Om te begrijpen wat het Cosmos-netwerk doet, moeten de componenten en de problemen die ze oplossen worden ontrafeld. Kortom, Cosmos Network is een internet van blockchains.

Cosmos verbindt allerlei blockchains met elkaar door gebruik te maken van de voordelen van Tendermint en het Inter-Blockchain Communication protocol (IBC). Projecten die in het Cosmos-netwerk zijn gepegd of ingebouwd, kunnen native tokens met elkaar uitwisselen. Denk aan atomaire swaps maar voor iedereen!

Al met al is Cosmos een netwerk voor betere interoperabiliteit tussen alle soorten blockchains.

Hoe het Cosmos-netwerk werkt

Voordat je ingaat op wat er mogelijk is op het Cosmos-netwerk, is het belangrijk om eerst te bezoeken wat dit haalbare heeft gemaakt, Tendermint.

Tendermint

Tendermint is een lanceerplatform voor het bouwen van blockchain-applicaties bovenop. Om een ​​beetje te begrijpen wat dat betekent, moet u weten dat er drie conceptuele lagen zijn voor een blockchain: netwerken, consensus en de applicatielaag. Tendermint verpakt de netwerk- en consensuslagen voor zodat teams zich kunnen concentreren op hun applicaties en honderden uren complexe code kunnen omzeilen.

Cosmos Network op Tendermint

De standaard Tendermint-softwarestack

Tendermint is zelf geen blockchain, maar een open-source ontwikkelaarstool. Het is een aanpasbare basis voor blockchaintoepassingen.

Een bijzonder voorbehoud is dat de consensus van Tendermint een proof-of-stake (PoS) -algoritme is. Dit kan worden herconfigureerd naar andere vormen van PoS, zoals een Gedelegeerde PoS of Consensus over Bewijs van Autoriteit, bijvoorbeeld.

De voorkeur geven aan het PoS-model is een groot deel van wat de interoperabiliteit van Tendermint mogelijk maakt, samen met onmiddellijke finaliteit, duizenden transacties per seconde en verhoogde beveiliging.

De punten verbinden met IBC

Het volgende stuk in het Cosmos-netwerk is het Inter-Blockchain Communications-protocol (IBC). Deze software verbindt de zones en hubs binnen het netwerk en maakt de uitwisseling van tokens tussen heterogene ketens mogelijk.

Het is belangrijk op te merken dat Cosmos naar de individuele toepassingen verwijst als heterogene ketens. Dit komt doordat elke keten of applicatie binnen het netwerk zijn eigen soevereiniteit en laagarchitectuur heeft. Kortom, dit betekent dat IBC ketens kan verbinden ondanks dat ze allemaal hun eigen softwarestack hebben (geworteld in Tendermint) en onafhankelijk bestuur.

Het belangrijkste voordeel van IBC is de uitwisseling van tokens tussen ketens. Tokens van de ene ketting kunnen op een andere worden weergegeven. Hier is een voorbeeld, Mia wil 25 tokens van ketting A naar ketting B sturen. Om dit te doen, Mia’s 25 tokens op ketting A-slot met een bewijs verzonden naar ketting B.Vervolgens kijkt ketting B of meer dan tweederde van de ketting De validators van A hebben het bewijs ondertekend dat de 25 tokens van Mia op hun originele ketting blijven zitten. Als het bewijs geldig is, krijgt Mia 25 tokens op ketting B.

Over het algemeen is IBC de tunneling en mechanica waarmee kettingen met elkaar kunnen worden verbonden.

Het netwerk: hubs en zones

Nu we hebben besproken wat Tendermint en IBC hebben, hoe bouwt Cosmos eigenlijk een internet van blockchains?

De oplossing: netwerkhubs.

Hubs op het netwerk fungeren als centrale grootboeken voor elk van de afzonderlijke ketens, ook wel zones genoemd. Hubs zijn de grootboeken voor de token-uitwisseling tussen de zones.

Zonder hubs in het netwerk zou Cosmos een reeks doorgeluste blockchains zijn. De uitwisseling van tokens tussen blockchains van dit type legt veel druk op het vertrouwen van de bron van het token, in het bijzonder hun validators. Deze kwestie komt samen als tokens langs het netwerk bewegen van keten A naar keten B naar keten C, enzovoort. Elke keer dat de ontvangende keten alle sets validators vóór hen exponentieel moet vertrouwen.

Hubs in het netwerk verminderen dit door zones met hen te verbinden in plaats van rechtstreeks met elkaar. Als zones hun verbindingen beperken tot alleen andere hubs, wordt het risico van dubbele uitgaven of het niet-vastzetten van tokens drastisch verminderd. Zones hoeven andere zones niet rechtstreeks te vertrouwen of degenen die daarvoor tokens hebben doorgegeven. Ze hoeven alleen verantwoording af te leggen over het vertrouwen in de hubs.

