Om cryptocurrency te begrijpen, moet u eerst de geschiedenis van de virtuele munt begrijpen. Virtuele munt, of digitale valuta, verschilt van traditionele fiat-valuta doordat er geen fysieke weergave is die elke waarde-eenheid vergezelt. Lang voor de crypto-rage van 2017 waren er de pioniers van elektronisch geld.

Deze vroege financiële vrijdenkers gaven vorm aan de markt en bereidden de wereld voor op de digitalisering van de economie. Snel vooruit naar de huidige cryptomarkt, en dankzij de efficiëntie van blockchain-technologie zie je nu dat digitaal geld wereldwijd een grotere acceptatie ervaart.

Virtuele munt vóór Bitcoin

In de afgelopen twintig jaar zijn betalingssystemen in virtuele valuta tot bloei gekomen. Deze systemen bestonden al lang voordat de geavanceerde blockchain-technologie van vandaag virtuele munten maakte, zoals Bitcoin, een begrip.

Virtuele valuta worden in de meeste landen om vele redenen niet als een wettig betaalmiddel beschouwd. Overheden geven deze munten niet uit. In plaats daarvan worden virtuele valuta uitgegeven door de ontwikkelaars van het platform. Tegenwoordig zijn er veel manieren waarop bedrijven virtuele munten vrijgeven. Vóór cryptocurrencies waren bonussen de meest populaire vorm van uitgifte van digitale valuta.

Problemen met Early Virtual Coin

Het probleem met deze vroege virtuele munten was dat ze te vatbaar waren voor aanvallen van hackers of oplichters. Bovendien maakte het gebrek aan enige vorm van materiële bevestiging veel bedrijven sceptisch over de werkelijke waarde achter deze concepten. Onthoud dat dit 20 jaar vóór de opkomst van blockchain-technologie was. Veel mensen hadden op dit moment niet eens een computer.

Nederland, jaren 80

Een van de eerste voorbeelden van een poging om digitaal geld te creëren komt eind jaren tachtig uit Nederland. Eigenaars van tankstations waren het zat dat hun bedrijf werd beroofd. Het probleem werd zo erg dat iemand besloot dat het veiliger zou zijn om een ​​manier te vinden om geld op smartcards te zetten. Eigenaren van vrachtwagenbedrijven konden deze kaarten laden en aan hun chauffeurs geven. De chauffeurs gebruikten de kaarten dan bij de deelnemende tankstations.

Flooz.com

Een ander voorbeeld van virtueel muntengebruik vóór cryptocurrency is de internetvaluta Flooz. Flooz.com heeft deze virtuele munten in 1998 uitgegeven als onderdeel van een marketingcampagne. Elke Flooz was gelijk aan één dollar in waarde.

Gebruikers zouden Flooz-munten ontvangen voor aankopen op de Flooz.com-website. Gebruikers kunnen hun Flooz dan uitgeven aan meer producten op de site, of ze kunnen hun bonusinkomsten opnemen en winkelen bij tal van andere deelnemende verkopers.

Het concept was ver voor zijn tijd, en ondanks een reclamecampagne van meerdere miljoenen dollars bereikte Flooz nooit het niveau van acceptatie dat nodig was om het project te ondersteunen. Het platform leed ook zware verliezen nadat een combinatie van Russische en Filippijnse hackers aankopen deed met gestolen creditcards. Het bedrijf is inmiddels opgeheven, maar de inspiratie van hun project leeft voort in de digitale valuta van vandaag.

Verblind geld

In 1981, een Amerikaanse cryptograaf met de naam David Chaum bracht zijn inmiddels beroemde paper uit met de titel Niet-traceerbare elektronische post, retouradressen en digitale pseudoniemen. Chaum beschreef een anoniem digitaal valutasysteem. In 1989 ontwikkelde Chaum zijn protocol tot een werkende virtuele munt die bekend staat als DigiCash.

David Chaum via Quartz

David Chaum via Quartz

Het protocol was revolutionair en introduceerde de wereld bij het concept van blinde handtekeningen. Blinde handtekeningen verhullen de inhoud van een bericht en gebruiken een combinatie van een openbaar en een privéwachtwoord om de geldigheid van de deelnemers te verifiëren. Tegenwoordig wordt dit concept in grote cryptocurrencies gebruikt in de vorm van openbare sleutels.

