Hoe Infrastructure as a Service (IaaS) en Blockchain samenkomen

Cloud computing heeft veel bedrijven in staat gesteld om veel van hun IT-activiteiten uit te besteden. Hierdoor hoeven bedrijven niet langer hun eigen servers, software en databases te gebruiken. Infrastructuur is een fundamentele behoefte en tegenwoordig maken veel organisaties gebruik van cloud computing om al hun IT-infrastructuur uit te besteden. Dit staat bekend als infrastructuur als een service of IaaS.

Momenteel domineren enkele grote bedrijven de sector. Blockchain biedt echter nieuwe manieren om infrastructuur als een service aan te pakken die storend zou kunnen zijn voor hoeveel van de grote technologiebedrijven tegenwoordig actief zijn..

Wat is Infrastructure as a Service (IaaS)?

Infrastructure as a service wordt ook wel hardware as a service genoemd, wat misschien een betere manier is om het uit te leggen. Bedrijven hebben de nodige hardware nodig, zoals servers, opslag of componenten om een ​​netwerk van computers te laten draaien.

Vroeger was het zo dat organisaties interne datacentra moesten runnen waarin dit soort hardware was ondergebracht. De opkomst van cloud computing betekent nu echter dat een organisatie haar infrastructuurvereisten kan uitbesteden aan een externe provider. De aanbieder van Infrastructure as a Service host een datacenter en geeft zijn klanten op afstand toegang tot de infrastructuur. Dit wordt meestal in rekening gebracht bij een omslagmodel.

Voor ondernemingen met fluctuerende workloads kan het gebruik van een cloud IaaS-provider veel kosteneffectiever en flexibeler werken dan een zelfgehoste infrastructuur. Overweeg een bedrijf dat een nieuw stuk software ontwikkelt. Terwijl de software in ontwikkeling is, heeft het bedrijf extra computerbronnen nodig die overbodig zijn zodra de software eenmaal is geïnstalleerd. Het gebruikt dus infrastructuur als een service om de nodige middelen aan te schaffen wanneer dat nodig is.

Enkele bekende technologiebedrijven bieden IaaS, waaronder Amazon AWS, Microsoft Azure en IBM. Andere providers zijn alleen gespecialiseerd in cloud computing, zoals Digital Ocean of Cloudstack.

Uitdagingen van Infrastructure as a Service

Ondanks dat het een populairder model aan het worden is, zijn er enkele uitdagingen voor IaaS-gebruikers. Bandbreedte is een veelvoorkomend probleem. Een aanbieder van infrastructuur als een service verhuurt alleen zijn eigen hardware zodat meerdere klanten deze kunnen gebruiken. Als een client een plotselinge piek in de werklast heeft die meer bronnen gebruikt, kan dit daarom een ​​negatief effect hebben op andere clients. Evenzo kan een hardwarestoring bij de provider gevolgen hebben voor veel of alle clients.

Een IaaS-gebruiker heeft niet per se inzicht in de infrastructuur van zijn provider, dus het is onmogelijk om te begrijpen wat er achter een plotselinge vertraging of uitval zit. Dit gebrek aan zichtbaarheid betekent ook dat gebruikers systemen niet kunnen monitoren en beheren zoals ze zouden doen met hun eigen interne datacenter.

server

Servers kunnen crashen en met IaaS is het meestal niet duidelijk waarom. Afbeelding met dank aan Pixabay

Facturering is een ander probleem, aangezien IaaS-providers de neiging hebben om alles op een zeer gedetailleerd niveau te factureren, wat betekent dat gebruikers vaak verrast kunnen worden door hun daadwerkelijke gebruik wanneer de rekening binnenkomt.

Waar komt blockchain binnen?

