-tracking inschakelen als iemand beweegt of bewijs steelt. Dergelijke bewegingen die op de blockchain zijn opgeslagen, leveren onweerlegbaar bewijs in de rechtbank.

Intellectueel eigendom

Het intellectueel eigendomsrecht (IP) omvat gebieden zoals patenten, handelsmerken en auteursrechten. Het vastleggen van eigendom van intellectueel eigendom creëert een onveranderlijk en permanent record van eigendom en attributen die elk geschil zouden kunnen oplossen.

Diverse projecten maken al gebruik van blockchain ter bescherming van auteursrechten, waaronder KodakOne met betrekking tot fotografisch werk en een Microsoft / EY-samenwerking met betrekking tot gaming. Het convergeren van blockchain en wetgeving in de wereld van zakelijke IP levert echter enorme efficiëntievoordelen op die verder gaan dan alleen het bewijzen van eigendom. Bij bedrijfsovernames zijn er langdurige due diligence-vereisten rond IP-eigendom. Met een op blockchain gebaseerd record dat de registratie en licentieverlening van alle IE-rechten aantoont, worden due diligence-oefeningen soepeler en veel sneller dan nu.

Blockchain- en wetpiraterij

Auteursrechtpiraterij kan tot het verleden behoren. Maar geen piraten. Of Lego.

Blockchain kan ook helpen bij het beheren van licentierechten. Een partij die licentierechten voor intellectueel eigendom wil verwerven, kan deze kopen met behulp van digitale tokens, waardoor een onveranderlijk record van de transactie achterblijft dat helpt bij het oplossen van eventuele latere geschillen.

Legalisatie

Een notaris is een officiële rol van de overheid, en tot nu toe heeft geen enkele regering ingestemd met het accepteren van blockchain als vervanging. In principe zou een blockchain echter dezelfde rol kunnen vervullen als een notaris. Biometrische gegevens zouden een robuustere authenticatie van een aanwezigheid garanderen dan het gebruik van alleen een privésleutel, aangezien privésleutels kunnen worden gestolen. BlockNotary en Stampd zijn twee voorbeelden van projecten waarbij blockchain wordt gebruikt om transacties en gegevens te verifiëren en bij te wonen.

Slimme contracten

Slimme contracten vormen vaak de basis van discussies over blockchain en wetgeving. Op zichzelf kunnen slimme contracten om verschillende redenen momenteel geen standaardcontract vervangen. Het belangrijkste is dat een slim contract de uitvoering van een overeenkomst is, niet de overeenkomst zelf. Om die reden, zelfs als een smart contract de overeengekomen voorwaarden uitvoert, vereist het contract zelf nog steeds de betrokkenheid van een advocaat. Ricardiaanse contracten zouden een deel van die kloof kunnen overbruggen, maar we zijn nog ver verwijderd van het elimineren van advocaten uit het contractproces.

Nieuwe rechtsgebieden

Wetgeving rond het gebruik van cryptocurrencies en ICO’s heeft geleid tot een geheel nieuw rechtsgebied. De snelle stijging van de populariteit van Bitcoin en cryptocurrencies in het algemeen heeft de interesse van overheden en regelgevende instanties gewekt. Nu beginnen ze met het vrijgeven van richtlijnen en in sommige gevallen met wetgeving. Aangezien dit onbekend terrein is, spelen advocaten een cruciale rol bij het navigeren door opkomende regelgeving, met name voor ICO’s.

Gevolgtrekking

De combinatie van blockchain en wet biedt veel spannende mogelijkheden. We hebben er hier slechts enkele onderzocht. De advocatuur, hoewel notoir sober en traag in verandering, weet wat er gaat komen. Sommige leden zijn er al vormen tot consortia, wat zal helpen gelijke tred te houden met de veranderingen. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat blockchain advocaten zal vervangen, zal de technologie ongetwijfeld impact hebben. Net als alle andere sectoren moet de advocatuur er klaar voor zijn.