Vertrouwen. Een eigenschap die inherent afwezig is bij de meeste mensen als het om vreemden gaat. Hoewel we onze moeders waarschijnlijk allemaal de schuld kunnen geven, is het een feit dat de meeste interacties met mensen die we niet kennen een risico inhouden. En op onlinemarktplaatsen is de sprong in het diepe aanzienlijk hoger, zonder een naam te geven of de garantie dat u ontvangt waarvoor u betaalt. Dus, hoe zit het met een blockchain-marktplaats? Wat is daar anders aan??

Een snelle inhaalslag over marktplaatsen

Terwijl je gedachten misschien afdwalen naar de souks van Marrakesh of de drijvende markten van Bangkok, we hebben het hier over online marktplaatsen. Degenen die zijn opgekomen, verstoord en vrijwel elke grote retailer over de hele wereld in de maling hebben genomen. Zoals Amazon, eBay, Etsy en Alibaba.

Met 96 procent van de Amerikanen die online winkelen en de rest van de wereld zit hen op de hielen, niet alleen maakten deze gigantische marktplaatsen e-commerce mogelijk; ze brachten het naar een hoger niveau. Ze stellen ons in staat om bijna alles van één enkel domein te kopen.

En naarmate ze volwassener werden en wedijverden, werd online winkelen steeds gemakkelijker. We kunnen betalingen uitvoeren met één klik of met één vingerafdruk. We kunnen goederen bestellen en ze binnen een uur bij ons thuis laten bezorgen, of zelfs in de kofferbak van onze auto’s. Handig, snel, betrouwbaar (meestal).

Ja, als het gaat om online marktplaatsen, hebben traditionele retailers het behoorlijk moeilijk. Met 6.000 winkels sluitingstijd in de hoofdstraat in het VK in 2017, en grote retailers vouwen als een pak kaarten in de VS, de tendens is duidelijk. Waarom zou je tenslotte naar een winkel gaan en in de rij gaan staan ​​als je de winkel naar je toe kunt laten komen?

En daar houdt het niet op. Sinds het aanbreken van de ‘deeleconomie’ met Uber, Airbnb, TaskRabbit en Upwork, zijn het niet langer alleen fysieke items die we kopen en verkopen op online marktplaatsen. We handelen ook in diensten. Ride-sharing, accommodatie verhuur, freelance werk – oh my! Toch zijn niet alleen online marktplaatsen Nirvana.

Het probleem met online marktplaatsen

Het eerste probleem als het gaat om online marktplaatsen is vertrouwen, vooral als het gaat om een ​​nieuwe verkoper of een nieuwe koper. Beoordelingssystemen hebben sindsdien ons zelfvertrouwen een beetje gestimuleerd, veel zelfs 84 procent van de mensen vertrouwt nu net zoveel op online beoordelingen als op een aanbeveling van een vriend.

Best beoordeelde verkopers op sites zoals eBay lijken het keurmerk te hebben, en werkgevers zoeken best beoordeelde freelancers op Upwork of Fiverr.

Upwork Best beoordeelde freelancers

Upwork Best beoordeelde freelancers

Wat is het probleem? Welnu, er zijn veel nepbeoordelingen en er zijn maar weinig voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat ze worden gepost. Veel freelancers hebben de pech gehad diensten te verlenen zonder betaling, of toeristen komen opdagen bij een vervallen accommodatie in plaats van een pittoresk kasteel.

Natuurlijk kan de persoon van de betreffende marktplaats worden verbannen, maar wat moet hem ervan weerhouden een nieuw account te openen? In veel gevallen niet zo veel.

We putten enige troost uit deze gecentraliseerde marktplaatsen omdat de platforms meestal over enkele protocollen beschikken. Upwork-gebruikers ondergaan een basis KYC – in ieder geval uploaden van een soort identiteit – en verifiëren van de betaalmethode. Airbnb heeft ook voorwaarden voor huurders en rentes. Maar kleinere markten misschien niet.

En ironisch genoeg kan wat zovelen van ons als een zegen zien, iets van een tweesnijdend zwaard zijn. We hebben de gecentraliseerde autoriteit nodig om ons niveau van vertrouwen te vergroten – om betaling te verifiëren, levering te garanderen en te helpen bij het retourneren van artikelen. Maar tegelijkertijd fungeert de gecentraliseerde autoriteit gewoon als een gigantische tussenpersoon.

Een dikke tussenpersoon die de room afschuimt en de prijzen opdrijft. Overal waar een tussenpersoon bestaat, wacht een inefficiëntie om verwijderd te worden.

Betreed de blockchain-marktplaats.

Wat is een Blockchain-marktplaats?

