NEM: sluit je aan bij de beweging

Nieuwe economiebeweging (NEM) is een enterprise-grade oplossing om de op handen zijnde blockchain-economie van stroom te voorzien. Oorspronkelijk bedoeld als een afsplitsing van NXT, besloot de community om voor een volledig nieuwe codebase te gaan met een alfaversie die op 25 juni 2014 werd uitgebracht en de eerste stabiele release op 31 maart 2015. Het platform wordt momenteel herschreven in C ++ en zal ergens begin 2018 uitgebracht als de “Catapult” -update.

Het Smart Asset-systeem

De NEM-blockchain drijft wat zij het Smart Asset System noemen. Dit systeem is bedoeld als een open, aanpasbare blockchain-oplossing voor een onbeperkt aantal gebruiksscenario’s, gebaseerd op eenvoudige, krachtige API-aanroepen. De blockchain is beveiligd en transacties worden verwerkt door een wereldwijd netwerk van knooppunten waarop de NEM-kernsoftware draait, en het netwerk wordt gebruikt als een API Gateway-server.

Dit betekent dat ontwikkelaars die blockchain-aangedreven apps willen bouwen, geen speciale NEM-software hoeven uit te voeren, aangezien alle NEM-functionaliteit beschikbaar is via API-aanroepen.

Dit zorgt voor veel flexibiliteit als het gaat om systeemontwerp en hoe verschillende apps gebruik maken van het NEM-netwerk. Apps hebben direct toegang tot de NEM API, hebben toegang tot een aparte server naast het doen van NEM-verzoeken, of bestaande servers kunnen worden aangepast om gebruik te maken van NEM op de achtergrond.

Een mobiele app die rechtstreeks gebruikmaakt van de NEM Blockchain

Gebruik van het NEM-netwerk naast een bestaande server

Een legacy-systeem dat gebruikmaakt van de NEM-blockchain

Ontwikkelaars definiëren NEM Adressen die fungeren als containers voor activa en in de loop van de tijd kunnen worden bijgewerkt en gewijzigd. Een adres kan eenvoudigweg een portemonnee zijn met munten of iets ingewikkelder, zoals een document waarvoor handtekeningen nodig zijn of een verkiezing die stemmen verzamelt.

De ontwikkelaar zou dan creëren Mozaïeken: identieke, overdraagbare activa die de munten, handtekeningen of stemmen vertegenwoordigen die in de adressen zullen verblijven. Dit systeem van flexibel adressen en configureerbaar mozaïeken is levensvatbaar voor talloze gebruiksscenario’s, en aangezien alle NEM-functionaliteit toegankelijk is via de NEM API, kan iedereen elk soort systeem dat ze bedenken bouwen en het relatief gemakkelijk in de NEM-blockchain haken.

Bewijs van belang en oogsten

De NEM Blockchain maakt gebruik van een Proof-of-Importance-algoritme (in tegenstelling tot Bitcoin’s Proof-of-Work of PIVX’s Proof-of-Stake) om consensus te bereiken via een proces dat actieve deelname aan het netwerk stimuleert. Dit zorgt voor een gedecentraliseerd, wendbaar netwerk van goed gedragende knooppunten. Elk knooppunt heeft een belangrijkheidsscore dat bepaalt hoe vaak het kan oogst (denk aan mining of staking in PoW- of PoS-systemen) XEM, het native token van NEM.

Een deel van dit systeem werkt door verwerving munten: wanneer u munten in uw portemonnee plaatst, beginnen ze als niet-geïnvesteerde munten.

Na verloop van tijd zullen uw munten onvoorwaardelijk worden of meetellen voor het belang van uw account. Om in aanmerking te komen voor een belangrijkheidsscore, moet uw account ten minste 10.000 verworven XEM hebben.

Dit deel van het systeem werkt net als het uitzetten van munten in PoS-opstellingen, maar is slechts een onderdeel van het berekenen van uw belang.

Naast het volgen van vesting, wordt de transactiegrafiek van het NEM-netwerk constant geanalyseerd om informatie te geven over welke knooppunten bijdragen en welke niet.. Dit betekent dat hoe meer transacties u naar andere gebruikers verstuurt en hoe meer u het netwerk normaal gebruikt, hoe belangrijker u wordt. Het verwervingsproces en de transactiestatistieken resulteren in een belangrijkheidsscore voor elk knooppunt, en deze scores worden gebruikt om de waarschijnlijkheid te schalen dat uw knooppunt XEM oogst.

