Disruptors die traditionele modellen door elkaar schudden, enablers die ons in staat stellen een passief inkomen te verdienen – of de verhulde schurk die verantwoordelijk is voor alle gaten in de winkelstraat? Marktplaatsen zijn al een tijdje geliefd bij gebruikers en verafschuwd door gevestigde exploitanten. Maar met de opkomst van blockchain-marktplaatsen kan het terugverdientijd zijn.

Online marktplaatsen hebben veel baat bij blockchain. Maar ze hebben ook veel te verliezen, vooral als ze er niet in slagen om als first-mover voordeel te behalen. Mogelijk hebt u een loyale gebruikersgroep die keer op keer profiteert van uw platform. Waarom geef je ze geen betrouwbaar alternatief waardoor ze niet 20 procent minder op zak hebben? Kijk anders hoe snel ze vertrekken.

Hoe werken Blockchain-marktplaatsen?

Als je eenmaal de aard van blockchain-technologie begrijpt, wordt het vrij eenvoudig om erachter te komen hoe blockchain-marktplaatsen zouden kunnen werken. Ze werken autonoom en maken gebruik van een echt peer-to-peer-systeem (niet een die op de markt wordt gebracht om zo te zijn) dat betrouwbare transacties mogelijk maakt van verkoper A naar koper B.Zonder tussenpersonen.

Dus die logeerkamer die je via Airbnb huurt? Die auto waarmee je voor Uber rijdt? Via blockchain-marktplaatsen en slimme contracttechnologie kunt u nu de volledige waarde van de transactie ontvangen. En je hoeft niet meer voor 20 procent minder te werken. U kunt het volledige salaris ontvangen.

Met het slimme contractsysteem vindt de transactie plaats zodra de voorwaarden zijn overeengekomen. Eenvoudig en gemakkelijk, snel en efficiënt, goedkoper en eerlijker.

Blockchain-marktplaatsweergave: een grafische weergave van computers en telefoons die door lijnen zijn verbonden en die de directheid van een blockchain-benadering symboliseert.

Een weergave van een blockchain-markt

Wat is het addertje onder het gras?

Wat gebeurt er bij een betalingsgeschil? Als blockchain-marktplaatsen autonoom en peer-to-peer functioneren, wat als u een item te goeder trouw koopt en iets anders ontvangt? Of ontvang het helemaal nooit?

Allereerst is de kans dat dat gebeurt inherent kleiner met behulp van blockchain-technologie. De verkopersbeoordeling is onveranderlijk en voor iedereen zichtbaar. Een slechte deal krijgen? U leist gewoon de verkoper in de recensie. Een paar slechte recensies te veel en die verkoper zal van de markt worden uitgesloten.

Toch zullen er nog steeds betalingsgeschillen plaatsvinden die buiten de controle van de koper of verkoper liggen. Wat als een aardbeving een huis verwoest voordat de toerist arriveert? Of het antieke horloge dat u verstuurt, raakt beschadigd per post?

Voor veel van deze gevallen gebruiken blockchain-marktplaatsen zoals OpenBazaar een escrow-systeem met een vertrouwde derde partij om het geschil te beslechten. Het geld wordt verzonden maar pas vrijgegeven als twee van de drie partijen het erover eens zijn dat de voorwaarden acceptabel zijn.

Schaalbaarheid is een ander probleem, vooral met het Ethereum-netwerk. 15 transacties per seconde zijn gewoon niet genoeg voor massale acceptatie. Er zijn ook nog niet veel blockchain-marktplaatsen helemaal klaar. Maar er is geen genie voor nodig om te zien in welke richting online marktplaatsen gaan met Web 3.0.

Listia het online ruilplatform

Met acht jaar ervaring en miljoenen items die al zijn verhandeld, heb je misschien wel eens gehoord van een goede oude ruilhandel Listia nu al. Het idee achter deze online marktplaats is dat je de dingen die je niet meer wilt kunt ruilen voor items waar andere mensen ook genoeg van hebben. Het afval van een man is de schat van een ander. Of zoiets.

Dus als je een Xbox vasthoudt die je nooit gebruikt of er spijt van hebt dat je die Gucci-portemonnee hebt gekocht en deze wilt ruilen voor iets van dezelfde waarde, kun je deze verhandelen op Listia.

Listia Bartering Platform, de voorpagina van hun online blockchain-marktplaats

Listia Ruilhandel Platform

Waarom gebruikt Listia Blockchain Tech?

