Christie’s, ‘s werelds oudste kunstveilinghuis, is van plan blockchain-technologie te gebruiken om een ​​van de grootste particuliere collecties Amerikaanse modernistische kunst te registreren. De Barney A. Ebsworth Collection wordt geschat op meer dan $ 300 miljoen op de veiling. De met sterren bezaaide collectie bevat Amerikaanse modernistische klassiekers van artiesten als Hopper, Sheeler, O’Keeffe, de Kooning, Pollock en meer.

Pollock

Een van de te veilen stukken, Jackson Pollock (1912-1956), Composition with Red Strokes, geschilderd in 1950, ter waarde van naar schatting $ 50.000.000 tot $ 70.000.000.

Wijlen Barney Ebsworth wordt beschouwd als een van ‘s werelds grootste verzamelaars en diende in de besturen van verschillende musea, waaronder het Seattle Art Museum, het Honolulu Museum of Art, het St. Louis Art Museum, de National Gallery of Art, Washington en het Smithsonian American Art Museum.

Deze integratie van blockchain is een primeur in de branche. De toepassing van blockchain helpt niet alleen om de herkomst van de stukken te verzekeren, maar wordt ook gedaan om het vertrouwen van de koper in een $ 63,7 miljard kunstmarkt dat net zijn eerste jaar van groei heeft gekend na twee jaar van achteruitgang.

De terreur van het kopen van nepkunst heeft kunstverzamelaars eeuwenlang geplaagd. Blockchain biedt eindelijk een oplossing om de authenticiteit van kunst te helpen verifiëren en het eigendom te volgen zonder de noodzaak van dure en onvolmaakte kunsttaxaties.

Het volgende interview is met Nanne Dekking, de oprichter en CEO van de Artory Registry, het kunstregister dat samenwerkt met Christie’s voor de iconische Barney A. Ebsworth Collection, en met Richard Entrup, de Chief Information Officer van Christie’s.

Dekking leent van zijn eerdere ervaring als vicevoorzitter en wereldwijd hoofd van de privéverkoop bij Sotheby’s New York, vicepresident van Wildenstein & Co, en richtte een gelijknamig kunstadviesbureau en galerie op in New York.

Voorafgaand aan Christie’s bekleedde Entrup senior en leidinggevende functies bij bedrijven zoals Disney ABC Television Group, Time Warner en het MoMA in New York..

Hoe is Christie’s gaan samenwerken met Nanne Dekking en Artory in plaats van andere kunst- en verzameldatabaseservices??

[Richard – Christie’s] Christie’s heeft zorgvuldig onderzoek gedaan naar de opkomende leveranciers in de blockchain-technologieruimte. Het team van Artory biedt een kunstgericht productaanbod dat nauw aansluit bij de interesses van onze klant. Als voormalige kunstmarktprofessionals heeft hun team een ​​aangeboren kennis van de markt, onze klanten en toekomstige toepassingen van blockchain-technologie voor de veilingindustrie.

Nanne Dekking (CEO Artory) heeft een gedistingeerde achtergrond in de kunstmarkt. Naast het streven van Artory is hij momenteel voorzitter van de European Fine Art Fair (TEFAF), dus hij begrijpt de bijzonderheden van onze branche goed. Dit was een sterke doorslaggevende factor bij de keuze van Artory voor onze pilot. Veel andere spelers in de ruimte zijn tech-startups zonder ervaring in de kunstwereld. Artory heeft ook de blockchain-techniek volledig ingebed in een uniek kunstwerk en doorzoekbare database en is geen concept maar klaar om een ​​zo belangrijke collectie te registreren als de Ebsworth-collectie..

Nanne, je hebt een sterke achtergrond in de kunsthandel via Sotheby’s en bent voorzitter van de European Fine Art Fair. Dat lijkt nogal ver weg van de blockchain-wereld. Hoe ben je bij blockchain terecht gekomen als een manier om de vertrouwens- en authenticatieproblemen bij kunsthandel op te lossen??

