Interview: Luis Cuende van Aragon over Blockchain Governance & Digitale rechtsgebieden

luis cuende aragon

Bennett Garner van Coin Central had onlangs de gelegenheid om te praten met Luis Cuende, oprichter en projectleider van Aragon. Het project haalde afgelopen mei $ 25 miljoen op in zijn ICO. Vorige week bracht Aragon zijn eerste testnet uit, beschikbaar voor het publiek op app.aragon.one.

In dit korte interview behandelen we de basisprincipes van Aragon en de motivaties achter het creëren van het platform. Lees onze volledige Aragon-beginnershandleiding voor meer informatie over het platform.

Zonder verder oponthoud, hier is het interview …

Bennett Garner: Je hebt gezegd “mensen dwingen contracten af ​​door vrijheid weg te geven”. Kunt u uitleggen wat u daarmee bedoelt in de context van Aragon??

Luis Cuende: Als je een sociaal contract aangaat, ga je er eigenlijk mee akkoord om een ​​deel van je vrijheid weg te geven, zodat je in de samenleving wordt toegelaten en kunt profiteren van de goede dingen die het te bieden heeft. Een voorbeeld is dat je, om in een samenleving te leven, ermee instemt bestraft te worden als je bepaalde dingen doet, zoals vuilnis in de vloer gooien. In ruil voor het weigeren van die vrijheid, krijg je interactie met de markt, heb je enige fysieke beveiliging, gebruik je het rechtssysteem enz.

Wat is het oorsprongsverhaal achter Aragon? Wanneer en hoe is het idee ontstaan?

Dus, Jorge en ik werkten aan iets dat Unpatent heette, wat een soort patenttrolmoordenaar was. Octrooitrollen zijn een enorm probleem in de wereld omdat het Amerikaanse octrooisysteem slecht is. Op het einde realiseerden we ons een beetje dat het onderliggende probleem bestuur was: iedereen was het erover eens dat het systeem slecht was, maar oligopolies zorgden ervoor dat het niet ten goede veranderde. Dat en andere factoren, zoals het winnen van de verkiezingen door Trump, deden ons beseffen hoe belangrijk het is om het bestuur in de wereld vast te stellen.

Wat is het grootste probleem dat Aragon probeert op te lossen?

Het gebrek aan evolutie in bestuur. We gebruiken dezelfde governance-systemen van millennia geleden, en het slaat nergens op. Dit veroorzaakt effecten zoals onderdrukking, ongelijkheid, armoede, enz.

Tegenwoordig kunnen we bestuursmodellen herhalen met de snelheid waarmee we software herhalen. We kunnen nieuwe modellen uitproberen zonder dat er mensen omkomen. Het is een nieuw tijdperk.

Ik ben geïntrigeerd door het idee van een ‘digitale jurisdictie’. Kun je ons meer vertellen over de ambities van Aragon om digitale contracten zonder grenzen af ​​te dwingen en te berechten? Hoe verschilt een digitaal rechtsgebied van elk ander slim contractplatform?

Slimme contracten zijn geweldig. Het probleem is dat het coderen van alle menselijke subtiliteiten in code niet haalbaar is. Daarom is het logisch om een ​​rechtbank te hebben waarop u uw toevlucht kunt nemen.

Als je aan natiestaten denkt, bieden ze veiligheid. Ze zijn eigenaar van het land en dwingen af ​​dat een reeks wetten in hun land wordt nageleefd.

In crypto-netwerken zorgen blockchains voor de veiligheid van crypto-activa via onveranderlijkheid. Blockchains en slimme contracten moeten zichzelf echter soms aanpassen om te evolueren. Het idee voor het Aragon-netwerk is dat het bestuur zal bieden dat in de loop van de tijd zal evolueren en veranderen. Daarom dezelfde beveiliging bieden als een rechtsgebied op tafel legt, maar dan in de cryptowereld.

Is het idee om als digitale jurisdictie regeringen te vervangen? Om samen met regeringen op te treden?

Legacy-regeringen zullen nog een tijdje bestaan. De meeste zouden dat echter niet moeten doen. Maar sommigen van hen zullen geschikt zijn voor deze nieuwe economie, waar bedrijven geen lokale woonplaats of jurisdictie hebben. Degenen die dat wel doen, zullen de vruchten plukken van het aantrekken van het meest getalenteerde publiek van deze eeuw.

