Eigenaren Schmowners

Bijna elke branche gebruikt nu blockchain-technologie om hun processen te verbeteren en efficiënter te worden. Er is echter nog steeds één knelpunt waar elke medewerker, middenmanager en leidinggevende dagelijks mee te maken heeft: zoete, zoete bureaucratie. Hoe effectief kan een bedrijf werkelijk zijn als de meeste beslissingen vier goedkeuringsniveaus nodig hebben voordat u actie kunt ondernemen?

Bedrijven zonder eigenaar lijken misschien een slechte verhaallijn uit een sciencefictionfilm, maar we zijn eigenlijk dichter bij deze realiteit dan het lijkt. Laten we een bedrijf vanaf de basis opbouwen en kijken hoe we daar precies komen.

Stap één: eigenaarloze formatie

Om ons eigenaarloze bedrijf te vormen, gaan we een gedecentraliseerde autonome organisatie (DAO) opzetten met behulp van slimme contracten op het Ethereum-netwerk. Voordat we verder gaan, moeten we een paar van die termen definiëren.

EEN slim contract is een stukje computerprogrammering dat automatisch wordt uitgevoerd wanneer aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Deze kunnen zo simpel zijn als “Jan betaalt Bob $ 10 elke dag dat het regent in Chicago”, waar het slimme contract gegevens van een weerdienst haalt. Of u kunt meerdere slimme contracten aan elkaar rijgen om complexe juridische documenten te maken, zoals kadaster en bedrijfseigendom. We doen het laatste.

Simpel gezegd, een DAO is een gedecentraliseerd model voor bedrijven. Het bestaat uit slimme contracten die bepalen hoe het bedrijf moet werken. Alle zakelijke beslissingen en financiële acties van een DAO worden geregistreerd op een openbare, onveranderlijke blockchain. Elke deelnemer (tokenhouder) in een DAO krijgt een stem over hoe het bedrijf wordt geleid. Er is geen enkele leider.

Nu we onze DAO hebben gemaakt met enkele eenvoudige bedrijfsregels, is het tijd om een ​​eerste muntaanbieding (ICO) te hosten. We noemen onze Coin Ownerless Business Token afgekort OBT. Investeerders kopen OBT-tokens in de ICO, zodat ze zeggenschap kunnen hebben over bedrijfsacties en een vergoeding kunnen ontvangen volgens de regels van de originele slimme contracten.

Als investeerder is uw eigendom bijna volledig liquide. U kunt uw OBT op elk moment op de open markt verkopen om afstand te doen van uw stemmen en belang in het bedrijf. Dit is enorm anders dan de vaak illiquide aandelen die u in particuliere bedrijven aantreft.

Na de ICO voert onze DAO een paar peilingen uit om te bepalen welk type bedrijf we runnen en hoe bepaalde rollen een vergoeding zullen ontvangen. Laten we voor dit voorbeeld aannemen dat we hebben gestemd op een e-commerceplatform voor schoenen.

Stap twee: robotautomatisering

We hebben al een bedrijf zonder eigenaar, maar waarom zou u daar stoppen? De wereld evolueert naar automatisering, en wij ook. Aanvullende slimme contracten via de DAO-stemstructuur bepalen de meerderheid van onze zakelijke beslissingen, maar operaties vereisen nog steeds aanzienlijke menselijke interactie. Dagelijks hebben we arbeidskrachten nodig om zendingen te ontvangen, voorraad op te slaan, schoenen te verpakken, te bezorgen, enz …

Met de opkomst van de Internet of Things (IoT), dit hoeft niet het geval te zijn. We kunnen elke stap van het proces automatiseren, van het moment dat de klant bestelt tot het moment dat ze hun product ontvangen, en het allemaal integreren met ons slimme contractsysteem. Met automatisering verloopt een typische bestelling ongeveer als volgt:

  1. Order gegenereerd. Een klant bestelt een paar schoenen. Daarbij gaan ze een slim contract aan waarin staat: “Wanneer ik (de klant) mijn schoenen ontvang, stuur dan een betaling van mijzelf naar Ownerless Business.”
  2. bestelling ontvangen. Ons schoenenmagazijn ontvangt de bestelling en maakt de schoenen klaar voor verzending. Na een eerste set-up kan een vloot robotica dit hele proces beheersen. Het lijkt misschien vergezocht, maar Amazon gebruikt al robots nu al een paar jaar in hun magazijnen. Bij elke stap van het proces bewaakt een machine de status van de schoenen van de klant en registreert de status op, je raadt het al, onze blockchain.

  3. Product verzonden. Omdat de schoenen op de blockchain worden vastgelegd, kan onze klant op elk moment met een gerust hart de status van zijn bestelling controleren. Eenmaal verpakt, stuurt ons team van magazijnrobotica de schoenen op voor verzending. Voor verdere bestemmingen zou een zelfrijdende vrachtwagen de schoenen vervoeren. Voor dichterbij is een drone voldoende. Gelukkig is in dit voorbeeld onze klant slechts anderhalve kilometer verwijderd.
  4. Product ontvangen. Met behulp van GPS-coördinaten voor het adres, vliegt de drone het pakket autonoom naar de locatie van onze klant en zet de schoenen af. Bij een succesvolle levering wordt het slimme contract uitgevoerd en ontvangen we de betaling van onze klant.

Stap drie: delegatie van kunstmatige intelligentie (AI)

Nu is ons bedrijf eigenaarloos en hebben we onze activiteiten geautomatiseerd, maar er is nog ruimte voor verbetering. Laten we de laatste menselijke factoren uit dit bedrijf verwijderen en de rest van de taken delegeren aan onze AI-ondergeschikten. Rollen met betrekking tot marketing, bedrijfsstrategie en reclame zijn van oudsher mensgericht geweest, maar zelfs dit is aan het veranderen.

Blockchain-projecten zoals DeepBrain Chain en SingularityNET werken eraan om AI toegankelijker en intelligenter te maken. Beide projecten creëren een supercomputernetwerk dat in staat is tot complexe analyses en intensief diep leren. Marketeers en bedrijfsleiders nemen dit soort gegevens al diep in hun activiteiten op en de acceptatie vertoont geen tekenen van vertraging.

Integratie met een van de eerder genoemde projecten biedt de mogelijkheid om in de loop van de tijd bijna al onze bedrijfsstrategieprocessen te automatiseren. Marketing, financiën, procesverbetering – allemaal gedaan door middel van machine learning en kunstmatige intelligentie.

Deze nieuwe technologie is al in verschillende financiële sectoren effectiever gebleken dan menselijke analyse. En er is geen reden waarom dit niet zou gelden voor andere praktijken.

Met dat laatste stuk zijn we uitgegroeid van een bedrijf zonder eigenaar naar een bedrijf zonder mensen.

Een dappere nieuwe wereld?

Dit is duidelijk een extreem voorbeeld. We zullen waarschijnlijk nooit leven in een wereld die volledig wordt bestuurd door kunstmatig intelligente machines. We hebben nog steeds menselijk denken nodig om innovatieve en creatieve ideeën te creëren. Maar het is redelijk om aan te nemen dat er enkele eenvoudige, eigenaarloze bedrijven zullen bestaan.

Stelt u zich eens voor: efficiënte, wereldwijde voedselbezorging tegen de laagste prijzen, want als bedrijf zonder eigenaren hoeft u geen winst af te dwingen. Het bedrijf moet gewoon genoeg verdienen om het hoofd boven water te houden. Als je kijkt naar hoe dit kan worden toegepast op het voorzien in menselijke basisbehoeften, zijn de implicaties behoorlijk verbazingwekkend.