Wat zijn technische indicatoren?

Technische indicatoren vormen de basis van de technische analyse en zijn wiskundige berekeningen die door handelaren worden gebruikt om kortetermijnprijstrends van een effect te voorspellen en te bevestigen. Door fundamentele factoren te negeren die doorgaans worden gebruikt om activa zoals omzet en winst te evalueren, gebruiken technische indicatoren uitsluitend historische handelsgegevens zoals prijs en volume om de waarschijnlijke richting van de prijs van een activum te bepalen.

Wat dit artikel zal behandelen

Dit artikel is bedoeld als een beknopt overzicht van zes van de meest gebruikte indicatoren in technische analyse. Wanneer ze samen worden gebruikt, kunnen technische indicatoren unieke inzichten bieden in toekomstige prijsbewegingen en marktomstandigheden van activa.

De zes technische indicatoren die we zullen bespreken

  • Relative Strength Index
  • Stochastische oscillator
  • Voortschrijdend gemiddelde convergentie divergentie
  • Gemiddelde richtingsindex
  • Aroon-oscillator
  • On Balance Volume

Relative Strength Index

De relatieve sterkte-index (RSI) varieert van 0 tot 100 en is een momentumindicator die de omvang van recente winsten en verliezen over een bepaalde tijd vergelijkt om de prijsverandering van een effect te meten.

De RSI-indicator wordt meestal gebruikt om te identificeren of een effect overbought of oververkocht is. Een waarde van meer dan 70 betekent dat een waardepapier te veel is gekocht, terwijl een waarde van minder dan 30 aangeeft dat een waardepapier te veel is verkocht.

Setcoins relatieve sterkte-index RSI

Stochastische oscillator

De stochastische oscillator is een momentumindicator met twee regels die de slotkoers van een actief vergelijkt met een reeks prijzen gedurende een bepaalde tijdsduur. De stochastische oscillator gebruikt normaal gesproken de laatste 14 dagen aan handelsgegevens om zijn score te berekenen.

Net als bij RSI varieert de stochastische oscillator van 0 tot 100. Metingen van meer dan 80 geven aan dat een effect te veel is gekocht, terwijl metingen onder de 20 aangeven dat een effect te veel is verkocht.

De stochastische oscillator bestaat uit twee lijnen, de% K en de% D. % K meet het momentum van het activum, terwijl% D het driedaagse eenvoudig voortschrijdend gemiddelde van% K meet. Koop- en verkoopsignalen worden gegenereerd wanneer de% K-lijn de% D-lijn overschrijdt.

Setcoins stochastische oscillator

Voortschrijdend gemiddelde convergentie divergentie

De Moving Average Convergence Divergence (MACD) is een populaire technische indicator die vaak wordt gebruikt om het begin van prijstrends op korte termijn en omkeringen van activa te voorspellen. De MACD wordt berekend door het 26-dagen exponentieel voortschrijdend gemiddelde af te trekken van het 12-dagen exponentiële voortschrijdend gemiddelde voor een activum.

Wanneer het voortschrijdend gemiddelde op de korte termijn boven het voortschrijdend gemiddelde op langere termijn ligt, wordt de MACD positief, wat aangeeft dat het momentum naar boven beweegt; evenzo, wanneer het voortschrijdend gemiddelde op korte termijn onder het voortschrijdend gemiddelde op langere termijn ligt, wordt de MACD negatief, wat aangeeft dat het momentum naar beneden beweegt.

Naast de MACD is er een “signaallijn” uitgezet aan de bovenkant van de MACD-lijn die helpt bij het signaleren van koop- en verkoopmogelijkheden. De signaallijn is gewoon het negen dagen durende exponentieel voortschrijdend gemiddelde van de MACD-lijn.

Wanneer de MACD onder het signaal komt, wordt een bearish signaal gecreëerd. Evenzo, wanneer de MACD boven de signaallijn komt, wordt een bullish signaal gecreëerd.

Setcoins Moving Average Convergence Divergence MACD

Gemiddelde richtingsindex

De gemiddelde directionele index (ADX) varieert van 0 tot 100 en is een technische indicator die de algehele sterkte van een prijsontwikkeling aangeeft. De ADX is een niet-directionele indicator die kan worden gebruikt om de relatieve sterkte van een uptrend of een neerwaartse trend te kwalificeren.

Wanneer de ADX boven de 25 leest, interpreteren de meeste handelaren dat als een signaal dat trendhandelstrategieën kunnen worden geïmplementeerd. Evenzo, wanneer de ADX-score lager is dan 25, zijn beleggers meestal van mening dat er geen trend aanwezig is en dat trendhandelstrategieën niet moeten worden gebruikt..

ADX lezen Kracht
0-25 Geen trend
25-50 Zwakke trend
50-75 Gemiddelde trend
75-100 Sterke trend

Setcoins gemiddelde directionele index ADX

Aroon-oscillator

De Aroon-oscillator varieert van -100 tot 100 en is een technische indicator die vaak wordt gebruikt om te voorspellen wanneer een trend van richting zal veranderen. In tegenstelling tot de Average Directional Index die alleen de sterkte van een trend kwalificeert, signaleert de Aroon Oscillator zowel de sterkte als de richting van een onderliggende koersontwikkeling.

Wanneer de Aroon-oscillator positief is, wordt het opwaartse momentum-prijsmomentum aangegeven. Evenzo, wanneer de Aroon-oscillator negatief is, wordt een neerwaarts momentum gesignaleerd. Hoe verder een aflezing van de middenlijn op 0 komt, hoe sterker de prijsontwikkeling is. Als de Aroon-oscillator vanuit beide richtingen 0 nadert en overschrijdt, kan de omkering van een prijsontwikkeling worden afgeleid.

Setcoins Aroon-oscillator

On Balance Volume

On Balance Volume (OBV) is een momentumindicator die veranderingen in het volume gebruikt om veranderingen in de prijs van een aandeel te voorspellen. Simpel gezegd, On Balance Volume is slechts een doorlopend totaal van dagelijkse volumeverandering van een activum.

De onderliggende theorie achter het gebruik van On Balance Volume als indicator is dat dramatische volumeveranderingen vaak toekomstige prijsbewegingen van een activum voorspellen..

Als de OBV-indicator gestaag stijgt terwijl de prijs van het actief relatief ongewijzigd blijft, mogen beleggers verwachten dat de prijs uiteindelijk zal stijgen. Als de OBV gestaag daalt terwijl de prijs van het activum relatief ongewijzigd blijft, moeten beleggers verwachten dat de prijs uiteindelijk zal dalen in samenhang met de volumeafname..

Setcoins On Balance Volume OBV

Gevolgtrekking

Technische indicatoren zijn wiskundige berekeningen die beleggers helpen bij het voorspellen van prijsbewegingen op korte termijn van een effect. Wanneer meerdere technische indicatoren samen worden gebruikt, kunnen beleggers een beter perspectief krijgen op de verwachte prijsbeweging en marktomstandigheden van een actief.

Als je dit artikel leuk vond, bekijk dan mijn andere artikelen over technische analyse.

  • Inleiding tot technische analyse
  • Inleiding tot patronen van vervolgdiagrammen
  • Inleiding tot omkeerkaart

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me