In de wereld van boekhoudkundige audits en financiële zekerheid zijn alleen de Big Four van belang. Deloitte, EY, PwC en KPMG zijn de meesters van het universum. De Big Four-accountantskantoren hebben een stevig oligopolie over het leveren van belasting-, boekhoud-, advies- en auditdiensten aan bijna alle grote bedrijven over de hele wereld.

Alle beursgenoteerde bedrijven moeten hun boeken openstellen voor externe accountants om aan financiële toezichthouders te voldoen. De blockchain is vaak aangeprezen als de grootste revolutie in de boekhouding sinds de dubbele boekhouding. Daarom is het logisch dat blockchain seismische veranderingen zal veroorzaken voor de Big Four en de manier waarop ze zaken doen met hun klanten.

Audits en boekhoudkundige praktijken

Hoewel software veel van de huidige boekhoudkundige activiteiten uitvoert, is dubbele boekhouding nog steeds de praktijk die ten grondslag ligt aan de technologie. Databases die op gecentraliseerde servers worden gehost, bevatten records van afschrijvingen en tegoeden, net als papieren boeken en latere spreadsheets. De rol van financiële teams is vaak sterk gericht op afstemming tussen verschillende systemen, delen van systemen of verschillende interne afdelingen.

De rol van auditors is om te beoordelen of de financiële overzichten van een bedrijf al dan niet overeenstemmen met de boeken. Dit zal meestal betrekking hebben op de vraag of de financiële gegevens al dan niet overeenkomen met die van de bank of crediteuren, of activa en investeringen correct worden gewaardeerd en of de bestaande controles op de boekhoudpraktijken voldoende robuust zijn om te voldoen aan wat wettelijk vereist is..

Het aantal transacties dat door de boeken van een bepaald bedrijf gaat, kan enorm zijn. Het is daarom voor audits niet mogelijk om alles te controleren wat er in de gecontroleerde periode heeft plaatsgevonden. Doorgaans vragen auditors om willekeurige steekproeven van specifieke transacties die ze van begin tot eind kunnen traceren.

Big Four accountantskantoren

The Big Four – meesters van het boekhouduniversum

Het slechte en het lelijke

Het testen van willekeurige steekproeven is niet waterdicht. Een paar steekproeven kunnen gemakkelijk door de kast komen, maar de onderliggende boekhoudpraktijken kunnen niettemin gebreken of frauduleuze activiteiten bevatten.

Erger nog, de geschiedenis laat zien dat auditors zelf medeplichtig kunnen zijn aan slechte praktijken. De Enron-schandaal dat in 2001 uitbrak veroorzaakte niet alleen de sluiting van het Enron-bedrijf. Het bracht ook Arthur Anderson, het accountantskantoor dat verantwoordelijk is voor de controle van Enron, ten val nadat werd vastgesteld dat zij betrokken waren bij de frauduleuze activiteiten binnen het bedrijf. In die tijd werden de Big Five-bedrijven de Big Four-accountantskantoren die we nu hebben.

Arthur Andersen Logo

Logo van het inmiddels ter ziele gegane audit- en accountantskantoor Arthur Andersen

Meer recentelijk veroorzaakte de ineenstorting van overheidscontractant Carillion in het VK dat leden van de regering oproep voor een breuk van de Big Four. Het bedrijf ging in liquidatie met verplichtingen van meer dan £ 7 miljard, maar slechts $ 29 miljoen in contanten. Dit kwam nadat elk van de Big Four-accountantskantoren bij het bedrijf was betrokken, hetzij in een audit- of adviserende hoedanigheid.

Hoe de grote vier accountantskantoren zich voorbereiden op blockchain

Blockchain zorgt de komende jaren voor forse verschuivingen in boekhoud- en auditprocessen. Blockchain registreert de uitwisseling van waarde tussen partijen, waardoor een veilige en permanente registratie van transacties wordt gecreëerd, die volledig kan worden gecontroleerd met behulp van code. Daarom is blockchain zeker voorbestemd om het proces van dubbele boekhouding in de bedrijfsomgeving over te nemen.

