Wat is iExec RLC?

Gedecentraliseerde cloud computing klinkt als een mooie combinatie van modewoorden die worden gebruikt om een ​​product te hype, nietwaar? Maak je geen zorgen, iExec heeft inhoud om de buzz te ondersteunen, en als dit de eerste keer is dat je van het project hebt gehoord, is dat logisch: het team is niet zo groot in hype.

https://files.coinmarketcap.com/static/widget/currency.js

Zoals de titel van deze gids aangeeft, is iExec een platform voor gedecentraliseerde cloud computing, dus denk aan IBM- of Microsoft-cloudservices, maar opgesplitst in meerdere knooppunten voor off-chain computing van blockchain-applicaties. Het is een soortgelijk concept als Golem (supercomputing) en Siacoin (cloudopslag), behalve dat het cloudservices gebruikt voor verwerkingskracht. Zijn doelgroep is het blockchain-rijk zelf en het ontluikende ecosysteem van DApps.

De staat van cloud computing

Voordat we uitsplitsen hoe iExec werkt, zou het handig zijn om te kijken naar gecentraliseerde cloud computing zoals die er nu uitziet.

Cloud computing is snel een industriestandaard geworden voor bedrijven die toegang willen tot verwerkingskracht zonder dure technologische infrastructuur te hoeven onderhouden. Bedrijven als Netflix, Apple, Etsy en Xerox beheren bijvoorbeeld sommige (of alle) van hun applicaties en gegevens met cloud computing van bedrijven als Amazon, Google, IBM of Microsoft. De reden is simpel: als deze bedrijven al tienduizenden servers hebben om gegevensintensieve berekeningen te ondersteunen, waarom zou u dan hun verwerkingskracht niet uitbesteden? Simpel gezegd, deze services geven bedrijven toegang tot anders dure bronnen.

iExec wil dezelfde service bieden, maar ze willen deze decentraliseren. De markt voor deze industrie was $ 22,4 miljard in 2016, en het zal naar verwachting $ 55 miljard bereiken in 2026. Min of meer hebben de grote spelers zichzelf gecementeerd als betrouwbare leveranciers, dus waarom zou iExec proberen een industrie te ontwrichten die lijkt steen?

Het simpele antwoord is: ze proberen het niet. In plaats daarvan willen ze voor gedecentraliseerde applicaties zijn wat populaire cloud computing-services zijn voor legacy-bedrijven: de one-stop-resource voor blockchain cloud computing.

Je vraagt ​​je misschien af, waarom heeft blockchain dit nodig? Blij dat je het vraagt. Er is een briljant artikel over het onderwerp door Noam Levenson en Alex Price voor Hackernoon over het onderwerp. Kortom, als een van de slimme contracten die op Ethereum zijn gebouwd (of een ander DApp-platform) correct wil functioneren in de praktijk, hebben ze toegang nodig tot meer computers dan de virtuele machine van Ethereum biedt. De virtuele machine van Ethereum herbergt en voert slimme contracten uit op de knooppunten en mijnbouwprogramma’s van het netwerk.

Aangezien DApps en slimme contracten acceptatie en wijdverbreid gebruik zien, zou het uitvoeren van al deze berekeningen via de blockchain van Ethereum een ​​latentie / schaalbaarheidsramp van zo’n omvang veroorzaken die het netwerk onbruikbaar zou maken – kijk maar naar wat een paar miljoen dollar aan CryptoKitties met Ethereum deed in een kwestie van dagen.

In wezen wil iExec een netwerk van computerbronnen creëren waarmee het Ethereum-ecosysteem in de toekomst kan opschalen naar zijn potentieel.

Hoe werkt iExec RLC?

Om DApps, slimme contracten en hun platforms te ondersteunen, haalt iExec verwerkingsintensieve berekeningen off-chain om de on-chain-functies van een blockchain soepel te laten werken.

Om dit te doen, maakt iExec gebruik van XtremWeb-HEP, een open source Desktop Grid Software. Desktop Grid computing (ook bekend als Volunteer Computing) bundelt ongebruikte computerbronnen voor gebruik door applicaties en platforms, en volgens De whitepaper van iExec, XtremWeb-HEP “implementeert alle benodigde functies” om dit op wereldwijde schaal mogelijk te maken, inclusief “fouttolerantie, multi-applicaties, multi-gebruikers, hybride publieke / private infrastructuur, implementatie van virtuele afbeeldingen, gegevensbeheer, beveiliging en verantwoording , en nog veel meer.”

