Voedselveiligheid blijft voor iedereen essentieel, en blockchain verlicht een aantal gevaren voor de voedselveiligheidsketen. Ziek, besmet of bedorven voedsel is dodelijk. Voedsel bederft bij onjuiste behandeling, bereiding of opslag. Bacteriën, virussen, parasieten en gifstoffen komen in voedsel terecht dat slecht wordt beheerd.

Voedselveiligheid, E. coli-bacteriebeeld

E. coli-bacterie

Het innemen van bedorven of besmet voedsel leidt tot braken, koorts, pijn, diarree en mogelijk de dood. Escherichia coli, gewoonlijk E. coli genoemd, veroorzaakt ernstige voedselvergiftiging, en in de afgelopen tijd hebben meerdere incidenten geleid tot terugroepacties en ernstige gezondheidsproblemen. Romaine sla uit Yuma, Arizona leidde tot de meest recente uitbraak. Salmonellose, algemeen bekend als salmonella, veroorzaakt vergelijkbare gevaren voor de volksgezondheid.

Overheidsgegevens

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) “wordt elk jaar bijna 1 op de 10 mensen ziek door het eten van besmet voedsel en sterven er 420 000 als gevolg” (Volgens de allereerste wereldwijde schattingen van de WHO van door voedsel overgedragen ziekten zijn kinderen jonger dan 5 jaar verantwoordelijk voor bijna een derde van de sterfgevallen

Op persoonlijk niveau bestaan ​​er websites waarop mensen de laatste informatie vinden over gezondheidswaarschuwingen, uitbraken en terugroepacties. FoodSafety.gov is zo’n site: FoodSafety.gov: uw toegangspoort tot federale voedselveiligheidsinformatie. De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) bieden ook informatie over voedselveiligheid: CDC: Centers for Disease Control and Prevention. De Food and Drug Administration (FDA) publiceert ook gegevens: FDA: Amerikaanse Food and Drug Administration (Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid en Human Services).

FoodSafety.gov afbeelding

De voordelen van blockchain voor voedsel

Maar een systemisch probleem vereist een systemische oplossing, en blockchaintechnologie lost ten minste enkele van de problemen van de voedselveiligheidsketen op. Satoshi Nakamoto creëerde blockchain voor Bitcoin en financiële transacties, maar de technologie dient voor veel andere gebruiksscenario’s. (Beginnershandleiding: wat is Bitcoin?)

Blockchain-technologie biedt een onveranderlijke weergave van de waarheid. Blockchain slaat gegevens op, maar blockchains verschillen van databases. In databases wijzigen en verwijderen gebruikers gegevens, en blockchains weigeren toe te staan ​​dat gegevens worden gewijzigd nadat het blok in de keten is ingevoegd. Databasebeheerders bieden gecentraliseerde bevoegdheden voor het invoeren, wijzigen en verwijderen van gegevens. Maar blockchain-technologie werkt op gedecentraliseerde consensus voor het invoeren van nieuwe gegevens in het systeem.

Blockchain biedt transparantie en traceerbaarheid en documenteert elke stap van de manier waarop voedsel reist. De boerderij registreert het voedsel, het transport registreert de reis, de verpakkers loggen hun activiteiten en de winkel registreert zijn informatie op de blockchain voor de klant. Een barcode op het product geeft de klant al deze informatie bij het scannen op een smartphone.

Wanneer zich een uitbraak voordoet, stellen de transparantie en traceerbaarheid van blockchain autoriteiten in staat om de bron van het besmette voedsel sneller te lokaliseren dan het huidige systeem toestaat. Zoals het nu is, kunnen weken en zelfs maanden verstrijken voordat wordt vastgesteld waar het voedsel vandaan komt. Vervolgens worden meer mensen ziek, klanten aarzelen om een ​​soortgelijk product te kopen zonder te weten of het veilig is, en bedrijven lopen inkomsten mis als gevolg van het onopgeloste probleem.

Daarom doet de FDA onderzoek naar blockchain via haar Informatie-uitwisseling en gegevenstransformatie (INFORMED) divisie. INFORMED bestudeert blockchain en andere opkomende technologieën om manieren te vinden om veilig en op grote schaal gezondheidsgegevens uit te wisselen. Deze inspanning is gelanceerd in samenwerking met het Innovation, Design, Entrepreneurship and Action (IDEA) Lab van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid en Human Services.

Internationale inspanningen

Voedselveiligheid is een internationale zorg. De voedselvoorzieningsketen strekt zich uit over de grenzen, en het gedecentraliseerde karakter van blockchain leent zich voor grensoverschrijdende transacties.

