Cryptocurrencies en blockchain waren ooit een nichebelang, beschermd en gepropageerd door een hardcore legioen van early adopters. Nu zijn de tijden voorbij. Blockchain-technologie heeft de aandacht van de wereld getrokken. Eén rapport schat dat het aantal gebruikers van blockchain-portemonnees elke maand met meer dan 1,5 miljoen toeneemt. Aangespoord door de hype over de prijs van Bitcoin, betreden veel investeerders de markt in de hoop een bovengemiddeld rendement te halen uit digitale valuta.

Het is niet alleen de golf van investeerders die nieuw is. Duizenden ICO’s zijn vastgehouden, de meeste alleen al in de afgelopen jaren. Er zijn vergelijkingen gemaakt tussen de dotcom-bubbel en de huidige blockchain-hype. Als die vergelijkingen eerlijk zijn, kunnen een select aantal van de blockchain-startups van vandaag de Google of Amazon van morgen zijn. Volgens dezelfde logica zullen de meeste waarschijnlijk mislukken. Als investeerders is het ons doel om een ​​manier te vinden om te bepalen welke bedrijven de minste kans hebben om failliet te gaan, aangezien dit de beste gok is voor het grootste en langste rendement.

Wat kunnen blockchain-investeerders van vandaag leren van het Dotcom-tijdperk?

In zo’n drukke ICO-markt kan het een uitdaging zijn om toekomstige successen of mislukkingen te voorspellen. Precies om deze reden werd de dotcom-bubbel een bubbel. Geld stroomde de markt binnen op basis van niets meer dan speculatie. Hetzelfde geld ging vervolgens verloren toen duizenden nieuwe projecten niet werden opgeleverd.

Het dotcom-tijdperk had echter een enorme impact op de traditionele aandelenmarkt en op de opkomst van nieuwe technologiebedrijven. De veranderingen die door internet teweeg werden gebracht, hebben veel oude openbare bedrijven met bedrijfsmodellen gedood die eerder succesvol waren geweest. Andere bedrijven wisten te overleven en zelfs te gedijen door zich aan te passen en met de tijd mee te gaan.

Er zijn duidelijke voorbeelden van de slachtoffers van die tijd die kunnen worden vergeleken met de overlevingsverhalen van hun directe concurrenten. Bijvoorbeeld Borders Books koos ervoor om te negeren de groeiende trend van e-boeken en geliquideerd, terwijl Barnes & Noble omarmde de overstap naar digitaal en is nog steeds actief. Evenzo is het succes van Nikon als fotografiemerk decennialang onafgebroken doorgegaan, terwijl het bedrijf zijn strategie en producten aanpaste in overeenstemming met de overgang naar digitale fotografie. Kodak deed het niet en worstelt nog steeds om te herstellen van een faillissementsaanvraag uit 2012.

We kunnen dus een thema zien: reeds bestaande bedrijven die het dotcom-tijdperk hebben overleefd, zijn degenen die erin geslaagd zijn gelijke tred te houden met technologische ontwikkelingen. Ze leerden hun bedrijfsmodellen aan te passen aan de veranderende tijden.

Waar Blockchain het verschil maakt

De hierboven geschetste successen en mislukkingen geven ons een lens waardoor we de huidige markten kunnen onderzoeken. Gezien welke industrieën rijp zijn om wakker te schudden met de aanhoudende blockchain-revolutie, kunnen we kijken welke bestaande bedrijven zichzelf positioneren voor succes in de overgang naar nieuwe technologieën.

Sectoren die afhankelijk zijn van tussenpersonen en het vestigen van vertrouwen, zullen de meeste voordelen halen uit blockchain. Daarom zijn de bedrijven in deze sectoren die blockchain beginnen te omarmen degenen die de meeste kans hebben om de huidige technische storm te doorstaan. Finance is een duidelijk voorbeeld, met Bitcoin als eerste use-case voor blockchain, maar er zijn andere markten die het bekijken waard zijn.

Hier geven we enkele geïllustreerde voorbeelden van sectoren die rijp zijn voor verstoring door blockchain, samen met voorbeelden van belangrijke spelers in de industrie die al streven om de technologische verschuivingen bij te houden. In sommige gevallen hebben slimme blockchain-startups ook het potentieel in deze sectoren gezien en willen ze profiteren met hun eigen oplossingen.

