Wat is QTUM?

QTUM (uitgesproken als ‘quantum’) is een in Singapore gevestigde blockchain-technologie die de slimme contracten van Ethereum overbrugt bovenop de stabiele blockchain van Bitcoin terwijl het bewijs van inzet wordt gebruikt voor verificatie. Door dit te doen, hoopt QTUM het bereik en de interoperabiliteit van slimme contracttoepassingen te vergroten, vooral voor zakelijke en institutionele doeleinden. Bovendien biedt QTUM implementeert tools, sjablonen en andere plug-and-play slimme contractopties om het voor bedrijven gemakkelijker te maken om slimme contracten op te bouwen en uit te voeren.

Het idee achter QTUM is om slimme contracten eenvoudiger en veiliger te maken en tegelijkertijd interoperabiliteit te bieden met toonaangevende cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum. De basis voor de code van QTUM is de blockchain van Bitcoin, maar de QTUM-ontwikkelaars hebben geabstraheerd en lagen toegevoegd aan de Bitcoin-blockchain waarmee de virtuele machine van Ethereum voor slimme contracten bovenop Bitcoin kan draaien. Als zodanig profiteert QTUM van nieuwe ontwikkelingen in de Bitcoin- en Ethereum-gemeenschappen, en slimme contracten die op Ethereum zijn gebouwd, kunnen ook gemakkelijk naar QTUM worden overgedragen..

technische specificaties

Na een eerste crowdsale in maart, ging QTUM’s mainnet half september 2017 live. Op het moment van schrijven is QTUM de 16e meest waardevolle cryptocurrency volgens marktkapitalisatie, volgens CoinMarketCap, met een totale waardering van $ 1,1 miljard. In dit bericht kijken we naar de technologie achter QTUM, zijn team en de mogelijkheden die het biedt voor het democratiseren van slimme zakelijke contracten.

Gebouwd voor bedrijven: eenvoudig zakelijk slimme contracten

Hoewel iedereen QTUM kan gebruiken, is de stichting QTUM gericht op zakelijke toepassingen van slimme contracten. Hun doel is het vergemakkelijken van de overgang van legacysystemen in verouderende organisaties naar op blockchain gebaseerde oplossingen die de automatisering verhogen en de kosten verlagen. Dit kan de vorm aannemen van een bedrijf dat zijn eigen tokens maakt om sommige van zijn goederen en diensten van stroom te voorzien. Als alternatief kan blockchain-decentralisatie helpen bij zelfuitvoering van supply chain management. Een gedistribueerd grootboek heeft directe toepassingen op het gebied van risicovermindering en cyberbeveiliging, en contracten kunnen autonoom worden beveiligd en uitgevoerd.

Deze oplossingen lijken veelbelovend voor bedrijven, maar in de praktijk zijn veel van deze opties niet haalbaar met de huidige staat van blockchaintechnologie. Volgens het QTUM-team heeft Ethereum nog steeds stabiliteitsproblemen die nog moeten worden opgelost, en zijn afhankelijkheid van rekeningsaldi in plaats van niet-bestede transactie-output maakt het incompatibel in scenario’s waarin Bitcoin-interoperabiliteit of bepaalde schaalscenario’s vereist zijn (zie hieronder over UTXO-verificatie).

Hoewel Bitcoin de meest stabiele en veilige blockchain is die er is, stelt het Bitcoin-netwerk zijn eigen uitdagingen. Ten eerste is het niet Turing-compleet, wat betekent dat het niet mogelijk is om slimme contracten rechtstreeks op de Bitcoin te programmeren. Bovendien, volgens Patrick Dai, een van de oprichters van QTUM, bedrijfsontwikkelaars zijn misschien op hun hoede voor het maken van een privé Bitcoin-blockchain-kloon omdat het bewijs van werk gebruikt en mijnwerkers vereist voor consensus.

