De oorsprong van Segwit2x gaat vele jaren terug, aangezien de Bitcoin-gemeenschap lang heeft gedebatteerd over hoe Bitcoin kan worden geschaald om aan het toenemende aantal transacties op het netwerk te voldoen..

Eén kamp, ​​voornamelijk bestaande uit de grote mijnwerkers, heeft gepleit voor het vergroten van de grootte van de blokken in de Bitcoin-blockchain van 1 MB naar een veel grotere omvang. Blocks worden elke tien minuten gedolven en bevatten alle recente transacties.

Met een grotere blokgrootte kunnen meer transacties in een enkel blok worden opgenomen. Om dit te doen zou een ‘hard fork’ nodig zijn, een achterwaarts incompatibele protocolwijziging, die zou resulteren in het splitsen van de ketting in twee munten.

Het andere kamp heeft betoogd dat, aangezien dit idee geen brede consensus heeft, het omstreden opsplitsen van de ketting niet veilig zou zijn en een ernstig moreel gevaar zou opleveren. De blokgrootte te groot vergroten centraliseert het netwerk en maakt het voor de meeste gebruikers onmogelijk om hun eigen knooppunten te beheren.

Om schaalvergroting te beantwoorden, heeft dit kamp een ‘soft fork’ ontwikkeld, een vrijwillige en achterwaarts compatibele protocolupgrade, getiteld ‘Segregated Witness’ of ‘Segwit’.. Segwit introduceerde een grote bugfix voor de maakbaarheid van transacties en ontgrendelde een verscheidenheid aan nieuwe functies. Met name een nieuw transactietype dat veel minder gegevens gebruikte, zodat er meer transacties in een enkel blok van 1 MB konden passen. Dit veranderde in feite een blok van 1 MB in een blok dat theoretisch wel 4 MB groot was. Bovendien heeft Segwit de weg beter gebaand voor de komendeLightning-netwerk”, Wat zorgt voor ultra goedkope en directe betalingen op het Bitcoin-netwerk.

Segwit werd ingezet op het netwerk dat is ingesteld om te activeren zodra 95% van de hashpower voor mijnbouw aangeeft dat het klaar is. Ondanks dat Segwit volledig vrijwillig en opt-in was, werd dit gereedheidssignaal door de ontwikkelaars gegeven als een beleefdheid, zodat alle mijnwerkers klaar waren om de nieuwe transacties te verwerken en niet per ongeluk mijnbouwinkomsten zouden mislopen.

Omdat het big block camp voornamelijk bestond uit de grootste mining pools, gebruikten ze in plaats daarvan dit gereedheidssignaal als veto en blokkeerden daarom de activering van Segwit omdat ze in plaats daarvan pleitten voor hun oplossing.

Bitmain, toonaangevend Chinees mijnbouwbedrijf en ondertekenaar van Segwit2x

Dit bracht de Bitcoin-gemeenschap enige tijd in een impasse terwijl het debat voortwoedde. Oplossingen voor een harde vork naar een grotere blokgrootte werden gepresenteerd, maar kregen nooit een significante consensus buiten de mijnwerkers die ze ontwikkelden en hun supporters.

Ten slotte ontmoetten de leidende mijnwerkers in mei 2017 een groep grote Bitcoin-bedrijven in een privévergadering en bedachten ze de “Overeenkomst van New York” om wat zij “Segwit2x” noemden te activeren. Hun idee was dat met een meerderheid van de mijnwerkers en genoeg grote bedrijven die dit voorstel steunen, de rest van de gemeenschap met hen in lijn zou vallen en dat deze nieuwe keten zonder twijfel ‘Bitcoin’ zou zijn.

Segwit2x riep op tot de activering van Segwit in augustus, gevolgd door een hardfork tot een basisblokgrootte van 2 MB. Omdat Segwit zelf een effectieve vergroting van de blokgrootte was, verhoogde dit in wezen de blokgrootte tot 8 MB. De topontwikkelaars van het open source Bitcoin-ontwikkelingsproces, bekend als “Bitcoin Core”, waarschuwden dat Segwit2x een aantal ernstige risico’s voor het netwerk met zich meebracht. Namelijk de toename van de centralisatie van miners en het afnemen van gebruikers van de mogelijkheid om hun eigen volledige knooppunten te runnen. In aanvulling op, ze waarschuwden dat een gehaaste vork als deze de meest minimale verantwoorde technische praktijken schond. Onder verwijzing naar het ontbreken van significante specificaties en tijd voor testen, evenals de introductie van nieuwe aanvalsvectoren.

