Wat is Filecoin?

Filecoin is een langverwachte gedecentraliseerde opslagoplossing. In 2017 werd het eerste muntenaanbod van Filecoin de grootste tokenverkoop in de geschiedenis, met $ 257 miljoen aan bijdragen.

Het project is nog in ontwikkeling en de ontwikkelaars hebben nog geen alfaversie uitgebracht. Een paar vroege opslagbedrijven en mijnwerkers testen momenteel het netwerk. Dat gezegd hebbende, er is reden om enthousiast te zijn over Filecoin. Het team wordt gerespecteerd in de branche en ze hebben in het verleden ook succesvolle projecten geproduceerd.

Naast de recordbrekende ICO ontving Filecoin ook investeringen van de beste durfkapitalisten in Silicon Valley, waaronder Y Combinator, Naval Ravikant, Andreessen Horowitz en Winklevoss Capital. Deze omvang en mix van financiering, gecombineerd met de ervaring van het team, geven dit project een niveau van legitimiteit dat zelden wordt gezien in de crypto-industrie.

In dit artikel wordt onderzocht of het project de hype die het heeft ontvangen, rechtvaardigt.

Het probleem met bestandsopslag & Data gebruik

Huidige oplossingen voor gegevensopslag, zoals Amazon en Google, zijn gecentraliseerd en daarom kwetsbaar voor aanvallen. We hebben dit zien uitkomen bij spraakmakende datalekken. Misschien wel de meest opvallende recente inbreuk is de Equifax-hack.

Bovendien creëren we elk jaar enorme hoeveelheden nieuwe gegevens. Dit jaar zal de mensheid meer gegevens produceren dan in de afgelopen 5.000 jaar samen. De vraag naar opslag lijkt niet af te nemen.

Filecoin probeert te profiteren van de toenemende vraag naar opslag met behulp van blockchain-technologie om een ​​peer-to-peer-netwerk van opslagknooppunten te coördineren. Het is echter niet de enige. De race om de beste gedecentraliseerde opslagoplossing te zijn is druk. Platforms zoals Storj en Sia zijn al gelanceerd en bouwen een gebruikersbestand op. Gedecentraliseerde opslag wint aan populariteit als een haalbare oplossing voor veiligere opslag.

Waar Filecoin in het gedecentraliseerde opslagecosysteem past, is gebruikerscontrole. Storj en Sia controleren de prijzen voor hun platforms, terwijl Filecoin een marktplaats implementeert voor bieden tussen uploaders en hosts. Deze markt wordt gestimuleerd om opslag in de loop van de tijd veel goedkoper te maken. Filecoin geeft gebruikers ook de mogelijkheid om prioriteit te geven aan snelheid, redundantie of kosten bij het plaatsen van hun bestellingen.

Twee soorten knooppunten

Een belangrijk onderdeel van de waardepropositie van Filecoin is de unieke architectuur. Waar de meeste netwerken een enkel, standaard type knooppunt implementeren, stelt Filecoin een dubbele oplossing voor.

1. Opslagknooppunten

filecoin opslagDit zal iedereen bekend voorkomen die Storj of Sia kent. Iedereen kan extra ruimte op de harde schijf op zijn computer verhuren. Filecoin zal die ruimte op de harde schijf gebruiken om kleine, versleutelde delen van bestanden van andere mensen op te slaan.

Idealiter wil Filecoin middelgrote opslagknooppunten stimuleren. Enorme datacenters zouden te gecentraliseerd zijn en de missie van Filecoin verslaan. Kleine operators zouden echter even problematisch zijn met inconsistente verbindingen en weinig beschikbare ruimte.

2. Ophaalknooppunten

Ophaalknooppunten zijn uniek voor het systeem van Filecoin. Ze moeten zich dicht bij de opslagknooppunten op het netwerk bevinden. Ophaalknooppunten hebben echter ook een hoge bandbreedte en een lage latentie nodig. Ze worden betaald wanneer ze het snelst een bestand voor een gebruiker kunnen vinden en ophalen.

In de praktijk betekent dit waarschijnlijk dat de meest succesvolle ophaalknooppunten zullen werken op snelle verbindingen in bevolkingscentra met een hoge dichtheid waar veel opslagknooppunten tegelijkertijd actief zijn..

Hoe Filecoin werkt

Als Filecoin-gebruiker geef je het bestand op dat je wilt uploaden en betaal je een kleine vergoeding om je uploadverzoek op de Filecoin-beurs te laten vermelden. Daar zullen opslagknooppunten bieden op de rechten om uw bestand op te slaan. Dit biedproces is bedoeld om de uploader de laagst mogelijke prijs te geven. De Filecoin-uitwisseling is een gedecentraliseerde uitwisseling waarvan het orderboek volledig op de Filecoin-blockchain leeft.

Daarna versleutelt Filecoin uw bestand en verdeelt het in vele segmenten. Deze verschillende segmenten worden naar verschillende punten op het netwerk gestuurd die bieden om uw bestand te hosten. De exacte locatie van al uw bestandssegmenten wordt vastgelegd op de Filecoin-blockchain in wat bekend staat als een allocatietabel. Om alle stukjes van uw bestand op te roepen, moet u de privésleutel van het bestand kennen. Alleen de eigenaar van het bestand heeft de persoonlijke sleutel, dus alleen de eigenaar van het bestand kan het bestand vinden, opnieuw samenstellen en decoderen.

filecoin ophalen

Uniek consensusmechanisme

filecoin mijnbouw

De ontwikkelaars van Filecoin hebben een uniek consensusmechanisme voor Filecoin gecreëerd. Consensusmechanismen kunnen worden gezien als stimuleringsregelingen om het netwerk te beveiligen. In de consensus over het bewijs van werk van Bitcoin is de stimulans om veel verwerkingskracht te bieden voor het hash-algoritme.

