Zilliqa is een veilig en schaalbaar blockchain-platform voor het hosten van gedecentraliseerde applicaties met een aantal opvallende kenmerken in vergelijking met andere dapp-platforms. Allereerst gebruikt het sharding om een ​​extreem hoge doorvoer te garanderen, ongeveer tweehonderd meer transacties per seconde dan de meeste huidige platforms.

Ten tweede heeft het team zijn eigen smart contract-programmeertaal ontwikkeld voor gebruik op het Zilliqa-platform. Het heet Scilla, en ze hebben het ontworpen om veiliger te zijn dan bestaande smart contract-programmeertalen, zoals Solidity, die vaak kwetsbaarheden hebben waardoor het smart contract vatbaar is voor misbruik.

Het Zilliqa-team zal zijn hoofdnet in het eerste kwartaal van dit jaar lanceren. We hadden de gelegenheid om met CEO en medeoprichter Xinshu Dong (XD) en Chief Marketing Officer Yiling Ding (YD) om de tafel te zitten om het laatste nieuws en de laatste ontwikkelingen te ontdekken.

Zilliqa-team Xinshu Dong, CEO en Yiling Ding, CMO

Xinshu Dong, CEO, en Yiling Ding, CMO

Blockchain-ontwikkelaars blijven worstelen met schaalbaarheidsproblemen. Hoe denkt u dat schaalbaarheid de duurzaamheid van blockchain-gaming heeft beïnvloed? Hoe helpt gaming de schaalbaarheidsproblemen aan te pakken??

YD: Gaming is een branche waar de beperking van de schaalbaarheid van blockchain zich duidelijk en onmiddellijk presenteert aan ontwikkelaars en gebruikers. Een onfeilbare manier om het succes van een game te meten, is door de populariteit ervan.

Met de huidige blockchain-platforms die al moeite hebben om 1.000 dagelijks actieve gebruikers (DAU’s) te huisvesten, naarmate een game succesvoller wordt en het gebruikersbestand groeit, is de realiteit bijna onmogelijk om het op de blockchain te blijven gebruiken. Hoewel het een mogelijkheid is om het grootste deel van de transacties van een game off-chain te verplaatsen, verslaat dit alleen het doel van een blockchain-aangedreven game om mee te beginnen..

Deze schaalbaarheidsproblemen dragen onvermijdelijk bij aan een slechte gebruikerservaring (UX), aangezien ze langdurige gameplay belemmeren – het netwerk heeft moeite om transacties tijdig af te ronden en gebruikers worden gedwongen om een ​​paar minuten te wachten op elke transactie..

Hoewel technische innovatie en vooruitgang meestal worden gevierd, komen problemen met betrekking tot de finaliteit van transacties normaal gesproken niet voor bij digitaal gamen. Deze slechte ervaring zal zowel potentiële gamers als game-ontwikkelaars daarom afschrikken van blockchain-games.

Met dit in gedachten geeft de game-industrie blockchain-platforms echte en specifieke uitdagingen om mee te werken en, na verloop van tijd, mogelijk te overwinnen. Door schaaloplossingen te ontwikkelen die specifiek gericht zijn op kwesties zoals in-game marktplaatstransacties, kunnen projecten verder kijken dan de mentaliteit van ‘schaalbaarheid omwille van schaalbaarheid’ en oplossingen ontwikkelen die in plaats daarvan laten zien hoe de blockchain bestaande projecten, platforms en toepassingen.

Wat is uw mening over de invloed van niet-vervangbare activa op gaming? Wat betekent dit voor de gemiddelde gamer, vooral als we horen dat kinderen games hacken zoals Fortnite om online accounts te verkopen?

YD: Er zijn twee belangrijke voordelen van niet-vervangbare activa: verhoogde veiligheid en beveiliging bij de uitwisseling van in-game-activa en de mogelijkheid om ze echt te behouden en te beschermen.

De gaminggemeenschap heeft lange tijd naar manieren gezocht om geld te verdienen met in-game-activa, wat heeft geresulteerd in het ontstaan ​​van onofficiële zwarte markten waar gebruikers items ruilen, of het nu gaat om skins of accounts met high-level karakters in een MMORPG zoals Fortnite. Deze onofficiële kanalen vormen een hoog risico voor gamers die activa kopen omdat ze vatbaar worden voor fraude en informatiediefstal.

Tokenized alternatieven bieden een extra veiligheidslaag voor zowel kopers als verkopers – verkopers zullen moeten bewijzen dat ze eigenaar zijn van het item dat wordt uitgewisseld, en aangezien de transactie plaatsvindt op een gedecentraliseerd platform, hoeft persoonlijk identificeerbare informatie niet te worden gedeeld.

Deze tokens worden ook gekenmerkt door echte duurzaamheid en eigendom, waarbij gamers er zeker van zijn dat hun activa echt van henzelf zijn en verhandelbaar blijven. Daarentegen zouden ontwikkelaars die hun platforms hosten op een gecentraliseerde server, gemakkelijk hun marktplaatsen kunnen afsluiten of wijzigingen kunnen aanbrengen, waardoor gamers hun activa verliezen..

