Ondanks alle flack-blockchain en crypto die voodoo dark net-geld zijn, beginnen veel organisaties het potentieel van blockchain te begrijpen om een ​​doordringende sociale impact te hebben. Een van de hete discussiepunten op de Blockchain for Social Impact-conferentie was hoe blockchain de talrijke ziekten die verband houden met het wereldwijde vluchtelingenprobleem kan helpen verlichten..

Een van de leiders in deze inspanning is de CEO van Techfugees, Josephine Goube. Techfugees is een wereldwijde non-profitorganisatie die de inzet van de technische gemeenschap voor de behoeften van ontheemden coördineert. Techfugees ondersteunt de ontwikkeling van technologische oplossingen voor ontheemden over de hele wereld. Hun doel is om ontheemde bevolkingsgroepen mondiger te maken door middel van toegang tot rechten, onderwijs, gezondheid, werkgelegenheid en sociale inclusie.

Richard Malone van CoinCentral had de gelegenheid om kort met Josephine te praten over de huidige toestand en de alomtegenwoordige mythes over ontheemde volkeren, en de plaats van blockchain bij het oplossen van deze problemen.

Veel plezier met dit interview met de CEO van Techfugees, Josephine Goube.

(Dit interview werd afgenomen tijdens de Blockchain for Social Impact-conferentie in juni 2018)

Kun je onze lezers een korte beschrijving geven van waar het bij Techfugees om draait??

Techfugees is een internationale non-profitorganisatie die de inzet van de technische gemeenschap voor ontheemden coördineert met de ontheemden. Het doet het op de vijf gebieden: toegang tot informatie over rechten, toegang tot werk, toegang tot onderwijs, gezondheid en sociale inclusie. De manier waarop we werken is door middel van hackathons, workathons, meetups, summits en alle programmering die we doen. Het creëert echt een onderwijsruimte voor niet-vluchtelingen en vluchtelingen om elkaar te ontmoeten en samen technologie te ontwikkelen.

Logo van Techfugees

Wat zijn enkele mythen over het leven van een vluchteling? Wat zijn enkele dingen die mensen geloven over vluchtelingen die niet echt waar zijn??

De perceptie die mensen gemiddeld hebben, is dat vluchtelingen meestal afkomstig zijn uit door oorlog verscheurde landen, wat gewoon niet waar is. 2 / 3e vlucht eigenlijk weg vanwege omgevingsfactoren. Er zijn meer mensen ontheemd door schommelingen in het klimaat dan wat dan ook. Ze komen niet alleen uit Syrië. Als je naar het aantal ontheemden kijkt, zijn dat meer dan 68 miljoen. Zeven miljoen komen uit Colombia. Je hebt veel Palestijnen. Je moet breder nadenken over de verscheidenheid aan situaties waarin je vluchtelingen aantreft.

Ik kan daar nog steeds geen betrouwbaar aantal vrouwen vinden, maar vluchtelingen zijn niet alleen mannen. Meer dan de helft is jonger dan 18 jaar. Dit moet je overbrengen. Het tweede is dat de meeste mensen naar het land naast hun grens verhuizen. Ze verhuizen niet naar Europa of de VS. Het is de bevoorrechte, degene die genoeg geld had om door een legaal systeem te gaan of meestal via een illegale smokkelaar. Illegale smokkelaar is een beetje overbodig om te zeggen.

Ik denk dat ik voor de westerse menigte spreek over wat een vluchteling is. Ik zou in details kunnen treden, maar eerst, de term “vluchteling” is een legale status om te krijgen. Het is niet alsof je het begrijpt omdat je de grens bent overgestoken. Het kan 6 maanden tot 3 jaar duren voordat men als “asielzoeker” of vluchteling wordt beschouwd. Gemiddeld wordt er 17 jaar in een kamp doorgebracht. Slechts 20% van de vluchtelingen zit in kampen. Ze bevinden zich in stedelijke gebieden. Ze zijn niet zoals de mensen waarvan je denkt dat ze ze zijn. Het zijn veel mythen.

Milieuvluchtelingen, met dank aan newsecuritybeat.org

Dat is verrassend. Je ziet al die foto’s op Google van vluchtelingenkampen… enorme kampen met mensen die gescheurde kleding dragen. Het klinkt alsof er een paradigmaverschuiving nodig is.

