Mijnbouw van de toekomst van geld: maar eerst de context

Dit artikel is een gids voor diegenen die nieuwsgierig zijn naar een van de meest fundamentele mechanismen in de wereld van cryptocurrencies. Voordat ik te diep ga, heb ik altijd zin om de juiste inleidende context voor mijn schrijven te bieden, zodat lezers kunnen beoordelen wat voor soort mentale voorbereiding vereist is.

Als je nog nooit van het delven van cryptocurrencies hebt gehoord, raad ik je aan een video van 5-10 minuten over de basisprincipes te bekijken voordat je hier begint. Als u op zoek bent naar zeer technische details over het starten of onderhouden van een mijnbouwoperatie, vindt u hier wat versterkende informatie, maar uiteindelijk wilt u waarschijnlijk blijven zoeken. Als je bekend bent met mijnbouw, maar niet helemaal zeker weet waarom het zo aantrekkelijk is voor degenen die het doen en je meer wilt weten over de fascinerende kruising van cryptografie, thermodynamica, monetair beleid en speltheorie, dan zit je goed de juiste plek.

Ik begin met een kort overzicht van bitcoin-mijnbouw en het netwerkproces:

Mijnwerkers en knooppunten gezamenlijk de bitcoin blockchain onderhouden. Mijnwerkers concurreren met elkaar in een zeer rekenintensief proces om transactieblokken op te bouwen en deze te presenteren aan de rest van de knooppunten op het netwerk, die dan het eens zullen worden over het volgende blok dat aan de blockchain wordt toegevoegd. Knooppunten valideren alle ingediende blokken om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan een specifieke set consensusregels, en met een voldoende groot aantal knooppunten wordt het buitengewoon moeilijk voor een knooppunt om te ‘liegen’ en te zeggen dat een bepaald blok de regels volgt wanneer alle andere knooppunten dat kunnen duidelijk zien dat het niet. Op elk willekeurig moment wordt de reeks blokken die op 51% of meer van de knooppunten op het netwerk bestaat, beschouwd als de geldige blockchain.

Bovenstaand onderscheid is belangrijk omdat dit artikel vooral gaat over de miners en hun financiële prikkel, de beloning blokkeren. De blokbeloning gaat naar de mijnwerker die het eerste geldige blok bouwt dat door de meeste knooppunten wordt geaccepteerd. Het bouwen van een geldig blok is aanzienlijk energie-intensiever dan simpelweg valideren, omdat de software profiteert van de aard van concurrentie om de moeilijkheidsgraad van de wiskundige berekeningsvereisten te vergroten waaraan mijnwerkers moeten voldoen om een ​​blokbeloning te krijgen. Degene die de snelste computer heeft die het best is geoptimaliseerd voor dergelijke berekeningen, kan als eerste een geldig blok indienen, en wie dit kan doen terwijl zijn energiekosten worden geminimaliseerd, zal de rest overleven.

Dus voortbouwend op de bovenstaande context, is het mijn doel om de praktische stappen te schetsen die je moet nemen om deel te nemen aan een mijnnetwerk. U als lezer kunt dan bepalen of het al dan niet de moeite waard is om mijnwerker te worden.

Componenten & Overwegingen

Omdat mijnbouw zo energie-intensief is, moet je natuurlijk geld uitgeven aan elektriciteit. Dit geldbedrag is niet triviaal en houdt rechtstreeks verband met de waarde van de blokbeloning die door de deelnemende mijnwerkers wordt waargenomen. Tegenwoordig hebben we ASIC-mijnbouw en GPU-mijnbouw, en hoewel ik persoonlijk alleen ervaring heb met GPU-mijnbouw, delen ze allebei gemeenschappelijke overwegingen die ik zal benadrukken.