Logistiek en verzending

Blockchain als middel om activabewegingen tussen partijen te volgen, creëert een overtuigende use-case in de wereldwijde scheepvaart- en logistieke sector, die wordt geschat om te groeien tot $ 15,5 biljoen in 2023. De industrie is momenteel zeer complex, met veel overdrachten tussen verschillende spelers in een enkele toeleveringsketen. Dit zorgt voor inefficiënties, waarbij veel partijen dezelfde activa volgen. McKinsey meldt dat in sommige gevallen meer dan de helft van de totale supply chain-kosten van een bedrijf wordt opgegeten door inefficiënte processen. Deze kosten hebben een directe invloed op het nettoresultaat, waardoor het potentieel voor een gezond aandeelhoudersrendement wordt verkleind.

In de logistieke sector ontstaan ​​nu de eerste stappen in blockchain. IBM en wereldwijde scheepvaartgigant Maersk aangekondigd begin augustus dat hun gezamenlijk ontwikkelde blockchain-oplossing voor wereldwijd logistiek management, Tradelens, nu live is. Vierennegentig organisaties doen mee via het early adopter-programma.

Het systeem wordt gebruikt om verzenddocumentatie veilig te delen en de bewegingen van containers door de supply chain te volgen. Tot nu toe heeft Tradelens meer dan 150 miljoen bewegingen via havens, rederijen en douaneautoriteiten geregistreerd. Het is bewezen dat het verzendtijden met wel 40 procent verkort.

Blockchain-startups hebben ook het grote potentieel voor verstoring in de wereldwijde toeleveringsketen en logistieke sector opgemerkt. Momenteel is een van de grootste in termen van marktkapitalisatie VeChain (VET), dat blockchain combineert met Internet of Things (IoT) -technologie om een ​​schaalbare en flexibele supply chain-oplossing te bieden. Waltonchain (WTC) kwam iets later in het spel, maar hebben een vergelijkbare IoT-oplossing ontwikkeld. Beide zijn het overwegen waard voor iedereen die overweegt te investeren in de toekomst van blockchain-gebaseerd logistiek management.

Morpheus-netwerk (MRPH) is momenteel een van de kleinere spelers in deze sector. Het is echter het vermelden waard, aangezien het bezig is geweest met het verwerven van een aantal indrukwekkende referenties voor zichzelf. Het bedrijf heeft een voormalige CEO van DHL in de adviesraad, en is lid van de Blockchain in Transport Alliance, een consortium van bedrijven dat FedEx en UPS tot zijn leden rekent.

Productie

In april 2018, een passagier van Southwest Airlines raakte dodelijk gewond nadat een van zijn motoren het begaf. Een ventilatorblad was afgebroken en fragmenten hadden een raam in het vliegtuig ingeslagen. Reuters meldde later dat niet alle luchtvaartmaatschappijen de geschiedenis van alle motoronderdelen registreren en dat blockchain een mogelijke oplossing was voor track & trace-mogelijkheden binnen het fabricageproces van vliegtuigen. Door blockchain op deze manier in te zetten, kunnen veiligheidscontroles na een ongeval sneller worden uitgevoerd.

In hetzelfde rapport stond dat motorfabrikant Rolls Royce samenwerkt met blockchain-ontwikkelaars om de mogelijkheden van blockchain in zijn supply chain-proces te onderzoeken..

Additive manufacturing (3D-printen) is een ander gebied waar blockchain waarde toevoegt. Additieve fabricage wordt uitgevoerd in meerdere fasen met overdrachten tussen verschillende partijen, waarbij elke fase verificatie vereist, zodat de volgende fase kan worden gestart. Blockchain kan daarom worden gebruikt om een ​​onveranderlijke, vertrouwde chain of custody te creëren voor elke fase van het additieve productieproces.

General Electric (GE) heeft onlangs patent aangevraagd voor het gebruik van blockchain bij de verificatie van 3D-onderdelen gemaakt door haar dochteronderneming GE Additive. Op deze manier kunnen bedrijven die onderdelen kopen die door GE Additive zijn vervaardigd, hun herkomst op de blockchain verifiëren, kwaliteitsborging en bescherming tegen vervalsingen bieden. Moog Aircraft Group is een soortgelijk project ondernemen voor de vliegtuigonderdelen die het levert.