Ja, mensen overschrijden grenzen… het lijkt bijna op een invasie. En dat is maar een fractie van de reis voor een vluchteling, maar dat is het enige beeld dat bij mensen opkomt als je ze vraagt ​​wat ze zien als je ‘vluchteling’ zegt.

Wat zijn enkele van de ingebedde problemen van de vluchtelingencrisis waar blockchain een goede oplossing kan zijn? Waar is de plaats van blockchain bij het oplossen van de vluchtelingencrisis?

Ik ga lastig worden. We gebruiken vluchtelingencrisis niet, omdat het een politieke term is om er een crisis van te maken als het een politieke crisis en een crisis in de gastvrijheid is. Met politiek, met vluchtelingencrisis, bedoel je de 68 miljoen mensen die vandaag ontheemd zijn en niet welkom worden en niet worden opgenomen in de samenleving en die rechten en toegang tot diensten krijgen..

Bij Techfugees zien we vijf uitdagingen, vijf pijnpunten, vijf dingen die nodig zijn – de dingen die eerder zijn genoemd. De eerste is toegang tot rechten en informatie. Het is het enige dat ze niet hebben dat ze proberen te navigeren. Ten tweede: toegang tot onderwijs. Veel van hen hebben onderwijs genoten en kunnen die niet buiten hun land erkend krijgen. De derde is werkgelegenheid. Ze willen weer aan het werk. Ze zijn alles kwijt. Ze zijn hun inkomsten, huis, auto en werk kwijtgeraakt, dus moeten ze weer op het goede spoor komen. Hun gezondheid is er een die dicht bij de humanitaire sector is door de reis en hun geestelijke gezondheid. Het is als een nachtmerrie die door die gedwongen verplaatsing gaat die zwaar op hun gezondheid drukt. De vijfde is sociale inclusie. Ze moeten zich weer thuis voelen op de plek waar ze terechtkomen.

Dat is wat we hebben gecategoriseerd. Het is wat de meeste vluchtelingen en vluchtelingen nodig hebben als ze eenmaal op een veilige plek zijn aangekomen. Als mensen over vluchtelingen praten, zien ze vaak dat ze behoefte hebben aan voedsel, onderdak, water… dat soort dingen. Dit is zeker belangrijk en moet in de beginfase worden verstrekt. Dan na een tijdje, zoals elk menselijk wezen, zijn ontheemde mensen op zoek naar manieren om door te gaan met het leven, en dat is wanneer ze vast komen te zitten in die limbo en proberen toegang te krijgen tot die vijf dingen: gezondheid, informatie, onderwijs, werkgelegenheid, sociale inclusie.

Vluchtelingen

Foto: Jeff J Mitchell / Getty Images

In blockchain ken ik tot nu toe slechts twee projecten die echt op grote schaal zijn getest en waarover we kunnen praten. Geld in Finland en WFP. Ik kan niet echt over geld praten, omdat ik hier niet diepgaand onderzoek naar heb gedaan. Ik weet alleen van de oprichter tot enkele van hun werknemers tot wat ik online lees. Ik vertrouw deze bronnen niet alleen als informatie die reclame maakt voor wat ze doen. Maar ik weet wat ze proberen te doen, en ik denk dat ze het al bijna drie jaar fantastisch hebben gedaan en getest.

Voor het WFP weet ik dat ze geld geven aan vluchtelingen, zodat ze onmiddellijk voedsel en alles kunnen krijgen wat ze nodig hebben. Ze proberen op te schalen tot 100.000 mensen. Tot op heden verstrekken ze voedsel aan 10.000 of 15.000 mensen. Deze blockchain is privé, niet openbaar. Ze zijn de eigenaar en het helpt hen om niet via een lokale verkoper te gaan. Het bespaart veel geld, maar het geeft ze geen identiteit als officiële documenten. Als dit als pilot doorgaat, denk ik dat ze afgelopen juni zijn begonnen, dus het is bijna een jaar geleden.

Het zou gewoon een soort trackrecord kunnen zijn van hun uitgaven en de manier waarop ze aan voedsel uitgeven, wat zou kunnen leiden tot informatie zoals iemands profiel van de manier waarop hij geld uitgeeft. Het zou interessant kunnen zijn om hiervan vertrouwde ID’s te maken, maar ik heb niets gezien dat de vluchtelingen het eigendom van hun gegevens geeft, omdat dit is gesloten. Alleen WFP kan het zien. Dus om je vraag te beantwoorden: er zijn veel projecten die worden gepitcht als proof of concept.