B-geld

Een decennium nadat DigiCash op de markt kwam, een ontwikkelaar met de naam Wei Dai maakte furore in de cryptografische gemeenschap na het publiceren van een paper met de naam B-Money Anonymous, Distributed Electronic Cash System. Dit virtuele muntenconcept maakte gebruik van een gedecentraliseerd netwerk, met mogelijkheden voor privéverzending en automatisch afdwingbare contracten. Hoewel de technische aspecten van deze virtuele munt verre van blockchain-technologie waren en het project nooit genoeg vaart kreeg om op de vlucht te slaan, had het concept een grote invloed op de toekomstige cryptocurrency-markt..

Beetje goud

Langdurige pleitbezorger voor virtuele munten, Nick Szabo, pionierde met het proof-of-work-systeem dat tegenwoordig wordt gebruikt door cryptocurrencies zoals Bitcoin met zijn Bit Gold-protocol. Bit Gold hielp bij het versterken van het concept van een gedecentraliseerd netwerk en de eliminatie van verificatiesystemen van derden. Satoshi leende veel van Bit Gold’s concepten. Zo erg zelfs dat veel mensen geloofden dat Satoshi Nakamoto Nick Szabo was. Er was een publiek voor nodig ontkenning door Szabo om mensen eindelijk van het andere te overtuigen.

@ marjolijn1994 Niet Satoshi, maar bedankt.

– Nick Szabo (@ NickSzabo4) 7 juli 2014

HashCash

Veel cryptoliefhebbers beschouwen HashCash als de directe inspiratie voor Bitcoin. HashCash werd in 1997 geïntroduceerd door cryptograaf Adam Beck. Beck nam een ​​proof-of-work-protocol op om de geldigheid van een transactie te verifiëren. Het proof-of-work-protocol van HashCash werd eerder gebruikt als een techniek om spam te verminderen voordat het werd aangepast voor virtuele munten. Het concept had een impact op Nakamoto tot het punt dat hij Beck citeert in het Bitcoin-witboek. HashCash verloor echter aan relevantie na schaalbaarheidsproblemen als gevolg van toegenomen netwerkcongestie.

Voer Bitcoin en de wonderen van Blockchain in

Satoshi Nakamoto, de anonieme maker van Bitcoin, bestempelt ‘s werelds meest succesvolle cryptocurrency als’ een peer-to-peer elektronisch geldsysteem ‘. In tegenstelling tot de virtuele munten vóór Bitcoin, had Satoshi de steun van krachtige nieuwe technologie, blockchain.

Blockchain-technologie slaat informatie dubbel op via een enorm netwerk van computers. Voordat er wijzigingen in de blockchain worden aangebracht, moet eenenvijftig procent van de knooppunten het eens zijn over de geldigheid van de keten. Dit validatieproces verwijst naar de vorige blokken. De langst verifieerbare transactieketen blijft de geldige keten. Op deze manier elimineert blockchain-technologie de noodzaak voor verificatiesystemen van derden, zoals banken.

Voordelen van virtuele munten

De komst van blockchain-technologie heeft de voordelen van virtuele munten aanzienlijk vergroot. Gebruikers kunnen cryptocurrency in bijna onmiddellijke tijd en tegen een veel goedkoper tarief overzetten dan de traditionele methoden voor wereldwijde geldoverdracht. Cryptocurrencies elimineren de noodzaak van verificatiesystemen, wat u veel tijd bespaart.

Om het besparingsniveau dat wordt ervaren door crypto-gebruikers in perspectief te plaatsen, kijkt u naar de traditionele internationale methoden voor geldoverdracht. Tegenwoordig vereist uw geld verificatie van mogelijk zesendertig verschillende externe organisaties wanneer het wereldwijd wordt verzonden. En elke organisatie plaagt een vergoeding voor hun diensten.

Virtuele munten zijn er om te blijven

Nu heeft de wereld meerdere legitieme opties voor virtuele valuta om te overwegen. Deze digitale valuta blijven de economie van de toekomst bepalen. Tegenwoordig komen virtuele munten vaker dan ooit voor, en voor het eerst in de geschiedenis krijgt digitaal geld erkenning van traditionele financiële bedrijven.