Latijns-Amerika is enorm. Het strekt zich zuidwaarts uit tot de Patagonië-gebieden van Chili en Argentinië, oostwaarts in het Caribisch gebied en noordwaarts tot de Amerikaans-Mexicaanse grens. Twintig naties en een dozijn afhankelijke gebieden vormen dit cultureel rijke en diverse gebied. Bijna 650 miljoen mensen bellen naar Latijns-Amerika. En veel van deze individuen raken geïnteresseerd in de commerciële en investeringsmogelijkheden die cryptocurrencies bieden. Blockchain-technologie in Latijns-Amerika heeft ook een fantastisch potentieel om de economieën van zijn ontwikkelingslanden te helpen transformeren.

Veel problemen maar veel potentieel

De eeuwenoude geschiedenis van Latijns-Amerika is geen onbekende voor binnenvallende rijken, economische uitbuiting, chaos in het financiële systeem, wijdverbreide corruptie en endemische armoede. Kunnen crypto en blockchain de basis leggen voor een modernere, welvarender en vreedzamere toekomst voor de inwoners van Latijns-Amerika? Hier is een kijkje in het echte leven crypto stad experimenteren in Puerto Rico en hoe blockchain de internationale handel naar Latijns-Amerika efficiënter maakt.

Puerto Rico

Het Sol-project van Brock Pierce voorziet in een nieuwe, ultramoderne stad waar alle transacties plaatsvinden in cryptovaluta. Slimme contracten zijn de drijvende kracht achter alle belangrijke zakelijke en maatschappelijke dynamieken. Oorspronkelijk genoemd Puertopia, het project heeft gemengde reacties gekregen van inwoners van Puerto Rico. De Sol-groep wil minstens 250.000 hectare grond verwerven om zijn op het eiland gebaseerde utopie te bouwen. Gezien de wijdverbreide verwoesting veroorzaakt door orkaan Maria van categorie 5 (september 2017), kunnen de rijke geldschieters van Sol dat land misschien tegen een spotprijs verwerven. Sommigen verwelkomen de miljarden aan potentiële infrastructuurinvesteringen na Maria, terwijl anderen klagen:

“Wij zijn het belastinggebied voor de rijken”, zei ze. “We zijn de testcase voor iedereen die wil experimenteren. Buitenstaanders krijgen belastingvrijstellingen en de lokale bevolking krijgt geen vergunning “.

  • Andrea Satz, inwoner van Puerto Rico, geciteerd in de New York Times, 2 februari 2018

Axe de belasting

Puerto Rico biedt het potentieel voor aanzienlijk belastingbesparing voor vermogende investeerders. Dat was natuurlijk een van de belangrijkste attracties voor de financiers van het Sol-project (velen waren multi-miljonair crypto-investeerders uit Californië). Toch lijkt de Sol-groep zeker ook een genereuze, filantropische kant te hebben. De groep is bijvoorbeeld van plan een oud kindermuseum om te bouwen tot een clubhuis waarvan de bedoeling is “Breng Puerto Ricanen samen met Puertopians.”

Het Sol-project wil ook helpen bij het verbeteren van het oude, storingsgevoelige elektriciteitsnet van Puerto Rico. Dergelijke upgrades zouden helpen om te voorzien in hun eigen enorme behoeften aan cryptomining en blockchain-energie, terwijl het leven van alle anderen die op het eiland wonen, worden verbeterd..

crypto in Latijns-Amerika

Puerto Rico, net ten zuiden van Rincon aan de westkust van het eiland. Zal het Sol-project dit prachtige tropische eiland echt transformeren in een crypto- en blockchain-utopie? Afbeelding: DW Pendergast, juli 2012.

Slimme contracten en digitaal desinfectiemiddel

Het Amerikaanse grondgebied (inheemse inwoners van Puerto Ricaanse zijn Amerikaanse staatsburgers) heeft te lijden gehad onder grote politieke schandalen. Sinds 1992 hebben corrupte eilandbesturen de Puerto Ricaanse belastingbetalers enorme sommen geld gekost. Misschien zal de introductie en wijdverbreide inzet van slimme contracten een belangrijke stap blijken te zijn bij het opruimen van alle zakken van graft en corruptie.

Elke dollar, elke uitgave en elke ontvangst van belastingbetalers zou op de blockchain worden verantwoord. Blockchain-technologie zou een krachtig tegengif kunnen zijn tegen overheidstransacties, niet alleen in Puerto Rico maar ook wereldwijd.

Blockchain kan ook veelbelovend zijn met interventie tegen de drugskartels die het leven van veel Puerto Ricaanse inwoners hebben verpest. Luis Munoz Marin International Airport zou bijvoorbeeld slimme RFID-tags (radiofrequentie-identificatie) kunnen verplichten op alle bagage, pakketten en handbagage, die allemaal zijn verbonden met de blockchain..

