Blockchain & IT-infrastructuur
Vooruitgang in blockchain-technologie heeft zeker een grote impact gehad op de cryptocurrency-markt. Omdat nieuwe tokens alternatieven bieden voor oude financiële systemen, zien veel mensen de kracht van blockchain-technologie achter de projecten zelf over het hoofd. Laten we eens kijken naar enkele van de grootste blockchain-projecten die momenteel op de markt zijn en hoe deze mogelijk de toekomst van de IT-infrastructuur kunnen beïnvloeden.
Bestandsopslag
Wanneer de meeste mensen vanuit een traditioneel standpunt aan bestandsopslag denken, lijkt het een binair systeem. Of je hebt genoeg opslagruimte, of je hebt niet. Nog maar een paar decennia geleden moesten mensen vertrouwen op cd’s en floppy disks, die traag waren en zeer minimale hoeveelheden geheugen toevoegden. Uiteraard hebben externe harde schijven dit verbeterd. Ten slotte zijn er tegenwoordig cloudopslagoplossingen zoals Dropbox, OneDrive, iCloud en andere die enige verbetering bieden. Hoewel deze oplossingen beter zijn, zijn ze nog verre van optimaal.
Blockchain-projecten zoals Filecoin (FIL) en Storj (STORJ) kunnen de oplossingen zijn die de toekomst van bestandsopslag veranderen. Allereerst worden deze oplossingen als veel beter beschouwd dan de meest populaire cloudopslagproducten van vandaag, omdat ze beloven een hogere bandbreedte en minder onverwachte uitval te hebben. Bovendien pakken gedecentraliseerde bestandsopslagtoepassingen ook de kwestie van privacy aan. Omdat traditionele cloudopslagproducten gegevens in gecentraliseerde databases opslaan, lopen de bestanden van elke gebruiker het risico gehackt te worden. Dit gebeurde zelfs in 2012 met Dropbox toen 68 miljoen gebruikers werden gehackt. Het meest alarmerende is dat het bedrijf dit probleem pas in 2016 meldde. Met gedecentraliseerde bestandsopslagoplossingen zijn hacks buitengewoon moeilijker uit te voeren, en een datalek zou bijna niet zo veel gebruikers treffen..
Een ander essentieel onderdeel van de adoptie van gedecentraliseerde bestandsopslag is het feit dat de prijzen veel lager zullen zijn dan de huidige oplossingen. Dat komt omdat bestanden worden opgeslagen via een P2P-netwerk in plaats van via dure databasecentra. Dit zal waarschijnlijk worden gedaan door cryptocurrency-betalingen te gebruiken als stimulans voor individuele gebruikers om lid te worden van het netwerk.
Bekijk onze complete gids voor gedecentraliseerde bestandsopslagoplossingen.
Mesh-netwerken
Mesh-netwerken is in slechts enkele jaren uitgegroeid van een commercieel gebruikte technologie naar een technologie op consumentenniveau. Moderne producten zoals Eero, Luma en Google Wi-Fi helpen allemaal om de dode hoeken van draadloze internetverbindingen te verminderen en de verbindingsniveaus voor apparaten te verhogen. Mesh-netwerken werken door knooppunten aan het wifi-netwerk toe te voegen, zodat apparaten meerdere mogelijke verbindingspunten hebben, niet alleen het enige verbindingspunt dat wordt aangeboden door traditionele routers en bestaande IT-infrastructuur.
Projecten zoals Althea en SmartMesh (SMT) kan worden toegepast om problemen met internetconnectiviteit op te lossen op voorheen niet-verbonden, afgelegen plaatsen en op plaatsen met een hoge netwerkcongestie (d.w.z. sportstadions en concertzalen). Omdat data met SmartMesh bijvoorbeeld niet via gecentraliseerde netwerken hoeven te gaan en in plaats daarvan binnen het mesh-netwerk kunnen blijven, zijn de verbindingssnelheden hoger en is het elektriciteitsverbruik lager. Althea gaat verder dan alleen het aanbieden van draadloos internet aan coffeeshops en luchthavens. Het biedt gemeenschappen de mogelijkheid om hun eigen gedecentraliseerde ISP’s te creëren, die browsen ook standaard privé en neutraal maken. Gedecentraliseerde mesh-netwerkprojecten maken het internet niet alleen sneller en breder beschikbaar, maar zullen ook de mogelijkheden van nieuwere technologieën zoals IoT en IoE verbeteren.
Berekening
Terwijl de rekenkracht van reguliere computers elk jaar toeneemt, zijn de mogelijkheden van één machine nog steeds niet opgewassen tegen die van een supercomputer. Daarom zijn projecten als Golem (GNT) en iExec RLC (RLC) populair geworden.
Door mensen in staat te stellen rekenkracht te kopen en verkopen die nodig is om complexere taken uit te voeren, kan iedereen in wezen een supercomputer maken door de kracht van meerdere computers in het netwerk te gebruiken. Voorlopig concentreert Golem zich op één use case: CGI-rendering. Aangezien dergelijke projecten echter hun technologieën blijven ontwikkelen, is het gemakkelijk in te zien hoe dit concept ook kan worden toegepast om de huidige rekenbeperkingen op te lossen. Wetenschappelijke modellering, datawetenschap, machine learning en nog veel meer potentiële toepassingen kunnen bijvoorbeeld allemaal profiteren van gedecentraliseerde berekeningen.
Met gedecentraliseerde berekeningen kunnen bedrijven hun IT-infrastructuur opschalen door ze meer rekenkracht te geven tegen lagere kosten. In plaats van een supercomputer te moeten kopen die kunnen lopen in de miljoenen of zelfs miljarden dollars, Bedrijven zouden ooit tegen een fractie van de kosten toegang kunnen krijgen tot een vergelijkbaar niveau van rekenkracht. Het beste van dit model is de flexibiliteit die het kan bieden voor degenen die extra rekenkracht nodig hebben. In plaats van een grote hoeveelheid speciale apparatuur te moeten kopen, betalen gebruikers het netwerk alleen als er extra rekenkracht nodig is.
Gevolgtrekking
Bestandsopslag, mesh-netwerken en berekeningen zullen allemaal de voordelen zien van de vooruitgang in blockchain-technologie. Hoewel de bovengenoemde projecten al enkele veelbelovende resultaten hebben opgeleverd, zouden er nog meer projecten kunnen zijn die deze en andere belangrijke IT-sectoren zullen veranderen. In de komende jaren zullen we voor de IT-infrastructuur waarschijnlijk meer beveiliging en privacy zien, evenals afnemende kosten.