In de klassieke stijl van “verstoor jezelf vóór de verstoorders”, gebruikt Listia al een tijdje zijn eigen cryptocurrency. Mede-oprichter en CEO Gee-Hwan Chuang legt uit:

“Listia kwam voor het eerst in de blockchain-technologie om een ​​eenvoudige reden: Listia gebruikte sinds het begin een gecentraliseerde digitale valuta, Listia Credits. We waren aanvankelijk aan het onderzoeken om Listia Credits om te zetten in een gedecentraliseerde cryptocurrency. Na verschillende brainstormsessies en productbijeenkomsten kwamen we met een concept om de manier waarop consumenten transacties op peer-to-peer-marktplaatsen uitvoeren te veranderen. “

Merk op dat hij ‘marktplaatsen’ in meervoud zegt? Dat komt omdat Listia al verschillende stappen vooruit denkt. Ze ontwikkelden een peer-to-peer-transactiesysteem, Ink Protocol, waarmee consumenten met elkaar kunnen ruilen op elke markt, niet alleen die van henzelf..

“We gebruikten onze kennis van het runnen van een marktplaats gedurende acht jaar en hebben er een robuust transactieprotocol van gemaakt dat zorgt voor gedecentraliseerde escrow, geschillenbeslechting en een openbaar, overdraagbaar reputatiesysteem … Gebruikers kunnen nu reputatie opbouwen op verschillende marktplaatsen en deze gebruiken elk platform ”, legt Chuang uit.

Ink Pay is een marktbetalingsapp waarmee gebruikers kunnen kopen en verkopen met behulp van XNK, Listia’s ERC20-compatibele token, terwijl ze een overdraagbare reputatie verdienen. Ink Pay is ook een browser waarin gebruikers transactiegeschiedenis en feedback van andere gebruikers kunnen zien via hun Ethereum-adres of QR-code.

Een overdraagbaar reputatiesysteem

Listia gebruikt blockchain-technologie om een ​​gedecentraliseerd, overdraagbaar reputatiesysteem te creëren waarmee gebruikers veilig betalingen kunnen verzenden en ontvangen op peer-to-peer-marktplaatsen. Ze verdienen een publieke reputatie voor elke voltooide transactie en kunnen hun verdiende reputatie van marktplaats naar marktplaats brengen, wat onmiddellijke geloofwaardigheid en verificatie biedt.

Kopers kunnen snel de transactiegeschiedenis en feedback van een verkoper opzoeken voordat ze besluiten een transactie met hen te sluiten.

De transparantie van Blockchain is de echte game-wisselaar

Listia vraagt ​​een kleine transactiekost wanneer er iets wordt gekocht of verkocht. En Ink Protocol heeft haken om elke marktplaats die het gebruikt, ook transactiekosten te laten betalen. “Na de integratie met Ink Protocol veranderde Listia’s kernbedrijfsmodel niet veel”, geeft Chuang toe. Transparantie van blockchaintechnologie is hier de echte gamechanger.

Wissel goederen uit op Listia: een screenshot van hun marktplaats en app-recensies.

Wissel goederen uit op Listia

“De introductie van blockchain-technologie is nodig om een ​​openbaar, onveranderlijk transactie- en feedbackrecord te creëren. Dit is de belangrijkste technologie die verkopers in staat stelt om op een volledig transparante en betrouwbare manier reputatie te verwerven op verschillende markten. Momenteel hebben traditionele e-commercemarkten de reputatie van een verkoper en verkopers hebben geen andere keuze dan door te gaan met verkopen op dat platform om gebruik te maken van hun reputatie. Zonder blockchain-technologie zouden de gegevens van verkopers nog steeds eigendom zijn van één enkele entiteit. ”

Listia’s visie is om blockchain- en Ethereum-technologie naar reguliere consumenten te brengen door mensen te helpen deze in alledaagse situaties te gebruiken.

Gedachten sluiten

Het lijkt erop dat Listia een slimme verhuizer is op het gebied van blockchain-marktplaatsen, door aan boord te gaan met de technologie voordat hij erdoor wordt verdreven. En in feite past blockchain-technologie op het Listia-model als een handschoen.

“Nadat we de peer-to-peer-marktplaats Listia bijna een decennium hadden gerund, realiseerden we ons dat de problemen die we probeerden op te lossen, algemeen konden worden toegepast op alle markten”, zegt Chuang.

“Listia gelooft dat de zelfbeschikkingsreputatie de manier waarop consumenten online kopen en verkopen volledig zal veranderen. Kopers krijgen gemoedsrust en verkopers krijgen een overdraagbare reputatie, waardoor ze meer geld in hun eigen zak steken. “