Dezelfde tactiek zou kunnen worden toegepast op alle ladingen van containervrachtschepen. Zelfs de gigantische cruiseschepen die regelmatig San Juan aandoen, kunnen aan dezelfde intense controle worden onderworpen. Paspoorten van reizigers en andere ID’s kunnen ook worden gekoppeld aan de blockchain, samen met belangrijke biometrische gegevens.

Internationale handel

Latijns-Amerika is een enorme handelspartner van de Verenigde Staten, Europa en vooral Azië. Enorme hoeveelheden geïmporteerde consumptiegoederen komen de gigantische havens van Latijns-Amerika binnen. Buenos Aires, Callao (Lima), Caracas, Cartagena, Rio de Janeiro, San Antonio (Chili) en San Juan (Puerto Rico) zijn enkele van de majors. De transittijden van de lading zijn echter langer dan nodig. Dat komt door de handmatige papierwerkverificatie en handtekeningen die vereist zijn bij elk belangrijk export- / importcontrolepunt.

Totdat al het papierwerk handmatig is gevalideerd, blijven de goederen in hun zeecontainers. Het is duidelijk dat de containers en de dokruimte niet voor andere productieve doeleinden kunnen worden gebruikt. Erger nog, goedbetaalde havenarbeiders in de vakbond kunnen door de vertragingen inactief blijven.

Digitaal afleveringsdossier

Voer blockchain in om te redden. Met betrouwbare, digitale handtekeningen die mogelijk worden gemaakt door het blockchain-grootboek, hoeft niemand een halve mijl te lopen om de handtekening van de baas te krijgen. Ingebouwde chips in zeecontainers kunnen automatisch communiceren met de blockchain zodra ze in de haven aankomen. Extra sensoren zouden de overdracht van de containers op bestelwagens controleren.

Wanneer de containers worden gelost bij magazijnen of afleveringsdokken van de eindklant, sturen de chips een duidelijk bevestigingssignaal naar de blockchain. Handtekeningen of menselijke verificatie zijn niet nodig. Nog beter, real-time tracking van elk afzonderlijk item van import- en exportlading kan worden bereikt via de blockchain.

Hyperinflatie, dictators en investeringsoperaties

Ja, Latijns-Amerika heeft ze allemaal. De recente aanval van Argentinië met hyperinflatie en valutadevaluatie heeft sommige inwoners ertoe aangezet om een ​​veilige haven in crypto’s te zoeken. De bad-boy van Venezuela, president Maduro, heeft onlangs een door de overheid gesponsorde cryptovaluta geïntroduceerd, de Petro.

Zuid-Amerikanen parkeren routinematig een deel van hun rijkdom in Amerikaanse dollars, euro’s, goud en verzamelobjecten, bang voor ineenstorting van de valuta. Crypto’s bieden wellicht nog een andere manier voor voorzichtige Latijns-Amerikaanse inwoners om hun zuurverdiende spaargeld te beschermen.

Overvloedige crypto-handelsmogelijkheden

Er zijn verschillende grote crypto-uitwisselingen actief in Latijns-Amerika, waaronder:

  • Bitpagos (Argentinië)
  • Bitso (Mexico)
  • Bitinka (Peru)
  • Buda (Chili)
  • Cryptofacil (Uruguay)
  • Mercado Bitcoin (Brazilië)
  • OKCoin
  • SatoshiTango (Argentinië)
  • SurBTC (Chili)

Buda is vooral optimistisch over de toekomst van crypto in Zuid-Amerika:

“In de komende 10 jaar zullen meer dan 200 miljoen Zuid-Amerikaanse volwassenen de digitale economie betreden en Buda.com zal er zijn om ze op te vangen.”

Traditionele financiën omzeilen

Ripio.com (Argentinië) biedt een digitale portemonnee waarmee gebruikers geld kunnen verzenden en ontvangen, bitcoins kunnen kopen en verkopen en afbetalingen kunnen doen zonder dat ze een creditcard nodig hebben. Ze noemen dit financiële inclusie, en hun diensten zijn bedoeld voor consumenten zonder een traditionele bankrekening. Dit is een grote markt die erop wacht om aangeboord te worden, zoals sommige schattingen het aantal bankgeld volwassenen in Zuid-Amerika met bijna 65 procent.

crypto in de ripio-portemonnee van Latijns-Amerika

De digitale portemonnee van Ripio opent een wereld van mogelijkheden voor consumenten zonder traditionele bankdiensten. Afbeelding: website Ripio.com, 9 januari 2019.

Bienvenidos

Voor Latijns-Amerika kunnen cryptocurrencies en de blockchain de sleutels bevatten die een betere en meer welvarende, stabiele toekomst ontgrendelen. Bedrijven, consumenten en financiële instellingen omarmen beide technologieën enthousiast. Zodra regelgevers van de Latijns-Amerikaanse overheid ook de welkomstmat hebben neergelegd, zullen zowel crypto als de blockchain helpen dit deel van de wereld de 21e eeuw in te trekken.