Het is geen geheim dat de Chinezen niet de grootste fans van Google zijn. In feite zijn er veel internetreuzen geblokkeerd uit de Chinese markt onder hun strikte censuurbeleid. Benieuwd dus dat de grootste geldschieters van ex-Google-medewerkers blockchain opstarten Atlas Protocol is Chinees – meer specifiek, Baidu. Waarom?

Een bod om Google neer te halen?

Als je lang genoeg in de branche actief bent, heb je gehoord dat de huidige infrastructuren en bedrijfsmodellen ‘kapot’ worden genoemd. Een van de grootste plaatsen waar regelmatig wordt geslagen, is internet. Het model voor online adverteren is invasief en voldoet niet aan gebruikers of adverteerders.

Dat vierletterige woord DATA is in de schijnwerpers gezet door zeer spraakmakende lekken en schandalen, helemaal van Equifax tot Facebook en Cambridge Analytica. En aangezien Google zijn geld verdient door onze gegevens aan adverteerders te verkopen, beginnen mensen bewuster te worden.

Het gaat zelfs nog een hele stap verder. We beginnen niet alleen te beseffen hoeveel transacties er in onze persoonlijke informatie achter onze rug plaatsvinden, maar we beginnen ook de waarde ervan te beseffen. En we hebben de oude les op de moeilijke manier geleerd – er bestaat niet zoiets als een gratis lunch. Of zoals de CEO van Mainframe Mick Hagen het uitdrukte: “normale consumenten beginnen te beseffen dat als ze niet voor het product betalen, zij het product zijn.”

Atlast Protocal: Mick Hagen van Mainframe.

Mick Hagen, CEO van Mainframe

Met handelingen als de AVG die verder de noodzaak benadrukken om voorzichtiger te zijn met de details en het beleid waarmee we instemmen, wordt het publiek beter opgeleid. Mensen zijn massaal stroomden van Facebook– en met reden. Maar kan een kleine blockchain-startup in een situatie van het type David en Goliath daadwerkelijk het opnemen tegen Google en winnen? Kan Atlas Protocol echt transparantie bieden over datagebruik??

Een blik op Atlas Protocol

Met een team onder leiding van het hoofd van Nebulas Labs en voormalig Senior Software Engineer bij Google HQ, een CTO die een belangrijke rol speelde bij het verbeteren van de Google Play-kwaliteit en het lanceren van Play Books, en een Engineering Lead die werkte bij de European Organization for Nuclear Research, dit is een bedrijf met een benijdenswaardige vaardigheid.

Is het, gevestigd in China, echt mogelijk dat Atlas Protocol met de steun van Baidu en de Japanse multinationale holdingconglomeraat SoftBank het zou kunnen opnemen tegen de grootste zoekmachine ter wereld en zou winnen? Zelfs als China zijn investeringen in blockchain verhoogt, is het zeker een verheven doel. Maar het team van Atlas rommelt niet. En ze zijn gewapend met voorkennis over de praktijken en protocollen van Google.

Atlas-protocol: een schermafbeelding van de startpagina

Atlas Protocol-startpagina

Wat is het Atlas-protocol Gripe met Google?

Voor alle duidelijkheid: Atlas Protocol zegt niet dat ze geen gebruikersgegevens verzamelen. In tegenstelling tot Google en andere grote internetbedrijven zijn ze dat wel transparant erover. En ze gebruiken hiervoor blockchain-technologie. Dit stelt gebruikers tevreden in de zin dat ze weten hoe hun privégegevens worden gebruikt. En het stelt adverteerders ook in staat om efficiënter naar hen te adverteren.

Als dit lijkt op wat er al gebeurt – vooral voor internetgebruikers in Europa, waar de AVG eerlijk gezegd hoofdpijn lijkt te zijn voor bedrijven en consumenten overal ter wereld – dan is dat omdat het zo is. En aan het eind van de dag kunnen consumenten niet anders dan hun eigen ergste vijanden zijn.

Het is nobel dat regeringen ons proberen te beschermen tegen misbruik van gegevens door te vragen dat we elk afzonderlijk beleid herzien op alle nieuwe websites die we openen. Maar de meesten van ons hebben geen tijd of zin en klikken toch gewoon door. Dus hoe zou het anders zijn op blockchain? En zou het zelfs nog erger kunnen zijn als onze gegevens onveranderlijk en voor iedereen zichtbaar zijn?

Gebruikers toestaan ​​hun eigen gegevens te beheren

Gebruikers toestaan ​​hun eigen gegevens te beheren. Nu is er een waardepropositie die we eerder hebben gehoord. Atlas Protocol opereert zeker niet in een vacuüm. Tal van andere bedrijven hebben de waarde van gegevens ingezien en het potentieel van blockchain om online advertenties, contentproductie en sites als Facebook en YouTube te verbeteren. Gewoon uit het hoofd komen AlphaNetworks, VideoCoin, Animo en MetaX voor de geest. En er zijn er nog veel meer.

Atlas Protol: AlphaNetworks, een schermopname van hoe hun technologie werkt.

De AlphaNetworks-oplossing

Dus hoe is Atlas Protocol anders? Nou, dat is het niet echt. Gebruikers beheren hun gegevens en kiezen ervoor om alleen de informatie te delen die ze willen. Dit lost wat Atlas Protocol beschrijft als het “data black hole” veroorzaakt door het “industrielandschap gedomineerd door digitale giganten”. Je snapt het wel.

Gebruikers krijgen ook prikkels van marketeers om hun gegevens te delen, uitgevers produceren betere, meer gerichte inhoud, waarde-uitwisselingen tussen marketeers, uitgevers, gebruikers en andere leden in het ecosysteem worden verbeterd, enz..

Maar loopt Atlas Protocol voorop in het spel? Welnu, hier zijn een paar belangrijke voordelen van deze startup:

  • Aanzienlijke financiering van grote Chinese bedrijven
  • Een voordeel van binnenuit als je het Playbook van Google goed kent
  • Het feit dat Atlas werd geïncubeerd door Nebulas (een top 100 blockchain-protocol om gegevens beter bruikbaar en vindbaar te maken)
  • En een geweldig team met een duizelingwekkende lijst van onderscheidingen

Ze hebben ook iets anders dat veel andere wannabes niet hebben, en dat is een voltooid proof-of-concept door een Dapp te bouwen op de Nebulus-blockchain.

Inpakken

Met veel paarden in de datatransparantie-race, is het nog niet duidelijk of iemand de winnaar zal worden als de ultieme uitdager van Google. Of we zien dat verschillende op gegevens gebaseerde bedrijven zich richten op verschillende gebieden, zoals adverteerders, videocontent, entertainment of bedrijven.

Maar één ding is zeker: van Atlas Protocol tot VideoCoin, je hebt nog nooit gehoord over het gebruik van blockchain om gegevensmisbruik op te lossen. De enige vraag is: “Wanneer gaat het op gang?”

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me