Tot ver in de tweede helft van 2018 en het is voor de meesten een razende achtbaanrit geweest. Nu Ether 44 procent van zijn waarde in slechts twee weken heeft verloren en de media spreken over een Bitcoin-bubbel, is het dan mogelijk om het vertrouwen in crypto te verliezen maar optimistisch te blijven over blockchain? Blijkbaar; als voortdurende bedrijfsverklaringen zoals de UBS-blockchain-goedkeuring iets zijn om voorbij te gaan. Maar kun je cryptocurrency en blockchain echt scheiden?

UBS Bullish op Blockchain, Bearish op Bitcoin

CEO van de Zwitserse investeringsbankgigant UBS, Sergio Ermotti, kwam met een gewaagde bewering onlangs. Hij zei dat blockchain “bijna een must” was voor bedrijven. UBS blockchain-ondersteuning is echter niets nieuws. Ook niet hun standpunt dat cryptocurrencies riskant zijn en waarschijnlijk nooit reguliere valuta zullen worden.

Sergio Ermotti

UBS CEO Sergio Ermotti

Maar als het op blockchain aankomt, verandert UBS hun standpunt. De bank is van mening dat blockchaintechnologie bedrijven kan helpen efficiënter te worden en hun operationele kosten over de hele linie te verlagen, van gezondheidszorg tot financiën. Dit impliceert een scheiding tussen cryptocurrencies en de technologie waarop ze draaien.

Maar is het mogelijk om de twee te scheiden? Bovendien, aangezien de oorspronkelijke visie van Satoshi was om peer-to-peer elektronische betalingen te verzenden zonder tussenkomst van een tussenpersoon, kan UBS blockchain-ondersteuning misplaatst zijn..

Verstoren of worden verstoord

“Hoewel we twijfelen dat cryptocurrencies ooit een regulier ruilmiddel zullen worden, zal de onderliggende technologie, blockchain, waarschijnlijk een aanzienlijke impact hebben in sectoren variërend van financiën tot productie, gezondheidszorg en nutsbedrijven”, schreef UBS in oktober 2017..

Daaraan toevoegen: “Net zoals [het] internet ons leven heeft veranderd met e-mail, e-commerce of smartphone-apps, geloven wij dat blockchain als infrastructuurtechnologie toekomstige ontwrichtende technologieën kan aandrijven via distributieve grootboeken, slimme contracten, tokens of identiteitsbeheer.”

Dus, hoe zit het met het uitschakelen van de tussenpersoon? De gecentraliseerde autoriteit neemt haar vergoedingen? UBS blockchain-onderzoek erkent een bepaald risiconiveau, hoewel ze dit beperken tot technologische tekortkomingen en een onzekerheid over welke toepassing de industrie het meest ten goede zal komen. Ze vermelden niet of digitale valuta’s een bedreiging vormen voor fiat-valuta’s, of dat de centrale autoriteiten buiten spel worden gezet.

In feite voorspelt UBS binnen de financiële sector dat blockchain-technologie onomkeerbare en positieve effecten zal hebben. En UBS-blockchain-ondersteuning stopt niet bij woorden. De bank investeert ook in onderzoek naar gedistribueerde grootboeken en slimme contracten in haar bedrijfsmodel.

UBS heeft momenteel een aantal blockchain-patenten. Maar ondanks de optimistische houding van Ermotti, zijn hun blockchain-activiteiten dat wel overschaduwd door andere grote banken en creditcardmaatschappijen. De lijst bevat American Express, BBVA, Mizuho Financial Group, Goldman Sachs, BNP en Bank of America (die blockchain-patenten opkopen alsof ze een oorlog verwachten). Is dit een poging om te verstoren of verstoord te worden? Of een defensieve manoeuvre om zichzelf te beschermen tegen blockchain-innovatie?

Blockchain en Bitcoin zijn één en hetzelfde

Veel mensen bekritiseren het standpunt van Ermotti en zien het als een gemakkelijke manier om een ​​politiek aanvaardbare mening en een veilige positie in te nemen. De deur open laten zonder bestaande klanten weg te jagen. Anderen zijn van mening dat het niet alleen handig is, maar het punt volledig mist. Blockchain en cryptocurrency zijn tenslotte één en hetzelfde.

Overweeg even het Bitcoin-netwerk. De manier waarop het is gemaakt, vereist dat miners geloven dat de waarde van de Bitcoin die ze worden beloond in de loop van de tijd zal toenemen (of in ieder geval niet in waarde zal dalen). Anders is er geen stimulans of rationele reden om te investeren in dure mijnbouwapparatuur, elektriciteit en tijd.

Bitcoin-mijnbedrijf, Bitmain zou profiteren van een IPO

Bitcoin-mijnbouwapparatuur

Dus voor degenen zoals UBS die sceptisch zijn over Bitcoin, maar bezig zijn met het zingen van de lof van blockchain, begrijpen ze het misschien niet helemaal. In een interview met Steve Tendon van Malta, een lid van de Blockchain Taskforce van het land en auteur van de National Blockchain Strategy van Malta, uitte hij zijn bezorgdheid over standpunten zoals de UBS blockchain-strategie..

Hij voerde aan dat veel toezichthouders en instellingen probeerden een onderscheid te maken tussen blockchain en cryptocurrencies, waarbij ze crypto als een slechte zaak beschouwden vanwege de criminele associaties en oplichting, maar blockchain als een positieve technologie met oneindige mogelijkheden..

“Je kunt op geen enkele manier een slim contractplatform hebben dat zo geavanceerd is als het platform dat Ethereum vandaag heeft geïmplementeerd (maar er zullen er in de toekomst nog meer zijn), tenzij je ook een cryptocurrency hebt die wordt gebruikt om te” betalen “voor de berekening. Dus het onderscheid tussen cryptocurrency en blockchains is echt kunstmatig: het zijn slechts twee aspecten van dezelfde medaille, “zei hij..

Laatste gedachten

Ermotti en het UBS-team halen mogelijk de krantenkoppen met hun opvattingen over de transformatieve technologie. Blockchain ‘cruciaal en ontwrichtend’ noemen is allemaal goed en wel. Maar als je tegelijkertijd fronst op Bitcoin, mis je misschien een truc.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me