Om je eigen GPU-rig samen te stellen, moet je in principe een computer bouwen. Als u ervaring heeft met het monteren van een personal computer, zult u deze lijst met onderdelen goed kennen:

 • Moederbord
 • GPU (‘s)
 • processor
 • RAM
 • Harde schijf
 • Frame / omhulling
 • Stroomvoorziening
 • Krachtverhogers
 • Stroomschakelaar

Wat ik zal doen, is deze lijst doorlopen en de belangrijkste overwegingen noemen die specifiek zijn voor het bouwen en exploiteren van een GPU-mijnbouwinstallatie.

De keuze van het moederbord is belangrijk omdat dit een bottleneck is voor het aantal GPU’s dat je tegelijk kunt laten draaien. Als je 4 PCIe-slots hebt, kun je maar 4 GPU’s laten draaien (zonder creatief te worden met adapters). Om de kostenefficiëntie te verbeteren, koopt u een moederbord met 19 slots betekent dat u geen geheel nieuw moederbord en een set componenten hoeft te kopen om uw miningcapaciteit op te schalen totdat alle slots zijn gevuld. Het is belangrijk op te merken dat vanaf april 2018 het Asus-moederbord dat hierboven is gelinkt een beperking op het BIOS-niveau die verhindert dat meer dan 13 Nvidia GPU’s worden herkend door het bestuur. Als je wilt profiteren van de volledige capaciteit van 19 slots, heb je 6 kaarten nodig om ofwel AMD-kaarten te zijn of van een specifiek mijnbouwmerk genaamd de P106–6G (vergelijkbaar met een ~ GTX 1060). Ik stel me voor dat er een vergelijkbare beperking is voor 13+ AMD-kaarten, maar ik heb dit zelf niet geverifieerd.

Er is een overvloed aan GPU’s op de markt en de hogere vraag fluctueert over het algemeen met de prijs van altcoins. Vanwege de competitieve aard van mijnbouw, worden de best presterende kaarten vaak uitverkocht en opnieuw verkocht met winst op secundaire markten. U zult zeker rekening willen houden met deze hogere kosten bij het plannen van uw componentenlijst en sommige kaarten kunnen beter presteren, afhankelijk van welke munt u gaat minen. Deze details zijn zwaar gedocumenteerd en vormen slechts een enkele “beste GPU voor mijnbouw <altcoin naar keuze> 2018 ”Google zoeken weg.

Over het algemeen presteren Nvidia-kaarten beter dan AMD voor de meest populaire altcoins, waarbij de GTX 1080 Ti op alle fronten het peloton leidt. Nogmaals, vergeet niet om vooraf kosten te vergelijken, want while met de 1080 Ti krijg je zeker de beste $ / kwH, goedkopere kaarten zijn wellicht beter geschikt om uw initiële investering op korte termijn terug te verdienen. Chipmakers zullen hier blijven strijden om superioriteit, dus houd de markt voor nieuw uitgebrachte kaarten in de gaten. Ter referentie: de GTX 1080 Ti werd uitgebracht in maart 2017 en heeft voorlopig nog steeds de kroon.

De CPU, RAM en harde schijf moeten allemaal op dezelfde manier worden overwogen en u zult genoegen willen nemen met de specificaties van de barebones om uw montagekosten laag te houden. Doe niet eens de moeite met een Core i3 / i5 / i7, want het zijn de GPU’s, niet de CPU, die die berekeningen zullen pompen. Een Intel Celeron van de nieuwste generatie zou er genoeg moeten zijn en ik ben aan de slag gegaan met 4 GB DDR4 RAM en een 120 GB SSD. Houd er rekening mee dat miners geen grote blockchains hoeven te downloaden, dus tenzij u een volledig knooppunt, 120 GB zou meer dan genoeg moeten zijn. Het is fijn om hier wat bewegingsruimte te geven, omdat het besturingssysteem dat u kiest, unieke beperkingen kan hebben voor het merk en het aantal GPU’s dat u kunt gebruiken, dus het kan handig zijn om verschillende besturingssystemen op dezelfde schijf te kunnen partitioneren terwijl u test uit uw optimale opstelling.