Carrefour

De Carrefour-groep begon in 1960 als een kruidenierswinkel in Annecy, Frankrijk. Daarna openden ze de eerste hypermarkt in Europa. Een hypermarkt combineert een supermarkt en een warenhuis samen in hetzelfde etablissement. Tegenwoordig opereert Carrefour als een multinationale organisatie die zaken doet in meer dan 30 landen in Europa, Amerika, Azië en Afrika..

Carrefour gebruikt blockchain om scharrelkippen in Midden-Frankrijk op te sporen. Tegen eind 2018 zal Carrefour het gebruik van blockchain uitbreiden met producten als honing, eieren, kaas, melk, sinaasappels, tomaten, vis en vlees.

In zijn huidige vorm gebruikt de blockchain-app van Carrefour een QR-code op het productpakket. Als klant scan je deze code in de winkel met je smartphone. De blockchain geeft informatie terug over waar de kip is grootgebracht, de naam van de boer, wat de kip heeft gekregen, eventuele antibiotica of medicijnen waarmee de kip is behandeld en waar het vlees is verwerkt.

Het gebruik van blockchain-technologie garandeert de klanten van Carrefour een onveranderlijke waarheid over alles wat bekend is over de gezondheid en kwaliteit van het voedingsproduct.

Kerala, India

Liefhebbers pleiten vaak voor cryptocurrency als een manier om mensen in opkomende economieën te versterken. Cryptocurrencies bieden een financieel platform in regio’s waar mensen wel een smartphone hebben, maar geen toegang hebben tot banksystemen. Evenzo biedt blockchain voordelen aan ontwikkelende economieën op andere manieren dan financiële diensten. (Hoe Blockchain armoede in derdewereldlanden kan uitroeien)

In India gaat ongeveer 7 procent van de totale hoeveelheid geproduceerd voedsel verloren als gevolg van verstoringen in de voedselvoorzieningsketen. Oorzaken hiervoor variëren van gebrek aan opslagruimte op een bepaalde locatie tot gebrek aan communicatie of goed transport van de boerderijen naar de productiefaciliteiten. Veel Indiase burgers leven onder de armoedegrens, dus de voedselschaarste heeft tragische gevolgen.

De deelstaatregering van Kerala in India gebruikt blockchain voor het beheer van de voedselvoorziening. De Kerala Development Strategic Council (K-DISC) voert dit project uit. Te beginnen met zuivelproducten, visproducten en groenten, traceert de K-DISC-blockchain de toeleveringsketen en identificeert daarbij storingen in het systeem die tot voedselverspilling leiden. Deze zwakke schakels kunnen vervolgens worden aangepakt.

Het systeem bevat ook een onderdeel van de oogstverzekering. Door de transparantie en onveranderlijke waarheid van blockchain kunnen boeren met een claim gemakkelijker compensatie krijgen voor oogstverliezen.

IBM Consortium met Walmart en anderen

In augustus 2017 kondigde IBM een consortium aan om voedselveiligheid wereldwijd aan te pakken en het vertrouwen van de consument in de wereldwijde voedselvoorzieningsketen te vergroten. Leden van dit consortium zijn onder meer Dole, Driscoll’s, Golden State Foods, Kroger, McCormick and Company, McLane Company, Nestle, Tyson Foods, Unilever en Walmart. Het systeem behandelt beveiligings-, prestatie-, samenwerkings- en privacyproblemen die grote bedrijven aangaan.

Deze medewerkers concurreren met elkaar op de markt. Bijgevolg biedt deze blockchain wederzijdse, geautoriseerde toegang, maar niet de open en openbare beschikbaarheid van bijvoorbeeld het Bitcoin blockchain-netwerk. Het systeem geeft telers, leveranciers, verwerkers, distributeurs, detailhandelaren, regelgevende instanties en consumenten de juiste toegangsniveaus.

Blockchain in dit scenario biedt alle deelnemers aan het ecosysteem een ​​enkel betrouwbaar en onveranderlijk record van de waarheid. De waarheid heerst via blockchain en concurrenten werken samen. Wanneer een product besmet blijkt te zijn, identificeert de blockchain de bron van het product en de distributie ervan. Het biedt deze informatie efficiënter en betrouwbaarder dan traditionele databases. Winkels halen het product tijdig van het schap om de gezondheid van de consument te beschermen. Hierdoor stijgt het consumentenvertrouwen.

Afsluitende gedachten

Voedselveiligheid, bewaard voedselbeeld

Eet, drink en wees vrolijk, want morgen zullen we hopelijk niet sterven aan een kapotte voedselvoorzieningsketen.

Zoals met veel uitvinders en hun uitvindingen, toen Satoshi Nakamoto blockchain creëerde, voorzag niemand alle mogelijkheden. Toch blijkt dat blockchain ons in staat stelt om beter en veiliger te eten en daardoor langer te leven.