Ik weet zeker dat ze geweldig zijn. Ik weet zeker dat ze uitstekende ideeën hebben, maar ik heb ter plaatse niets gezien dat iets heeft gedaan om vluchtelingen een keuze te bieden of hen te leren wat blockchain voor hen kan doen. Niets dat hen een opleiding geeft. Alleen het geld-ding werkt vandaag, en het is sowieso niet zichtbaar voor de vluchtelingen omdat ze het oogscan-ding gebruiken dat ze eerder gebruikten.

Een van de beste use-cases die ik tot nu toe ben tegengekomen voor blockchain, is de privacy van gegevens. Het bezit van uw persoonlijke gegevens natuurlijk, maar ook over uw eigen identiteit in het algemeen. Wat zou zelf-soevereine identiteit en eigendom van gegevens, of in ieder geval toegang tot gegevens, doen om de situatie te helpen??

Om het te beschrijven vanuit de reis van een gebruiker: de vluchtelingen steken de grenzen over en komen terecht in een land waar ze geen rechten hebben, en soms hebben ze hun identiteitsbewijs en papieren niet omdat ze geen tijd hadden om ze op te halen. Als blockchain-technologie zou kunnen bewijzen dat deze persoon in feite die persoon is, en het is op een digitale portemonnee die vertrouwd is, zou je hem veel tijd kunnen besparen.

Het zou hen kunnen helpen bankrekeningen te openen om geld te ontvangen, of ze zouden niet door smokkel of het zijderoute-systeem hoeven te gaan in de dagen dat sommigen nog steeds gebruiken. Het zou hen geld besparen, het zou hen tijd besparen, en dan is het waarschijnlijk dat door die identiteit alles wat verband houdt met hun identiteit. Dus, onderwijsreferenties, werkreferenties kunnen daaraan worden gekoppeld. Het zou echt een doos met spullen van Pandora openen.

We moeten naar de andere kant kijken, waar wat ik interessant vond, is dat blockchain wordt uitgeprobeerd op zeer kwetsbare mensen. Het bijhouden van wat ze doen en kopen en hun ID is iets waar ze achterdochtig over zijn. Waarom doe je dit? De definitie van een vluchteling is iemand die gedwongen wordt te vluchten vanwege een dreigende dood.

Het enige dat ze niet willen, is geïdentificeerd of gevolgd worden. Van mijn werk met vluchtelingen, elke keer dat we hen proberen te helpen met digitale dingen, als ze de minste informatie over zichzelf kunnen geven, zullen ze het doen omdat ze niet willen worden gevolgd. Er is een spanning tussen het gebruik van blockchain die hun gegevens openbaar wil maken. Je kunt het anonimiseren, ik weet het, maar het legt nog steeds veel gegevens over hun leven vast. Laten we het hebben over gegevensbeveiliging als de kern van de blockchain die u voor vluchtelingen gaat creëren, omdat dat het omslagpunt zal zijn waarop de vluchtelingen geïnteresseerd zullen zijn of niet.

Als ik het heb over blockchain en het potentieel van vluchtelingen die zelf ingenieurs zijn, zijn ze heel concreet. Elke dag hebben ze te maken met de overheid en overheidsinstanties die blockchain niet erkennen. Als de overheid blockchaintechnologie erkent, zal dat een verschil maken, maar hoe wordt het verder nuttig en schaalbaar voor de meeste ontheemden? Ten tweede hebben we een fellowship-programma voor vrouwelijke vluchtelingen in Frankrijk. We ondersteunen deze vrouwen om online tools te gebruiken om een ​​baan te vinden en hun diploma’s te laten erkennen.

We hadden een sessie om ze op LinkedIn te krijgen en om LinkedIn in Frankrijk te gebruiken om werkgevers te vinden. Twee vrouwen wilden hier niet op ingaan en wilden niet dat hun persoonlijke gegevens beschikbaar waren voor werkgevers.

Ze zeiden: “Ik wil niet dat ze weten waar ik vandaan kom, want ze zullen me niet in dienst nemen. Als ze weten dat ik uit Irak kom en voor een bepaald bedrijf heb gewerkt, zullen ze me niet in dienst nemen. Als ze weten dat ik in Libië heb gewerkt, zullen ze me niet in dienst nemen. Ik wil niet als vluchteling worden gezien om mij aan te nemen. ” Dit is wat je ziet als je bij hen bent. Als je voor de vluchtelingen bouwt, moet je dat met hen en voor hen doen. Niet voor uw instelling … niet volgens uw idee hoe u de wereld kunt redden of het ontwerp van de wereld kunt veranderen. Wees nieuwsgierig!