Hoewel blockchain infrastructuur als service nog niet op een significante manier heeft overgenomen, kan het toch gebeuren. Op zich is een blockchain een vorm van gedeelde systeeminfrastructuur, aangezien veel machines samenwerken om een ​​blockchain draaiende te houden. Daarom is het mogelijk dat een cloud computing-service in de toekomst de inactieve capaciteit van een willekeurig aantal CPU’s en GPU’s kan gebruiken als onderdeel van een gedecentraliseerd netwerk..

Dit kan van toepassing zijn op verschillende infrastructuurelementen. Cloud computing kan zelf gedecentraliseerde rekenkracht gebruiken, net zoals een gecentraliseerd datacenter capaciteit verhuurt in de huidige cloud computing-modellen. Geheugen en gegevensopslag kunnen ook op een vergelijkbare manier worden gedecentraliseerd.

Stel je dus een gedecentraliseerd netwerk van computers voor. Sommigen in het netwerk werken aan bepaalde taken en nemen rekenkracht en opslagruimte over van anderen op het netwerk. Dit is geen parasitaire relatie. De regeling kan worden gemonetariseerd, dus die machines die macht over hun eigen capaciteit gebruiken, betalen in digitale tokens aan degenen die hun inactieve capaciteit verhuren.

gpu power leasen

U kunt geld verdienen door uw extra GPU-stroom te leasen. Afbeelding met dank aan Pixabay

Betekent dit dat grote IaaS-technologiebedrijven overbodig worden??

Het is verleidelijk om je voor te stellen dat gedecentraliseerde netwerken zich aan de man houden en de huidige gecentraliseerde modellen overnemen. Maar grote technologiebedrijven zoals AWS of Microsoft zouden echt kunnen profiteren van dit soort gedecentraliseerde computerecosystemen.

Bedenk dat een gecentraliseerde infrastructuur als serviceprovider moet proberen over voldoende hardware te beschikken om aan de veranderende behoeften van zijn klanten te voldoen. Tegelijkertijd moet het zo’n capaciteitsoverschot bevatten dat het te vaak inactief is.

Een vooraanstaande aanbieder zou daadwerkelijk kunnen deelnemen aan een gedecentraliseerd infrastructuurnetwerk en eventuele overcapaciteit kunnen verhuren om winstgevend te blijven. Ze kunnen dat netwerk ook gebruiken door te betalen voor extra infrastructuur als de behoeften van hun klanten plotseling zwaarder wegen dan hun beschikbare capaciteit. Het is een win-winsituatie.

Er zijn al enkele blockchain-projecten actief in deze ruimte. Hoewel geen van hen zichzelf momenteel op de markt brengt als een volledige infrastructuur als serviceprovider, bevatten zowel Golem als DeepBrainChain elementen van IaaS. Dit wordt duidelijker als je bedenkt dat beide projecten bedoeld zijn om computerkracht te bieden aan AI, en dat AI-ontwikkelaars momenteel een van de grootste groeimotoren zijn voor IaaS- en cloud computing-providers..

Storj biedt een vergelijkbare service, maar dan voor gedecentraliseerde geheugenruimte op de harde schijf. MaidSAFE is misschien een van de weinige blockchain-projecten met de ambitie om meerdere elementen van IaaS te bieden, aangezien het uiteindelijk gericht is op zowel gedecentraliseerde rekenkracht als opslag.

Gevolgtrekking

Infrastructure as a service is een groeiende markt, dus er is volop gelegenheid voor blockchain-projecten om mee te doen. De projecten die hier worden genoemd, zijn nog jong in vergelijking met de grote, gevestigde techbedrijven. Blockchain blijft ook problemen als schaalbaarheid en veerkracht bestrijden. Daarom is het niet verwonderlijk dat geen van hen tot nu toe een belangrijke rivaal voor AWS of Microsoft Azure is gebleken. Het is echter nog steeds mogelijk dat we binnenkort een verschuiving zien, waarbij infrastructuur als een service gedeeltelijk of zelfs volledig afhankelijk is van gedecentraliseerde netwerken.

Uitgelichte afbeelding met dank aan Pixabay

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map