Cosmos Network hub-indeling

Een vereenvoudigde blik op de Cosmos Hub en zones

De eerste hub in het Cosmos Network is de Cosmos Hub, een Proof-of-Stake blockchain gelaagd over Tendermint. Om de Cosmos Hub van brandstof te voorzien, zijn er twee tokens, atomen en fotonen. Afgezien van coole namen, is de Atom de uitzetmunt die wordt gebruikt voor het beheer van de Cosmos Hub. De vergoedingsmunt in het ecosysteem is de Photon, die wordt gebruikt om tokens over het netwerk te verplaatsen en om vergoedingen te betalen.

De missende link

Misschien denk je tot nu toe dat alles in het Cosmos Network zou moeten spelen volgens de regels van de Tendermint Core. Namelijk dat alleen PoS-blockchains kunnen deelnemen aan het netwerk, aangezien Tendermint de kern vormt van elk van de zones.

Het goede nieuws is dat het Cosmos-team hier ook over heeft nagedacht en er iets aan heeft gedaan. Om te begrijpen wat de uitdaging was, zijn er twee categorieën ketens die het Cosmos-netwerk definieert op basis van finaliteit.

Ten eerste: fast-finality chains. Dit zijn de makkelijke kettingen aangezien fast-finality kettingen al compatibel zijn met IBC. PoS-blockchains kunnen IBC net als Tendermint gebruiken en rechtstreeks verbinding maken met hubs en zones.

De minder gemakkelijke ketens zijn probabilistische finaliteitsketens. Deze blockchains zijn, net als PoW-ketens, in plaats daarvan gelaagd over een consensus met snelle finaliteit zoals Tendermint Core en creëren een Peg-Zone. Tot nu toe gaat het Cosmos-netwerk een Ethereum Peg-Zone creëren met de naam Ethermint en geeft toe dat het creëren van Peg-Zones voor elke probabilistische finaliteitsblockchain ‘theoretisch mogelijk’ maar uitdagend is.

Over Cosmos Network

Het Cosmos-netwerk heeft een beetje een achtergrondverhaal. De verkorte versie is echter dat het netwerk grotendeels is gebouwd door hetzelfde team dat de basiscomponent, Tendermint Core, heeft ontworpen..

All in Bits, het bedrijf achter Tendermint, bouwt nu het Cosmos-netwerk uit onder de paraplu van de Stichting Interchain (ICF). De ICF is opgericht om “de volgende generatie blockchain-technologie mogelijk te maken” met als doel een internet van blockchains op te bouwen.

Het team werken aan het Cosmos Network is redelijk groot en wordt geleid door de medeoprichters Ethan Buchman en Jae Kwon (helemaal niet gelieerd aan de rapper J-Kwon, helaas).

Cosmos Network Token Distribution

De Cosmos Hub Atom-token-distributie

Zowel de ICF als de All in Bits is voorgesteld om delen van de Atom-tokens te ontvangen bij de lancering van het hoofdnet. De tokens die All in Bits en de ICF ontvangen, zullen de ontwikkeling van het netwerk opstarten en de groei stimuleren over een tweejarig verwervingsschema.

Muntvoorziening en duurzaamheid

Voorlopig is de Atom-munt pas verhandelbaar tot de main net wordt gelanceerd. De openbare en privérondes van de fondsenwerving is afgerond maar de tokenvoorraad moet nog worden beslist. De voorgestelde tokenverdeling is 75% voor fondsenwervers, 10% voor de Interchain Foundation, 10% voor All in Bits Inc en 5% voor seed-investeerders.

*** Let op: momenteel verhandelde tokens $ ATOM en $ CMOS zijn niet tokens eigen aan het Cosmos Network. Ik zou enige voorzichtigheid betrachten bij het verhandelen van die twee low-cap munten, mogelijke bedriegers.

Gevolgtrekking

Met enige tijd nog voor de lancering van het hoofdnet, ontwikkelt Cosmos Network zich in de richting van hun doelen en test het componenten zoals on-chain governance binnen hun testnet. De ambitie van het project is indrukwekkend, maar ze lijken nergens in te haasten. Ze nemen de nodige stappen om de verschillende componenten zoals Tendermint en IBC op elkaar aan te sluiten.

De acceptatie van Tendermint Core door ontwikkelaars zal van vitaal belang zijn voor de groei van het netwerk. Evenals het krijgen van andere populaire munten die in het ecosysteem worden gekoppeld.

Over het algemeen is het project nog in de kinderschoenen en staat er nog veel bestrating op hun routekaart. Cosmos Networks wil zich in de verzuilde ketens van de wereld wringen tot één prachtig internet van blockchains. Het is een verheven doel, maar kan een essentieel idee zijn om blockchain naar een andere fase van acceptatie en gebruik te brengen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me