Wat het frame betreft, ik ben bang dat er niet veel specifieke informatie is die ik kan verstrekken, omdat je in je eigen omgeving rekening moet houden met bredere overwegingen met betrekking tot temperatuurregeling. Afhankelijk van waar je woont en in wat voor soort schuilplaats je rig zal rijden, zoiets als dit 6-GPU behuizing kan perfect geschikt zijn. Deze installatie gaat echter draaien heet en de naam van het spel is warmteafvoer. De lucht rond je GPU’s zal aanzienlijk opwarmen en je zult die hete lucht moeten verwijderen om ervoor te zorgen dat je kaarten werken ergens tussen ~ 60-75 graden Celsius. Het installeren van ventilatoren op het frame is een gebruikelijke en effectieve manier om dit te doen, zolang je een open raam hebt waar de warme lucht doorheen kan stromen. Hoe meer zuig- / luchtstroom je kunt creëren, hoe koeler je kaarten zullen lopen, dus ik laat het aan je DIY-mojo over om erachter te komen wat voor jou werkt. Hieronder ziet u een afbeelding van 14 GPU’s die op één moederbord zijn gemonteerd, waarbij alle kaarten onder 65 graden Celsius worden uitgevoerd en binnenshuis worden beschermd tegen de hitte van Florida.

gpu mijnbouwinstallatie

Voldoende ventilatie

Houd in gedachten dat het geluid dat door de fans wordt geproduceerd niet triviaal is, dus zorg ervoor dat er niemand in de buurt is die zou worden lastig gevallen door het constante zoemen. Ze zullen hoogstwaarschijnlijk niet begrijpen dat je letterlijk thermodynamische energie vastlegt en omzet in een opslag van waarde voor hun ogen.

Wat de voeding betreft, wil je het meeste watt per dollar krijgen, terwijl je rekening houdt met dezelfde knelpunten als het moederbord. Het bord dat ik hierboven heb gekoppeld, heeft drie 24-pins ATX-connectoren voor drie volledige voedingen, dus er is voldoende ruimte voor wattage. U moet het vereiste wattage berekenen op basis van het aantal GPU’s dat u wilt gebruiken. U kunt ook het stroomverbruik van uw kaarten wijzigen, zodat u moet beslissen of u de ruwe totale hash-snelheid wilt maximaliseren of wilt optimaliseren voor de meest efficiënte hash-snelheid per watt. Er is zeker een sweetspot voor elke kaart en munt die je besluit te minen, maar het zal wat vallen en opstaan ​​kosten om dit uit te zoeken. Om wat voorbeeldfiguren naar buiten te gooien, als je het in handen hebt zes (6) Nvidia GTX 1080 Ti GPU’s, een 1500W stroomvoorziening zou voldoende moeten zijn om ze kostenefficiënt uit te voeren 185W elk en nog steeds in staat zijn om het moederbord, de CPU en andere componenten van stroom te voorzien.

Een andere belangrijke specificatie voor de stroomvoorziening om op te letten, is de 80+ Titanium-certificering. De 80 Plus-programma categoriseert voedingen op hoe goed ze stroom leveren na warmteverlies, dus met dat directe effect op uw kostenefficiëntie, wilt u hier een voeding met de hoogste cijfers als u een goede prijs kunt vinden.

pcie

6 + 2-pins PCIe voor GPU’s

molex kracht

SATA voor stroomverhogers

Je wilt ook het aantal 6 + 2-pins PCIe-kabels bijhouden en ervoor zorgen dat je genoeg hebt voor al je GPU’s, vooral omdat de 1080 Ti vereist twee (2) dergelijke connectoren terwijl sommige kaarten er maar één nodig hebben (1). Je zou voldoende SATA-kabels moeten hebben, en die heb je nodig om je risers van stroom te voorzien.