De oplossing van QTUM biedt het beste van twee werelden. Het gemak van programmeren op het Ethereum-netwerk laten combineren met de stabiliteit en veiligheid van de Bitcoin-blockchain. Bovendien zullen de QTUM-ontwikkelaars tools, blauwdrukken en vooraf gebouwde slimme contracten bieden die de snelle constructie van nieuwe gedecentraliseerde apps (DApps) en andere op blockchain gebaseerde use-cases voor bedrijven mogelijk maken..

Ethereum virtuele machine & Bitcoin UTXO-verificatie

QTUM factureert zichzelf als een brug tussen de stabiliteit van Bitcoin en de technologie van Ethereum. Concreet betekent dit dat QTUM een versie van de Ethereum Virtual Machine (EVM) uitvoert – het ding dat slimme contracten mogelijk maakt – bovenop de blockchain van Bitcoin. Het probleem is een fundamentele incompatibiliteit tussen de manieren waarop Ethereum en Bitcoin gegevens opslaan.

Het Ethereum blockchain-grootboek maakt gebruik van rekeningsaldi, net als een bank zoals we gewend zijn erover na te denken. Het Bitcoin-grootboek gebruikt echter niet-bestede transactie-outputs (UTXO’s) als waardemarkeringen. Rekeningsaldi zijn eenvoudiger en gemakkelijker om code te schrijven waarom Ethereum ze gebruikt. Echter, volgens het QTUM-team, met UTXO’s is het eenvoudiger om transacties te valideren, en u kunt meerdere transacties tegelijkertijd verwerken, ongeacht de volgorde. Dit maakt UTXO’s veiliger en schaalbaarder.

Dus als de Ethereum Virtual Machine is gebouwd op een systeem dat rekeningsaldi gebruikt, is het een serieuze technische uitdaging om de EVM op de Bitcoin-blockchain te implementeren. QTUM lost deze uitdaging op met een Account abstractielaag dat de output van de blockchain omzet in rekeningsaldi en de overdracht van informatie tussen de EVM en de UTXO-gebaseerde blockchain vergemakkelijkt. Deze abstractielaag is de grootste technologische bijdrage van QTUM.

QTUM-stapel

Het gevolg van deze fusie tussen Ethereum en Bitcoin is dat de updates die voor beide platforms zijn ontwikkeld, ook van toepassing zullen zijn op QTUM. QTUM heeft bijvoorbeeld al SegWit en andere Bitcoin-verbeteringsprojecten geïmplementeerd. De gedeelde code betekent ook dat DApps die op Ethereum draaien, ook gemakkelijk op QTUM kunnen worden uitgevoerd.

Datafeeds & orakels maken QTUM breed bruikbaar

Naast het combineren van het beste van Bitcoin en Ethereum, ondersteunt QTUM ook de integratie van externe datafeeds en iets dat het team ‘orakels’ noemt. Dit zijn in wezen soorten API’s waarmee externe apparaten informatie kunnen leveren en verkrijgen van de slimme contracten die op het QTUM-platform werken. Oracles zijn vertrouwde partijen op het netwerk die gegevens kunnen leveren, berekeningen buiten het netwerk kunnen uitvoeren en kunnen helpen bij berekeningen.

De acceptatie van externe gegevens en verwerking is noodzakelijk voor veel potentiële toepassingen van slimme contracten in het bedrijfsleven. Dit geldt met name voor toepassingen die veel verwerkingskracht vereisen, aangezien slimme contracten die op de virtuele machine worden uitgevoerd, vereisen dat elk knooppunt op het netwerk de berekeningen voltooit. We hebben betrouwbare externe partijen nodig om computervermogen buiten het netwerk te bieden om te voorkomen dat virtuele machines overmatig worden gebruikt.

Proof of Stake 3.0: het enige slimme PoS-contractplatform

Een ander belangrijk kenmerk van de slimme contractoplossing van QTUM is het implementeren van proof of stake (PoS) in plaats van proof of work (PoW) zoals momenteel gebruikt op de Bitcoin- en Ethereum-blockchains. De implementatie maakt QTUM de enige blockchain waar het bewijs van inzet slimme contracten mogelijk maakt.