De nieuwe oplossing van Filecoin gebruikt consensus om ruimte op de harde schijf te stimuleren in plaats van rekenkracht. Het consensusmodel voor bewijs van replicatie vereist dat mijnwerkers aan een verificateur bewijzen dat ze verschillende kopieën van verschillende bestanden op het netwerk hebben gemaakt. Dit verhoogt de redundantie en betrouwbaarheid van het netwerk en stimuleert tegelijkertijd opslagknooppunten om meer schijfruimte aan het netwerk toe te voegen.

De volledige versie van het consensusmechanisme voor bewijs van replicatie is nog niet beschikbaar voor het publiek. Daarom is het moeilijk om de details vast te stellen van hoe het protocol zal werken. Het ontwikkelingsteam heeft echter een wit papier met voorafgaande uitleg.

Protocol Labs

Veel van de opwinding achter Filecoin heeft te maken met het team dat het heeft gemaakt. Protocol Labs is een gerespecteerd team in peer-to-peer-technologie. Zij zijn het bedrijf achter projecten zoals IPFS, libp2p, IPLD, Multiformats en CoinList. Filecoin maakt gebruik van die andere technologieën, met name IPFS, die al een groot deel van de peer-to-peer bestandsoverdracht- en opslaginfrastructuur heeft..

Onnodig te zeggen dat het team doordrenkt is van de blockchain-traditie. Ze hebben uitgebreide ervaring met het inzetten van open source-technologie. Ze zijn ook erg bekend met de codebases van andere projecten in de ruimte. Ze hebben Ethereum en Zcash specifiek genoemd als invloeden op hoe ze denken over het implementeren van de blockchain en slimme contracten van Filecoin.

Voorafgaand aan de Filecoin ICO werkte Protocol Labs met een relatief klein budget van $ 3,5 miljoen en bouwde deze verschillende, redelijk succesvolle projecten met een klein budget..

Filecoin-token (FIL) ICO

De Filecoin ICO is de grootste token-verkoop in de geschiedenis en bracht maar liefst $ 257 miljoen op. De voorverkoop en ICO vertegenwoordigen samen 10% van de totale token-toewijzing.

De ICO stond alleen open voor geaccrediteerde investeerders, zoals gedefinieerd door Amerikaanse regelgeving. In de praktijk betekent dit over het algemeen personen met een inkomen van meer dan $ 200.000 of een netwerk van meer dan $ 1 miljoen. Filecoin streefde ernaar om te voldoen aan de wettelijke nalevingsnormen met hun ICO. Veel leden van de gemeenschap voelden zich echter afgewezen door de beslissing om kleine investeerders uit de markt te nemen.

Beleggers zouden ervoor kunnen kiezen om hun tokens voor verschillende tijdsperioden onvoorwaardelijk te maken om korting te krijgen op de eerste aankoop. Filecoin verkocht de tokens als een SAFT (Simple Agreement for Future Tokens). Er bestaan ​​nog geen FIL-tokens en ze zullen pas bestaan ​​als Filecoin zijn genesisblok lanceert. Iedereen die beweert FIL te bezitten of het te koop aanbiedt, liegt.

Token-toewijzing

30% van de toewijzing wordt gecreëerd en uitbetaald bij aanvang: 15% aan het ontwikkelingsteam, 10% aan investeerders en 5% aan de Filecoin Foundation. Die teamtoewijzing van 15%, samen met nog eens 5% aan de Foundation, is vrij hoog. Vooral als je kijkt naar de enorme hoeveelheid ingezamelde fondsen.

filecoin token distributie

De resterende 70% is gereserveerd voor mijnbeloningen. Mijnwerkers verdienen de beloningen met elk blok in ruil voor het repliceren van bestanden op het netwerk.

Hoe Filecoin (FIL) te kopen

De ICO is beëindigd en FIL-tokens bestaan ​​nog niet. Als zodanig kun je momenteel geen FIL kopen.

Gate.io verkoopt Filecoin-futures voor diegenen die geïnteresseerd zijn in speculatie op de toekomstige prijs van FIL na de lancering.

Waar Filecoin (FIL) te bewaren

FIL-tokens bestaan ​​nog niet, dus er is op dit moment niets om op te slaan. Bij de lancering komt FIL met hun eigen native wallets.

Filecoin Roadmap voor 2018

De ontwikkelaars hebben voorafgaand aan de ICO een uitgebreide roadmap voor 2017 uitgebracht. Ze hebben echter nog geen vergelijkbare routekaart voor 2018 uitgebracht.

We kunnen er gerust van uitgaan dat het ontwikkelingsteam hard aan het werk is om het Filecoin-netwerk te creëren en te testen met hun vroege ronde van particuliere gebruikers. We hebben nog geen releasedatum voor een openbare testnet- of alfaversie, laat staan ​​een volledige versie. Communicatie is een gebied waarop het Filecoin-team zwak was in de nasleep van zijn ICO.

Een andere prioriteit voor Filecoin in 2018 is het aannemen van personeel. Ze willen snel uitbreiden van een vrij klein team naar een grote inspanning die een inzamelingsronde van $ 275 miljoen waard is.

Gevolgtrekking

Filecoin heeft zeker het team en het kapitaal om een ​​grote sprong te maken in gedecentraliseerde opslag. Ze betreden echter een markt die al gevestigde concurrenten heeft. Uiteindelijk zullen de bruikbaarheid en robuustheid van zijn product de bepalende factor zijn als Filecoin gaat vliegen of floppen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me