AdEx: gedecentraliseerd advertentieplatform

AdEx (ADX) staat voor ‘advertentie-uitwisseling’. Ze bouwen een gedecentraliseerd platform waar adverteerders en online uitgevers elkaar kunnen ontmoeten om advertentiecontracten te onderhandelen. Het project omvat ook een gebruikersportal voor internetgebruikers om te specificeren welke soorten advertenties ze willen zien en om hun profielprivacy en gegevens te beheren.

De opkomende advertentie-uitwisselingsindustrie is een druk veld. AdEx neemt het op tegen andere blockchain-projecten die vergelijkbare doelen willen bereiken, zoals Bitclave, Basic Attention Token, qChain en adChain. De unieke invalshoek van AdEx is transparantie, onbeperkte toegang en geen kosten voor het gebruik van hun service.

adex-functies

Toch is AdEx een relatief onbekend project. Ze hebben met succes een token-verkoop afgerond, maar ze moeten nog een bètaversie van het platform lanceren. Laten we dus dieper ingaan op de advertentie-industrie, de whitepaper van AdEx en de roadmap van het project om een ​​duidelijker beeld te krijgen van waar AdEx over gaat.

De huidige advertentie-industrie

Het is nuttig om de huidige advertentiemarkt te onderzoeken, vooral met betrekking tot online media, om de positionering van AdEx te begrijpen.

In de afgelopen jaren heeft onlinereclame de tv-reclame overtroffen in termen van aandeel in de advertentie-inkomsten. Dit is een enorme verschuiving in de advertentie-industrie. Met de afname van traditionele omroepen en een toename van over-the-top providers (OTT’s zijn content providers zoals Netflix, Amazon, Hulu), lijkt de trend naar digitaal alleen maar te groeien..

advertentie aandeel grafiek

Online adverteren is nu goed voor 40% van alle advertentie-uitgaven.

Tussenpersonen

De advertentie-industrie is vol met tussenpersonen. In zijn eenvoudigste vorm heeft digitale reclame een tussenpersoon zoals Google Adwords. Ze gebruiken bieden om de prijs vast te stellen en vragen een vergoeding voor elke vertoning die ze verwerken. Bij meer gecompliceerde schema’s kunnen er meerdere tussenpersonen zijn: de makelaar van een uitgever, de makelaar van een adverteerder, reclamebureaus, enz..

Deze tussenpersonen rekenen allemaal kosten voor de eenvoudige service om publishers en adverteerders met elkaar te verbinden.

Transparantie

Er is weinig transparantie in de advertentie-industrie. U kunt niet zien hoe de biedprijzen van AdWords worden berekend. Veel succes met het krijgen van reclamebureaus om hun prijsgeheimen prijs te geven.

Dit maakt het moeilijk om het succes van een reclamecampagne te controleren. Het betekent ook dat het moeilijk is om de kwaliteit van inkomende leads van verschillende uitgevers te meten. Klikken op advertenties zijn vaak afkomstig van bots of onoprechte gebruikers om inkomsten te genereren voor kwaadwillende uitgevers.

Advertentieblokkers & Desinteresse

Gebruikers worden zo gebombardeerd met reclameboodschappen, dat velen advertentieblokkerende browserextensies hebben geïnstalleerd. Bovendien zijn de meeste gebruikers nu immuun voor vele vormen van reclame. Weinig mensen klikken meer op banneradvertenties. Advertenties vóór video’s worden genegeerd of overgeslagen.

Dit is een groot probleem voor adverteerders, aangezien de ROI afneemt voor elke vertoning die ze kopen. De nieuwe grens op het gebied van effectief adverteren is de grens die is bedacht door Facebook en YouTube en andere sociale media. Ze stellen adverteerders in staat advertenties te targeten op basis van demografische criteria en de door gebruikers geuite interesses, zodat de advertenties relevant en gepersonaliseerd zijn voor hun beoogde publiek.

Hoe AdEx deze problemen aanpakt

AdEx implementeert een oplossing met drie gebruikersverhalen: uitgever, adverteerder en gebruiker. Elk van deze verhalen behandelt de uitdagingen van digitale advertenties vanuit een andere hoek.

adex ecosysteem

Uitgevers

Uitgevers zijn de makers, eigenaren of distributeurs van inhoud. Zij zijn eigenaar van de websites die gebruikers bezoeken. Zij zijn degenen die advertenties kunnen hosten en voor die advertenties worden betaald.

