Steve Tendon is een prominente Blockchain-strateeg en adviseur die de Blockchain Malta Association heeft opgericht en de eerste voorzitter was. Hij is ook een belangrijk lid van de National Blockchain Task Force van Malta. Dit is het team dat verantwoordelijk is voor het adviseren van de regering van Malta over haar baanbrekende blockchain-strategie.

Steve Tendon

Steve Tendon

En kent u die drie nieuwe baanbrekende wetten die Malta vorige week heeft aangenomen? Je kunt hem daar gedeeltelijk voor bedanken. Tendon is zelfs een van de breinen die de visie van ‘Malta, het Blockchain-eiland’ hebben ontwikkeld en hij schreef persoonlijk het ‘Nationale Blockchain-strategie”In 2016 een voorstel met zes kernprojecten.

We hebben allemaal gehoord over de ambitieuze plannen van Malta om innovatie te stimuleren en de allernieuwste technologie aan zijn kusten aan te moedigen. Maar is het mogelijk dat we het kleine eiland hebben onderschat dat beroemd is om zijn heldere water, bloeiende expatgemeenschap en fiscale clementie??

“ Malta staat niet zo bekend om zijn technologie ”, geeft Tendon toe, “ maar het heeft wel een aantal uitstekende bedrijven en hersens, en natuurlijk het succes dat we hebben gehad met de iGaming-sector (een industrie die wat waard is $ 1,4 miljard en goed voor ongeveer 12 procent van het totale BBP van Malta) heeft veel kennis opgeleverd in termen van moderne schaalbare IT-webgebaseerde services en oplossingen. Er is ook veel infrastructuur en ervaring. “

Malta heeft ambitieuze plannen

Malta is klein. Met een bevolking van nog geen half miljoen, is het niet bepaald een belangrijke speler op het wereldtoneel, maar dat kan binnenkort veranderen. “Het is natuurlijk geen Silicon Valley”, lacht Tendon, “maar het regelgevingskader dat we de afgelopen twee jaar hebben voorbereid, trekt blockchainbedrijven aan.”

En er zijn tal van redenen waarom het zou moeten. Alle bedrijven hebben duidelijkheid en zekerheid nodig om te groeien en langetermijnplannen te maken. Maar van wat we tot nu toe hebben gezien, worstelen toezichthouders over de hele wereld om het hoofd boven water te houden als het gaat om blockchain-technologie.

In sommige gevallen proberen ze de achterstand in te halen. In andere landen compenseren ze een gebrek aan betrokkenheid overmatig wanneer grote groepen investeerders hun geld worden afgenomen. Sommigen vinden mazen in bestaande wetten, anderen proberen bestaande kaders aan te passen. Malta stormt vooruit als het eerste land ter wereld dat nieuwe regelgeving voor nieuwe technologieën invoert.

En de blockchain-strategie van Malta gaat veel verder dan het reguleren van ICO’s en cryptocurrency. Ze bereiden een regelgevingskader voor de toekomst voor. Laten we kijken.

Malta’s Blockchain-strategie

Malta Blockchain-strategie. Deze infographic beschrijft de visie, strategie en doelen van een

Malta’s Blockchain-strategie / https://chainstrategies.com/2018/02/18/maltas-national-blockchain-strategy-the-big-picture/

De regelgevingsinnovatie van Malta is zo interessant omdat het niet alleen een raamwerk wil bieden voor ICO’s, maar ook voor blockchains, gedecentraliseerde berekeningen, gedecentraliseerde organisaties, DLT en andere toekomstige innovaties.

De volgende zes sleutelprojecten vormen de kern van de strategie.

1. Openbare registers / services op de blockchain

“Project één is aan de gang”, zegt Tendon. In feite, toen het ministerie van Onderwijs en Werkgelegenheid in Malta aangekondigd ze zouden in september vorig jaar alle academische records op de blockchain plaatsen, ze werden een wereldprimeur. Dit is de status waaraan het land begint te wennen.

2. R&D, Onderwijs en Innovatie met en op de Blockchain

Dit project is nodig om kennis rond deze sector op het eiland te creëren. Iedereen die in crypto heeft geïnvesteerd, weet dat Malta van plan is een leider te worden in de blockchain-ruimte. Maar weten de mensen op Malta dat ze op het blockchain-eiland wonen? Wat is het niveau van bewustzijn en begrip van het grote publiek op dit moment??

