Gedelegeerd bewijs van inzetDPoS) is een variatie op het Proof of Stake (POS) consensusalgoritme dat een stemelement introduceert in het netwerk van de cryptocurrency.

DPOS doet een beetje denken aan een reality tv-show. Knoei met de gemeenschap en de kans is groot dat u wordt weggestemd. Het is democratie op de blockchain!

Inmiddels bent u waarschijnlijk op de hoogte van Proof of Work (PoW) en Proof of Stake (PoS), twee van de meest gebruikte consensusmethoden voor cryptocurrencies. Laten we eens onder de motorkap kijken en zien welke voor- en nadelen het met zich meebrengt voor de steeds evoluerende cryptocurrency-wereld.

Consensusoverzicht

Laten we eerst een stap terug doen en de consensus bekijken. Blockchains lossen het eeuwenoude probleem op dat het Byzantijnse generaalsprobleem wordt genoemd, waarbij meerdere delen van een leger het eens moeten worden over dezelfde strategie om hun doel te bereiken. Als het leger in staat is om zijn troepen met succes te coördineren, noemen we dit consensus.

In het geval van cryptocurrencies moeten alle gebruikers van het netwerk het eens zijn over een grootboek (boekhoudsysteem). Daarom moeten blockchain-programmeurs ervoor zorgen dat dit grootboek nauwkeurig transacties registreert voor alle spelers in het netwerk. Wanneer iemand in staat is om met de administratie van een grootboek te knoeien en bijvoorbeeld een transactie van 5 Bitcoin in 500 kan veranderen, kan het systeem duidelijk niet functioneren.

Wie heeft DPoS gemaakt?

Delegated Proof of Stake is het geesteskind van Dan Larimer, de maker van Bitshares. Bitshares is opgericht in 2014 en heeft een redelijk actieve community. Dan zag de mogelijkheid van centralisatie van mijnbouw in Bitcoin en de potentiële milieu-impact van Proof of Work. Hij stelt dat DPoS de volgende voordelen heeft ten opzichte van traditionele PoW- en PoS-systemen:

Gedelegeerd bewijs van voordelen

Voordelen van gedelegeerd bewijs van inzet

Hoe werkt het?

Getuigenbescherming

In DPoS selecteert de community een aantal getuigen of blok producenten om het cryptocurrency-netwerk te beveiligen. Getuigen ondertekenen elk blok in de blockchain, maar de gebruikers van het netwerk moeten de getuigen eerst goedkeuren via een stemsysteem.

Het Delegated Proof of Stake-model stelt dat we vertrouwen niet volledig uit een systeem hoeven te verwijderen. In plaats daarvan kunnen de systeemontwerpers een systeem creëren met vertrouwen in het achterhoofd, zolang er maar een aantal voorzorgsmaatregelen wordt genomen.

Enkele voorzorgsmaatregelen zijn onder meer:

  • Een getuige kan niet willekeurig blokken ondertekenen. Ze zouden moeten verifiëren dat een vertrouwde getuige het vorige blok heeft ondertekend.
  • Als een getuige geen blokkering produceert, loopt hij het risico te worden ontslagen en in de toekomst gegarandeerde winst te verliezen.

Belangrijkste verschillen

Gedelegeerd bewijs van inzet

Met dank aan Bitshares

Omdat er slechts een klein aantal betrouwbare getuigen nodig is om elk blok in de keten te verifiëren, kunnen er in elk blok veel meer transacties worden opgenomen. Dit verhoogt de snelheid van transacties aanzienlijk. Theoretisch kan DPoS concurreren op een schaal in vergelijking met traditionele systemen zoals Visa & MasterCard.

Ondanks de beweringen van Bitcoin over decentralisatie, heeft het Proof of Work-systeem tot dusver geleid tot centralisatie van de mijnwerkers. Uiteindelijk krijgen degenen met de meeste rekenkracht (dwz het meeste kapitaal om te besteden aan betere hardware) de meeste beloningen.

Gedelegeerd bewijs van inzet

Met dank aan Bitshares

Aan de andere kant heeft iedereen in een DPoS-systeem de mogelijkheid om te beslissen wie vertrouwd moet worden. Vertrouwen is niet geconcentreerd in de handen van degenen met de meeste middelen (althans, dat is de theorie).