Gezien dat Deloitte gelooft dat blockchain “uniek potentieel” biedt voor het proces van additive manufacturing, zijn blockchain-tech startups traag om erop te springen. Als de visie van Deloitte correct is, zijn alle blockchain-projecten die op dit gebied beginnen, het bekijken waard. 3D-token in Italië (3DT) is een opmerkelijke first-mover en het bedrijf heeft volgens zijn website € 2,5 miljoen ($ 2,9 miljoen) aan Europese financiering gewonnen.

Kabuni is een soortgelijk project, dat onlangs ook een Memorandum of Understanding heeft ondertekend met de Canadian Securities Exchange om zijn token aan te bieden als een beursgenoteerd effect. Zowel 3D Token als Kabuni willen hun blockchain-oplossingen gebruiken om het complexe, meerfasige proces van additive manufacturing op schaal te stroomlijnen.

Juridisch

Slimme contracten staan ​​nog in de kinderschoenen. De meer vooruitstrevende mensen in de notoir traditionele advocatuur zijn dat echter wel al opgewonden raken over de mogelijke toepassingen. De automatische uitvoering van juridische overeenkomsten kan het aantal rechtszaken verminderen.

Bovendien is de wet sterk afhankelijk van het delen van documentatie die ook vertrouwd en fraudebestendig moet zijn. Een blockchain-gebaseerd systeem biedt advocatenkantoren een betrouwbare manier om dossiers en andere juridische documenten te delen. AI is een andere technologie die potentieel biedt in legale toepassingen, aangezien AI-machines alledaags werk zouden kunnen vervangen, zoals het doorzoeken van historische zaken om relevante informatie te vinden.

Tot nu toe hebben advocatenkantoren de blockchain-functionaliteit traag ingevoerd. Echter, K&L Gates zet de eerste stappen, door zijn eigen interne geautoriseerde blockchain te implementeren om het gebruik van slimme contracten voor zijn klanten te onderzoeken. De Global Legal Hackathon van dit jaar meldde een zware focus over de toepassing van blockchain, die veelbelovende tekenen vertoont die anderen kunnen volgen in de stappen van K&L-poorten.

Aan de andere kant, de blockchain-gemeenschap is enthousiast in zijn beweringen dat op blockchain gebaseerde slimme contracten uiteindelijk advocaten volledig zouden kunnen afschaffen. Hoewel dit misschien niet het geval blijkt te zijn, zijn er blockchain-initiatieven in de juridische ruimte. IntegraLedger is een private blockchain en het eerste project van de Wereldwijd juridisch blockchain-consortium. Een van hun creaties zijn slimme documenten: elektronische contractdocumenten waarmee de volgende transacties waarop ze zijn gebaseerd veilig en onveranderlijk op de blockchain kunnen worden vastgelegd.

Net als in de financiële sector zijn juridische diensten onderworpen aan strikte eisen inzake vertrouwelijkheid. De meeste openbare blockchains werken op basis van pseudonimiteit, dus private blockchains zijn waarschijnlijk de toekomstige richting van op blockchain gebaseerd contractrecht. Niettemin zijn er symbolische investeringsmogelijkheden op andere rechtsgebieden. Het beheer van digitale rechten is een opmerkelijk voorbeeld, aangezien de coderingstechnologie met openbare sleutels die door blockchains wordt gebruikt, copyrighthouders de mogelijkheid biedt om het gebruik van hun digitale werken te beheren. Microsoft en EY hebben eerder aangekondigd hun eigen blockchain-platform voor auteursrechtbescherming.

Voor de symbolische investeerder, SingularDTV (SNGLS) is momenteel een van de meest gevestigde spelers die blockchain gebruikt om videolicenties en distributie te beheren. Het bestaat al sinds 2016 en stelt zijn gebruikers ook in staat blockchain te gebruiken voor crowdfunding van hun eigen videoprojecten. Net als Netflix creëert SingularDTV ook zijn eigen originele inhoud.

Concensum (CEN, voorheen Copytrack, verhandeld onder de CPY-ticker) werd pas dit jaar gelanceerd en met een breder gebruikersbereik dan SingularDTV. Het bedrijf heeft onlangs zijn activiteiten verplaatst van zijn in Berlijn gevestigde broer Copytrack naar het in Singapore gevestigde Concensum. Dit resulteerde in een token-swap, die midden september een initiële waardedaling veroorzaakte. Gezien de sterke schommelingen in de algehele cryptomarkten dit jaar, was de verandering echter nauwelijks significant. Samen met Bitcoin is de waarde van CEN de afgelopen weken gestegen.