Omdat PoI niet hardware-intensief is, kunnen volledige knooppunten op bijna elke machine worden uitgevoerd, ongeacht het vermogen, waardoor centralisatie van het oogsten naar degenen met de grootste machines wordt voorkomen.

Omdat het een tijdsbesteding vereist via het verwervingsproces, voorkomt het het ‘rijk wordt rijker’-effect van veel staking-systemen waarin degenen met het meeste geld onmiddellijk de grootste verdieners worden en niet kunnen worden overtroffen.

In sommige systemen, zoals Bitcoin, zijn mijnbouwblokken en het runnen van een netwerkknooppunt gescheiden. In het NEM-systeem wordt het runnen van een knooppunt om het netwerk te beveiligen en het oogsten van munten gedaan door dezelfde software, wat het runnen van een volledig knooppunt stimuleert en leidt tot meer decentralisatie in de loop van de tijd naarmate oogsten winstgevender wordt.

Over het algemeen is het PoI-systeem uniek en lijkt het veelbelovend, een uitstekend alternatief voor traditionele consensusmethoden die allemaal hun sterke en zwakke punten hebben..

Andere Blockchain-functies

NEM gebruikt een aangepaste versie van het Eigentrust ++ algoritme dat een “reputatiesysteem” implementeert voor knooppunten op het netwerk. In principe houdt elk knooppunt de informatie bij die het ontvangt van andere knooppunten (nieuwe blokken, transacties, enz.) En verifieert vervolgens deze informatie.

Als de informatie geldig blijkt, zal de reputatie van het leverende knooppunt toenemen, en als het slechte informatie is, zal de reputatie afnemen. De reputaties van alle knooppunten worden vervolgens over het netwerk doorgegeven en binnen elk knooppunt bijgewerkt. Dit maakt automatische taakverdeling mogelijk en het verwijderen van slechte knooppunten uit het netwerk, waardoor het netwerk zo soepel en snel mogelijk blijft werken.

Extra functies:

  • Ingebouwde spamfilters die voorkomen dat afvaltransacties het netwerk overspoelen en de werken verstoppen
  • Een P2P-tijdsynchronisatiesysteem waarmee het netwerk nauwkeurige tijdstempels kan bijhouden zonder afhankelijk te zijn van externe servers voor het controleren van de tijd
  • Versleutelde berichten op de blockchain zonder transactievelden te hacken om gegevens zoals andere munten te vervoeren
  • Met adressen met meerdere handtekeningen kunnen ontwikkelaars gedeelde adressen en meerpartijencontrole over activa en containers definiëren

Informatie over de technologie die hier wordt beschreven en is te vinden op de NEM tetechnologie pagina en in meer technische details in hun technische referentie.

Openbaar versus privé

NEM openbare blockchain

Iedereen kan de openbare NEM-blockchain gebruiken door gebruik te maken van de API-aanroepen zoals hierboven beschreven, maar voor applicaties die meer privacy vereisen of dingen intern willen houden, kan een privéversie van de NEM-blockchain worden ingericht om op interne servers te draaien en maak alleen gebruik van voorgedefinieerde knooppunten naar keuze van de gebruikers. Op deze vertrouwde, private knooppuntnetwerken kunnen sommige functies van het openbare netwerk die aanwezig zijn om te voorkomen dat slechte knooppunten problemen veroorzaken, worden verwijderd of hergebruikt, waardoor nog snellere transacties mogelijk zijn (tot in de duizenden / seconde) in een gesloten kastopstelling.NEM Private blockchain

Deze private blockchain-implementaties kunnen worden gebruikt om alles aan te drijven, van loyaliteitspuntenprogramma’s tot logistiek van de scheepsvloot, allemaal zonder ooit de transactiegegevens bloot te stellen en ongeëvenaarde snelheid en veiligheid te bieden. Dit is logisch voor bedrijven die de blockchain willen gebruiken om hun bestaande interne tools te versterken en de toegevoegde functionaliteit van de openbare keten niet nodig hebben. Use cases voor het NEM-systeem openbaar en privé worden onderzocht op hun website op https://nem.io/enterprise/.

Gevolgtrekking

NEM biedt een werkelijk indrukwekkend systeem dat belooft een belangrijke speler te worden in de komende door blockchain aangedreven economie. Het ontwikkelingsgemak, de flexibiliteit en het unieke PoI-systeem maken NEM tot een zeer aantrekkelijk platform voor elke ontwikkelaar of bedrijf dat op zoek is naar een blockchain-oplossing.

Naarmate de tijd verstrijkt, denk ik dat we steeds meer interessante projecten bovenop NEM zullen zien worden. Hou het in de gaten!