Heb je er ooit over nagedacht hoe blockchain de diamantindustrie zou kunnen beïnvloeden? Waarschijnlijk niet, toch? Maar nu zou blockchain-technologie de manier kunnen verbeteren waarop we diamanten traceren, van de mijn tot de juwelierszaak.

Maar er is een probleem met diamanten. Zoals bij elke populaire industrie, is de diamantmarkt niet bepaald brandschoon. Sommige diamanten, bekend als conflictdiamanten, worden illegaal verhandeld om oorlogen in het buitenland te financieren. U weet dit misschien niet vanwege de grote vraag naar diamanten. Bijna 50 procent van de vraag naar diamanten komt uit de VS – en dat is geen verrassing. Het is tenslotte het juweel van verlovingen en bruiloften. En vanwege zijn winterhardheid is diamant ideaal voor industrieel gebruik.

Dat gezegd hebbende, het delven van diamanten kan een gewelddadige aangelegenheid zijn. De hit Blood Diamond uit 2006, met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol, introduceerde de travestie met betrekking tot diamantwinning in Afrika op het wereldtoneel.

Hoe dan ook, belanghebbenden in de diamantindustrie willen terecht de handel in conflictdiamanten stoppen, en blockchain zou de oplossing kunnen zijn.

Wat is een conflictdiamant?

Voor degenen die het niet weten, een conflictdiamant is een ongeslepen diamant die wordt gedolven in een gewapend conflictgebied. De diamant wordt vervolgens verhandeld en het geld wordt gebruikt om de gevechten te financieren. Deze bloeddiamanten worden meestal geassocieerd met conflicten in centraal en westelijk Afrika.

Volgens CNN, ongeveer 4 procent van de diamantbevolking ter wereld kwam uit Sierra Leone tijdens de burgeroorlog (1991-2002). En dat komt uit slechts één land! In een artikel van CBS suggereerden experts dat bloeddiamanten zouden kunnen verzinnen 15 procent van de diamanthandel.

Ondanks deze statistieken zijn er maatregelen die proberen de illegale industrie te smoren. De primaire actor is de Kimberley-proces. Dit certificatieschema verbindt lokale overheden en internationale organisaties om het probleem op te lossen. Hun oplossing: ervoor zorgen dat elke verzending van diamanten uit deze gebieden is gecertificeerd.

Werkt het?

Het Kimberly-proces zegt van wel en claimt een slagingspercentage van 99,8 procent.

Maar met zoveel tussenpersonen en zoveel stappen tussen het delven en verkopen van diamanten, is fraude nog steeds zeer waarschijnlijk. Velen geloven dat het proces effectiever zou kunnen zijn, inclusief de diamantreus De Beers.

De Diamond Blockchain

De De Beers Group, die meer dan 30 procent van de diamantmarkt in handen heeft, heeft onlangs haar intentie aangekondigd streven naar blockchain-technologie. Dat klopt. Een van de marktleiders wil de blockchain gebruiken om conflictdiamanten te beteugelen.

Van wat we wisten over blockchain, zou het moeten werken. Het catalogiseren van diamanten op de blockchain zorgt voor transparantie. Slechts een select aantal zal toegang hebben tot het grootboek om ervoor te zorgen dat elk individu in het proces zijn werk correct doet. U hoeft niet langer regeringen, de mijnen, het transportteam te vertrouwen. Als de diamant is gecertificeerd op de blockchain, is deze legitiem.

De Beers is van plan om de diamanten te volgen van de eerste mijnbouw tot de uiteindelijke verkoop. Op die manier kunt u elke beweging van de diamant traceren in het digitale grootboek.

Hun blockchain-onderneming, Tracr, gelanceerd in januari 2018. Ondanks dat het is opgericht door De Beers, benadrukt het bedrijf dat het geen toegang heeft tot de gegevens tenzij deze worden gedeeld door de eigenaar van de gegevens. Aan de hand van het Kimberly-proces hebben ze geïnvesteerd met diamantkantoren, producenten, sorteerders, retailers en andere belanghebbenden om het project te realiseren.

Diamond Blockchain: een screenshot van de Tracr-website met de problemen van de toeleveringsketen

Een screenshot van de homepage van Tracr. Deze kwetsbaarheden in de toeleveringsketen worden uitgebuit door de handel in conflictdiamanten.

Maar zij zijn niet de enigen die blockchain gebruiken om conflictdiamanten te doden.

In 2015 werd Everledger gebruikt om diamanten veilig op te sporen. Het kwam terug in 2017 met een nieuw Diamond Time-Lapse-plan (DDLP). Dit nieuwe initiatief volgt het hele proces, van mijnbouw tot certificering, in realtime.

Maar Everledger is ook niet helemaal los van De Beers. Deze technologie werd gebouwd door Dharmanandan Diamonds, een trust van de DDPL en een zichthouder van De Beers. Met andere woorden, de makers van Everledger zijn geautoriseerde kopers van ruwe diamanten door De Beers.

Is De Beers de oplossing?

IBM trad in april 2018 toe tot de diamant-tracking-handel, in samenwerking met verschillende juweliersbedrijven, en ze waren niet de enige. In feite is een Canadese ngo, Impact, verliet het Kimberly-proces al met al, daarbij verwijzend dat de oplossing van De Beers onbevredigend was.

Als dit waar is, zou er meer ruimte kunnen zijn voor de ontwikkeling van blockchaintechnologie in de diamantindustrie.

Overzicht

Zeggen dat conflictdiamanten een probleem zijn, is een understatement. Het geld van deze illegaal verhandelde edelstenen financiert geweld en terreur. Blockchain biedt een verbluffende oplossing.

Tot nu toe hebben we gezien dat marktleiders de nieuwe technologie met open armen accepteren, maar er is nog ruimte voor de technologie om te groeien, en het proces kan nog steeds evolueren.

Maar één ding is zeker: deze initiatieven zetten ons aan het denken over hoe we de handel in bloeddiamanten kunnen voorkomen en de weg naar vrede kunnen effenen..