Blockchain is aangeprezen als een oplossing voor problemen variërend van kanker genezen om het zwarte markt in het Amerikaanse gevangeniswezen. Hoewel sommige use-cases beslist zwakker zijn dan andere, is er momenteel veel vertrouwen in blockchain-oplossingen voor klimaatverandering. Maar is het gerechtvaardigd?

Het probleem van klimaatverandering wordt erger

In oktober vorig jaar heeft de De VN heeft haar sterkste waarschuwing afgegeven over klimaatverandering nog niet. We hebben nog maar twaalf jaar om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 1,5 C (2,7 F) in vergelijking met pre-industriële niveaus. Zelfs een halve graad daarbuiten brengt veel grotere risico’s met zich mee op extreme hitte, droogte en overstromingen. Bovendien is de schade veroorzaakt door klimaatverandering naar verwachting meer dan 143 miljoen mensen op de vlucht in de komende drie decennia, die hun huizen zullen moeten ontvluchten om aan klimaatgerelateerde problemen te ontsnappen.

De Overeenkomst van Parijs inzake klimaatverandering heeft tot doel de stijging te beperken tot minder dan 2 ° C. Daarom is het bereiken van de stijging van 1,5 ° C aan het ambitieuze einde van de bestaande toezegging. De Overeenkomst van Parijs vereist dat elk land zijn eigen bijdragen bepaalt aan de inspanningen om de klimaatverandering te beperken. De bijdrage van elk land wordt een nationaal bepaalde bijdrage (NDC) genoemd. Elk land moet ervoor zorgen dat zijn doelstellingen in de loop van de tijd steeds ambitieuzer worden.

Het is belangrijk op te merken dat de Overeenkomst van Parijs niet wettelijk kan worden afgedwongen en dat elk land deelneemt via consensus. Als landen beginnen te vertrekken, kan de overeenkomst uit elkaar vallen en de wereld zonder oplossing achterlaten voor het probleem van de stijgende mondiale temperaturen.

Kan Blockchain helpen?

Meting en tracking zijn de belangrijkste uitdagingen bij het aanpakken van klimaatverandering. Dit is niet alleen van toepassing op het macroniveau dat nodig is om te verifiëren hoe landen vooruitgang boeken in hun inspanningen om de koolstofemissies te verminderen. Ook het bedrijfsleven en de mensen moeten meedoen. In de woorden van managementexpert Peter Drucker: “Wat wordt gemeten, wordt beheerd.”

Blockchain biedt een manier om een ​​enkel punt van waarheid tussen entiteiten vast te stellen door de toepassing van consensusmethoden. Real-world assets kunnen worden getokeniseerd op de blockchain, inclusief carbon credits of groene energie. Deze activa zijn verhandelbaar, creëren waarde en stimuleren inspanningen op het gebied van klimaatverandering binnen landen en ondernemingen.

In januari 2018 kwamen de Verenigde Naties bekend gemaakt de vorming van de Coalitie van de klimaatketen. De aankondiging schetste de missie van de groep bij het bevorderen van de samenwerking tussen leden die werken aan kwesties van gemeenschappelijk belang en het helpen verbeteren van de milieu-integriteit en resultaten van DLT-toepassingen voor klimaat. De coalitie heeft nu meer dan honderd leden, waaronder ngo’s, adviesbureaus en verschillende blockchainbedrijven en verenigingen.

Blockchain-groepen voor klimaatverandering

Gezien de inspanningen van de VN lijkt het onvermijdelijk dat blockchain een rol te spelen heeft in de toekomst van het beheer van klimaatverandering. Het VN-initiatief is echter niet het enige. Verschillende andere blockchain-klimaatveranderingsgroepen en -projecten werken eraan om de inspanning te bevorderen. Hier zijn er maar een paar.

Blockchain Climate Institute

De Blockchain Climate Institute is een internationale, non-profit, door vrijwilligers geleide entiteit. Het fungeert zowel als een denktank als een belangenbehartigingsgroep voor blockchain-initiatieven voor klimaatverandering. De missie van het Instituut is “om het bewustzijn onder de internationale beleidsgemeenschap inzake klimaatverandering te vergroten van het enorme potentieel van Blockchain-technologie om klimaatmaatregelen aanzienlijk te verbeteren.”