De sleutel is dat uitgevers controle willen hebben over welke soorten advertenties op hun sites worden weergegeven. AdEx helpt uitgevers het genereren van inkomsten uit advertenties te maximaliseren en de negatieve impact van advertenties op de gebruikerservaring te minimaliseren.

Inkomsten genereren op basis van klikken met verificatie

Wanneer u advertenties weergeeft met AdEx, wordt elke vertoning van en klik op de advertentie geverifieerd om er zeker van te zijn dat het een authentieke indruk is. Dit is slecht voor kwaadwillende uitgevers, maar het is goed voor het ecosysteem als geheel. Aangezien AdEx inkomende vertoningen controleert, worden foutief gegenereerde klikken bestraft. Dat verhoogt de waarde van echte impressies, waardoor legitieme uitgevers meer geld kunnen verdienen.

Controle over advertenties

AdEx geeft uitgevers ook controle over welke advertenties op hun sites worden weergegeven. Met de gebruikersinterface van hun gedecentraliseerde app (DApp) kunnen uitgevers advertenties van verschillende adverteerders in- en uitschakelen als ze niet tevreden zijn met de inhoud die op de site wordt weergegeven.

Hetzelfde geldt voor adverteerders die ook kunnen bepalen of hun advertenties op verschillende afzonderlijke sites worden weergegeven. Het is vermeldenswaard dat dit tegenwoordig niet standaard is in de advertentie-industrie. Gewoonlijk worden advertentiepakketten samen met een overeenkomst gebundeld. Als een uitgever of adverteerder geen advertentie op een bepaalde site wil, moeten ze uit het advertentiepakket onderhandelen en waarschijnlijk andere sites / adverteerders verliezen tijdens het proces.

Direct contact met adverteerders

Deze is groot voor de advertentie-industrie. Op dit moment handelen tussenpersonen grotendeels alle transacties af en spreken uitgevers niet rechtstreeks met adverteerders. AdEx schaft de tussenpersonen af ​​en verbindt de partijen rechtstreeks. Het resultaat is een gratis systeem waarin uitgevers direct kunnen onderhandelen. Alle advertentiekosten gaan rechtstreeks naar de uitgevers.

Adverteerders

Adverteerders plaatsen hun advertenties dagelijks op honderden of duizenden sites. AdEx geeft hen een ongekende controle over wie, waar en wanneer hun advertenties worden weergegeven.

ADX-tokens

Wanneer adverteerders betalen voor een advertentieplaatsing, betalen ze in ADX-tokens. Om onboarding te vergemakkelijken, implementeert AdEx echter een directe fiat-gateway. Wanneer gebruikers hun ADX verzilveren voor fiat, zullen de tokens in een cyclus terugkeren naar ADX.

Dit is een grote uitdaging voor AdEx, zowel vanuit logistiek als regelgevend oogpunt. Fiat-gateways vereisen liquiditeit en compliance. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe AdEx deze gateway zal implementeren, of deze nu eigendom is of een derde partij. Toch is dit een groot vraagteken dat opdoemt over het project.

Doelgroeptargeting

AdEx belooft zijn adverteerders een hoog niveau van aanpasbaarheid en doelgroeptargeting te bieden. Als dit lukt, kan het een hogere ROI voor de advertentiebedrijven opleveren en van AdEx een leider in de ruimte maken. Tot nu toe heeft AdEx echter beperkte gebruikersgegevens om zijn targeting op te baseren. Het verzamelen en ontwikkelen van profielen rond deze gegevens is een andere grote hindernis voor het project.

Geen advertentiefraude

Met vertonings- en klikverificatie is AdEx van plan om frauduleuze activiteiten van kwaadwillende uitgevers te verminderen of te elimineren. Dit is een ander gebied waarop AdEx, indien succesvol geïmplementeerd, een aanzienlijke ROI voor adverteerders kan opleveren. Het garanderen van echte indrukken is een hele klus. Het is ook een beetje een wapenwedloop. Naarmate detectiemethoden beter worden, zullen ook methoden om detectie te omzeilen.