We hebben een bevoorrechte achtergrond. We begrijpen op het basisniveau niet echt wat ze doormaken. Je zou natuurlijk iets meer weten dan iemand zoals ik. U had het erover dat de echte manier om dit probleem op te lossen niet is door iets op te bouwen waarop ze afhankelijk worden, maar door iets dat hen kracht geeft. Hoe ziet die empowerment eruit??

Een typisch stukje blockchain, in een ideale wereld, zouden de vluchtelingen bijvoorbeeld weten wat blockchain is, weten wat de waarde van hun data is, hoe ze deze online kunnen beschermen en hoe ze er gebruik van kunnen maken. Het gaat niet zozeer om “is de blockchain hier en werkt hij technisch?” Het gaat om het gebruik en begrip dat ze hebben van de blockchain-technologie voor zichzelf. In een ideale wereld zouden we ons concentreren op het onderwijs en de empowerment van vluchtelingen over hoe ze de blockchain kunnen gebruiken en creëren. Niet elke vluchteling wil echter blockchain-ontwikkelaar worden of zal dat kunnen zijn.

Het gaat er dus om dat vluchtelingen en ontheemden kennis maken met het gebruik van en begrijpen wat de technologie voor hen en de beperkingen ervan kan doen. Dat is wat we doen bij Techfugees. Veel mensen komen naar ons toe en zeggen “bouw technologie!”, Maar nee, sorry, we bouwen niet direct zelf. We creëren en ontwerpen een ruimte waar vluchtelingen en niet-vluchtelingen elkaar ontmoeten om technologie te bouwen. Dat is een onderwijsruimte voor beide mensen.

De niet-vluchtelingen leren over de echte uitdagingen van een vluchteling – de daadwerkelijke reis en situatie. Voor de vluchtelingen leren ze hoe ze zichzelf kunnen versterken met de technologie en wat er beschikbaar is. Deze verbinding is dus essentieel, en we doen hier veel onderwijs over.

Dat is de sleutel. Maar hier gaan we de politieke uitdaging van ons werk aan. Slechts een paar mensen willen of hebben er belang bij vluchtelingen en ontheemden mondiger te maken. Ze worden gezien of gevoeld als tweederangsburgers. Dit is in directe strijd met de voorspelde realiteit van klimaatverplaatsing die de westerse landen binnenkort zal treffen.

Westerse regeringen zullen moeten reageren op de uitdaging van massale interne migratie van hun eigen bevolking. Dat is wanneer we gaan vragen: wat heb je al die jaren gedaan met andere ontheemden? Hoe kon je dit niet zien aankomen en je erop voorbereiden? We zullen steeds meer mensen op de vlucht slaan als gevolg van de klimaatverandering.

Zal het bestuur klaar zijn om de rechten van mensen te erkennen, zoals ze dat deden na de Tweede Wereldoorlog? Je moet naar de geschiedenis kijken, want ik denk dat de geschiedenis zich hier herhaalt. In de jaren twintig van de vorige eeuw hadden de bolsjewieken Rusland veroverd, en veel mensen probeerden te vluchten. Er gingen Russische vluchtelingen naar Europa.

Ze gebruikten een paspoort genaamd Nansen-paspoorten. Je zou naar verschillende ambassades van Europese landen kunnen gaan om dat paspoort in Rusland aan te vragen, en je zou vertrekken. Het is bijna alsof je in je eigen land bent, je probeert weg te vliegen, en je gaat naar een consulaat dat je een stempel geeft om eruit te komen en in een ander land geaccepteerd te worden.

Dit werkt niet meer, maar daarmee zijn het meer dan de 400.000 mensen die in die paar jaar vanuit Rusland naar Europa zijn gevlucht. Kun je je dat aantal voorstellen in vergelijking met de huidige minder dan 20.000 hervestigde vluchtelingen door de EU? Het is niet vanwege een gebrek aan technische capaciteiten, maar aan politieke wil.