“Malta is zich waarschijnlijk meer bewust dan andere landen, gezien de enorme aandacht die aan de sector is besteed. Ik kan niet zeggen in hoeverre de bekendheid met blockchain gelijk staat aan een werkelijk begrip ”, zegt Tendon.

“We zijn bezorgd over het voorlichten van alle delen van de samenleving over blockchain, wat natuurlijk begint in de openbare dienstensector, waar mensen die blockchain-technologie gebruiken er op zijn minst enige praktische kennis over moeten hebben. Maar het strekt zich uit tot alle niveaus van de academische wereld, waarbij de Universiteit van Malta baanbrekend onderzoek en ontwikkeling uitvoert. “

3. Benoem een ​​Blockchain-regulator en creëer een regelgevende infrastructuur

“Het belangrijkste project van al die zes was de opname van de digitale innovatie-autoriteit”, zegt Tendon, “omdat dat de nodige basis creëerde zodat alle andere projecten tot bloei kunnen komen.”

Dit is ook gedeeltelijk de reden waarom Malta werd bekritiseerd omdat het traag was om ICO’s te reguleren. Ze legden de basis voor een veel holistischer en inclusief regelgevingskader.

4. Regel cryptocurrencies / tokens, inclusief uitwisselingen en ICO’s

“Natuurlijk is de regelgeving waar iedereen op heeft gewacht de regelgeving in cryptocurrencies en ICO’s. We maken veel grijze ruimte vrij tussen de beveiliging en de utility-token.

Er zal een zogenaamde financiële instrumententest zijn waarbij elk token dat wordt voorgesteld duidelijk kan worden gekwalificeerd, en aan het ene uiterste is het een zekerheid en het andere is een hulpprogramma. Maar tussendoor kan het een hybride en in feite een virtueel actief zijn dat op een beurs wordt verhandeld. “

Cryptocurrencies reguleren: een zwart-blauwe afbeelding met een bol geschreven in binair getal.

Regulering van cryptocurrencies en ICO’s

5. E-Residency en digitale identiteit (van individuen en juridische entiteiten) op de blockchain

Dit project omvat het verstrekken van E-Residency aan natuurlijke personen en rechtspersonen. Dit zit in de pijplijn van Malta voor de toekomst. Ze zien digitaal identiteitsbeheer als fundamenteel voor de ontwikkeling van het internet der dingen. Om IoT te laten floreren, moet er ook een regelgevingskader zijn voor de identiteit van de dingen.

“Dit is een gebied waar ik echt onderzoek naar heb gedaan, de identiteit van de dingen. We weten allemaal van het internet der dingen, het zal enorm worden in de komende 5-10 jaar. Maar als we al deze dingen hebben, waarvan er vele autonoom zullen zijn, in de fysieke wereld rondgaan, moet er op een gegeven moment een manier zijn om ze te identificeren. “

6. Slimme governance

Dit is een “zeer ambitieus project dat nog op de tekentafel ligt”, merkt Tendon op. “Slimme governance zou slimme contracttechnologie toepassen op de werking van regelgevende instanties. Dus bijvoorbeeld voor het innen van belastingen en het afgeven van licenties, en veel soortgelijke zaken. ” Het kan nog een paar jaar duren voordat smart governance klaar is, geeft hij toe, er liggen nog tal van uitdagingen voor de boeg.

Dat gezegd hebbende, komt uit de Blockchain-strategie van Malta: “Vier van de projecten vinden plaats en de rest is met grote openheid en interesse aanvaard, dus ik denk dat het een kwestie van tijd zal zijn”, zegt hij. “Eerst om de dingen die tot nu toe zijn gedaan te overzien en dan zullen we ons opnieuw concentreren en gaan werken aan de volgende projecten.”

Wat zijn andere regelgevers die het mis hebben?

Zelfs als u door de strategie van Malta kijkt, kunt u duidelijk zien dat er meer bij komt kijken dan alleen beslissen of tokens aandelen of effecten zijn. Dus terwijl de rest van de wereld nog steeds op die hindernis wordt opgehouden, gelooft Tendon dat een dieper begrip nodig is. En in feite zouden cryptocurrency en blockchain niet moeten en kunnen worden gescheiden.

“Veel [toezichthouders] proberen een grens te trekken, zoals cryptocurrencies een slechte zaak zijn en een negatieve reputatie hebben op het gebied van het witwassen van geld, criminaliteit, enz. Die negatieve bewering wordt vaak gecompenseerd door een positievere kijk op blockchain-technologie. Maar voor mij zijn de twee dingen nauw met elkaar verbonden ”, legt hij uit.

