Stablecoins: stabiliteit brengen in het cryptocurrency-ecosysteem

Cryptocurrencies staan ​​bekend om hun extreme volatiliteit, aangezien het niet ongebruikelijk is dat munten zoals Bitcoin en Ethereum binnen 24 uur met 10-20% stijgen of dalen. Hoewel dit niveau van volatiliteit gunstig is voor handelaren en investeerders, belemmert het ook de acceptatie van cryptocurrency in de echte wereld..

Vanuit praktisch oogpunt willen bedrijven geen transacties uitvoeren in een valuta die wordt gekenmerkt door volatiliteit en risico. Het zou bijvoorbeeld moeilijk zijn om het salaris van een werknemer in Bitcoin te betalen als de koopkracht van zijn salaris constant in beweging is. Volatiliteit maakt het voor consumenten ook moeilijk om dagelijkse transacties te doen met cryptocurrencies. Stel je voor dat Bob de ene dag $ 7 dollar betaalt voor een kopje koffie en de volgende dag ontdekt dat hetzelfde kopje nu $ 5 kost..

Ontworpen om dit probleem van volatiliteit aan te pakken, is er een opkomende klasse van cryptocurrencies die bekend staan ​​als stablecoins die zichzelf presenteren als prijsstabiele activa in een steeds fluctuerende markt.

In de kern is een stablecoin een actief dat kenmerken van prijsstabiliteit biedt die het geschikt maken als ruilmiddel, rekeneenheid en / of waardeopslag. Als valuta moet een stablecoin wereldwijd zijn en niet gebonden aan een gecentraliseerde monetaire autoriteit die het aanbod kan controleren. Stablecoins kunnen qua ontwerp verschillen, maar de twee meest populaire methoden voor activadekking zijn een IOU-uitgiftemodel en een cryptoasset-collateralized model..

IOU-uitgiftemodel

Met dit model geeft een bedrijf stablecoins uit in een verhouding van 1 op 1 ten opzichte van een onderliggend actief op zijn bankrekening (in feite is elke munt gekoppeld aan een bestaand actief bij de bank). Deze activa kunnen verschillende vormen aannemen. Een bedrijf kan bijvoorbeeld fiat-valuta’s zoals de USD op zijn bankrekening hebben staan, of ze kunnen hun stablecoins ondersteunen met fysieke activa, zoals goud of zilver. Uitgegeven stablecoins ontlenen hun stabiliteit en waarde aan het feit dat elk token kan worden ingewisseld voor de onderliggende waarde, vergelijkbaar met hoe dollarbiljetten werden gebruikt om een ​​som goud te vertegenwoordigen onder de gouden standaard.

Tether (USDT) is het meest populaire voorbeeld van een bestaande stablecoin die gebruikmaakt van het IOU-model. Elke USDT heeft een waarde die gelijk is aan die van een enkele Amerikaanse dollar. Om er dus voor te zorgen dat de waarde van een enkele Tether altijd hetzelfde is als de waarde van een dollar, moet er voor elke munt die wordt uitgegeven een overeenkomstige dollar op de bankrekening van Tether staan..

Een beperking van dit uitgiftemodel is echter dat het gecentraliseerd is. Individuen moeten erop vertrouwen dat de uitgevende entiteit in feite de onderliggende activa bezit die bij elke uitgegeven stablecoin worden vertegenwoordigd. Deze beperking heeft zichzelf duidelijk gemaakt bij Tether, aangezien Tether Limited, het bedrijf achter de medaille, voortdurend wordt gecontroleerd vanwege het toenemende aanbod en het gebrek aan audits door derden om te bepalen of het bedrijf over de nodige middelen beschikt om het circulerende aanbod van Tether te dekken..

Model met cryptocurrency-collateralized

Volgens dit model worden stablecoins niet gedekt door gecentraliseerde activa zoals de euro of de USD; in plaats daarvan worden ze ondersteund door digitale activa zoals Bitcoin. Het belangrijkste voordeel van dit model is dat het op een betrouwbare manier kan worden vastgesteld. De onderliggende activa die de stablecoins ondersteunen, kunnen bijvoorbeeld worden aangehouden in een betrouwbaar slim contract. Het aantal activa dat door het slimme contract wordt aangehouden, is dus transparant en kan onafhankelijk worden geverifieerd.

Een veel voorkomende zorg bij dit model is dat de onderliggende activa zelf, in dit geval cryptocurrencies zoals Bitcoin, vluchtig zijn en schijnbaar in strijd zijn met het doel van de stablecoin. Als zodanig kan deze methode vaak gepaard gaan met overcollateralisatie, zodat eventuele prijsschommelingen kunnen worden opgevangen. Om een ​​voorbeeld te geven: er kan een smart contract worden gesloten voor $ 400 aan Bitcoin, dat zou dienen als onderpand voor de uitgifte van $ 200 aan stablecoins. Het risico bestaat echter altijd dat een zwarte zwaan evenement kan een negatieve invloed hebben op de onderliggende waarde van een stablecoin. Een dergelijke gebeurtenis zal waarschijnlijk resulteren in onderpand en daaropvolgende destabilisatie van de uitgegeven stablecoins.

Gevolgtrekking

Individuen binnen de cryptocurrency-ruimte zijn altijd op zoek naar de katalysator die zal resulteren in de massale acceptatie van cryptocurrencies. Hoewel er veel factoren zijn die aan een dergelijke gebeurtenis kunnen bijdragen, is het duidelijk dat het aanpakken van marktvolatiliteit cruciaal is om massale acceptatie te vergemakkelijken. Stablecoins versterken het gebruik van cryptocurrencies door te dienen als een niet-vluchtig hulpmiddel dat door zowel bedrijven als consumenten kan worden gebruikt om aan hun monetaire behoeften te voldoen. Het produceren van de perfecte stablecoin die massale acceptatie tot gevolg heeft, is echter een moeilijke taak, gezien de beperkingen die inherent zijn aan beide stablecoin-modellen. Toch zijn er een aantal veelbelovende stablecoin-projecten die tot doel hebben deze problemen te overwinnen om een ​​prijsstabiele cryptocurrency voor het crypto-ecosysteem tot stand te brengen..