Sociale netwerken doordringen een groot deel van ons moderne leven. Zo erg zelfs dat hele industrieën en bedrijven uit het niets zijn ontstaan ​​in een poging om geld te verdienen aan een van de meest elementaire behoeften van de mens: de behoefte om verbinding te maken. Maar nu deze netwerken hun volle volwassenheid naderen, stelt de internetgemeenschap enkele serieuze vragen over de voordelen ten opzichte van de nadelen. Zoals we allemaal weten, zullen reuzen zoals Facebook en YouTube voor altijd zegevieren, dus het is veilig om te zeggen dat het gebruik van een website zoals themarketingheaven.com als ze zijn een van de beste sites om YouTube-weergaven te kopen zal altijd winstgevend zijn, aangezien de meeste mensen van over de hele wereld er toegang toe hebben en de meesten er zelfs een hoop tijd aan besteden.

U zult ongetwijfeld bekend zijn met het Facebook-schandaal dat veel van zijn gebruikers heeft getroffen. Zoals gewoonlijk kwam het drama dat zich ontvouwde allemaal neer op één groot probleem: een kwestie van vertrouwen. En vertrouwensloze systemen staan ​​centraal in blockchain-gebaseerde oplossingen. Hoe ziet het blockchain sociale netwerk van de toekomst er precies uit? Laten we eens kijken hoe de huidige netwerken kunnen evolueren.

Freemium – het is gratis, maar u moet nog betalen

De digitale sociale netwerkervaring heeft een nieuw type bedrijfsmodel ingeluid, het freemium-model. Bijna alle succesvolle op technologie gebaseerde sociale mediaplatforms bieden tegenwoordig gratis toegang tot hun inhoud. Facebook, Twitter, LinkedIn, Reddit, noem maar op, ze bieden het allemaal.

Grafiek met honderden sociale mediaplatforms

De opkomst van sociale media. Met dank aan Conservation Prism

Maar onbeperkte gratis toegang betaalt de rekeningen niet. Ontwikkeling, serverinfrastructuur en personeel zijn geen kleine kosten in een sociaal netwerkbedrijf. Dus hoe brengen deze bedrijven geld binnen? Kortom, reclame en analyse.

Adverteren

De eerste prioriteit van het freemium-model is het opbouwen van een groot gebruikersbestand. Als je dit eenmaal hebt bereikt, begint het moeilijke deel echt: hoe je dingen aan deze mensen kunt verkopen. Helaas is online adverteren geen erg innovatief vakgebied en is het al geruime tijd relatief onveranderd gebleven. Als gevolg hiervan verkopen de meeste netwerken tegenwoordig gewoon witruimte voor websites. Hoe meer oogbollen je krijgt, hoe meer geld je verdient.

Een ontnuchterende blik op populaire sociale netwerken onthult een zorgwekkende trend; platforms voeren hun advertentie-inspanningen op. Laten we eens kijken naar een eenvoudige vergelijking van de populaire vraag- of antwoordsite Quora. Aan de linkerkant hebben we de huidige site en aan de rechterkant een schonere versie van een paar jaar geleden:

Zij aan zij vergelijking van oude en nieuwe Quora

Quora – slechts een spam-achtige schaal van zijn vroegere glorie

De Quora-feed zit nu vol met advertentielinks. Dit is een grote no-no in de wereld van online marketing. Het doel van een marketeer is altijd geweest om mensen naar een site te leiden door waardevolle content te maken, niet om gebruikers op een agressieve manier weg te linken, zoals hierboven.

Een groeiend aantal eerdere Quora-gebruikers gebruikt de site niet langer omdat het vinden van relevante inhoud tijdens het doorzoeken van al het afval te veel gedoe is geworden.

Analytics

Hoewel het grootste deel van de inkomsten van Facebook wordt gegenereerd door gerichte advertenties, verdient het, controversieel, ook geld aan de verkoop van gebruikersgegevens. Facebook bevindt zich in de machtige positie om consumententrends te zien lang voordat zowat elk ander bedrijf op de planeet.

En u kunt er zeker van zijn dat al die andere bedrijven bereid zijn te betalen en goed te betalen voor dat soort informatie. Er zijn echter geen officiële inkomstencijfers, omdat bedrijven als Facebook en Google er om voor de hand liggende redenen de voorkeur aan geven om die cijfers stil te houden.