“Wat blockchain-technologie zo interessant en opwindend maakt en aanleiding geeft tot al deze ongelooflijke kansen voor elke industriële sector, is het idee van een slim contract. Dit is gedecentraliseerde berekening in plaats van gedecentraliseerde opslag. In die context, wanneer je gedecentraliseerde berekeningen hebt, heb je een mechanisme nodig om het bevriezen van globale berekeningen te voorkomen – die worden uitgevoerd op een wereldwijd netwerk zoals de blockchain. Met andere woorden, om te voorkomen dat die berekening in een oneindige lus terechtkomt en het hele systeem blokkeert.

“Je kunt op geen enkele manier een slim contractplatform hebben dat zo geavanceerd is als het platform dat Ethereum vandaag heeft geïmplementeerd (maar er zullen er in de toekomst nog meer zijn), tenzij je ook een cryptocurrency hebt die wordt gebruikt om te” betalen “voor de berekening. Dus het onderscheid tussen cryptocurrency en blockchains is echt kunstmatig: het zijn slechts twee aspecten van dezelfde medaille. “

Het gevaar van het gebruik van het verkeerde label

Is het dus problematisch om overal labels op te plakken, of het nu gaat om aandelen of effecten, of nutsbedrijven? “Het laat in feite zien dat er een gebrek aan begrip is”, zegt Tendon. “Zodra mensen het potentieel van deze technologieën beseffen, zal het duidelijk zijn dat Malta andere rechtsgebieden ver voorloopt op het gebied van regulering van de blockchain-ruimte.”

Dit diepgaande begrip van de technologie is iets dat in veel rechtsgebieden ontbreekt, snel te categoriseren en labelen.

“Deze technologieën kunnen zeker zowel effecten, aandelen, grondstoffen als tokens zijn. Ze hebben al deze kenmerken en facetten en attributen. Het is alsof schoonheid in de ogen van de toeschouwer zit, wie ernaar kijkt, zal zien wat hij of zij wil.

“Natuurlijk, als het een regelgever is die hiernaar kijkt, zal de vooringenomenheid zichtbaar worden in de verordening en dat kan de acceptatie van innovatie en de verdere ontwikkeling van innovatie bevorderen of belemmeren. Dus ja, het is problematisch, maar het is een gebrek aan begrip van waar het werkelijk over gaat. “

Gebouw van de Securities and Exchange Commission (SEC) van de Verenigde Staten, D Ramey Logan, CC BY 4.0,

Amerikaanse Securities and Exchange Commission, D Ramey Logan, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=36799399

Bestaande wetten kunnen niet volstaan ​​voor nieuwe ideeën

Een andere tendens die we over de hele wereld zien, is dat regelgevende instanties mazen in bestaande systemen gebruiken of hun huidige wetten aanpassen. Zwitserland past bijvoorbeeld op beginselen gebaseerd recht toe, waarbij per geval wordt beoordeeld. Duitsland maakt onderscheid tussen twee soorten effecten om conforme ICO’s en Equity Token Offerings (ETO’s) mogelijk te maken. Waarom is nieuwe regelgeving essentieel als we kunnen werken met deze bestaande kaders??

“Een grootboeksysteem is niets nieuws. Het bestaat al duizenden jaren vanaf de eerste kleitabletten die registreerden hoeveel schapen de koning bezat, tot de moderne tijd. Het is geen nieuwigheid. Het nieuwe is dat dit grootboek twee kenmerken heeft, een is het globaal en twee is het niet te beseffen. U kunt niet wijzigen wat er in het grootboek wordt opgenomen. Dit levert een aantal problemen op waar de huidige wet- en regelgeving niet mee wil omgaan. ”

Tendon is van mening dat bestaande wetten niet voldoende zijn voor nieuwe ideeën, en wel om twee belangrijke redenen:

1. Wie regelt wat?

“Omdat het wereldwijd en zo algemeen is, kan het als grootboek letterlijk elke branche en elke commerciële activiteit in de wereld beïnvloeden. We hebben dus het probleem dat we toezichthouders hebben die zich zorgen maken over bepaalde gebieden van de economie. In Malta heb je bijvoorbeeld de Malta Financial Services Authority, die natuurlijk over financiële dienstverlening gaat. Je hebt de MGA (de Malta Gaming Authority), die zich zorgen maakt over gamen.

