Ethereum is nu drie jaar in de maak. Vitalik Buterin, de Russisch-Canadese whizzkid die mede-oprichter van het platform was, hoopte dat populaire Dapps (gedecentraliseerde applicaties) het nieuwe normaal zouden worden. Hij wist niet dat zijn slimme contract-blockchain uiteindelijk een razend populaire manier zou worden om kapitaal aan te trekken, ook wel bekend als het initiële muntenaanbod (ICO).

Zijn visie is enigszins verdraaid door een nieuwe golf van speculanten die groot inzetten op crypto. Dat betekent echter niet dat er geen gedecentraliseerde ontwikkeling plaatsvindt op de Ethereum-blockchain. Verre van dat. Het opbouwen van een slim contract is zelfs eenvoudiger dan u denkt. En er zijn enkele slimme ontwikkelingsteams die nieuwe ideeën tot leven brengen zoals Ethereum het oorspronkelijk bedoeld had.

Dappradar geeft inzicht in de nieuwste dapps

DappRadar geeft inzicht in de nieuwste Dapps.

Met gegevens van DappRadar hebben we besloten om een ​​kijkje te nemen naar verschillende populaire dapps die daadwerkelijk gebruikers aantrekken. Onze top vijf lijst is gebaseerd op het Ethereum-volume, maar ook op het unieke karakter van de applicatie.

1. IDEX

IDEX is een populaire gedecentraliseerde uitwisseling gemaakt door Aurora. Het bedrijf ontwikkelt een stapel op blockchain gebaseerde financiële diensten. Gebruikersacceptatie via blockchain is nog steeds traag, maar deze gok zal waarschijnlijk veel opleveren naarmate meer gebruikers naar crypto kijken voor bankoplossingen.

De Idex-tokenmarktplaats

De IDEX Token Marketplace

Het is interessant om op te merken dat gedecentraliseerde exchanges het meeste volume blijven zien als populaire dapps in de ruimte. Speculanten zijn nog steeds de eersten. Aangezien andere soorten applicaties meer use-cases opleveren, zullen we hopelijk zien dat de zaken wat meer in evenwicht komen.

IDEX presteert al met een vrij grote marge beter dan andere gedecentraliseerde beurzen zoals ForkDelta. Dat is indrukwekkend als je bedenkt dat hij nog geen jaar oud is. Omdat IDEX op Ethereum is gebouwd, richt het zich alleen op Ethereum- en ERC20-tokenhandel. Het platform ondersteunt MetaMask volledig en veiligere oplossingen zoals de Ledger hardware wallet.

2. Ethlance

Ethlance, nog een van onze populaire dapps, is een gedecentraliseerde marktplaats voor banen die meestal op afstand zijn gebaseerd. Online banenportalen zijn geen bijzonder nieuwe innovatie. Bedrijven als Upwork, 99Designs en Fiverr zijn regelmatige trekkers voor freelancers en werkgevers in de nieuwe wereld van internet.

Dus wat is het voordeel van een blockchain-gebaseerde oplossing? Gemakkelijk. Decentralisatie. Upwork rekent momenteel voor de meeste freelancers een ongelooflijk dure vergoeding van 20 procent per taak aan wanneer ze beginnen. Houd rekening met de overdrachtskosten naar uw land en u begrijpt waarom veel werkzoekenden eenvoudigweg weigeren gebruik te maken van deze dienst.

Gedecentraliseerde Ethereum-marktplaats

Gedecentraliseerde Ethereum-marktplaats

Ethlance is daarentegen volledig gratis. Dat klopt, geen kosten. U moet echter wel gaskosten betalen op het Ethereum-netwerk. Op dit moment is dit een beetje gedoe, maar wanneer Ethereum overschakelt naar het proof-of-stake-model, zou de Ethlance-service veel gemakkelijker te gebruiken moeten zijn.

3. Veiling

Auctionity is een blockchain-veilinghuis voor crypto-verzamelobjecten. Probeer die zin drie keer snel uit te spreken! Iedereen kan een virtuele veiling maken van zijn favoriete digitale activa op het wereldwijde netwerk. Een belangrijk verschil met andere platforms is dat activa niet-vervangbaar hoeven te zijn. Met andere woorden, u kunt geen Ethereum-tokens verkopen. Digitale activa moeten uniek zijn en een soort individuele waarde vertegenwoordigen, in tegenstelling tot tokens.