Blockchain schiet te hulp?

Steem is een van de oudste voorbeelden van een blockchain-sociaal netwerk in actie. Het geeft ons waardevolle inzichten in de vroege verkenning van dit veld. De eerste spelers in de ruimte domineren niet altijd, zoals we zagen bij MySpace en enkele andere early adopters die werden verpletterd door bedrijven van de tweede generatie.

Enkele van de fundamentele problemen waarmee het volwassen sociale netwerk van vandaag wordt geconfronteerd, zijn onder meer:

  • Nepnieuws (Facebook)
  • Overmatig trollen (Twitter)
  • Censuur en demonetisering (Youtube)
  • Ronduit oplichting

Het Facebook-debacle heeft zeker een kans geboden voor beginnende blockchain-ondernemers om in te springen en te beloven “Een revolutie als je maar wat geld op onze manier gooit.” Maar hebben deze startups van blockchain-sociale netwerken de karbonades om die beweringen te ondersteunen? Het is duidelijk dat ze een moeilijke weg voor de boeg hebben. Gelukkig heeft blockchain veel te bieden.

1. Transparantie & Bestuur

Een goed geïmplementeerde blockchain zou het mogelijk maken om belangrijke informatie en transacties te verifiëren door verschillende servers, ontwikkelaars en in feite gebruikers van de daadwerkelijke gemeenschap. Blockchain-sociale netwerken die een transparant democratisch proces implementeren van hoe het netwerk wordt beheerd, zullen gebruikers veel sneller adopteren dan degenen die dat niet doen.

Projecten zoals Aragon pakken deze problemen van blockchain-governance en digitale jurisdicties frontaal aan. De focus van Aragon ligt op het voor iedereen mogelijk maken om gedecentraliseerde organisaties op te bouwen met meer horizontale bedrijfsstructuren. Bovendien krijgt u de mogelijkheid om uw eigen digitale rechtssysteem op te bouwen en het netwerk te laten beslissen hoe geschillen op te lossen en het bedrijf vooruit te helpen.

Logo van Aragon

2. Inkomsten genereren met uw inhoud

Fulltime makers van inhoud weten maar al te goed dat geld verdienen in de huidige internetomgeving vereist dat u uw macht overdraagt ​​aan advertentienetwerken van derden of op abonnementsdiensten. Het lijkt erop dat de tussenpersoon om elke hoek is.

Blockchain-projecten zoals het Dappere browser, door het gebruik van hun cryptocurrency proberen de Basic Attention Token (BAT) deze tussenpersonen helemaal te verwijderen. In het Brave-ecosysteem dragen uitgevers, gebruikers en adverteerders waarde onder elkaar over, en kunnen gebruikers rechtstreeks bijdragen aan hun favoriete makers met BAT.

Bovendien kunt u ervoor kiezen om u aan te melden voor advertenties en hiervoor betaald te krijgen, zodat adverteerders hun campagnes niet hoeven op te dringen aan gebruikers die simpelweg niet geïnteresseerd zijn. Ook uitgevers kunnen loyale volgers belonen door middel van wedstrijden, social media-aandelen enzovoort. Dit alles zonder tussenkomst van een derde partij.

Basis aandachtstoken

3. Controle over uw gegevens

Een belangrijk element van functionele blockchains is het verwijderen van de mogelijkheid om dubbele uitgaven aan transacties te doen. Elke grootboekpost moet uniek zijn. Dit principe kan worden toegepast om gebruikersidentiteiten te beschermen tegen fraude en om de huidige epidemie van bots en nepaccounts aan te pakken.

Civic, een zichzelf beschreven “Veilig identiteits-ecosysteem”, werkt eraan om deze problemen aan te pakken. In een blockchain sociaal netwerk heb je eindelijk de mogelijkheid om eigenaar te worden van je eigen gegevens en te beslissen wie er nog meer toegang toe heeft. Bovendien, als u besluit om delen of al uw gegevens te verwijderen, worden deze overal op het netwerk verwijderd. U hoeft zich geen zorgen te maken of ongeautoriseerde spelers er nog steeds toegang toe hebben en daarom kunnen kopen of verkopen op de markt voor schaduwadvertenties.