Nanne: Na in zoveel posities in de kunstmarkt te hebben gewerkt, realiseerde ik me dat de enige manier om de markt te laten groeien was door meer transparantie te hebben. Toen TEFAF me vroeg om voorzitter te worden, wist ik dat het de overkoepelende onderneming in de kunstwereld was die voor meer transparantie kon aandringen, aangezien TEFAF de kunstbeurs is met de meest transparante en strikte controleprocedures. Transparantie is wat we ook bij Artory geloven. Met blockchain is er eindelijk een technologische oplossing om absolute transparantie te creëren. De sleutel is om samen te werken met partners zoals Christie’s om te valideren.

Artory werkt samen met Christie’s bij de verkoop van de Barney A. Ebsworth Collection. Kun je ons wat meer vertellen over de betekenis van de collectie??

[Nanne Dekking – Artory] De collectie van Barney A. Ebsworth wordt beschouwd als de grootste particuliere collectie Amerikaanse modernistische kunst die ooit op de markt is gekomen. Behalve dat hij een opmerkelijke verzamelaar was, was de heer Ebsworth geïnteresseerd in innovatie, waardoor deze collectie een ideale eerste samenwerking was voor het Artory Registry.

Christie’s heeft een geschiedenis in het omarmen van technologie, waaronder het gebruik van live streaming, e-commerce en mobiel bieden om er maar een paar te noemen. Als de Artory-pilot lonend is, kun je ons vertellen hoe Christie’s uiterlijk in de toekomst blockchain gaat gebruiken?

Richard: Christies leiderschap in wereldwijde verkoop wordt weerspiegeld en ondersteund door voortdurende investeringen in digitale platforms en initiatieven voor onze klanten. Het is nog pril en daarom is dit een proefproject.

Wat betekent de samenwerking voor mogelijke kopers van het kunstwerk uit deze collectie? Wat zal er voor hen anders zijn dan hoe ze traditioneel kunstwerken hebben gekocht?

Nanne: De veiling van de Ebsworth Collection zal plaatsvinden zoals elke veiling die we eerder hebben gezien. Echter, voor het eerst in de geschiedenis, nadat een aankoop is gedaan, zal de verkoopvertegenwoordiger van Christie contact opnemen met de nieuwe eigenaar en hem een ​​certificeringskaart geven. Deze kaart wordt dan de “sleutel” voor een nieuwe eigenaar om naar het Artory Register te gaan, de kaart te gebruiken om in te loggen en de herkomst, geschiedenis en aanvullende historische documentatie van hun kunstwerken te bekijken, terwijl ze volledig anoniem blijven voor Artory. Als eigenaar van het Digital Artory-record kunnen ze altijd hun eigendom bewijzen.

Kunt u uw uitspraak uitbreiden dat de samenwerking met Artory “een weerspiegeling is van de groeiende belangstelling binnen onze branche om de voordelen van veilige digitale registratie via blockchaintechnologie te verkennen.”

Richard: Dit is inderdaad een startpunt voor Blockchain op de veilingmarkt, ontworpen om de basis te leggen voor toekomstige adoptie van technologie. Christie’s is altijd voorstander geweest van initiatieven die de transparantie rond de kunstmarkt vergroten.

Een van de potentiële voordelen van Blockchain is dat het na verloop van tijd een centraal ‘grootboek’ zal creëren van alle kunstmarkttransacties en kunstwerken – wanneer ze werden uitgewisseld, voor hoeveel en hun herkomst. Het certificaat heeft betrekking op het object, niet op de eigenaar. Dit branchebrede grootboek geeft klanten toegang tot geconsolideerde gegevens, waardoor het marktproces wordt vereenvoudigd en meer vertrouwen en veiligheid wordt geboden.