Het belang van een bewijs van inzet voor slimme contracten mag niet worden onderschat. Hoewel blockchain veel efficiëntie-upgrades biedt voor zakelijke gebruikers, worden die stijgingen ondermijnd als je kijkt naar de inefficiëntie van proof of work mining. Het QTUM-ontwikkelingsteam ontmoetingen met belanghebbenden in financiën, logistiek en productie om de verschillen tussen bewijs van inzet en bewijs van werk te onderzoeken in termen van praktische toepassingen. Efficiëntie en veiligheid waren hun belangrijkste zorgen met bewijs van werk, en uitzetten was logischer vanuit een institutioneel perspectief.

Blockchain op mobiel: voer slimme contracten uit met lichte clients

QTUM op mobiel

Een grote hindernis die een brede acceptatie van slimme contractgebaseerde DApps in de weg staat, is hun onvermogen om te worden beheerd door een lichte klant. EEN lichte cliënt is een knooppunt op het blockchain-netwerk dat geen volledige geschiedenis van de blockchain bijhoudt. In plaats daarvan traceert het elke keer dat u zich aanmeldt slechts enkele van de meest recente / relevante blokken in de keten om transacties te verifiëren.

Traditioneel werden lichte klanten niet ondersteund in combinatie met slim contractbeheer. Voor het maken, implementeren en wijzigen van een smart contract moest u een volledig knooppunt van het netwerk runnen. In gevallen waarin u trage verbindingen, weinig opslagruimte had of een mobiele telefoon gebruikte, waren slimme contracten niet beschikbaar.

QTUM brengt daar verandering in en opent de deur voor slim contractbeheer vanaf uw mobiele telefoon of op een nieuwe computer in een snel tijdsbestek. Dit is mogelijk omdat QTUM UTXO-technologie gebruikt die eenvoudige betalingsverificatie (SPV) mogelijk maakt. SPV stelt light-clients in staat om transacties te verifiëren zonder een volledig knooppunt te hoeven draaien. U kunt met een paar tikken een slim contract vanaf uw mobiel afsluiten, waardoor de ontwrichtende technologie van blockchain naar mobiele applicaties wordt gebracht.

Het oprichtende team van QTUM, investeerders, & crowdsale voltooid

Het QTUM-team is gevestigd in Azië en veel van hun marketinginspanningen en bereik hebben een beroep gedaan op Aziatische markten, met name de Chinese markt. Meer dan één website heeft QTUM, ‘het Chinese Ethereum’, genoemd.

qtum teamHet team van QTUM is jong, maar ze hebben een sterk gevoel voor de technologie en uitdagingen die voor ons liggen. Anthony Di Iorio, zei een van de oprichters van Ethereum en een vroege investeerder in QTUM,

“Al met al denk ik dat ze het beste team van China en Azië zijn. Dit heeft ertoe geleid dat ze zien waar verbeteringen nodig zijn in slimme contractplatforms, leren van fouten van ethereum en zich concentreren op de regio die ze het beste kennen. “

Afgezien van Di Iorio, haalde QTUM $ 1 miljoen aan privéfinanciering in een vroeg stadium op voor het project van 11 engelinvesteerders die hielpen bij het bouwen van het testnet en de eerste implementatie van het idee. Vervolgens voltooide QTUM in maart 2017 een crowdsale dat $ 15,6 miljoen opgehaald in iets meer dan 5 dagen.

QTUM's engelenondersteuners

QTUM heeft ook behouden adviseurs van PwC om te helpen bij het naleven van regelgeving en boekhouding. Ze lijken klaar om een ​​serieuze entree te maken in de zakelijke kant van slimme contracten, vooral in Azië. QTUM is zeker de moeite waard om de komende maanden nauwlettend in de gaten te houden voor grote groei.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me