We weten allemaal dat nieuwsverslaggeving nooit echt objectief is. Politieke vooringenomenheid in nieuwsverslaggeving is zo bekend en diepgeworteld dat we zelfs selecteer onze favoriete nieuwsuitzendingen gebaseerd op onze politieke opvattingen. De laatste jaren wordt ook steeds duidelijker dat nepnieuws een probleem is.

Er zijn echter veel meer verraderlijke krachten aan het werk binnen de nieuwsmedia. Deze krachten zijn niet alleen online aan het werk, ze hebben zelfs invloed op de meest gerenommeerde verkooppunten en publicaties. De advertentiedollar financiert de meeste nieuwsmedia. Bijgevolg heeft het een beangstigende invloed op het nieuws dat we zien. Gelukkig zijn er blockchain-oplossingen in opkomst die deze onbalans aanpakken door het nieuws zelf te decentraliseren.

Het probleem – reclame loont voor de media

Het Pew Research Center gerapporteerd in 2014 die reclame was goed voor 58 procent van de Amerikaanse inkomsten uit gedrukte nieuws. Dit cijfer weerspiegelt niet de toename van online media. Het percentage inkomsten uit advertenties daalde van 82 procent in 2005, toen online nieuwsmedia veel minder voorkwam. Televisiereclame genereerde ook een aanzienlijk deel van de inkomsten.

Reclame Times Square

Adverteren is big business, en met veel geld wordt grote invloed verkregen

In het VK is de situatie niet anders. Een onderzoek uitgevoerd door Deloitte geschat dat ongeveer de helft van de Britse kranteninkomsten afkomstig was van adverteerders. Nog een rapport gaf aan dat in de Scandinavische landen, of Duitsland, waar de staat financiering voor publieke journalistiek verstrekte, nieuwsuitzendingen minder afhankelijk waren van advertenties en het beter deden in het tijdperk van onlinemedia. Verkooppunten in het VK en de VS verkozen echter niet over te stappen op een door de staat gesponsord model. De reden? Ze waren bezorgd over het in gevaar brengen van de redactionele controle over de inhoud.

Volgens dezelfde logica is het dan ook logisch dat in de VS en het VK, waar adverteerders het nieuws financieren, adverteerders redactionele controle uitoefenen. Dit resulteert in vooringenomenheid in nieuwsberichten, wat in de loop der jaren enkele verrassende effecten heeft gehad.

Voorbeelden van media-bias in nieuwsrapportage

Tabaksreclame veroorzaakte een nu schokkende vooroordeel in nieuwsverslaggeving. Tabaksreclame is nu in veel landen streng gereguleerd of verboden vanwege de bekende gezondheidsrisico’s die roken met zich meebrengt.

Tijdens de 20e eeuw, veel nieuwsuitzendingen waren terughoudend om de verschillende onderzoeken en bewijzen te publiceren om aan te tonen dat roken dodelijke ziekten veroorzaakt. Deze terughoudendheid was te wijten aan de advertentie-inkomsten die ze uit de tabaksindustrie haalden. Wie weet hoeveel dodelijke aan roken gerelateerde ziektegevallen hadden kunnen worden voorkomen als de media echt objectief waren geweest?

Roken

Als de media objectief de risico’s van roken hadden gemeld, zou het nu zelfs nog legaal zijn?

De kwestie van klimaatverandering is ook zou zijn onderworpen aan vooringenomenheid in nieuwsverslaggeving, deels vanwege de aanzienlijke advertentie-inkomsten die door de auto-industrie worden gegenereerd. Wanneer klimaatverandering is gemeld, heeft het vaak niet opgeroepen tot het niveau van substantiële hervormingen in het menselijk gedrag dat nodig is als we ooit de klimaatverandering willen keren.