Het beoogt deze missie op drie gebieden te bereiken:

  • Het aanpakken van klimaatfinancieringsstromen, namelijk het helpen opvullen van de financieringskloof tussen investeringen die nodig zijn voor klimaatverandering en het bedrag dat landen al hebben toegezegd te betalen in het kader van de Overeenkomst van Parijs
  • Transparantie in klimaatfinanciering vergroten
  • Ontwikkelingslanden helpen toegang te krijgen tot klimaatfinanciering

Blockchain Climate Institute

Homepage van het Blockchain Climate Institute

Er zit een indrukwekkende line-up van experts uit de klimaatverandering en blockchain-sectoren in de adviesraad van het instituut. Ze omvatten de voormalige directeur van klimaatverandering van de Wereldbank en een voormalig directeur van het Canadian Blockchain Research Institute (de professionele organisatie die mede is opgericht door Don en Alex Tapscott).

Blockchain for Climate Foundation

De Blockchain for Climate Foundation heeft één duidelijk doel: het Akkoord van Parijs op de blockchain zetten. Het is een ambitieus project waarbij elk land zich aansluit bij één blockchain-grootboek en op transparante wijze zijn eigen investeringen en bijdragen aan klimaatverandering vastlegt. Als het wordt gelukt, zal het een allesomvattend, bijna wereldwijd record van klimaatverandering met blockchain zijn.

Het is duidelijk dat zo’n grootboek een krachtig hulpmiddel zou zijn bij het meten en beheren van de impact van klimaatgerelateerde initiatieven. Het zou echter ook een indrukwekkende demonstratie zijn van het potentieel van blockchain-technologie die internationaal voorgoed wordt gebruikt.

Blockchain for Climate Foundation

Homepage van de Blockchain for Climate Foundation

De Blockchain for Climate Foundation is gevestigd in Canada. Als zodanig begint het met het op de blockchain zetten van de Canadese National Carbon Account. Dit zal werken als een proof of concept en aan andere landen laten zien wat er mogelijk is met blockchain-tools voor klimaatverandering. De stichting roept ook een werkgroep van regeringsvertegenwoordigers bijeen om de tool te begeleiden en te ontwikkelen.

Climate Ledger Initiative

De Climate Ledger Initiative is een andere groep die zich toelegt op het onderzoek en de ontwikkeling van blockchain-oplossingen voor klimaatverandering. De missie is om “ klimaatactie te versnellen in overeenstemming met het Klimaatakkoord van Parijs en de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) door middel van op blockchain gebaseerde innovatie die van toepassing is op het beperken, aanpassen en financieren van klimaatverandering. ”

CleanTech21, een stichting voor duurzame ontwikkeling gevestigd in Zürich, staat achter het initiatief. De regeringen van Zwitserland en Liechtenstein verstrekken beide financiering aan het Climate Ledger Initiative.

In december vorig jaar heeft het Initiative publiceerde een uitgebreid artikel waarin verschillende manieren worden beschreven waarop blockchain-initiatieven voor klimaatverandering de oorzaak kunnen helpen bevorderen. Deze omvatten het gebruik van blockchain voor koolstofbeprijzing en -belasting, evenals op tokens gebaseerde crowdfunding voor initiatieven op het gebied van klimaatverandering. Een ander voorbeeld is blockchain in de ontwikkeling van hernieuwbare energie.

Gevolgtrekking

Net als de technologie zelf staan ​​blockchain-initiatieven voor klimaatverandering nog in de kinderschoenen. Het feit dat er een veelvoud aan op onderzoek gebaseerde groepen en denktanks is, weerspiegelt dit. In dit vroege stadium werken veel van hen afzonderlijk maar naar dezelfde doelen.

Naarmate blockchain volwassen wordt en overheden en bedrijven vertrouwen winnen in de nieuwe technologie, is het waarschijnlijk dat veel van deze ongelijksoortige groepen zullen consolideren in bredere en krachtigere initiatieven. Wanneer dat gebeurt, zullen we het ware potentieel zien van de impact van blockchain bij het omkeren van klimaatverandering.

Uitgelichte afbeelding met dank aan Pixabay