De power risers zijn vrij eenvoudige componenten, dus je kunt er gewoon een kopen multipack met solide recensies en noem het een dag (zie onderstaande bewerking!). Misschien wilt u er een paar meer krijgen dan u nodig heeft, voor het geval een van hen schilferig is. Als u problemen ondervindt tijdens de installatie, is het verwisselen van de risers vaak een gebruikelijke oplossing.

EDIT: Er zijn gevaarlijke risico’s verbonden aan het gebruik van SATA-aangesloten risers. Als uw GPU te veel stroom trekt via de SATA-connector, kan deze warm worden en kortsluiting veroorzaken. Lees verder hier.

Eindelijk je stroomschakelaar kan rechtstreeks op het moederbord worden aangesloten voor wanneer u klaar bent om aan te zetten.

Opstarten

Dus zoals ik al zei, dit is niet echt een stapsgewijze technische gids, maar nadat je het zware werk hebt gedaan om al je componenten te assembleren, is het volgende doel om de rig op te starten en je mijnsoftware te krijgen rennen om blokbeloningen te verdienen voor de munt die je kiest om te mijnen. Je hebt het volgende nodig:

 • Monitor + muis + toetsenbord voor interactiviteit
 • Internetverbinding (via ethernet of wifi)
 • Opstartbaar besturingssysteem

De meeste hiervan zouden vrijwel plug-and-play moeten zijn, maar zonder een opstartbaar besturingssysteem zit je vast in het BIOS met allerlei geavanceerde low-level configuraties om te ruïneren. Alle harde schijven die door het moederbord worden gedetecteerd, moeten proberen op te starten met het eerste besturingssysteem dat het vindt wanneer u het apparaat inschakelt. Als er niets wordt gedetecteerd in het opstartmenu, heb je een probleem met je harde schijf, dus controleer die verbinding nogmaals. Het BIOS heeft mogelijk ook een visuele voor u die laat zien welke GPU’s zijn gedetecteerd in de PCIe-slots op het moederbord. Als u hier problemen ziet, moet u de stroom uitschakelen en ook die verbindingen controleren.

Voordat u verder gaat, heeft u een opstartbaar besturingssysteem nodig. Ik ga Ubuntu / Linux aanbevelen en alle bronnen die ik aanbeveel, zullen op die keuze zijn gericht. Windows is ook prima in orde en heeft misschien zelfs meer gebruiksvriendelijke tools voor mijnbouw, maar ik woon op de opdrachtregel en ik moedig anderen aan om vertrouwd te raken om een ​​dieper begrip van computers te krijgen en een betere controle over uw mijnbouwactiviteiten.

Bekijk enkele handleidingen over beide ramen of Mac voor het maken van een opstartbare USB-drive en steek deze rechtstreeks in het moederbord voordat u uw rig weer inschakelt. Ubuntu begeleidt u bij het installeren van het besturingssysteem op uw SSD-schijf, zodat u de USB-stick de volgende keer niet meer hoeft aan te sluiten. Zodra u het Ubuntu-bureaublad ziet, controleert u of uw internetverbinding werkt door Firefox te openen en hier begint uw volgende avontuur.

Op dit punt zul je een aantal problemen tegenkomen bij het opstarten en er zijn al veel meer gedetailleerde tutorials die je nu rechtstreeks op je mijnbouwinstallatie kunt volgen. Op een hoog niveau zullen enkele van de volgende taken zijn:

Ik hoop een ander stuk te volgen dat zeer specifiek is voor Zcash + Nvidia-mijnbouw met optimalisatiescripts die ik zelf heb geschreven en andere handige trucs die ik gebruik om de prestaties te controleren en te verbeteren. Als je wat begeleiding nodig hebt, stuur me dan gerust een e-mail ([e-mail beveiligd]) en ik zal proberen je in de goede richting te wijzen. Ik kan ook volledig technisch advies en service bieden als u een meer beheerde configuratie wilt. Gelukkig mijnbouw!

gpu-mijnbouw in het donker

Cue techno bas beats

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me