In dit uitstekende interview, Amanda Johnson vraagt ​​ontwikkelaar Fabian Schuh voor meer details over hoe het Bitshares DPoS-netwerk werkt:

Het draait allemaal om perceptie

In tegenstelling tot traditionele democratische instellingen houdt de gemeenschap voortdurend toezicht op getuigen. Slechte acties, zoals pogingen om de uitgaven te verdubbelen of transacties te voorkomen, kunnen leiden tot reputatieschade. En volgens Fabian is reputatie niet eenvoudig te verwerven. Het duurt lang om op te bouwen, maar gaat heel gemakkelijk verloren. Omdat het netwerk de beste getuigen in het systeem met de grootste beloning betaalt (betaling in de cryptocurrency van het netwerk), blijft de concurrentie groot voor die topposities.

Bovendien kunnen getuigen hun middelen (zoals in Bitcoin) niet bundelen om hun macht in het netwerk te vergroten. De macht wordt gelijkelijk verdeeld onder de getuigen. Hier is een lijst met opmerkelijke DPoS-netwerken en het aantal blokproducenten dat hun netwerken beveiligt:

Kritiek

Zoals u zich kunt voorstellen, is het centralisatie-element het belangrijkste argument tegen een Delegate Proof of Stake-systeem. Dan’s nieuwste project EOS heeft momenteel slechts 21 blokproducenten die transacties ondertekenen. Dit is een vrij hoge mate van centralisatie. De gemeenschap wordt gedwongen slechts een paar kroongetuigen te vertrouwen. Bovendien, hoe meer EOS je hebt, hoe sterker je stemrecht in de zogenaamde EOS-democratie.

Dit is niet zo’n groot probleem als EOS de valuta gelijkelijk verdeelt over de gebruikers van het netwerk. Dit kan echter een probleem zijn, aangezien veel cryptocurrencies bij de eerste lancering geconcentreerd zijn op een paar adressen. Vitalik Buterin van het Ethereum-project sprong onlangs in op de kwestie door te beweren dat DPoS prikkels creëert voor getuigen om kartels te vormen en kiezers om te kopen voor steun.

Bovendien zijn er enkele behoorlijk vurige debatten rond de EOS-implementatie op sociale media. En opmerkelijke bitcoin-maximalist, Nick Szabo heeft een aantal vrij negatieve dingen te zeggen:

Gedelegeerd bewijs van inzet

Nick Szabo bekritiseert het EOS-protocol

Out in the Wild

Ondanks enkele zeer terechte kritiek op Delegated Proof of Stake, zijn er al een aantal projecten die zichzelf bewijzen in praktijktoepassingen. Blocktivity somt een interessante matrix op met de top 13 cryptocurrencies op netwerkactiviteit:

Gedelegeerd bewijs van inzet

Met dank aan Blocktivity

De top 2 cryptocurrencies zijn Delegated Proof of Stake-netwerken. En Dan heeft ze allebei gemaakt. Merk ook op dat beide netwerken nog steeds voldoende beschikbare capaciteit hebben in vergelijking met Ethereum.

De bron van deze gegevens is niet bijzonder duidelijk en we laten het aan de lezer over om van deze matrix te maken wat u wilt.

Terwijl schaalbaarheid en veiligheid nemen vaak plaats op de eerste rij in deze debatten, iets dat lang niet genoeg aandacht krijgt, is adoptie. Wat heb je aan een cryptocurrency-netwerk dat theoretisch perfect is maar niemand gebruikt?

Laatste gedachten: gedelegeerd bewijs van inzet

Blockchain-consensus is een doorbraaktechnologie voor de mensheid. Gecentraliseerde geldsystemen worden al duizenden jaren misbruikt. We hebben eindelijk een manier om dat te veranderen.

Cryptocurrency introduceert een radicaal andere benadering van organisaties. Een van de belangrijkste doelen is om gebruikers van een netwerk te versterken en niet alleen de aandeelhouders, zoals in traditionele bedrijven. De consensus van Delegated Proof of Stake concentreert zijn inspanningen op het verbeteren van de schaalbaarheid en het opofferen van enkele elementen van decentralisatie.

Welke methode zal naar de top stijgen? Het lijkt erop dat er geen eenduidige oplossing is. Maar voorlopig is Delegated Proof of Stake blijvend.