Er is de afgelopen jaren een explosie van muziekcryptocurrency-projecten geweest. Ujo, Musicoin, Voise, Muse, Opus, Choon, noem maar op. Verander gewoon een letter van een populair woord en presto, je hebt een gloednieuw project waar je blockchain op kunt vastschroeven. Afgezien van grappen, de markt is ongelooflijk verzadigd en veel ICO’s moeten, ondanks alle beloften, nog enige merkbare waarde bieden.

Een bedrijf benadert de scène vanuit een heel andere hoek. Ons muziekfestival is een project dat is gebouwd rond het uiteenvallen van de muziekevenementenbusiness. En in tegenstelling tot ICO’s is het geen overheidsgeld inzamelen op basis van wilde revolutionaire beloften. Tenminste nog niet.

Wie is ons muziekfestival?

OMF is gemaakt in samenwerking tussen de gerenommeerde DJ 3LAU (Justin Blau), blockchain-entertainmentnetwerk SingularDTV en concert- en evenementenbedrijf Prime Social Group. SingularDTV is een door ConsenSys gesteunde onderneming die gedecentraliseerde applicaties financiert die bovenop Ethereum zijn gebouwd. Daarnaast zullen de oprichters van Origin Protocol ook de OMF-crew adviseren.

Blau crediteert de Winklevoss-tweeling omdat ze hem kennis hebben gemaakt met crypto gedurende de tijd dat ze de Gemini-uitwisseling aan het bouwen waren. Ons muziekfestival vliegt momenteel vanuit Californië, Berkeley om precies te zijn. Ze hebben echter de ambitieuze hoop om binnen drie jaar wereldwijd uit te breiden, waardoor het idee zo ver weg komt naar plaatsen als Barcelona, ​​Seoul en Tokio..

Welke problemen proberen ze op te lossen??

De muziekevenementenindustrie lijdt onder dezelfde soort monopolistische en huurzoekende praktijken als vrijwel alle andere. Monopolie van kaartverkoop, met name is de afgelopen jaren slechter geworden dankzij grote overnames en een vermindering van het aantal concurrenten. OMF gelooft dat dit allemaal zal veranderen als artiesten meer controle kunnen geven aan fans over ticketaankopen en hun algehele festivalervaring.

Door deze componenten in de blockchain te brengen, worden problemen zoals ticketinflatie idealiter voorkomen. Ticket inflatie wordt vaak veroorzaakt door programmeurs die bots gebruiken om massaal tickets te kopen wanneer ze worden vrijgegeven. Helaas verliest het grote publiek en deze scalpers verkopen de tickets vervolgens tegen hoge prijzen op secundaire markten.

In een interview op Hackernoon, 3LAU legt uit dat kunstenaars idealiter ook meer controle willen over het marketingproces. In vergelijking met de artiesten staan ​​de promotors niet zo in contact met de fans. Blockchain zou artiesten theoretisch ook in staat kunnen stellen om de gegevens en analyses met betrekking tot hun shows terug te vorderen.

Het OMF-model

Het OMF-model

Promotors, die meestal over deze gegevens beschikken, hebben het extra voordeel dat ze deze doorverkopen als een andere bron van inkomsten. In het OMF-model kunnen fans ervoor kiezen om die informatie weg te geven en in ruil daarvoor cryptocurrency te ontvangen. In plaats van waarde uit fans te halen, hoopt Blau dat het nieuwe model zal delen in het waardecreatieproces en fans zal belonen voor feedback en verwijzingen..

Breng het in de praktijk

Gelukkig praat OMF niet alleen over dit idee zoals zoveel van hun ICO-tegenhangers. Vorig jaar hielden ze hun allereerste muziekfestival voor cryptocurrency in het Greek Theatre in Berkeley. Het feest bestond uit Mati, Kim, 3LAU zelf en Grammy-bekroonde artiest Zedd. Een menigte van ongeveer 8.000 mensen kwam naar het feest, waaronder zelfs enkele crypto-beroemdheden zoals Fred Ehrsam (oprichter van Coinbase) en Adam Ludwin (CEO van Interstellar). Het behoeft geen betoog dat 3LAU zijn steentje heeft bijgedragen om blockchain te promoten wanneer hij de kans kreeg.

OMF-tokens waren beschikbaar om te kopen tijdens het evenement, waardoor feestgangers kaartjes konden kopen en kortingen konden krijgen op koopwaar en eten. In totaal werden meer dan 2.000 cryptocurrency-betalingen geregistreerd, wat behoorlijk opmerkelijk is gezien de omvang van de menigte. Dat benadrukt gedeeltelijk hoe de jongere generatie opwarmt voor crypto als alternatief voor exclusieve fiat-systemen. Het laat ook zien hoe belangrijk het is dat tokens daadwerkelijk een hulpprogramma in het netwerk hebben.

Bekijk dit bericht op Instagram

Het allereerste @ourmusicfestival staat in de boeken! Bedankt aan iedereen die gisteravond naar buiten kwam! # OurMusicFestival2018

Een bericht gedeeld door OMF (@ourmusicfestival) op 21 oktober 2018 om 13:20 uur PDT

Fuseren van het fysieke met het virtuele

Tegen het einde van de set van 3LAU vuurde het ondersteunende team enorme hoeveelheden confetti op de menigte. Wat eerst een standaard publiekstrekker leek, bleek eigenlijk een andere kans om crypto te promoten: duizenden papieren crypto-wallets in de vorm van QR-codes. Slimme fans konden later hun crypto inwisselen voor vriendschapsarmbanden in verschillende kleuren.

Dit gebeurde allemaal via de OMF-app die ontwikkelaars speciaal voor het evenement hadden gemaakt. Helaas meldden nogal wat fans dat de gebruikerservaring gewoon niet goed was. Dat leek de stemming van het feest echter niet te temperen, en ondanks de problemen zou het moeilijk zijn geweest om het proces allesbehalve een succes te noemen.

Op weg naar een toekomst met muziekcryptocurrency

Het is verfrissend om te zien dat een project zijn geld daadwerkelijk op zijn plaats legt. In een branche die overspoeld is met geld en vol beloftes, zijn er misschien niet zo veel prikkels voor projecten om met hun visie tot het uiterste te gaan. Dat gezegd hebbende, één festival is nog niet genoeg om het OMF-project een succes te noemen. Om te beginnen moet er nog veel aan de app worden gedaan. Niemand wil tijdens een concert de hele nacht met zijn telefoon spelen. Het is veilig om te zeggen dat het evenement meer een geslaagde proef was dan een gepolijste showcase. En dat is oké. Net als blockchain bevindt OMF zich in de beginfase van ontwikkeling en heeft het tijd nodig om volwassen te worden.

Het OMF-token is momenteel niet beschikbaar voor aankoop buiten de daadwerkelijke festivals. Dat kan een goede zaak blijken te zijn, aangezien zoveel mensen momenteel gefocust zijn op de speculatieve aard van cryptocurrency in plaats van op het daadwerkelijke nut ervan. De ironie is dat wanneer projecten voor het eerst worden gebouwd voor het hulpprogramma, ze uiteindelijk tokens maken waar veel vraag naar is. Wordt OMF het project dat de muziekevenementenbusiness vooruit helpt? Wie weet. Als het succes van het eerste Our Music Festival in het Grieks iets was om voorbij te gaan, ziet de toekomst er veelbelovend uit.