Samengevoegde mijnbouw, of Auxiliary Proof-of-Work voor de meer technische menigte, is het proces van twee afzonderlijke cryptocurrencies tegelijkertijd minen. Hoewel niet zo populair als traditionele Proof-of-Work of zelfs Proof-of-Stake consensusalgoritmen, hebben sommige projecten merged mining geïmplementeerd om ‘meeliften’ van veiligere netwerken naarmate ze groeien.

Hoewel hij het niet heeft opgenomen in de Bitcoin-whitepaper, Satoshi Nakamoto schetste een globaal idee van samengevoegde mijnbouw in een Bitcointalk-forum in 2009. Laten we verder kijken hoe deze innovatieve mijnbouw werkt, wat het betekent voor de projecten die het implementeren en hoe u als investeerder kunt profiteren.

Satoshi

Satoshi schetst een vroege vorm van gefuseerde mijnbouw

Hoe werkt Merged Mining?

Elke merged mining-implementatie heeft een hulpketting en een meer gevestigde bovenliggende keten. Om samen te werken, moeten beide ketens hetzelfde hash-algoritme delen. We gaan een van de meest populaire merged mining-paren, Namecoin en Bitcoin, onderzoeken om het proces uit te leggen.

In dit paar is Bitcoin de moederketen, terwijl Namecoin de hulpketen is die van het netwerk van Bitcoin stroomt. Beide cryptocurrencies gebruiken het SHA-256-hash-algoritme voor mijnbouw.

Implementatie

Ontwikkelaars van ouderketens hoeven geen extra werk te verrichten om merged mining te implementeren. Daarom hoeft het Bitcoin-netwerk niet eens te weten dat Namecoin ermee aan het minen is.

Hulpketens hebben echter wat extra ontwikkeling nodig om merged mining te integreren. Om ons voorbeeld voort te zetten, hebben Namecoin-ontwikkelaars de blockchain bijgewerkt om het bewijs van Bitcoin-mijnbouw als geldig op de Namecoin-blockchain te accepteren.

Samengevoegd mijnbouwproces

Merged mining vereist geen extra rekenkracht voor de miners. Als mijnwerker ontgint u Namecoin en Bitcoin net zo efficiënt als wanneer u alleen Bitcoin ontgint. U (of uw mijnbouwpool) hoeft alleen de aanvullende configuratie uit te voeren om dit te ondersteunen.

Dit is hoe het werkt:

U begint met het samenstellen van een blok transacties voor elke keten – Bitcoin en Namecoin in ons voorbeeld. Het Namecoin-blok (hulpketen) bevat wat u zou verwachten in een standaardset transacties. Het Bitcoin-blok bevat ook reguliere transacties. Het heeft echter een extra transactie waarbij de hash verwijst naar het Namecoin-blok dat u zojuist hebt gemaakt.

Nadat je je blokken hebt samengesteld, ben je de mijne. Er zijn een paar verschillende scenario’s die zich hier kunnen afspelen:

  • Je mineert een blok op de moeilijkheidsgraad van Bitcoin. U voltooit het maken van het Bitcoin-blok en zendt het uit naar het Bitcoin-netwerk. Omdat de moeilijkheidsgraad waarop je het Bitcoin-blok hebt gedolven hoger is dan het moeilijkheidsniveau van Namecoin, mineer je ook een Namecoin-blok. Je ontvangt beide mijnbeloningen.
  • Je mineert een blok op de moeilijkheidsgraad van Namecoin. U voltooit het samenstellen van het Namecoin-blok door de header en hash van het Bitcoin-blok in te voegen. De Namecoin-keten accepteert vervolgens dit blok. Het is in staat om de extra Bitcoin-header en hash te herkennen als je bewijs van werk vanwege het ontwikkelingswerk dat je hebt gedaan om merged mining te ondersteunen. Je ontvangt alleen de Namecoin-mijnbeloning.
  • Je mineert een blok tussen de moeilijkheidsgraad van Namecoin en Bitcoin. Je ervaart hetzelfde resultaat als scenario nummer twee.

Samengevoegde mijnbouwimplicaties

De goede

Kleine en nieuwe blockchain-projecten hebben een paar goede redenen om merged mining te integreren. Het belangrijkste is dat dit de beveiliging van hun netwerk verbetert, terwijl ze toch als een aparte keten kunnen opereren. Deze hulpketens krijgen ook bekendheid doordat ze worden geassocieerd met een populairdere blockchain.

Bovendien worden mijnwerkers sterk gestimuleerd om deel te nemen, omdat ze extra inkomsten ontvangen zonder extra kosten of stroom. En omdat miners meestal handelen tussen de twee munten om te behouden wat ze leuk vinden, is er een toename in liquiditeit voor beide crypto’s.

De neutrale

Ouderkettingen worden het slachtoffer van een bloat in de blockchain met de toevoeging van hulpketens. De hashes die de hulpketen toevoegt aan de transactieboom van de bovenliggende keten zijn klein, maar ze neem wel ruimte in beslag. Zolang munten zoals Bitcoin succesvol zijn in het implementeren van schaaloplossingen op de tweede laag, zou deze bloat geen probleem moeten worden.

De slechte

Helaas is het niet allemaal zonneschijn en regenbogen. De integratie van merged mining vereist extra ontwikkelingswerk aan de hulpketen. Wanneer u overschakelt van een ander miningprotocol naar merged mining, moet u hard fork. Een andere harde vork is nodig als je ooit wilt overschakelen van merged mining.