In wezen kunnen DApps met deze software elke computerbron in het iExec-framework gebruiken om hun programma’s uit te voeren. Dit betekent dat ontwikkelaars en DApp-gebruikers verwerkingskracht kunnen gebruiken van een bron zo klein als de CPU van een pc tot zo groot als een datacenter in een magazijn. De opties zullen flexibel, schaalbaar en vrijemarktgestuurd zijn, zodat gebruikers precies de juiste hoeveelheid rekenkracht voor de betreffende taak kunnen vinden.

iExec infographic

iExec bereikt deze servicematching met behulp van zijn slimme contracten. Het Matchmaking-algoritme neemt bijvoorbeeld resourceaanvragen op het netwerk en koppelt deze aan een geschikte provider. Dit slimme contract kijkt in feite naar de taak van een DApp en vraagt: “Kan deze computerbron dit programma uitvoeren?” Zo ja, dan is het een match made in heaven. Zo niet, dan is het tijd om verder te gaan (niets persoonlijks).

Om ervoor te zorgen dat gebruikers de middelen krijgen die ze nodig hebben, gebruikt iExec een Proof of Contribution-model. Dit consensusalgoritme zorgt ervoor dat een provider de rekenkracht levert die de gebruiker nodig heeft, en het beloont deze provider met RLC, het token van iExec, in ruil voor deze services..

iExec’s platformcomponenten

Laten we een stap buiten de software en techniek zetten, laten we eens kijken naar de onderdelen van het iExec-platform. Deze omvatten de marktplaats, DApp-winkel en datamarktplaats.

Marktplaats: De marktplaats is de hub van iExec voor providers en gebruikers om RLC uit te wisselen voor computerbronnen. Via de marktplaats kunnen individuen / ontwikkelaars die DApps uitvoeren, zoeken naar de bronnen die zijn afgestemd op de behoeften van hun applicatie. iExec wordt geleverd met een slim Matchmaking-contract dat ervoor zorgt dat geen enkele aanbieder meer bijt dan hij kan kauwen wanneer hij zijn verwerkingskracht aan een contract vastlegt. Bovendien beheert een reputatieslimcontract de betrouwbaarheid van een provider.

Zie dit als een Yelp-recensie voor computerbronnen. Met dit reputatiesysteem kunnen gebruikers het betrouwbaarheidsniveau kiezen dat ze willen, en desgewenst minder betalen voor een minder betrouwbare host. De markt is dus vrijemarktgestuurd, en hoe meer aanbieders en gebruikers er zijn, des te meer concurrentie zal de prijs bepalen.

DApp Store: Eindelijk een gedecentraliseerd equivalent van applicatiestores. Zoals de naam al doet vermoeden, kunt u met de DApp-winkel bladeren en DApps kopen die zijn gebouwd op iExec of deze gebruiken. En het leuke is, de DApp-winkel is live en bevat al applicaties die u vandaag kunt kopen. Bovendien kunnen applicatieproviders ook hun DApps indienen voor vermelding op het platform.

iExec dApp Store

Data Marketplace: Deze marktplaats is voor data wat de DApp-store is voor applicaties. Hiermee kunnen gegevensproviders hun overtollige gegevens verkopen aan DApp-providers of een andere partij die bereid is deze te kopen. Variërend van statistieken van sporters tot consensusgegevens van de overheid, is alles mogelijk wat u op dit platform kunt verkopen. Als iemand bereid is het te kopen, kunt u iExec gebruiken om het te verkopen. In tegenstelling tot de DApp-winkel (up and running) en Marketplace (gepland om dit jaar uit te brengen), bevindt de Data Marketplace zich nog in de conceptuele fase van zijn ontwikkeling, dus verwacht het voorlopig nog niet.

iExec Team en wat komen gaat

Het kernteam van iExec bestaat uit zes PhD’s, van wie er vier sinds het begin van de jaren 2000 in cloud computing werken.

Deze vier, Gilles Fedak, Haiwu He, Oleg Lodygensky en Mircea Moca, hebben ervaring met het werken bij INRIA en CNRS met het ontwikkelen van programma’s voor Desktop Grid-computing. iExec is het product van hun collectieve ervaring, en nadat Gilles Fedak Ethereum ontdekte in 2016, vond het team de oplossing voor een probleem waarover ze sinds 2012 debatteerden: hoe maak je een gedistribueerde cloud op basis van Desktop Grid-computing.

Zo werd iExec geboren en sindsdien boekt het team gestage vooruitgang bij het realiseren van hun doel. Ze blijven actief GitHub, het consistent bijwerken met de open source-vruchten van hun arbeid, inclusief iExec’s softwareontwikkelingskit in november 2017.

iExec-team

Bijna alle v1 “Essential Edition” van iExec van zijn roadmap is voltooid. De volgende is het v2 ‘Market Network’, dat de DApp-winkel zal uitbreiden en de Marketplace van het netwerk zal lanceren.