Zilliqa gebruikt sharding en een gecombineerd PoW / pBFT-protocol om schaalbaarheid te bereiken voor transactiesnelheden tot bijna 3.000 transacties per seconde. Kunt u ons uw consensusprotocol doornemen en hoe het werkt??

XD: ons consensusprotocol is een vierdelig proces dat gebruikmaakt van PoW en pBFT om een ​​hogere transactiedoorvoer mogelijk te maken en tegelijkertijd een hoge beveiliging mogelijk te maken.

De eerste fase omvat een periode van vijf minuten voor alle mining-nodes om hun PoW-oplossingen in te dienen – PoW is beperkt tot deze fase waarin miners hun identiteit vaststellen en Sybil-aanvallen voorkomen. Daarna kan de eerste subset van die mining-knooppunten die voldoen aan een bepaalde globale moeilijkheidsgraad, deelnemen als Directory Service-knooppunten of Shard-knooppunten.

Zodra de shards zijn vastgesteld, ondernemen deze groepen meerdere rondes van pBFT-consensus, waarbij ze de nieuwe waarheid (of het blok van transacties) ondertekenen die aan het netwerk moet worden voorgelegd. De knooppunten die het blok hebben ondertekend, zullen de blokbeloning vervolgens eerlijk onder elkaar verdelen. Binnen één PoW-ronde kunnen meerdere blokken naar de keten worden geschreven, waardoor meerdere transacties parallel worden verwerkt.

Schaalbaarheid wordt vaak fijn afgewogen tegen veerkracht. Kunt u uitleggen hoe Zilliqa de netwerkbeveiliging handhaaft en toch de voordelen van een snelle doorvoer behaalt??

XD: Beveiliging is een topprioriteit voor ons, en het drijft een groot deel van onze besluitvorming als het gaat om ons consensusprotocol en de creatie van onze programmeertaal Scilla. Het was ook een sleutelfactor waarmee we rekening hielden bij het bekijken van schaaloplossingen.

Daarom, hoewel er veel voorgestelde oplossingen zijn voor het opschalen van blockchains, hebben we ontdekt dat sharding een haalbare on-chain oplossing is waarmee we decentralisatie, schaalbaarheid en beveiliging kunnen behouden.

Door ervoor te kiezen om on-chain te schalen, kan sharding veilig plaatsvinden, aangezien de blockchain werkt met de volledige veiligheidsgarantie die door hemzelf wordt geboden. Decentralisatie speelt ook een grote rol bij het handhaven van de veiligheid, de consensus van openbare opt-in-knooppunten en censuurbestendigheid door derden van transacties zijn noodzakelijk om onze blockchain te beveiligen..

Transacties per seconde

Transacties per seconde

Kun je wat meer uitleggen waarom je de beslissing hebt genomen om Scilla, een aparte smart contract-programmeertaal, te ontwikkelen in plaats van andere programmeertalen zoals Javascript of Solidity te gebruiken? Hoe verschilt Scilla van die talen?

XD: Toen we onze slimme contracten aan het ontwerpen waren, hebben we de bewuste beslissing genomen om voorrang te geven aan beveiliging boven andere aspecten van slimme contracten, omdat we geloven dat beveiliging van cruciaal belang is voor het bevorderen van de algemene acceptatie van slimme contracttechnologie. Hoewel we de mogelijkheid hadden om te werken met reeds bestaande programmeertalen zoals Solidity en JavaScript, bleek uit onze technische beoordelingen dat het erg moeilijk is om erop te meeliften vanwege hun bestaande syntaxis en grammatica.

De belangrijkste verschillen tussen Scilla en Solidity en JavaScript zijn hoge beveiliging en gebruiksgemak – dit zijn de onderliggende ontwerpprincipes. Scilla heeft de mogelijkheid om formeel (wiskundig) de veiligheid en juistheid van slimme contracten te verifiëren, waardoor verschillende veelvoorkomende beveiligingsproblemen op taalniveau zijn geëlimineerd, zoals herintredende oproepen naar slimme contracten en integer over / underflow.

De use-cases van Zilliqa worden vermeld als gaming, digitale advertenties en betalingen. Waarom specifiek deze drie use-cases? Zouden er beperkingen zijn voor het gebruik van Zilliqa als platform voor andere soorten dapps, zoals uitwisselingen??

YD: Aangezien Zilliqa een open en openbaar platform is, zijn er geen beperkingen aan wat er op onze blockchain kan worden gebouwd. Een van onze huidige samenwerkingen is met BOLT Global, een op blockchain gebaseerd mobiel entertainmentsysteem dat niet in deze drie categorieën past.

Dat gezegd hebbende, gaming, digitale advertenties en betalingen zijn industrieën waar we een onmiddellijke behoefte zien aan blockchain-oplossingen met hoge doorvoer, dus het zijn onze huidige focusgebieden in termen van partnerschappen, onderzoek en ontwikkeling..