Verzekering

De verzekeringssector heeft te kampen met frauduleuze claims. Alleen al in Europa is dit het geval dacht te verklaren tot 10 procent van alle claims. Voeg daarbij een overvloed aan papierwerk en een langdurig proces voor echte eisers om hun verliezen te verhalen, en het is duidelijk dat verzekeringen een sector zijn die rijp is voor verstoring door blockchain. Slimme contracten hebben het potentieel om automatische uitbetalingen te bieden in het geval van bepaalde triggergebeurtenissen, die verder kunnen worden geautomatiseerd door te convergeren met IoT-technologie. Als uw tv kapot gaat, stuurt IoT-technologie een bericht om uw verzekeraars te informeren dat het kapot is. Dit activeert een slim contract dat uw claim voor een nieuw automatisch terugbetaalt.

Dit is een eenvoudig voorbeeld en verzekeringen zijn notoir complex. niettemin, Allianz maakte eind 2017 bekend dat het met succes een blockchain-oplossing had getest voor het beheer van het zelfverzekeringsprogramma van een van zijn wereldwijde klanten. Het bedrijf werkte samen met Citi, Ernst & Jong en digitaal bureau Ginetta om een ​​prototype te implementeren voor een van zijn oude klanten. Het systeem beheerde met succes de polisvernieuwingen, premiebetalingen en claimprocessen, waardoor de verwerkingstijden in alle drie de gebieden werden verkort.

iXLedger (IXT) is gestart in 2017 en biedt verzekeringen aan blockchain-bedrijven. Dit helpt om de risico’s van beleggen in ICO’s te compenseren, wat legitimiteit en een element van veiligheid verleent aan potentiële investeerders. Het bedrijf exploiteert ook een verzekeringsmarktplaats, gericht op het verkorten van de tijd tussen overdrachten, wat inefficiënties in de verzekeringssector creëert.

Eigenrisicoverzekering is een uitstekende kandidaat voor decentralisatie. Grotere bedrijven kunnen een eigen verzekering nemen voor risico’s zoals ongevallen bij werknemers tijdens zakenreizen. Door decentralisatie zouden kleinere bedrijven hetzelfde kunnen doen, door samen te knuppelen in gedecentraliseerde autonome organisaties (DAO’s). Dit is inderdaad een van de use-cases voor DAOStack (GEN), een blockchain-project gericht op het creëren van een bestuursmodel voor DAO’s. DAOStack biedt verder ambitieuze en innovatieve use-cases voor DAO-governance die verder gaan dan alleen zelfverzekering en de maker Matan Field is een gerespecteerd lid van de blockchain-gemeenschap, dus het zou een interessante investeringsmogelijkheid kunnen zijn, ondanks dat het een relatief nieuw project is met een huidige dieptepunt. marktkapitalisatie.

Etherisc is een ander op blockchain gebaseerd verzekeringsinitiatief gericht op het creëren van collectieve verzekeringsgroepen voor risico’s zoals orkaanschade of vluchtvertragingen. Het bedrijf is een zeer nieuwkomer op de markt en heeft pas onlangs zijn TGE afgerond.

Afsluitende gedachten

Deze sectoren zijn zeker niet de enigen die overstappen op blockchain en bredere gedistribueerde grootboektechnologieën. Ze vertegenwoordigen echter wel enkele industrieën waar first movers al het pad vrijmaken, wat de businesscase voor de adoptie van blockchain aantoont. De ontwikkeling van kleinere startups onderstreept alleen maar het langetermijnpotentieel van blockchain in deze markten.

Dit is natuurlijk geen beleggingsadvies en niemand kan de toekomst voorspellen. Het dotcom-tijdperk toonde echter aan dat die spelers uit de industrie die gelijke tred konden houden met de leeftijd van internet de enigen waren die konden overleven. Evenzo vonden technologiebedrijven zoals Amazon en Google, die verder floreerden dan de aanvankelijke dotcom-buzz, hun plaats als eerste in sectoren die rijp waren voor verstoring en zich vervolgens ontwikkelden tot de reuzen die ze vandaag zijn geworden..

Het toepassen van deze lessen uit het dotcom-tijdperk op onze financiële portefeuille biedt de mogelijkheid om niet alleen te investeren in opwindende nieuwe blockchain-projecten met hoge risico’s en potentieel hoge rendementen. Traditionele bedrijven die nu innoveren met opkomende technologieën om echte problemen op te lossen, kunnen ook een gezonde balans bieden in een beleggingsportefeuille.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me