Hoeveel van een probleem is vertrouwen en authenticiteit bij de kunsthandel? In hoeverre heeft het invloed op de omvang van de markt en het aantal transacties?

Nanne: De kopers van vandaag zijn sceptischer en risicomijdend. Ze willen met absoluut vertrouwen kopen – meer dan 60% is bang om een ​​nepstuk te kopen, bijna 90% wil gestandaardiseerde echtheidscertificaten en meer dan de helft wil betere herkomstinformatie om een ​​aankoop te ondersteunen. Artory is opgericht om een ​​partner te zijn voor de kunstmarkt bij het aangaan van deze uitdagingen. Als we meer relevante en vertrouwde informatie over de kunstmarkt aan meer mensen kunnen geven, kunnen zij betere beslissingen nemen. Dit zorgt vervolgens voor meer kopers in de markt, die beter geïnformeerd zijn.

Het gebruik van blockchain als een bron van vertrouwen is zo robuust als de kwaliteit van de ingevoerde gegevens. Kun je het doorlichtingsproces uitleggen dat via Artory op kunstverkopers wordt toegepast??

Nanne: Het oude gezegde “Garbage in, Garbage out” staat bij ons altijd hoog in het vaandel. Bij Artory nemen we alleen gegevens van de hoogste kwaliteit van de beste bronnen en partners op. Het proces om vervolgens ‘Dierenarts’ te bepalen dat deze gegevens correct zijn en van toepassing zijn op een bepaald kunstwerk, wordt gevalideerd door instellingen zoals Christie’s. Wij zijn niet de keuringsinstantie. We geven gewoon toegang tot doorgelichte gegevens, die zijn afgetekend door de experts in het veld.

Bij Bitcoin en vele andere blockchains is er een token dat de blockchain zelf aandrijft, als beloning voor de netwerkknooppunten. Kun je ons meer vertellen over hoe de Artory blockchain werkt??

Nanne: We hebben geen eigen blockchain, maar we schrijven op de etherische blockchain. We creëren of dragen geen tokens over, maar we geven digitale cryptografische certificaten uit waarmee de houder zijn eigendom van een kunstwerk kan valideren.

Christie’s inaugurele Art + Tech Summit bevatte een spraakmakende titel Blockchain – Juridisch feit en fictie. Hoe speelde de juridische ambiguïteit van blockchain een rol in de samenwerking met Artory??

Richard: Het is een vroege dag voor de adoptie van blockchain door de kunstindustrie. De Christie’s Art + Tech Summit bood een forum waar enkele van de meest vooraanstaande technologieleiders samenkwamen, waardoor levendige gesprekken over opkomende trends en voorspellingen voor de toekomst van ons bedrijf mogelijk werden. We doen dit als een pilot en er is geen risico, anders zouden we het niet doen.

Christie’s bewaart alle informatie over de koper. Het certificaat heeft betrekking op het object, niet op de eigenaar.

Hoe ziet een succesvol pilotprogramma er voor Christie uit? Hoe hoopt Christie het succes, of niet, van deze samenwerking met Artory te meten??

Richard: Christie’s is altijd voorstander geweest van initiatieven die de transparantie rond de kunstmarkt vergroten. Zoals altijd zullen alle veranderingen worden geleid door de behoeften van onze klanten. Aan het einde van het project zullen we het toekomstige gebruik van Blockchain in ons bedrijf overwegen.

Afgezien van de samenwerking met Christie’s, wat staat er nog meer in de pijplijn voor Artory?

Nanne: We hebben de komende zes maanden verschillende opwindende functies en aankondigingen gepland. Onze doelen in deze tijd zijn om samenwerkingspartners te blijven ondertekenen, meer services en functies binnen het Artory Registry te ontwikkelen en de kracht van de database te vergroten met doorgelichte records. Uiteindelijk willen we dat Artory het centrale grootboek wordt van alle kunstwerken en verzamelgeschiedenis.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me