Verkoop uw digitale verzamelobjecten aan de hoogste bieder op het Ethereum-netwerk

Verkoop uw digitale verzamelobjecten aan de hoogste bieder op het Ethereum-netwerk.

Momenteel bevatten de meeste activa die worden geveild, Cryptokitty- en Etheremon-personages. Dat spreekt uw smaak misschien niet aan. Het opwaartse potentieel is echter behoorlijk groot. Verwacht dat meer artiesten, muzikanten en makers massaal naar het platform zullen komen wanneer ze de waarde beginnen te waarderen van betaald worden in Ethereum boven USD en andere fiat-valuta’s.

4. LocalEthereum

In 2016 nam de Ethereum-prijs een hoge vlucht en traders en investeerders begonnen echt op te letten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er een alternatief voor LocalBitcoins zou verschijnen. Voor degenen die het niet weten, LocalBitcoins is een populaire internetservice waarmee u Bitcoins wereldwijd over de toonbank kunt kopen en verkopen (zonder omruiling).

LocalEthereum gebruikt slimme contracten en escrow om het Ethereum van een verkoper te vergrendelen totdat hij of zij bevestigt dat hij of zij fiatvaluta (bijv. Dollars en euro’s) van een koper heeft ontvangen, hetzij contant, via bankoverschrijving, PayPal of andere methoden.

Het veelgevraagde Ethereum-equivalent van LocalBitcoins

Het veelgevraagde Ethereum-equivalent van LocalBitcoins

De traditionele tussenpersoon (uitwisseling) is opgeheven. In het geval van een geschil zou echter een arbiter moeten ingrijpen. De arbiter kan Ether alleen toekennen aan een van de twee partijen en niet aan zichzelf. Voorlopig is deze arbiter LocalEthereum zelf, hoewel na verloop van tijd zelfs dit aspect kan worden gedecentraliseerd naar leden van de gemeenschap.

5. Aragon

Aragon is een ongelooflijk ambitieus project dat de beperkte aard van lokaal bedrijfsbeheer wil overnemen. Tegenwoordig vestigen de meeste bedrijven zich in één land en zijn daarom onderworpen aan de bijbehorende wet- en regelgeving. Dit wordt moeilijk te beheren naarmate meer en meer werknemers hun inspanningen richten op op afstand werken voor de kost.

Aragon richt hun inspanningen op het helpen van ondernemers van de toekomst om DAO’s of gedecentraliseerde autonome organisaties te creëren. In wezen wordt Aragon gebouwd met de kernfunctionaliteit in gedachten. Een point and click-bedrijf, zo u wilt. Waar je ook bent, zolang je maar toegang hebt tot internet.

Aragon

Het valt nog te bezien of DAO’s een typische bedrijfshiërarchie volledig kunnen vervangen. Het is zeker het meest logisch in landen waar het starten van een bedrijf vaak wordt belemmerd door zware overheidsregulering en belemmeringen voor eigenaren van kleine bedrijven.

Bekijk onze Aragon-gids voor een diepere kijk op de DAO-visie.

Afsluitende gedachten: vijf populaire Dapps

Populaire dapps blijven komen en gaan terwijl ondernemers worstelen om applicaties te vinden die op de lange termijn het publiek zullen aantrekken. Geïnformeerde lezers zullen opmerken dat we Cryptokitties niet in deze lijst hebben opgenomen. Hoewel die app populair blijft, heeft de crypto-pers hem doodgeslagen en zijn er zeker meer interessante projecten die een kijkje verdienen.

Er is echt geen vergelijking als het gaat om sterk gecentraliseerde netwerken zoals Facebook, dat meer dan een miljard gebruikers heeft. Zelfs de meest populaire dapps kunnen momenteel niet concurreren. Maar zelfs Facebook duurde een aantal jaren voordat de wielen echt gingen rollen. We bevinden ons op het topje van de ijsberg en sommige, zo niet alle, van de projecten die we hebben bekeken, kunnen in de komende vijf tot tien jaar 10.000 Bitcoin-waardebedrijven blijken te zijn..