Als u vandaag in Syrië bent, zal geen enkel consulaat u papierwerk geven. Je zult de smokkelaars moeten betalen. Het is de regel van de informele markt. U moet eerst illegaal migreren in een land dat aan hun grens ligt. In 98% van de situaties moet u illegaal naar het land komen om de status aan te vragen. De hervestiging vindt plaats wanneer je naar een vluchtelingenkamp in Libanon of Turkije gaat, je naam opschrijft aan de UNHCR en zegt: “Ik ben een ontheemde, kun je mijn status erkennen?” Dan zeggen ze: “Oké, we zullen je zaak doornemen. Je zult moeten bewijzen dat je met de dood bent bedreigd. ” U bewijst uw zaak. UNHCRS zegt: “Ja, je bent een vluchteling.” Stempel, boem. Je zit twee jaar, vijf jaar, 17 jaar in het ongewisse.

U weet het niet, maar u neemt het risico dat dit internationale agentschap, de UNHCR, u nu in dat kamp beschermt en uw zaak zal aannemen om u te hervestigen in een land dat u accepteert. In deze landen zijn er hervestigingsquota.

Syrian-Refugees-US-Raad-AdaylehAP-640x480

Raad Adayleh / AP

Maar voor veel vluchtelingen die ik ken, zijn ze jong, vooral 17-24-jarigen. U wilt het kamp ontvluchten, u wilt uw leven niet in handen geven van een VN-agentschap dat u niet meer vertrouwt, gezien de mislukkingen en de scheuren in het systeem. Ze hebben allemaal geprobeerd zichzelf te verwijderen, en ze hebben geprobeerd te ontsnappen aan de UNHCR, ze hebben geprobeerd te vluchten voor alle regeringen die hun vingerafdrukken proberen te krijgen, want als dit is gebeurd, hebben ze er geen meer macht over hun leven.

Dit zijn de verhalen die mensen moeten horen, om te begrijpen hoe ze die mensen kunnen versterken en om echt een verschil te maken. Historisch gezien waren er manieren, en het is hier erg politiek. Zijn de regeringen bereid te erkennen dat de helft van deze 68 miljoen mensen onder de 18 is? Ze willen uitgroeien tot gezonde volwassenen, anders zijn ze een last voor de samenleving.

Ze moeten het recht krijgen om toegang te krijgen tot een land dat onderwijs, werk en al deze dingen biedt.

Als deze hele kwestie niet humanitair is, wat voor soort probleem is dit dan??

Het is niet alleen humanitair. Het is in eerste instantie niet humanitair voor alle armen die gedwongen worden te vluchten, die geen geld hebben en zelfs analfabeet zijn en dat alles. Ik zei dat het erg politiek is. Het is een werelduitdaging. We hebben mensen die gedwongen zullen worden te vluchten. Ik weet niet hoe ik het moet kwalificeren, het is een grote uitdaging. We moeten weten hoe we een samenleving kunnen opbouwen met mensen die niet geboren zijn in de cultuur waarin ze terechtkomen. We moeten onze principes en waarden inzake mensenrechten naleven – en ten tweede moeten we de democratie redden.

We moeten technologieën en systemen bouwen die deze waarden ondersteunen. Het kunnen wetten zijn, het kan erkenning zijn, maar het kan ook een blockchain zijn die voldoet aan onze principes en aan onze democratieën. Ik ben doodsbang dat onze democratieën dat niet zullen overleven, aangezien xenofobe, extreemrechtse partijen aan de macht komen en sociale media gebruiken om haat en desinformatie te verspreiden. We zouden in dezelfde vicieuze cirkel kunnen komen waar we vele, vele keren naar zijn teruggekeerd.

Het is gek en jammer dat xenofobie nog steeds een ding is.

Vreemdelingenhaat is heel menselijk. In plaats daarvan is populisme naar mijn mening een zeer zorgwekkend gevaar. Ik zal het kort houden. Xenofobie is een reactie op het onbekende. Het is alsof ik bang ben voor een persoon die ik niet ken. Dat is menselijk om bang te zijn voor wat we niet weten. Het kan gemakkelijk worden opgelost met onderwijs.

Extreemrechtse partijen – populisme is in wezen iemand die geld verdient en profiteert van onze angst voor ‘de ander’, voor zijn eigen bestwil, en dat is het echte gevaar. Vreemdelingenhaat kan worden getemd… populisme moet worden uitgeroeid.

Akkoord. Bedankt voor je tijd, Josephine.