We concurreren echter niet met hen om mensen aan te trekken om daar te wonen – mensen kunnen nog niet in bytes leven. We richten ons er eerder op de plaats te zijn waar de economische interacties plaatsvinden.

Hoe is de vooruitgang tot nu toe? Waar sta je op je roadmap? Wanneer verwacht u een openbare versie?

We hebben Aragon vorige week net op het testnet gelanceerd! Mainnet volgt binnenkort. Je kunt het proberen op app.aragon.one.

aragon testnet

Voor het Aragon Network zal dat dit jaar gebeuren, maar we zijn nog bezig met onderzoek.

Je hebt Aragon op Ethereum gebouwd. Waarom heb je besloten om Ethereum te gebruiken in plaats van een ander platform of om je eigen platform te creëren??

Ethereum is het beste platform voor het maken van slimme contracten. De tooling is er, en het momentum van de ontwikkelaar is net buiten de hitlijsten. Het is een geweldige community.

Met welke mislukkingen of tegenslagen bent u tot nu toe geconfronteerd? Wat zijn de grootste uitdagingen die u de komende maanden ziet??

Nou, het kostte meer tijd dan verwacht voor de 0.5-release omdat we 4 refactors leuk vonden. Iets kogelvrij maken, volledig upgraden en veilig is, is nog steeds moeilijk.

De grootste uitdaging voor de komende maanden is het bestuursonderzoek. Het hebben van gemeenschapsgestuurd bestuur zal in sommige omstandigheden een uitdaging zijn, waar tokenhouders er gewoon snel geld aan willen verdienen. Planning en onderzoek zullen de sleutel zijn.

Wat was je gelukkigste moment tijdens het werken aan Aragon?

Moeilijk te zeggen, er zijn er veel geweest! Ik denk dat toen de token-verkoop was gedaan en we niemand zijn geld hebben verloren. Het waren de moeilijkste maanden van mijn leven, want alleen Jorge en ik werkten aan een van de meest geavanceerde dapps die er zijn, terwijl ze ook een community opbouwden en een symbolische verkoop deden.

Heeft u samenwerkingsverbanden of bedrijven die geïnteresseerd zijn in het bouwen op Aragon die u met ons kunt delen?

Sommige ervan zijn hier! Er zijn veel ontwikkelaars die ook dingen bouwen op Aragon, zoals altijd, echte dingen gebeuren undercover in GitHub &# 128578;

Wat is een typische dag in het leven van Luis, werken aan Aragon?

Nou, ik heb veel aan product en design gewerkt. De afgelopen maanden heb ik me meer op juridische zaken gericht, alleen omdat het project het nodig heeft. Leider zijn betekent in feite dat je moet doen wat het project vereist, wanneer het dat nodig heeft. Dus ik probeer te helpen waar ik kan. Ik heb ook veel tijd besteed aan het aannemen van personeel. De rest van het jaar wil ik me meer richten op het product en het Aragon-netwerk.

Ik probeer ook het aantal telefoontjes dat ik heb te minimaliseren, omdat ik gemakkelijk de hele dag in gesprek kan zijn.

Heeft u hobby’s of persoonlijke doelen buiten Aragon??

Ik DJ! Ik doe het de afgelopen 6 jaar, maar ben onlangs begonnen met het uploaden van enkele mixen op https://mixcloud.com/angya. Ik speel ook basketbal en ben dol op puppy’s.

Wat denk je dat de meeste mensen anders denken dan jij? (Over blockchain, AI of iets anders)

LC: Veel mensen hebben misvattingen over hoe de wereld fundamenteel werkt. Vooral natiestaten, banken en andere gevestigde exploitanten. Mensen denken dat ze bij ons zijn sinds de oerknal, maar er zijn eigenlijk heel recente uitvindingen.

Is er nog iets dat u zou willen toevoegen??

LC: We nemen Frontend Devs en Developer Relations aan! Meer info op https://wiki.aragon.one/jobs/ &# 128578;

Gevolgtrekking

Een grote dank aan Luis voor het nemen van de tijd om met ons te praten. Bekijk het testnet en de roadmap van Aragon om te zien hoe u bij dit project betrokken kunt raken.

Is er een projectoprichter waarvan u wilt dat wij deze interviewen? Stuur ons een tweet @realcoincentral met uw suggesties.