Iran staat op het punt zijn digitale valuta Rial te lanceren, die wordt ontwikkeld door de Informatics Services Corporation. Volgens de CEO van het bureau, Seyyed Abotaleb Najafi, zal de munt het fiat van Iran ondersteunen.

Zoals de zaken er nu voorstaan, is de West-Aziatische natie geblokkeerd voor het monetaire systeem van de Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) en is het momenteel in een race om een ​​oplossing te vinden voor zijn wereldwijde financiële netwerkconnectiviteitsproblemen. Dit volgt op een reeks sancties van de Amerikaanse regering tegen haar financiële instellingen en handelsnetwerken.

Op dit moment lijkt het omarmen van cryptocurrencies een haalbare manier om de opgelegde sancties te omzeilen. De laatste sanctieronde werd op 5 november uitgevaardigd via het Office of Foreign Assets Control (OFAC) van het Amerikaanse ministerie van Financiën en was gericht tegen meer dan 700 Iraanse burgers, bedrijven, vliegtuigen en schepen..

De sancties houden verband met de nucleaire activiteiten van het land en vele waren eerder uiteengezet in het Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA). Het plan was bedoeld om het land te dwingen zijn nucleaire en ballistische raketprogramma’s op te geven en het vermogen van het regime om tegenmaatregelen te financieren te belemmeren..

Volgens een verklaring afgegeven door minister van Financiën Steven Mnuchin, zal maximale druk worden uitgeoefend om te voorkomen dat het Iraanse regime valutareserves verschuift naar onbereikbare buitenlandse investeringsmarkten.

De ontwikkeling van een nationale digitale valuta

Iran zou de lancering van zijn nationale cryptocurrency versnellen, ondersteund door zijn nationale valuta, de Rial. Volgens Ibena, een lokale nieuwsbron, de digitale munt wordt ontwikkeld door de Informatics Services Corporation op verzoek van de centrale bank van het land. De digitale valuta zal blijkbaar door de centrale bank worden gedistribueerd volgens een één-op-één-raamwerk.

Het systeem bevindt zich naar verluidt in de proeffase en er vinden tests plaats om het vermogen te evalueren om banken en financiële retailinstellingen met elkaar te verbinden. Volgens de CEO van Informatics Services Corporation, Seyyed Abotaleb Najafi, zullen de digitale munten de fiat-valuta van het land rechtstreeks ondersteunen. De liquiditeit zal worden beperkt door elke digitale eenheid te blokkeren bij ontvangst van het fiat-equivalent, waardoor er minder van wordt gecreëerd.

Hij benadrukte ook dat het banksysteem van het land nog steeds een grote opknapbeurt nodig heeft en de vlotte aanpassing van het digitale platform in zijn huidige staat niet kan vergemakkelijken..

De nationale crypto-zaak van Venezuela

Venezuela heeft een van de meest onrustige economieën ter wereld en net als Iran; het heeft te maken gehad met een golf van sancties die zijn opgelegd door de Verenigde Staten. Het isolationistische beleid is erop gericht de regering van president Nicolás Maduro te ondermijnen, die ervan wordt beschuldigd corruptie en onderdrukking te bevorderen. Net als Iran heeft Venezuela ook aanzienlijke oliereserves, waardoor het een unieke casestudy is over het gebruik van cryptocurrencies om sancties te omzeilen.

Tot dusverre is de nationale cryptocurrency, Petro genaamd, een flop geweest. Aanvankelijk aangeprezen als de hoeksteen van een uitgebreid inflatieherstelplan om het land uit de diepten van armoede te halen, moeten de effecten nog worden gevoeld. Volgens een Reuters-onderzoek, weinig gewone burgers in het land beweren de digitale valuta van Petro te zijn tegengekomen.

Vier maanden lang zocht het onderzoeksteam zonder succes naar sporen van de digitale valuta. Uit bevindingen bleek dat er geen winkels of crypto-uitwisselingsplatforms waren die in de Petro digitale valuta handelen.

Overheidsfunctionarissen hebben ook tegenstrijdige verklaringen afgelegd over de staat van de munt. Sommigen benadrukken het toenemende gebruik ervan en noemen miljarden dollars aan transacties die voornamelijk betrekking hebben op import en export. Volgens Hugbel Roa, een minister die bij het project is betrokken, bevindt het platform zich echter nog in de ontwikkelingsfase en is de munt dus nooit echt gebruikt..

Het bureau dat was toegewezen om toezicht te houden op het project – The Superintendence of Crypto Assets is vermoedelijk een mysterie en het bestaan ​​ervan een mythe. Deze situatie benadrukt de moeilijkheden bij het lanceren van een nationale cryptocurrency die fiat vervangt. Het is waarschijnlijk dat Iran met succes zijn cryptocurrency zal lanceren, maar het tot een succes maken, zoals blijkt uit de poging van Venezuela, zal een enorme taak zijn..

Afbeelding tegoed: AP / Ebrahim Noroozi