Dus hoewel Segwit op 1 augustus 2017 werd geactiveerd, blijft de gemeenschap in debat, aangezien de harde vork naar de grotere blokgrootte op ongeveer 18 november dichterbij komt. Hoewel een aantal mijnwerkers en bedrijven zich terugtrekken uit de overeenkomst, beweren Segwit2x-voorstanders dat ze, omdat ze nog steeds een meerderheid van mijnwerkers hebben die dit voorstel steunen, consensus hebben om verder te gaan. Omdat het governance-model van Bitcoin niet op deze manier functioneert, blijft er aanzienlijke weerstand tegen deze hard fork. Mocht het toch gebeuren, dan wordt er op blokhoogte 494.784 de ketting gesplitst en wordt er een nieuwe munt gemaakt.

“Wat moet ik doen?”

Als je Bitcoin vasthoudt op het punt van de hardfork, heb je munten aan beide ketens. U wordt geadviseerd om uw Bitcoin in een hardware wallet te bewaren of een andere wallet waar u uw private keys in bewaart, zodat u uw munten kunt splitsen zoals in de recente “Bitcoin Cash” hard fork. De grootste beurzen, met name ‘Bitfinex’ heeft verklaard dat ze de nieuwe Segwit2x-munt zullen vermelden als “B2X”. Veel andere populaire beurzen en diensten , zoals LocalBitcoins, die geen partij waren bij de overeenkomst, hebben aangegeven Segwit2x helemaal niet te ondersteunen of als altcoin te vermelden.

Segwit2x is ontwikkeld onder het valse uitgangspunt dat het de enige keten zal zijn en bekend staat als Bitcoin. Daarom ontbreekt het aan verstandige herspeelbeveiliging die te zien is in eerdere hard-forks die opzettelijk altcoins hebben gemaakt.

Ondanks pleidooien van de meest opmerkelijke Bitcoin Core-ontwikkelaars om herhalingsbescherming op te nemen en gebruikers te beschermen tegen ongewenste uitzending van hun transacties op beide ketens, heeft het Segwit2x-kamp geweigerd in een poging mensen te dwingen hen te volgen. Het resultaat is dat veel eenvoudige portefeuilles, bekend als “SPV” -portefeuilles en heel vaak op uw telefoon worden aangetroffen, zeer in de war zullen zijn over welke keten Bitcoin is..

Het wordt aanbevolen om uw bitcoin niet op “breadwallet” of een andere portemonnee te bewaren die niet expliciet duidelijk heeft gemaakt hoe hij met de fork zal omgaan. Het zal enige tijd nadat de hard-fork heeft plaatsgevonden niet veilig zijn om transacties uit te voeren, dus u moet deze pas proberen als er op grote schaal is gemeld door betrouwbare bronnen dat het weer veilig is..

Laatste gedachten

Hoewel dit debat aan de oppervlakte kan worden gezien als hoe Bitcoin kan worden geschaald, zijn de onderliggende motivaties van Segwit2x heel anders.

Zelfs ondertekenaars van de overeenkomst geven toe het is een gezamenlijke inspanning om van het huidige gedecentraliseerde ontwikkelingsproces in Bitcoin af te komen. Meer nog, het is een poging van een kleine verzameling machthebbers om het bestuursmodel van Bitcoin te veranderen en grote bedrijven en mijnwerkers het protocol te laten controleren in plaats van de gebruikers. Helaas voor hen, futures-markten waarderen de nieuwe Segwit2x-munt heel weinig in vergelijking met de traditionele Bitcoin. Op het moment van schrijven staat het op 0,145 BTC, maar de afgelopen dagen is het gedaald tot 0,105 BTC.

Hoewel de meeste mijnwerkers momenteel hun intentie aangeven om Segwit2x te steunen, kunnen ze het zich uiteindelijk niet veroorloven om iets anders te doen dan te volgen wat de meest winstgevende munt is. Hoewel het merendeel van de community hoopt dat de hard fork voor 18 november wordt afgeblazen, is het onwaarschijnlijk dat de nieuwe ketting te lang veel steun krijgt.

Bitcoin is waardevol omdat het het grootste gedecentraliseerde financiële netwerk is dat ooit heeft bestaan. Het is een bootstrapped peer-to-peer elektronisch geldsysteem zonder vertrouwde derde partijen, waar gebruikers altijd de mogelijkheid hebben om het netwerk en hun geld voor zichzelf te verifiëren. Hoewel velen het onvermogen van Bitcoin om grote veranderingen aan te brengen te midden van een gemeenschap in fel debat en onenigheid misschien als een bug beschouwen, is het een kenmerk dat dit systeem niet kan worden gewijzigd zonder wijdverbreide consensus en dat uw geld altijd uitsluitend onder uw controle staat..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me