Hoewel de waarden van cryptovaluta tot dusverre moeilijk te voorspellen waren, zijn er een paar belangrijke componenten om het succes van een project te bepalen. Een van de grootste factoren is technologie. Hoewel investeerders niet per se op de hoogte hoeven te zijn van de technische details van een project, is het toch belangrijk om enige vooruitgang op dit gebied te zien. Testnetten kunnen een soort werkend prototype laten zien voor blockchain-projecten. Echter, mainnets zijn een nog belangrijker aspect van het waarderen van de real-world implementatie van een cryptocurrency. In dit artikel bespreken we alles wat u moet weten over mainnets en analyseren we twee van de meest recente om te starten.

Wat is een Mainnet?

In wezen heeft elk blockchain-project een mainnet. Dus wat is het? Simpel gezegd, een mainnet is een blockchain die feitelijk de functionaliteit uitvoert om digitale valuta over te dragen van afzenders naar ontvangers. Dit verschilt van een testnet, dat in feite slechts een test is van dergelijke transactiefunctionaliteit. De gemakkelijkste manier om erover na te denken, is dat testnets de prototypes zijn die de potentiële mogelijkheden van een project demonstreren. Mainnets zijn het eigenlijke “eindproduct”, dat door het publiek kan worden gebruikt. Net als testnets of codeframeworks kunnen mainnets echter worden gewijzigd wanneer projectteams of open-sourcecommunity’s voor cryptocurrency besluiten dat er updates en / of herzieningen nodig zijn..

Moet ik investeren in een project zonder een mainnet?

Hoewel het misschien ideaal is dat alle projecten al een mainnet hebben dat op het moment van ICO is vrijgegeven, is dit zelden het geval. In feite hebben veel projecten niet eens een testnet dat tijdens de ICO-periode is voorbereid. In termen van fondsenwerving hebben tonnen blockchain-projecten voldoende kapitaal kunnen ophalen op basis van mogelijke use-cases, technische concepten en andere factoren, zoals het team achter het project en partnerschappen. Vaak gebruiken teams veel van het geld van hun ICO’s om de testnet- en mainnet-versies van hun projecten uit te bouwen.

Dus hoe helpt een mainnet een investeerder / gebruiker van een bepaalde cryptocurrency? Vanuit het perspectief van een investeerder bewijst het mainnet dat een project technische vooruitgang boekt. Zelfs als u niet in een project wilt investeren voordat het mainnet wordt gelanceerd, is het belangrijk om te beseffen hoe een mainnet een positieve (of zelfs mogelijk negatieve) impact kan hebben op de waarde van een cryptocurrency. Veel beleggers kiezen ervoor om cryptocurrencies te kopen voorafgaand aan een mainnet, omdat een succesvolle lancering soms kan leiden tot aanzienlijke waardestijgingen.

Hoe beïnvloedt een Mainnet-lancering de prijzen??

Komt een succesvol mainnet overeen met hogere prijswaarden van een bepaalde cryptocurrency? Niet noodzakelijk. Het is ook belangrijk om ook de marktcontext te begrijpen. Om een ​​beter begrip te krijgen, zijn hier twee mainnet-gerelateerde evenementen van dit jaar tot nu toe.

BTC en het Lightning Network: maart 2018

Zoals eerder in dit bericht uiteengezet, zijn de eerste lanceringen van mainnets niet de enige belangrijke mijlpaal die het succes van een cryptocurrency-project bepaalt. Voortdurende updates en integraties met het mainnet zijn ook een belangrijk onderdeel van het proberen de steeds veranderende waarde van een bepaalde cryptocurrency te begrijpen.

Een recent voorbeeld is de lancering van Lightning Network op het Bitcoin-mainnet op 15 maart 2018. Het Lightning Network is een off-chain oplossing die een “tweede laag” toevoegt bovenop de blockchain. Hoewel dit project uiteindelijk zal proberen alle cryptocurrencies te helpen opschalen, bevindt de belangrijkste implementatie tot nu toe zich op het Bitcoin-mainnet. Het Lightning Network is belangrijk omdat het erop gericht is BTC een meer schaalbare cryptocurrency te maken door de mogelijkheid toe te voegen om veel meer transacties per seconde te verwerken. Zonder Lightning Network kan BTC slechts ongeveer 7 transacties per seconde afhandelen.

Ondanks de lancering van het Lightning Network-mainnet, stegen de prijzen van BTC niet onmiddellijk daarna. Als we naar de gegevens kijken, is in de periode van 1 maart tot 30 maart de waarde zelfs gedaald van ongeveer $ 10.600 tot ongeveer $ 6.900.

Waarom is dit het geval? Het is belangrijk om naar dit evenement te kijken in de context van de markt. In maart realiseerde vrijwel de hele cryptocurrency-markt stagnerende of dalende prijzen in een extreem dalende markt. Hoewel dit een belangrijke technische mijlpaal was, zorgden andere factoren ervoor dat de prijzen van BTC op dat moment niet stegen. Daarom is het moeilijk te zeggen of de lancering van het Lightning Network op het Bitcoin-mainnet al dan niet echt effect heeft gehad op de waarde van BTC op korte termijn..

Bitcoin prijs

Lancering Golem Mainnet in april 2018

Golem’s Brass Mainnet-broncode is uitgebracht op Github op 10 april 2018. Het doel van Golem (GNT) is om een ​​P2P-systeem aan te bieden voor het delen van rekenkracht. In wezen betalen gebruikers die extra rekenkracht nodig hebben GNT aan gebruikers op het netwerk die over extra rekenkracht beschikken. Kijkend naar de gegevens van 31 maart tot 29 april, steeg de prijs van ongeveer $ 0,20 naar $ 0,60. Dit omvat een piek naar $ 0,73 op 13 april.

Op het eerste gezicht zou dit duiden op een directe correlatie tussen de lancering van Brass Mainnet en waardestijgingen. Echter, net als de lancering van Lightning Network op het mainnet van Bitcoin, is het ook belangrijk om deze zaak in een marktcontext te bekijken. Het is mogelijk om te veronderstellen dat de waarde van GNT aanzienlijker is gestegen vanwege het mainnet (vooral op 13 april), maar dit is nog steeds moeilijk met zekerheid te concluderen. Dat komt omdat een overgrote meerderheid van cryptocurrencies in waarde toenam in de bullish markt van april. Men zou heel goed kunnen stellen dat de prijs in hetzelfde tempo zou zijn gestegen, simpelweg vanwege de gunstige marktomstandigheden.

Golem prijs

Conclusie

Mainnets zijn belangrijk omdat ze het vermogen van een project bewijzen of weerleggen om een ​​blockchain-project van idee tot implementatie te brengen. Hoewel de eerste release van een mainnet niet altijd een goed inzicht geeft in de algehele voortgang van een project, is het een essentieel technisch aspect om rekening mee te houden bij het investeren in cryptocurrencies. Zoals in het verleden in veel gevallen is gezien, is het moeilijk om precies te zeggen welk effect mainnets hebben op prijsveranderingen op korte termijn. Ze geven echter wel het potentieel aan voor een betere algehele functionaliteit.

Toch zijn andere factoren, zoals de algemene markttrends en de acceptatie in de echte wereld, even belangrijk, zo niet belangrijker om te overwegen. Ongeacht of een initiële mainnet-versie als een succes wordt beschouwd of niet, het is belangrijk om te onthouden dat mainnets voortdurend verbeteren met nieuwe iteraties, waardoor cryptocurrency-projecten in de loop van de tijd innovatiever en functioneler worden..