Mijnwerkers en mijnbouwpools hebben ook wat werk te doen als ze de vruchten willen plukken van het delven van twee ketens. Hoewel merged mining geen extra vermogen vereist, vereist het wel meer onderhoudswerk. Bij het minen van twee blockchains heb je twee keer zoveel verbindingen om te bedienen en twee keer zoveel distributiekanalen om te onderhouden (als je een mijnbouwpool runt). Sommige groepen vinden het extra onderhoud de extra munt misschien niet waard.

Inzichten voor investeerders

Over het algemeen biedt samengevoegde mijnbouw meer voordelen voor mijnwerkers dan voor investeerders. In combinatie met andere informatie kan merged mining echter een veelbetekenend teken zijn van een veelbelovend project. Hier zijn enkele voorbeelden uit het verleden en de toekomst:

Namecoin – Geen langetermijngaranties

Namecoin, in feite een gedecentraliseerd domeinregister, was de eerste munt die mijnbouw met Bitcoin heeft samengevoegd. Eens een top 10 cryptocurrency op basis van marktkapitalisatie, is het aanzienlijk gedaald naar een plek in de hoge 200s. Het dient als een goed voorbeeld van hoe een project langzaam uit de boot kan vallen – zelfs wanneer het is gekoppeld aan het krachtigste netwerk van cryptocurrency.

samengevoegde mijnbouwmunten

Eerder de nummer drie munt op basis van marktkapitalisatie, bevindt Namecoin zich niet langer in de topcryptocurrency-discussies

Hoewel een aanzienlijk aantal mijnbouwpools Namecoin-gefuseerde mijnbouw ondersteunt, is de munt in zijn vijfjarige geschiedenis niet veel gebruikt. Ontwikkeling is ook niet zo actief als vergelijkbare projecten. Deze val uit de gratie laat zien dat alleen al omdat een cryptocurrency samengevoegde mijnbouw omvat, dit niet noodzakelijk betekent dat de basisprincipes een investering rechtvaardigen.

Dogecoin – Onmiddellijke na-effecten

Al vroeg in het leven van Dogecoin besloot de gemeenschap te integreren fuseerde mijnbouw met Litecoin. Ze ontdekten dat met het oorspronkelijke mijnbouwmechanisme het netwerk binnen een jaar geen aanzienlijke mijnbeloningen meer zou hebben. Zonder wijzigingen zouden mijnwerkers geen prikkel hebben om te minen en zou het netwerk vatbaar zijn voor een aanval van 51%.

Vrijwel onmiddellijk na het overschakelen van Proof-of-Work naar Auxiliary Proof-of-Work, steeg de Dogecoin-prijs van ongeveer $ 0,0002 (~ 0,00000041 BTC) naar ongeveer $ 0,00047 (~ 0,00000115 BTC). Dat is meer dan 180 procent stijging van de BTC-prijs in slechts een paar weken.

Dogecoin

Dogecoin kende een aanzienlijke prijsstijging na het implementeren van gefuseerde mijnbouw met Litecoin

Hoewel het slechts één gegevenspunt is, toont het aan dat een project overschakelt naar merged mining kon worden een winstgevende investering op korte termijn. Er zijn een paar redenen waarom dit waar kan zijn.

Ten eerste zorgt de extra netwerkbeveiliging voor onmiddellijk vertrouwen bij de gemeenschap. Ook biedt tethering aan een bekendere munt meer blootstelling aan minder bekende cryptocurrencies. Het is als een snelle marketingimpuls. Ten slotte voegt samengevoegde mijnbouw liquiditeit toe aan beide ketens, aangezien mijnwerkers handelen om de munten te behouden die ze verkiezen.

Elastos – Potentiële Sleeper Pick

Elastos is een door blockchain aangedreven internet dat merged mining met Bitcoin integreert. Met deze munt nog relatief onbekend, kan het op dit moment een stevige oppepper zijn. Zodra het platform compleet is en de merged mining beschikbaar is, zou de Elastos-prijs een vergelijkbare stijging kunnen zien als die van Dogecoin.

Bovendien werkt Elastos samen met NEO en Bitmain als G3 van China. Het gerucht gaat dat Bitmain een deel van de hashkracht van het bedrijf zal besteden aan het delven van Elastos. Voor degenen onder u die het niet weten, Bitmain beheert enkele van de grootste Bitcoin-mijnpools. Deze ondersteuning is dus een positieve indicator voor de Elastos-prijs.

Met dit in gedachten lijkt het alsof de Elastos-prijs een stevige opwaartse druk zou moeten hebben zodra de mijnbouw begint. Om het project echter te analyseren als een langetermijninhouding (langer dan een jaar), moet u dieper in de grondbeginselen duiken.

Laatste gedachten

Samengevoegde mijnbouw is een uitstekende optie voor jonge projecten die willen groeien zonder bang te hoeven zijn voor een aanval van 51%. Vanuit investeringsoogpunt kan de beslissing van een project om merged mining te implementeren een onmiddellijke prijsstijging veroorzaken. Hoewel deze prijsverhoging misschien niet lang duurt.

Ongeacht hoe het de prijs beïnvloedt, merged mining is iets om op te letten als investeerder, mijnwerker of zelfs gewoon een cryptoliefhebber. Met de steeds toenemende dreiging van 51% aanvallen, zou het overschakelen naar merged mining heel goed een trend kunnen zijn die we meer gaan zien naarmate we groeien als een industrie.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me