Gebruikers

De derde groep waar AdEx voor werkt, zijn internetgebruikers. AdEx implementeert een portal voor gemiddelde gebruikers om keuzes te maken over de advertenties die ze zien. Het resultaat kan interessantere advertenties en gesponsorde inhoud zijn die kijkers daadwerkelijk willen zien (of in ieder geval niet actief vermijden).

Ethereum & NEO-gebaseerde slimme contracten

AdEx is een gedecentraliseerde app en ERC-20-valuta. Oorspronkelijk gebouwd op de blockchain van Ethereum, wordt AdEx overgedragen naar NEO.

De DApp zal een uitwisseling organiseren om te bieden op advertentieruimte. Het bevat ook berichtenkanalen voor onderhandeling en directe interactie tussen uitgevers en adverteerders.

Het grootste deel van het contractbeheer en de onderhandeling vindt buiten de keten plaats via afzonderlijke kanalen. Alleen de definitieve afwikkeling van het contract hoeft on-chain plaats te vinden. Dit maakt AdEx schaalbaarder omdat alle contractacties niet in de keten hoeven te worden vastgelegd.

Media & Metadata-opslag

Voor opslag van metadata en mediabestanden voor advertenties gebruikt AdEx IPFS. IPFS is een peer-to-peer-oplossing voor mediabeheer. Het zal naadloos integreren met de huidige kanalen voor het leveren van advertenties.

AdEx maakt ook interoperabiliteit mogelijk met bestaande oplossingen voor advertentie-opslag, zodat de overstapkosten voor de overstap naar AdEx laag blijven.

Reputatiesysteem

De AdEx DApp zal ook een reputatiemanagementsysteem implementeren. Gebruikers kunnen elkaar dus beoordelen en feedback geven over de betrouwbaarheid van andere gebruikers. Het reputatiesysteem werkt aan een puntenstructuur waarbij publishers en adverteerders hun opties kunnen filteren op basis van reputatie.

Helaas zijn verdere details over het reputatiesysteem pas beschikbaar na de lancering van de bètaversie.

Routekaart

adex-routekaart

AdEx is nog in ontwikkeling, dus het is op dit moment moeilijk om er veel over te zeggen. De oorspronkelijke roadmap verwachtte een bètaversie in februari 2018. Het valt nog te bezien of het team die deadline zal halen.

Toekomstige plannen voor versie twee van AdEx na de lancering zijn gericht op het verbeteren van de gebruikerservaring en schaalbaarheid. AdEx heeft ook interesse getoond in het implementeren van een realtime biedoplossing die off-chain of op een netwerk met hoge doorvoer, zoals IOTA, kan plaatsvinden..

AdEx-token (ADX)

Het AdEx-token staat momenteel in de top 150 van tokens wereldwijd op basis van marktkapitalisatie, waardoor het een nog relatief onbekend project is.

Dat gezegd hebbende, had AdEx geen moeite om in juni 2017 interesse te genereren voor zijn symbolische verkoop $ 10 miljoen in de eerste drie uur van symbolische verkoop.

ADX is de valuta die adverteerders gebruiken om klikken / vertoningen te kopen binnen de AdEx-exchange.

Waar AdEx (ADX) kopen

U kunt AdEx (ADX) kopen op veel van de belangrijkste beurzen:

Waar AdEx (ADX) opslaan

ADX-tokens zijn ERC-20-munten, dus u kunt ze overal bewaren waar u uw Ethereum-tokens bewaart. MyEtherWallet is een populaire keuze, net als Trezor- of Ledger-hardware wallets.

Team

Het AdEx-team is een mix van professionals met ervaring in AdTech of blockchain.adex-team

De oprichter van het project, Ivo Georgiev, richtte ook de video-on-demand startup Stremio op.

Hoewel het team relatief onbekend is in de crypto-ruimte, worden ze geadviseerd door het Wings Foundation en Bitmain Tech.

Gevolgtrekking

AdEx heeft zijn werk ervoor gedaan en betreedt een drukke branche met ambitieuze doelen. Als het lukt, kan het project profiteren van de enorme online advertentie-industrie. Voorzichtig optimisme is hier echter verstandig voorafgaand aan de lancering van het bètaplatform.