Onzekerheid over de regelgeving rond ICO’s zette veel blockchain-bedrijven ertoe aan om zich te vestigen in het “cryptovriendelijke” Zwitserland. Maar toen begonnen grote Zwitserse banken hun diensten te weigeren, en het klimaat lijkt te verzuren met cryptobedrijven die op zoek zijn naar vriendelijkere weiden. Nu er nieuwe regelgeving wordt aangenomen in Malta en solarisBank in Duitsland accounts opent voor blockchain-bedrijven, probeert Zwitserland zijn cryptovriendelijke titel te behouden.

Wat is er gebeurd met cryptovriendelijk?

ICO-financiering overschaduwd VC-financiering voor vroege investeringen in 2017 en Zwitserland werd de grootste hub voor ICO’s. Hoewel klein in vergelijking met de Zwitserse banksector (de vijfde grootste ter wereld), zijn ICO-fondsen nog steeds aanzienlijk. Het Zwitserse kanton Zug (AKA Crypto Valley) werd al snel de thuisbasis van meer dan 200 blockchain-bedrijven.

Clampdowns in de VS? Geen probleem. Onzekerheid in Japan of China? De Zwitsers wreven vrolijk in hun handen. Totdat UBS rekeningen voor cryptobedrijven sloot en één voor één alle grote Zwitserse banken volgden.

Een van de banken die Zwitserland heeft helpen vestigen als cryptohub, speelt mogelijk ook een rol bij het afbreken van het momentum. Momenteel zijn er slechts een handvol banken over van de 250 in het land die zullen samenwerken met cryptobedrijven in Zwitserland. En nu solarisBank in Duitsland hun deuren opent voor blockchain-startups, zullen de Zwitsers snel moeten handelen om de uittocht te stoppen.

Waarom de Zwitserse banken terughoudend zijn om met Crypto te werken

Volgens Reuters, Zwitserse banken maken zich zorgen over het gebrek aan duidelijkheid over de regelgeving en eisen duidelijke regels van toezichthouders voordat ze hun diensten aanbieden aan de cryptomarkt. Een van de meest opvallende zorgen is dat veel ICO’s onvoldoende (of geen) AML-controles uitvoeren bij investeerders. Dit is een probleem voor de banken aangezien zij hier wettelijk toe verplicht zijn.

De Zwitserse cryptocurrency-markt wordt ingewikkelder voor startups die op zoek zijn naar financieel bankieren bij banken

Zwitserse financiële markten

Het niet naleven van due diligence als het gaat om AML voor een bank is een enorme aansprakelijkheid. De Zwitserse banken die besluiten om met blockchain-bedrijven te werken, zullen strikte KYC / AML-compliance eisen.

Het hebben van een bankrekening als cryptobedrijf brengt echter enkele risico’s met zich mee. Namelijk, mogelijke account loopt vast of wordt gevraagd om geld naar een andere instelling te verplaatsen uit angst dat de bank in kwestie aansprakelijk wordt gesteld in een mogelijke zwendel.

Bovendien worden Bitcoin, Ether, Ripple en andere cryptocurrencies niet als een regulier betaalmiddel gezien. Ze zijn daarom uitgesloten van het banksysteem. Dit betekent dat blockchain-startups het geld dat ze hebben ingezameld niet kunnen storten en uitgeven om hun bedrijf te ontwikkelen, werknemers aan te nemen en te betalen en hun ideeën uit te voeren..

Innovation Offshore verzenden

Hoewel het klimaat in landen als de VS nog onzeker is, heeft Zwitserland al grote concurrentie gekend. Namelijk Gibraltar (bovenaan de lijst van ICO-fondsen die in 2017 zijn ingezameld, waardoor Zwitserland naar de zesde plaats wordt gedegradeerd), het naburige Liechtenstein en de Kaaimaneilanden. Dankzij een lange geschiedenis van fiscale clementie openen banken in deze jurisdicties niet verrassend hun deuren voor cryptobedrijven.

Maar nu begint de oorlog om de crypto-vriendelijke titel dichter bij huis te komen. Door het duidelijke regelgevingskader en het blockchain-vriendelijke beleid van Malta zijn Binance en BitBay daar al naartoe verhuisd. En nu begint Duitsland duidelijkheid te scheppen over ICO’s en het verschil tussen equity-tokens en security-tokens, waardoor off-chain- en blockchain-bedrijven compliant geld kunnen inzamelen.

En de Duitse banken beginnen ook mee te doen met de opening van een Blockchain-fabriek door solarisBank waardoor cryptobedrijven rekeningen kunnen openen.

SolarisBank verrast de wereld

Duitsland was een late starter in de cryptocurrency-race. Tot voor kort stonden cryptobedrijven voor tal van uitdagingen bij het openen van een bankrekening of toegang tot bankdiensten. Maar nu begint de Duitse regulator BaFin in actie te komen.

solarisBank

solarisBank is nu cryptovriendelijk

De toezichthouder geeft in een ijzig en voorzichtig tempo verklaringen af ​​over het reguleren van tokens. Hoewel er nog geen duidelijke verklaring is die banken actief aanmoedigt om mee te doen, is het koude klimaat zeker aan het ontdooien.

Duitsland begint de potentiële economische voordelen van de cryptocurrency-sector te erkennen en solarisBank zal blockchain-bedrijven helpen bij het uitvoeren van dagelijkse transacties.

Zwitserland probeert zijn titel te behouden

De autoriteiten en toezichthouders van Zwitserland proberen nu hun titel als cryptovriendelijke natie te behouden. Ze zijn druk bezig met de banken om acceptatie van cryptocurrency-bedrijven te stimuleren. Johann Schneider-Ammann, de Zwitserse minister van Economie, zei zelfs dat Zwitserland de Crypto-natie moet worden, niet alleen de Crypto-vallei.

Er zijn ook belangrijke aankondigingen van de Zwitserse SIX-beurs die traditionele investeerders – en banken – in staat zullen stellen om conform de actie mee te doen.

Maar terwijl Zwitserland eraan begon te wennen zijn spieren te buigen tegen andere landen ter grootte van een postzegel, wordt de concurrentie heviger. Duitsland komt in de buurt met solarisBank en bewegingen van BaFin piepen nu op de Zwitserse radar.

Het is natuurlijk onwaarschijnlijk dat de Zwitsers hun cryptovriendelijke titel zonder slag of stoot aan Duitsland zullen overdragen. Wie de cryptocurrency-oorlogen zal winnen, valt nog te bezien, maar het zou een interessant gevecht moeten worden.