De overgang naar een digitaal tijdperk heeft deze problemen niet opgelost. Hoewel er nu een veel ruimere keuze aan nieuwsuitzendingen en websites is naast gedigitaliseerde versies van meer traditionele gedrukte kranten, werkt het grootste deel van het internet met op advertenties gebaseerde publicaties. Het gebruik van een adblocker maakt de online ervaring draaglijker, maar het doet weinig om de kwaliteit van wat we lezen te garanderen.

De vraag is dan: wie kunnen we vertrouwen? Reclame financiert de nieuwsindustrie, dus het is een onvermijdelijk gevolg dat journalistiek niet geheel objectief blijft terwijl publicaties worden ondersteund door bedrijven die zakelijke belangen willen beschermen. Decentralisatie zorgt voor democratie, dus we wenden ons tot blockchain.

In Blockchain die we vertrouwen

Blockchain blijkt nu al te helpen bij het probleem van nepnieuws met de introductie van gedecentraliseerde sociale netwerken. Blockchain maakt nu gedecentraliseerde, door de gemeenschap beheerde mediakanalen mogelijk die niet afhankelijk zijn van het najagen van advertentiedollars om zichzelf te onderhouden.

Twee van dergelijke projecten zijn Civiel, en DNN (Decentralized News Network) Media. Beide zijn gebaseerd op de Ethereum-blockchain en hebben als doel nieuwsuitzendingen te creëren die worden gedreven door journalistieke integriteit in plaats van inkomsten..

DNN-schermafbeelding

Zonder centrale controle over de publicatie, beheren leden van de gemeenschap de promotie en censuur als iets in strijd is met richtlijnen. Netwerkdeelnemers gebruiken hun tokens om stemmen uit te brengen op inhoud die op de netwerken is gepubliceerd. De nieuwsnetwerken hebben daarom zelfbestuur op dezelfde manier als Steemit.

Civil heeft meer dan een miljoen dollar aan subsidies uitgetrokken om een ​​eerste groep fulltime journalisten aan boord te krijgen. Dit zorgt voor de publicatie van nieuwsinhoud vanaf de eerste dag van de lancering van het platform.

In tegenstelling tot gecentraliseerd, door advertenties gefinancierd nieuws, zijn gedecentraliseerde nieuwsuitzendingen niet onderhevig aan vooringenomenheid van adverteerders. Door de controle over nieuwspromotie en censuur over te dragen aan een gedecentraliseerde blockchain-gemeenschap, beveiligen Civil en DNN het nieuws zelf. Net zoals Bitcoin en andere blockchains kwetsbaar zijn voor een mogelijke aanval van 51%, zou het gedecentraliseerde nieuws 51% van zijn netwerk nodig hebben om akkoord te gaan met het promoten van ‘slecht’ nieuws.

Civil en DNN zijn niet de enige spelers in de blockchain-mediaruimte. Zij zijn echter de twee die de belangrijkste stap hebben gezet om de indiening en promotie van letterlijk elk nieuwsartikel op hun platforms mogelijk te maken.

Andere nieuwsplatforms gebruiken een andere benadering voor het gebruik van blockchain voor het verifiëren van inhoud die door massamedia is gepubliceerd. Een gedecentraliseerd netwerk van checkers bevestigt of ontkent nieuws op het platform. Twee van dergelijke voorbeelden zijn Trive en MediaSifter. Hoewel dit soort netwerken waardevol is bij het uitzenden van nepnieuws, dekken ze geen hiaten die de reguliere media achterlaten.

De waarde van gedecentraliseerde nieuwspublicaties

Rapporteren wat de massamedia niet willen, is de reden waarom decentralisatie van het nieuwspublicatieproces zelf zo cruciaal is. Blockchain-nieuwspublicatieplatforms kunnen essentieel blijken voor het verwijderen van door advertenties aangedreven vooringenomenheid in nieuwsrapportage. Met bias-vrije media is het mogelijk dat we toegang krijgen tot nieuwsartikelen die de bedrijfsbelangen schaden. Maar de taak van het nieuws zou moeten zijn om lezers uit te rusten met feiten en kennis. Vooral wanneer u dit niet doet, kan dit meer kwaad dan goed doen.