Is mesh-netwerken de toekomst van online connectiviteit?

Terwijl we blockchains en surveillance-vrije communicatie overwegen, lijkt de huidige regering de controle terug te nemen. Netneutraliteitswetten lopen volgende maand af en internetserviceproviders zullen volledige zeggenschap hebben over hoe mensen in de VS toegang krijgen tot internet. Dit roept belangrijke vragen op over de toekomst van online connectiviteit en of mesh-netwerken een oplossing kunnen zijn.

Wat zijn netneutraliteitswetten?

Netneutraliteitswetten werden in de VS afgedwongen tijdens het Obama-tijdperk in 2015. Ze waren ontworpen om een ​​open en vrij internet te garanderen waarin consumenten gelijke toegang hebben tot webinhoud. Netneutraliteitswetten voorkomen dat ISP’s inhoud blokkeren, hun eigen inhoud begunstigen of consumenten te veel in rekening brengen.

In december vorig jaar heeft de FCC deze regels voor ‘open internet’ echter ingetrokken. De netneutraliteitswetten lopen af ​​op 11 juni en worden vervangen door zwaar bekritiseerd voorschriften die internetproviders alle macht geven.

Nieuwe regels verplichten ISP’s om consumenten te informeren als ze bepaalde inhoud zullen blokkeren of vertragen, of een premie in rekening brengen voor snellere toegang. En veel mensen zijn bang dat de internetprijzen daardoor omhoogschieten. Tot nu toe AT&T, Verizon en Comcast Corp hebben allemaal gezworen inhoud niet te blokkeren of te discrimineren nadat de regels zijn verlopen. Maar er is nog geen melding gemaakt of ze betaalde “fast lanes” zullen aanbieden.

Politieke kloof

De intrekking van netneutraliteitswetten is de laatste in de pogingen van de huidige regering om de handelingen van de vorige regering ongedaan te maken. Na het afbreken van de klimaatakkoorden van Parijs en de 180 over de nucleaire overeenkomst met Iran. Het drijft ook een diepere wig tussen de Republikeinse en Democratische partijen en het Amerikaanse volk.

“De intrekking van netneutraliteit zou internetproviders in staat stellen hun winsten voor te stellen aan de consumenten die ze bedienen en te controleren wat we online zien, doen en zeggen”, waarschuwde Barbara Underwood, procureur-generaal van de democratisch waarnemend New York.

Republikeinen beweren dat het intrekken van netneutraliteitswetten de concurrentie zal openen en investeringen zal aanmoedigen. “Het effect hiervan is een betere, snellere, goedkopere internettoegang en het gratis en open internet dat we al vele, vele jaren hebben”, aldus Ajit Pai, voorzitter van de Republikeinse FCC..

Tot dusver protesteren 22 staten onder leiding van New York tegen de wetgeving. Er is nog steeds de mogelijkheid van een verwerping van de intrekking van december, wat een enorme overwinning betekent voor ISP’s, maar waartegen internetbedrijven, waaronder Alphabet Inc. en Facebook, hevig verzetten..

Waar uw politieke neigingen ook liggen, u zult waarschijnlijk begrijpen waarom het in rekening brengen van een premie voor internettoegang bij veel mensen niet goed past. Democraten zijn zelfs van mening dat deze kwestie van invloed zal zijn op de tussentijdse verkiezingen in november, met name onder de duizendjarige kiezers die op internet onderlegd zijn..

Internettoegang voor een bevoorrechte weinige?

In dit snelle internettijdperk zijn we eraan gewend geraakt om toegang te krijgen tot inhoud wanneer en waar we maar willen, rechtstreeks vanuit onze handpalmen. Informatie is gratis en krachtig. Het soort stroom waar mensen binnenkort misschien veel geld voor moeten betalen.

Sommige internetproviders hebben al gesproken over het aanbieden van ‘betaalde snelle rijstroken’ of ‘betaalde prioriteitstelling’. Dit brengt ons op een gevaarlijk pad. Elite-toegang tot internet druist in tegen een open en gelijk ecosysteem voor iedereen en staat in schril contrast met de utopische visies van de meeste blockchain-startups.