Bij gaming hebben we gezien dat schaalbaarheid een duidelijk knelpunt is geweest voor blockchain-games. Etheremon moest bijvoorbeeld het grootste deel van hun spel off-chain verplaatsen omdat Ethereum te druk was en transactiekosten te hoog waren, wat de algehele gameplay beïnvloedde..

Bij digitale advertenties helpt blockchain om problemen zoals advertentiefraude en vertoningen aan te pakken waarvan mediabedrijven, adverteerders en consumenten profiteren. Bovendien is er een high-throughput-platform nodig om het grote aantal campagnes dat dagelijks op advertentiebeurzen plaatsvindt, te ondersteunen.

Betalingen zijn ook een voor de hand liggende use-case, omdat ze een hoge beveiliging en een hoge doorvoer vereisen om het enorme aantal transacties te verwerken. Afgezien daarvan zouden financiële instrumenten zoals beveiligingstokens en beveiligingstokenaanbiedingen ook profiteren van een zeer robuust, veilig uitgifteplatform dat Zilliqa kan bieden.

U bent onlangs vermeld op Coinbase Pro, wat een geweldige prestatie is en waarschijnlijk zal helpen de waarde van het project te vergroten. Wat is uw mening over de controversiële verklaring van Vitalik Buterin dat gecentraliseerde uitwisselingen “in de hel moeten branden”? Moet decentralisatie het doel zijn van de hele blockchain-sector of denkt u dat er een rol te spelen is voor gecentraliseerde agentschappen op de middellange en lange termijn??

XD: Gedecentraliseerde applicaties mogelijk maken voor en tussen bedrijven en gebruikers is een hoofddoelstelling van ons, en zelfs onze drijvende kracht. Tegelijkertijd erkennen we dat gecentraliseerde platforms aanvullende voordelen bieden voor volledig gedecentraliseerde systemen wat betreft prestaties en latentie..

Vergeet ook niet dat de beveiliging en veerkracht van blockchain allemaal op de een of andere manier afhankelijk zijn van de ingebouwde redundantie – dit heeft invloed op de prestaties, maar is het resultaat van de inherent gedistribueerde aard van blockchain..

Zilliqa heeft veel erkenning in Azië als thuisbasis, maar heeft plannen voor Europese expansie –– we begrijpen dat u een paar maanden geleden een kantoor in Londen hebt geopend. Wat heb je nog meer gepland in termen van uitbreiding buiten Azië?

YD: We breiden uit naar Europa om een ​​aantal redenen, maar een belangrijke drijvende kracht is de bloeiende ontwikkelaarsgemeenschap. Er zijn broeinesten voor ontwikkelaars verspreid over het hele continent, zoals Estland, Bulgarije en Roemenië, waar we onlangs een ontwikkelaarsworkshop hebben gehouden.

We blijven contact houden met de ontwikkelaarsgemeenschap in heel Europa en specifieke regio’s blijven voor ons interessant. Frankrijk staat bijvoorbeeld bekend om zijn functionele programmeurs, wat ons een geweldige kans biedt om deze talenten aan te boren om het bewustzijn te vergroten en het gebruik van Scilla, een functionele programmeertaal, aan te moedigen..

We maken gebruik van onze nieuwe basis in Londen, die in opkomst is als een Europese blockchain-leider en een al lang bestaand financieel centrum, door lokale educatieve partnerschappen na te streven om blockchain-educatie en een groter bewustzijn van Zilliqa onder studenten te stimuleren. Een van die samenwerking is de drie maanden durende Future of Blockchain-wedstrijd, gericht op de beste universiteiten van het VK, zoals Oxford, Cambridge en Imperial.

De lancering van het mainnet is gepland voor januari. Wat zijn de kritieke stappen die tot deze lancering hebben geleid? Hoe kunnen mijnwerkers betrokken raken bij het delven van Zilliqa zodra het mainnet live is??

XD: We hebben onlangs ons volledig functionele testnet v3.0 gelanceerd, uitgerust met alle functies die op ons mainnet aanwezig zullen zijn. Als het eerste volwaardige testnet ter wereld, voor zover wij weten, om netwerk-, transactie- en slimme contractsharding te implementeren, is het belangrijk dat mijnwerkers deze functies rigoureus kunnen testen en terwijl ze dat blijven doen, zullen we dat ook doen in staat om noodzakelijke veiligheidscontroles toe te voegen om de stabiliteit en beveiliging van onze blockchain te verbeteren.

Onze openbare mijnaankondiging opende ook onze blockchain voor een grotere ontwikkelaarsgemeenschap, waardoor de pool van ontwikkelaars die de functies van ons netwerk testten, werd verbreed, zodat we vooruitlopend op onze lancering verbeteringen kunnen blijven aanbrengen..

We zijn ook bezig met het ontwikkelen van grootschalige infrastructuren om mijnwerkers te helpen migreren naar ons netwerk om Zilliqa te ontginnen zodra we lanceren of mainnet. Voorlopig kunnen miners naar onze Github verwijzen om mee te doen aan de mining op ons testnet om zo onze infrastructuur te testen.

Bedankt voor je tijd en het allerbeste voor de aanstaande lancering!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me