“Tot nu toe werkten ze geïsoleerd en hadden ze een duidelijk mandaat over wat ze regelden. Ze trapten nooit op elkaars tenen. Sinds crypto op het toneel verscheen, hadden we vorig jaar incidenten waarbij uitspraken van de ene toezichthouder in tegenspraak waren met wat er van de andere kwam. Dus dat was een probleem. En je ziet dit nog meer in de VS..

‘Dit idee van beveiliging. Aan de ene kant noemt de SEC het een zekerheid, aan de andere kant heb je de belastingdienst die beweert dat het een handelswaar is. Dus zelfs binnen hetzelfde rechtsgebied zijn er deze tegenstrijdigheden. Dit heeft Malta ertoe gebracht een nieuwe toezichthouder op te richten, de Malta Digital Innovation Authority. ” Pees benadrukt innovatie, in plaats van simpelweg blockchains, om andere technologieën onder te brengen.

“Wat deze toezichthouder zal doen, is ervoor zorgen dat wanneer er ontwikkelingen zijn, technologische innovaties die van invloed kunnen zijn op meerdere regelgevende actieterreinen, er een soort van bestuur van het beheer van die gebieden zal zijn. Het wordt dus heel duidelijk om te zien wie waarvoor verantwoordelijk is. We hebben dus geen verschillende meningen – of erger nog – verschillende en tegenstrijdige regels. En we hebben geen entiteiten die dingen regelen die buiten hun oorspronkelijke mandaat vallen, simpelweg omdat ze de technologie niet begrijpen. “

2. We hebben nieuwe wetten nodig voor nieuwe situaties

“Het tweede gebied dat nieuwe wetten nodig heeft, is dit fundamentele idee van gedecentraliseerde berekening. Herinnerend wat er in 2016 gebeurde met de “The DAO” -hack, die leidde tot de beroemde fork en Ethereum Classic. Welnu, die mensen die werden beroofd, het leek erop dat de SEC achter hen aan ging als medeverantwoordelijken voor de hack, wat bijna absurd is: mensen die investeren, worden schuldig aan de misdaad van iemand anders.

“Mijn punt is hier vast te leggen dat de huidige wetten geen betrekking hebben op deze innovatieve technische regelingen. Met een DAO, gedecentraliseerde applicatie, heb je deze volledig gedecentraliseerde en autonome organisaties die zelfvoorzienend zijn. Ze zamelen geld in bij de mensen en bedrijven die hun diensten afnemen.

“Ze staan ​​op de blockchain; en de blockchain onthoudt zich voor altijd, dus ze zullen voor altijd bestaan, zelfs na het uitsterven van de oorspronkelijke maker. We komen dus terecht (of we het nu leuk vinden of niet) in een situatie waarin diensten worden geleverd door software op de blockchain en er zit letterlijk niemand achter.

‘Dus wat gebeurt er als er iets misgaat? Wie is verantwoordelijk? Dit zijn naar mijn mening enorme vragen en wat gebeurt er in de volgende verordening? Deze vragen hebben nieuwe wetten nodig. Er zijn geen bestaande wetten die dat wel doen. “

Zal Malta de norm voor wereldwijde regelgeving bepalen??

Zal het ooit mogelijk zijn om een ​​wereldwijde norm voor regelgeving te bereiken? Heeft u geschillen binnen één jurisdictie en onenigheid binnen dezelfde autoriteiten? Zullen we ooit een universele overeenkomst hebben over hoe we de toekomst moeten regelen??

“Ik weet niet of het mogelijk is, maar misschien is een andere vraag: is het wenselijk? Denk aan het internetprotocol, het is een wereldwijde technische communicatiestandaard, maar naast het W3C Consortium is er echt geen internationale wereldwijde wet die het internet reguleert.

“In feite zien we dit heel duidelijk als het gaat om privacywetten, Europa heeft de AVG en de VS heeft iets anders, en andere landen hebben weer iets anders. Er zullen dus te grote belangen zijn om dingen gescheiden te houden en een wereldwijde standaard te vermijden.

“Het is waarschijnlijk positief, omdat het concurrentie tussen rechtsgebieden creëert en dat is een goede zaak. Concurrentie is altijd goed voor innovatie en wat we in Malta proberen te doen, is innoveren op het gebied van wetgeving.