Wanneer deze Marketplace wordt gelanceerd, zal iExec ook een decentralisatieproces ondergaan, aangezien alle gegevens- / rekencentra momenteel om redenen van gemak onder de controle staan ​​van het team van iExec..

Het team zal V3-v5 op tijd aanpakken, maar de meeste van deze ontwikkelingen zullen in de verre toekomst komen.

iExec’s competitie

In hun whitepaper schetst het iExec-team het competitieve landschap van het project en legt het deze concurrenten uit in relatie tot iExec.

Ze merken snel op dat gedecentraliseerde cloudopslagproviders zoals Filecoin, Storj en Siacoin geen directe concurrenten zijn, en het is gemakkelijk in te zien waarom. Hoewel iExec theoretisch een stap in deze richting zou kunnen zetten naarmate het ouder wordt, is het geen opslagplatform; het is een computerplatform.

Hierdoor concurreert het met andere gedecentraliseerde computerprotocollen zoals Golem en SOMN. Beide richten zich echter op een ander dier. In wezen bouwen ze allebei een gedecentraliseerde supercomputer op blockchain-technologie, terwijl iExec zich richt op DApp-ontwikkeling en duurzaamheid. Beiden kijken uit naar een toekomst van een door blockchain aangedreven, gedecentraliseerd internet, maar hun functies, hoewel soms vergelijkbaar, zijn meer complementair dan tegenstrijdig.

iExec handelsgeschiedenis

iExec had voor de crash een korte periode in de marktkapitalisatie top 100, om zich tijdens het bloedbad weer onder deze drempel te vestigen.

baseUrl = “https://widgets.cryptocompare.com/”;

var scripts = document.getElementsByTagName (“script”);

var embedder = scripts [scripts.length – 1];

(functie () {

var appName = encodeURIComponent (window.location.hostname);

if (appName == ””) {appName = ”local”;}

var s = document.createElement (“script”);

s.type = “text / javascript”;

s.async = waar;

var theUrl = baseUrl + ’serve / v3 / coin / chart? fsym = RLC&tsiemen = EUR, GBP, USD ’;

s.src = theUrl + (theUrl.indexOf (“?”) >= 0?​&”:“? ”) +“ App = ”+ appnaam;

embedder.parentNode.appendChild (s);

Op het moment van schrijven heeft het een waarde van ~ $ 1,50 en staat het op de 135e plaats op CoinMarketCap.

Waar iExec RLC kopen

Bittrex, Binance, Upbit en Bitfinex zijn goed voor het grootste deel van het handelsvolume van RLC. Elke beurs sport BTC- en ETH-handelsparen, terwijl je het ook rechtstreeks met USD op Bitfinex kunt kopen.

Waar iExec RLC opslaan

RLC is een ERC20-token, dus een Ethereum-compatibele portemonnee biedt dekking voor opslag, inclusief MyEtherWallet, Nano Ledger S, Meta Mask, Exodus, Laxx en imToken.

Laatste gedachten

Als iExec functioneert zoals bedoeld, zou het exponentieel kunnen opschalen naarmate meer providers en computerbronnen zich bij het netwerk aansluiten. Dit zou de deur kunnen openen voor schaalbaarheidsoplossingen, duurzame DApp-ondersteuning en toekomstige acceptatie van blockchain. Het biedt ook een groener alternatief voor de huidige cloud computing-modellen, aangezien bronnen alleen worden gebruikt wanneer ze nodig zijn en op een minder energie-intensieve manier.

Het project is zeker ambitieus, maar voor wat het waard is, heeft het iExec-team al eerder in dezelfde geest aan succesvolle projecten gewerkt. Ze hielpen bij het ontwikkelen van het Europese Desktop Grid-infrastructuur, een reeks van 200.000 knooppunten die meer dan een miljoen taken uitvoerden met behulp van Desktop Grid-computers. Dit project heeft de basis gelegd voor iExec, maar ook de haalbaarheid ervan aangetoond.

iExec teamervaring

We weten niet of iExec aan zijn verwachtingen zal voldoen, maar we hebben er zeker vertrouwen in dat het team niet met dit project ronddoolt. Ze hebben de ervaring, de denkkracht en de vastberadenheid om dit project te doorstaan, en voor de toekomst van blockchain, hopen we dat ze dat doen. DApps en andere platforms hebben zoiets als iExec nodig als ze willen overleven op de werkende markt, dus hier hopen we het beste voor het toekomstige project.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me