Een blockchain-marktplaats is een puur peer-to-peer-systeem dat de tussenpersoon verwijdert door de transparantie van het grootboek en een vertrouwenslaag toe te voegen. In een blockchain-markt is de transactie een op een, van mij tot jou, zonder dat er een gecentraliseerde autoriteit is die hun vergoeding in rekening brengt.

Blockchain-marktplaats

Een Blockchain-marktplaats

En voor het eerst in de geschiedenis is dit mogelijk omdat we nu een technologie hebben die de kwestie van vertrouwen wegneemt. Met zijn transparante karakter kan elke transactie worden gezien – elk relevant detail over een dienstverlener en een verkoper. Er kunnen geen beoordelingen worden vervalst of ermee geknoeid. Ze zijn echt, onveranderlijk en leven voor altijd op de blockchain.

Bovendien is er geen probleem met het betalingsprobleem, aangezien een blockchain-marktplaats slimme contracten gebruikt. Zodra de voorwaarden zijn overeengekomen, vindt de transactie plaats. Eenvoudig en probleemloos.

Blockchain kan inherent in KYC worden ingebouwd, omdat het verkopers- en kopersprofiel transparant zijn en een blockchain-marktplaats de informatie kan verifiëren. U weet dus dat wanneer u een huis huurt in een dorp in Frankrijk, het onroerend goed ook daadwerkelijk bestaat. Je gaat niet naar een stapel stenen in aanbouw.

De huurder weet ook dat ze hun eigendom niet verhuren aan een crimineel of een rockband met de reputatie meubels kapot te maken.

En aangezien de transactie echt peer-to-peer is (niet zoals de huidige deeleconomiemarkten zelf zijn), zijn de prijzen overal lager, en het gedecentraliseerde karakter van blockchains betekent dat er geen enkel punt van mislukking of zwakte is..

Een blockchain-marktplaats omvat deze belangrijke componenten:

  • Vertrouwen
  • Gegarandeerde betaling
  • Transparantie
  • Goedkopere prijzen
  • Decentralisatie

Blockchain kan worden toegepast op vrijwel elke branche, van freelancen tot financiën, boodschappen doen en accommodatie huren.

Dus wat is het voorbehoud?

Net als die van Uber zelfrijdende auto en Jeep’s experiment met IoT-technologie is blockchain verre van perfect. Vaak aangeduid als in de kinderschoenen, vindt u misschien een blockchain-marktplaats die probeert te draaien voordat deze kan lopen.

Want zo robuust en veilig als de blockchain-technologie is gebleken, komt het probleem vaak op het secundaire softwareniveau – via uitwisselingen, wallets en applicaties die bovenop het grootboek zijn gebouwd. Het toestaan ​​van betalingen via een blockchain-marktplaats kan dus een risico met zich meebrengen en openstaan ​​voor hackers.

Slimme contracten zijn ook niet perfect. In feite is de DAO-hack ontstaan ​​door een maas in een slim contract. Bovendien houden ze, in tegenstelling tot juridische contracten zoals we die vandaag kennen, geen rekening met het menselijke element van interpretatie of goede trouw.

Stel dat verkoper A aan koper B een antieke klok verkoopt te goeder trouw dat het item echt is. Maar koper B komt er later achter dat dit niet zo is. Wat gebeurt er? Slimme contracten zijn onomkeerbaar, dus hoe worden restituties geregeld zonder de code te herschrijven en harde vorken toe te voegen??

Restituties zijn een van de belangrijkste problemen die de detailhandel zal hebben met blockchain. Maar er zijn een handjevol bedrijven die aan deze oplossing werken, waardoor upgrades van bestaande contracten mogelijk zijn, of waarbij menselijk oordeel kan ingrijpen om het conflict op te lossen.

Schaalbaarheid is een ander probleem waar we vaak over horen. Ethereum kan momenteel slechts 15 transacties per seconde verwerken. Nieuwere blockchains zoals NEO kunnen 10.000 bewerkingen per seconde aan. De DAG is een oneindig meer schaalbare optie, maar ook niet zonder problemen, waaronder beveiliging: het is gemakkelijker om de DAG te hacken.

De blockchain-markt biedt dus voordelen, maar het bereiken van het einddoel kan meer een marathon zijn dan een sprint.

Laatste gedachten

Marktplaatsen hebben veel te profiteren van de blockchain. Maar er zullen onvermijdelijk gevolgen zijn. Zonder tussenliggende prijzen en zonder dat er een gecentraliseerde instantie nodig is, zal de blockchain-markt de disrupters verstoren. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat Airbnb en Uber niet ergens een oplossing uit de mouwen hebben.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me