“Laten we hopen dat dit doorgaat. Misschien zullen andere landen proberen Malta te volgen … dat zou een geweldig bewijs zijn van het werk dat we hier hebben gedaan. Het is net als open source-technologie, die voortdurend in ontwikkeling is, en nieuwe creaties die zijn geïnspireerd door oudere. Het zou geweldig zijn om een ​​dergelijke evolutie ook op het gebied van regelgeving te zien. Hoe meer concurrentie er is, hoe sneller dingen kunnen evolueren. “

De Blockchain-top in Malta komt in november eraan en het zal interessant zijn om te zien hoe de premier van Malta, Joseph Muscat, zegt dat zijn land een wereldleider wordt op het gebied van blockchain-regulering. Steve Tendon zal ook spreken op het evenement.

Malta Blockchain Summit: een banner met de data van de inzending, 1-2 november, met een achtergrondafbeelding van de eilanden bij zonsondergang.

Blockchain-top in Malta / https://maltablockchainsummit.com/

Welke uitdagingen komen eraan?

Met ongekende projecten, waaronder smart governance, op tafel, moet je je afvragen welke problemen er kunnen ontstaan ​​door het leven in een volledig autonome, zelfvoorzienende wereld. En in feite kunnen de scenario’s een beetje eng lijken. Zijn er dus problemen die kunnen optreden bij het gebruik van slimme contracten??

“Er zijn heel veel problemen”, lacht Tendon, “en dit heeft ons vele nachten en uren bezig gehouden met het nadenken over deze problemen. Met de technologie die tegenwoordig wordt gebruikt om slimme contracten te implementeren, wordt de uitdrukking van een slim contract gedaan in een programmeertaal op een virtuele machine die “Turing Complete” is. [Turing Complete is een technische term die betekent dat de machine alles kan berekenen dat computationeel is].

“Maar het probleem is dat deze slimme contracten nog steeds niet volledig de intentie weerspiegelen die de auteur van het slimme contract in gedachten zou kunnen hebben, met als voorbeeld de” DAO “-hack. Omdat er een discrepantie is tussen de bedoeling van de auteur en de mogelijke effectieve uitvoering van het slimme contract, valt het hele idee dat de code wet is gewoon aan flarden. Als executie niet de echte bedoeling vertegenwoordigt, kan het natuurlijk niet worden opgevat als wat werd bedoeld. “

Dus, hoe kan dat worden verholpen?

“We hebben een manier om op dit punt in te grijpen en wat we momenteel in Malta doen, is dat elke slimme contractafspraak waarbij mensen of bedrijven aan de ene kant en technologie aan de andere kant betrokken zijn, ook een geschreven natuurlijke taal moet hebben. uitdrukking van wat de bedoeling en belofte is – een papieren contract als je wilt. In geval van betwisting prevaleert het papieren contract, niet de code. “

Code is wet, zou in de toekomst wet kunnen zijn

Er is iets achterlijks aan het hebben van een papieren contract in een natuurlijke taal met al deze geavanceerde technologie – en Tendon is zich daar terdege van bewust. “We begrijpen het potentieel van code als wet op de lange termijn. Dit kan een mogelijkheid worden, maar het vereist dat de onderliggende technologie op een spectaculaire manier evolueert.

Een mogelijke oplossing is om formele verificatie te hebben, zodat als een slim contract wordt gepubliceerd met een volledige vorm van verificatie eraan gekoppeld, het misschien geen gelijkwaardige natuurlijke taaluitdrukking van de bedoeling van het slimme contract nodig heeft. Maar er is een enorme afstand tussen het eerste scenario met een papieren contract en het tweede waar we een formele verificatie aan hebben gekoppeld.

Ik ben er echter zeker van dat de enige manier om een ​​oplossing voor deze problemen te vinden, is door te voorzien in wetten die in feite zekerheid geven en die verwachtingen schept en regels vaststelt. Ze zijn misschien niet correct, ze hebben misschien gebreken, maar ze brengen in ieder geval duidelijkheid. En als ze niet de beste zijn, is er altijd een mogelijkheid om goed te keuren. “

Wat is het grootste potentieel voor blockchain-technologie?

“Het is moeilijk om één ding uit te kristalliseren, maar dit is een nieuw medium dat mondiaal en oncensabel is. Alleen vanwege deze twee kenmerken zal het enorme sociale en politieke gevolgen hebben.

De vorm van de wereld, de vorm van bestuur, de vorm van financiën en de machtsstructuren van de wereld zullen niet meer hetzelfde zijn nadat de blockchain zijn volledige potentieel heeft bereikt. Bitcoin is nog steeds een microdruppel in de oceaan. “

Heel erg bedankt, Steve Tendon!