Hoewel de intrekking nog niet is voltooid en volgende maand van kracht wordt, als de internetprijzen in de VS omhoogschieten en de algemene bevolking niet langer gelijke toegang heeft, kan mesh-netwerken de oplossing zijn..

Wat is mesh-netwerken?

Netwerktopologie Mesh

Illustratie van een gedeeltelijk mesh-netwerk https://commons.wikimedia.org/wiki/File:NetworkTopology-Mesh.svg

Met mesh-netwerken kunnen knooppunten rechtstreeks verbinding maken en met elkaar samenwerken om gegevens van en naar clients te routeren. Het is gedecentraliseerd, omdat er geen afhankelijkheid is van een enkel knooppunt en alle knooppunten deelnemen aan het doorgeven van informatie.

Omdat mesh-netwerken zichzelf kunnen configureren, is het netwerk fouttolerant en biedt het een goedkopere, efficiëntere oplossing voor het bieden van toegang tot een ongecensureerd internet, dat niet is gekoppeld aan de ISP-infrastructuur (Internet Service Provider).

In een notendop? Mesh-netwerken bieden de mogelijkheid om op het internet en de gegevens van anderen te springen. Maar om het mesh-netwerkecosysteem te laten groeien, moeten mensen worden gestimuleerd.

Waarom zou u tenslotte uw connectiviteit met iemand anders delen? Dit is waar het gedecentraliseerde, mobiele mesh-netwerkprotocol met behulp van blockchain-technologie en tokenization een rol speelt.

Connectiviteit symboliseren

Bedrijven houden van RightMesh en Open tuin zijn tokenizing-connectiviteit met behulp van Android-telefoons om de netwerkinfrastructuur te vormen. Ze bereiken peer-to-peer-connectiviteit met behulp van wifi- en Bluetooth-functies die inherent zijn aan mobiele telefoons.

Wanneer een client en hotspot verbinding maken, creëren ze een nieuwe mesh waar mensen lid van kunnen worden, en vanaf daar groeit het netwerk. Elk knooppunt heeft een Ethereum-ID en account dat gebruikers beloont met tokens.

Dit gedecentraliseerde ISP-model is bedoeld om mensen in staat te stellen zelf ISP’s te worden. Door de macht weg te nemen van grote bedrijven en het weer in de handen van de mensen te leggen, kan iedereen zijn internet delen en cryptocurrency verdienen om het te doen.

Tot dusverre heeft Open Garden berichtroutering off-the-grid mogelijk gemaakt en de eerste berichten-app gemaakt waarmee mensen kunnen communiceren zonder internetverbinding.

Constante verbinding mogelijk maken

Mesh-netwerken worden ook over de hele wereld gebruikt om ononderbroken connectiviteit te garanderen. Op moeilijk bereikbare plaatsen met een complexe topografie en uitgestrekte plattelandsgemeenschappen hebben miljarden mensen nog steeds geen toegang tot internet.

Mesh-netwerken blijkt een effectief en goedkoop oplossing om de voordelen van verbondenheid te spreiden, inclusief sociale en economische inclusie. En in gevallen van natuurrampen, waarbij internetverbindingen uitvallen, kan mesh-netwerken ervoor zorgen dat mensen nog steeds kunnen communiceren en berichten kunnen verzenden.

Red Hook WIFI, ontstond bijvoorbeeld nadat een krachtige storm New York trof en mensen belette online te zijn. Nu wil de organisatie de digitale kloof dichten en gelijke economische kansen bieden in Red Hook, Brooklyn, door middel van mesh-netwerken.

Met de hulp van lokale bedrijven en de gemeenschap zijn ze in staat om inwoners gratis toegang te bieden.

Connectiviteit in de toekomst

Hoewel de intrekking van de netneutraliteit nog in werking moet treden, zelfs met toegang tot goedkoop internet, steken kwesties van censuur of onderbreking van de dienstverlening vaak de kop op..

Mesh-netwerken kunnen een echt, haalbaar alternatief zijn, niet alleen voor last mile-connectiviteit, maar voor elke dag verbeterde communicatie zonder surveillance- of ISP-problemen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me