In financiën en economie is er een tak genaamd behavioral finance, die het menselijk emotionele aspect en het gedrag van financiële deelnemers tracht te theoretiseren, onderzoeken en documenteren. Behavioral finance suggereert psychologisch gebaseerde theorieën om prijsafwijkingen te proberen te verklaren.

Een van de krachtigste technieken die in het arsenaal van een econoom worden gebruikt om het gedrag op markten te begrijpen, is het zoeken naar kuddegedrag op een bepaald type financiële markt of marktindex. Meestal met behulp van wiskundige modellen zoals CSSD (cross-sectionele standaarddeviatie), HIX (Herding index), VAR-modellen, enz. Deze wiskundige technieken worden gebruikt om kuddegedrag te vinden.

Wat is kuddegedrag?

Herding-gedrag is een fenomeen dat optreedt wanneer individuen de handel van anderen proberen na te bootsen en dus handelaren elkaar kopiëren. Twee van de belangrijkste aspecten zijn prijs en volume, vooral de richting van de causaliteit tussen beide.

Zie het als het bandwagon-effect in de economie. Dat is een term die door economen wordt gebruikt om bepaalde psychologische handelingen uit te leggen die mensen in hun dagelijks leven ondernemen. Het bandwagon-effect treedt op wanneer een persoon iets doet, alleen maar omdat alle anderen het doen. Voor onze doeleinden zullen mensen iets kopen alleen maar omdat andere mensen het kopen en dus zouden we de prijs zien stijgen.

Om dit type effect te vinden, of met andere woorden om kuddegedrag te vinden, zou men de effecten tussen prijs en volume moeten analyseren, en de richting van causaliteit daartussen..

Het belang van het vinden van hoeden op een financiële markt is om te weten of de huidige prijs van een actief een toename van transacties en dus volume veroorzaakt, of een toename van transacties die prijsbewegingen veroorzaakt..

Als men op een financiële markt hoeden wil vinden, zou dat betekenen dat de prijs de volumebeweging veroorzaakt en dat de marktdeelnemers dus niet hun eigen due diligence doen en er de voorkeur aan geven om transacties te doen op basis van de prijsbeweging.

Dit zou erop wijzen dat marktpartijen hun huiswerk niet maken als het gaat om het analyseren van de markt. Ze kopen alleen als de prijs stijgt en verkopen als de prijs daalt.

Als men echter constateert dat er op een financiële markt geen kuddes aanwezig zijn, zou dit betekenen dat het volume de prijs doet bewegen, en dus voeren marktdeelnemers hun due diligence-analyse uit en verbinden ze zich pas tot een transactie die het volume zou vergroten en dus de prijs zou stijgen of dalen.

In dit geval is de markt niet psychologisch gebaseerd en maakt het niet uit wat de prijs is, want er lijkt een methode te bestaan ​​voor de waanzin ervan. is het geval.

Opgemerkt moet worden dat wanneer het vinden van hoeden op een financiële markt dit niet betekent dat fundamentele analyse niet werkt. Het suggereert alleen maar dat het merendeel van de tijd dat de markt niet naar fundamentals en andere adequate vormen van analyse kijkt, het lijkt vooral te reageren op prijsveranderingen. Het betekent niet dat fundamentals de prijs op geen enkele manier kunnen beïnvloeden.

Correlatieanalyse en u

Een simpele correlatieanalyse tussen prijs en volume is niet voldoende. Ook al is het handig om te weten dat een simpele correlatie tussen prijs en volume 0,66 is, dit betekent dat prijs en volume elkaar vooral op langere termijn opvolgen, maar dit verklaart niet welke de ander veroorzaakt. De onderstaande grafiek toont een scatterplot van het volume en de slotkoers van bitcoin, waarbij het volume met een factor honderdduizend wordt verkleind, zodat de gegevens in de grafiek passen.

causaliteit

Met behulp van andere wiskundige processen kunnen we de richting van causaliteit tussen variabelen vinden. We vinden dat het volume van bitcoin geen afwijkingen in de prijs van bitcoin veroorzaakt met enige statistische significantie. We vinden echter ook dat de prijs van bitcoin geen afwijkingen in het volume van bitcoin veroorzaakt. Dit is een raar scenario waarbij prijs geen volume veroorzaakt en volume geen prijs veroorzaakt. Dit zou betekenen dat het gebruik van alleen volume-analyse bij uw handel geen voordeel zou opleveren bij het voorspellen van de prijs op de bitcoin-markt..

Maar om de diepere betekenis van dit fenomeen te analyseren. Hoe is het mogelijk dat volume geen prijs kan veroorzaken of zelfs prijs geen volume kan veroorzaken? Dit zou betekenen dat de bitcoin-markt afhankelijk is van andere factoren, mogelijk nieuwsgebeurtenissen, kosten van mijnbouw en andere factoren.

Volume en prijs

De onderstaande grafiek is een grafiek die laat zien hoe een impuls in het volume de slotkoers beïnvloedt. Zoals te zien is, zal het volume van bitcoin de slotkoers niet significant beïnvloeden, omdat de grafiek relatief stabiel blijft.

Uit deze analyse kunnen we concluderen dat in de bitcoin-markt alleen het gebruik van volume niet helpt om de prijs van bitcoin te voorspellen, meer bepaald alleen afhankelijk van het volume om de slotkoers van de volgende dag te voorspellen is zinloos. Dit betekent niet dat volume de trend op langere termijn niet kan voorspellen, het betekent alleen dat daghandel op dit type markt zinloos is wanneer alleen volume-analyse wordt gebruikt. Naast de volume-analyse moet er meer analyse worden gedaan bij het nemen van handelsbeslissingen over het kopen of verkopen.

Schermopname 05-10-2018 om 1.26.17 uur

We geven hier een voorbeeld om te demonstreren. Kijkend naar de lange groene balk gemarkeerd door punt A met zijn toegenomen volume, zou een daghandelaar een vervolg verwachten in de volgende kaars, omdat de sluiting hoger is dan de huidige opening. Dit is echter niet het geval, de slotkoers blijft vlak en sluit in de buurt van de open koers, zoals we hadden voorspeld.

Dit komt doordat volume geen prijs veroorzaakt en prijs geen volume, dus we kunnen de volgende dag geen vervolg verwachten. De trend op middellange termijn was echter bullish, dit is het resultaat van een hoge positieve correlatie zoals hierboven besproken tussen prijs en volume..

Met behulp van deze analyse kunnen we verwachten dat wanneer we in deze markt een bovengemiddeld volume in één richting hebben in deze markt, we een vervolg kunnen verwachten op de lange termijn, maar geen voortzetting op korte termijn..

Laatste gedachten

Ons bewust zijn van het bovenstaande geeft ons een voordeel omdat we een longpositie kunnen aangaan bij de opening van de kaars van de volgende dag van punt A en onze houdperiode zou langer zijn dan een dag, mogelijk een week tot een maand. In dit geval zouden daghandelaren vanwege onzekerheid niet moeten handelen, maar eerder een trend op langere termijn moeten vasthouden.

Artikel is geschreven door Ara Barikyan.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me