Civic-logo

Risico’s Ahoy

Het Steem-platform is een interessant experiment en blijft enkele van de problemen benadrukken die sociale blockchain-netwerken zullen moeten overwinnen terwijl deze netwerken worden gebouwd.

1. Plagiaat

Plagiaat is nog steeds een groot probleem voor makers van inhoud op Steem. Ondanks de voortdurende demonetiseringscampagne van Google via YouTube, zijn de inhoudsalgoritmen bijzonder effectief in het omgaan met dubbele inhoud. Google begreep al vroeg toen ze hun zoekmachine aan het bouwen waren, dat een internet gevuld met gekopieerde inhoud zeer snel waardeloos zou kunnen worden. Dit is een serieus probleem dat momenteel niet wordt aangepakt door sociale netwerken van blockchain.

2. Bots

Bots zijn een reële bedreiging geworden voor de levensvatbaarheid van sommige sociale netwerken. Stiekeme ontwikkelaars kammen door regels code op zoek naar manieren om het systeem te gamen. Op Facebook hebben likes en shares bijvoorbeeld veel gewicht, en worden bots gebruikt om honderden en duizenden nepaccounts aan te maken. Het gebruik van bots kan ertoe leiden dat pagina’s omhoog kunnen worden geduwd.

In het geval van Twitter zijn bots bekend hinderlaag belangrijke figuren en populaire accounts. Bovendien maken nepprofielen die oplichting promoten het moeilijk om echte discussies op het platform te voeren. Dit probleem heeft ook zijn weg gevonden naar het Steemit-netwerk. Een commentator in een recente mediumpost over het onderwerp had het volgende te zeggen:

“Biedrobots vernietigen het platform en het is te ver weg, vrees ik. Handmatige curatie wordt niet langer gestimuleerd. “

3. Tekeneconomie

Ondanks beloften van financiële gelijkheid in het cryptocurrency-ecosysteem, zien we nog steeds problemen die bestaan ​​in het traditionele systeem. Namelijk, wanneer een paar spelers een groot aantal tokens in handen krijgen, leidt dit er onvermijdelijk toe dat deze walvissen bepalen hoe het netwerk functioneert. Democratie komt niet zomaar voorverpakt bij elke blockchain, het moet ook correct worden geïmplementeerd.

De Steem-tokenprijs heeft tot nu toe ook niet bijzonder goed standgehouden op de markten. Om makers van inhoud van topkwaliteit voor een netwerk aan te trekken, is een community nodig die hen kan betalen met een waardevol token. En met een token dat hopelijk in de toekomst zijn waarde behoudt.

4. First Mover-voordeel

Feit is dat Facebook maandelijks meer dan twee miljard actieve gebruikers heeft. Het heeft 14 jaar geduurd om dit te bereiken. Projecten X, Y en Z gaan niet zomaar binnenrollen en oudere, meer gevestigde projecten verslaan zonder strijd, blockchain of niet. Er is een zeer reële mogelijkheid dat Facebook simpelweg hun eigen cryptocurrency aan de mix toevoegt. Ze hebben ook een enorme oorlogskas om ontwikkeling te financieren. Evenzo hebben ze werkende producten die niet hoeven te worden geassocieerd met het ietwat zwendelimago van ICO’s.

Conclusie: de toekomst van het Blockchain-sociale netwerk

Het maken van de volgende blockchain Facebook of blockchain Twitter zal geen gemakkelijke taak worden. In het geval van Facebook en Twitter worden beslissingen genomen door de machtigste mensen in de organisatie. Aangezien deze bedrijven openbaar worden verhandeld, zijn die beslissingen meestal gebaseerd op het maximaliseren van winst voor aandeelhouders, niet op het maximaliseren van de waarde voor gebruikers.

Het blockchain sociale netwerk van de toekomst zal dit model op zijn kop zetten en zal proberen waarde te creëren voor iedereen in het netwerk: ontwikkelaars, makers, investeerders en gebruikers. Het is nog vroeg en er zullen veel mislukkingen zijn. Maar op het eerste gezicht duiden veel projecten erop dat we een wilde revolutionaire rit tegemoet gaan. Dus bind jezelf vast en blijf op de hoogte!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me