Blockchain-bedrijven zoals Digital Asset en consortia zoals R3 investeren al in blockchain als een manier om transacties tussen spelers op de financiële markten vast te leggen. De Big Four-accountantsbedrijven ondernemen allemaal stappen om zich voor te bereiden op blockchain.

Alle Big Four onlangs toegetreden tot een Taiwanese consortium van 20 banken om het potentieel van blockchains-gebruik in fiscale audits te onderzoeken. Ook, Deloitte en EY elk artikel publiceren waarin wordt uiteengezet hoe zij de rol van blockchain in de toekomst van het auditproces zien. Ze erkennen de toekomstige waarschijnlijkheid dat blockchain het menselijke deel bij het controleren en verifiëren van transacties zal vervangen.

Eigen systemen

Tot nu toe heeft nog geen van de Big Four een blockchain-gebaseerd systeem onthuld voor het controleren van bedrijfsbrede transacties. Echter, in april, Kondigde EY aan dat het auditingtechnologie heeft ontwikkeld voor bedrijven die cryptocurrency zoals Bitcoin als betalingen gebruiken. Het bedrijf, genaamd de EY Blockchain Analyzer, gelooft dat het systeem “de basis zal leggen voor het testen van blockchain-activa, passiva, eigen vermogen en slimme contracten wanneer bedrijven blockchain-technologieën toepassen.”

PwC heeft kondigde ook een soortgelijk systeem aan van zijn eigen. Interessant genoeg is PwC zo ver gegaan dat het stelt dat het ontbreken van een standaardmanier voor het controleren van blockchain-transacties juist de reden is dat bedrijven aarzelen om blockchain over te nemen..

Blockchain zou zelfs de markten kunnen openen voor financiële bedrijfsprocessen en controlemarkten buiten de Big Four-accountantskantoren. Kleinere concurrenten zoals Cognizant en FIS Global beginnen ook te verschijnen. Deze bedrijven willen financiële processen verplaatsen naar blockchain-oplossingen op bedrijfsniveau.

Hoe zal Blockchain de rol van de auditor veranderen??

De rol van accountants en auditors zal evolueren naarmate blockchain zich begint te verankeren in boekhoudpraktijken. Menselijke auditors zullen ongetwijfeld nog steeds het proces van het definiëren van auditnormen en -strategieën leiden. Deze worden vervolgens gecodeerd in een blockchain, zodat transacties in realtime kunnen worden gecontroleerd in plaats van achteraf.

Controles en controles worden geminimaliseerd of geëlimineerd. Het is ook waarschijnlijk dat er een op governance gebaseerde rol zal zijn. Een mens zal moeten controleren of het blockchain-netwerk eerlijk en volgens overeengekomen principes werkt.

Blockchain verwijdert de noodzaak om verschillende entiteiten binnen een bedrijf te verzoenen, omdat ze allemaal dezelfde set gegevens delen. Daarom zullen accountants waarschijnlijk ook een verandering in hun rol zien. Een realtime blockchain-audit kan fouten of inconsistenties in transacties vinden. In dit geval zou een mens moeten ingrijpen om te bepalen wat er is gebeurd. Financiële professionals zullen ook verantwoordelijk zijn voor het interne financiële beheer.

Laatste gedachten

Regeringen en toezichthouders blijven de Big Four-accountantsbedrijven oproepen om hun ijzeren greep op de controlemarkten te verminderen. Regulering treedt echter traag in werking en kan alleen reactief dienen.

Blockchain creëert nu al vertrouwen tussen partijen. Het biedt ook een completer en transparanter controlespoor dan het gebruik van steekproeftesten. Het zal interessant zijn om te zien of blockchain uiteindelijk de machtsverhoudingen onder de oligopolie blijkt te verstoren – ervan uitgaande dat de toezichthouders daar niet als eerste komen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me