Wat is Storj?

Storj is een open source, gedecentraliseerde oplossing voor bestandsopslag. Het maakt gebruik van codering, bestandssharding en een op blockchain gebaseerde hashtabel om bestanden op een peer-to-peer-netwerk op te slaan. Het doel is om bestandsopslag in de cloud sneller, goedkoper en privé te maken.

Traditionele cloudopslagoplossingen, zoals Dropbox of Google Drive, hebben beperkingen. Terwijl bestanden redundant worden geback-upt, kan bandbreedte van een datacenter of onverwachte storingen de toegang tot uw bestanden beperken. Er is ook de kwestie van privacy. Deze bedrijven hebben controle over uw bestanden, inclusief de mogelijkheid om ze te openen.

Het Storj-project gebruikt blockchain- en peer-to-peer-netwerken om deze problemen op te lossen. Het verspreidt de bestanden zodat de redundantie goed is ingeburgerd. Het garandeert ook dat u de enige bent die toegang heeft tot uw bestanden.

Een belangrijk onderscheid dat aan het begin van dit artikel moet worden gemaakt, is tussen open source Storj en Storj Labs, het bedrijf met winstoogmerk. Iedereen kan zijn eigen exemplaar maken van de open source-software waarop Storj wordt uitgevoerd. Storj Labs heeft dat echter al gedaan en ze hebben een netwerk van duizenden gebruikers. Storj Labs brengt kosten in rekening voor het gebruik van dat netwerk.

In dit artikel gaan we dieper in op hoe Storj werkt en het succes dat het tot nu toe heeft gezien. Uiteindelijk is het aan jou om te bepalen of Storj de hype die het heeft gegenereerd, rechtvaardigt. Wie weet? Misschien wilt u het gaan gebruiken om uw bestanden op te slaan.

Onthoud Torrents?

De beste plaats om Storj te leren begrijpen, zijn waarschijnlijk torrents. In de vroege jaren 2000 werden torrents berucht als de manier om gratis films, muziek en tv-programma’s te downloaden – meestal illegaal.

Torrents gebruiken een peer-to-peer-netwerk. Het werkt als volgt:

  1. Veel gebruikers bewaren kopieën van hetzelfde bestand.
  2. Als iemand een kopie van dat bestand wil, stuurt hij een verzoek naar het peer-to-peer-netwerk.
  3. Gebruikers die het bestand hebben, ook wel zaden genoemd, sturen fragmenten van het bestand naar de aanvrager.
  4. De aanvrager ontvangt veel fragmenten uit veel verschillende zaden, en de torrent-software compileert deze fragmenten opnieuw om het originele bestand te vormen.

Het voordeel van het gebruik van een torrent is dat je fragmenten van een bestand parallel uit meerdere bronnen kunt downloaden. Dit betekent dat de bestandsoverdracht mogelijk sneller kan zijn dan het hele ding in één keer downloaden van een enkele bron.

Bovendien worden torrents gedecentraliseerd met het oog op illegale muziek en video’s. Geen enkel bedrijf controleert de torrent. Het is dus moeilijk om een ​​torrent af te sluiten, omdat je elk afzonderlijk zaadje zou moeten afsluiten.

Storj werkt op een vergelijkbare manier, behalve niet alleen voor illegale muziek en video’s. Laten we eens kijken hoe.

overzicht storj

Bestandssharding

De eerste manier waarop Storj vergelijkbaar is met torrents, is bestandssharding. Dit betekent dat wanneer u een bestand op Storj wilt opslaan, u het bestand eerst in veel kleinere stukjes verdeelt.

Het voordeel van file sharding is tweeledig. Ten eerste kunt u shards van het bestand parallel verzenden en oproepen, waardoor de bestandsoverdracht sneller verloopt. Ten tweede bezit geen enkele entiteit uw volledige bestand. Jij bent de enige persoon die weet waar alle scherven zich bevinden.

Shard-locatie is een belangrijk onderscheid tussen Storj en torrents. Torrents publiceren de locatie van de scherf openbaar. Ze willen dat het voor iedereen zo gemakkelijk mogelijk is om de bestanden te downloaden. Storj geeft als cloudopslagprovider uiteraard prioriteit aan de privacy van gebruikers. De uploader zou de enige persoon moeten zijn die weet waar alle scherven van hun bestand zijn gebleven.

Hier komen de blockchain en cryptografie om de hoek kijken. Storj implementeert een zogenaamde gedistribueerde hashtabel, zodat gebruikers alle shards van hun originele bestand kunnen vinden. Deze hash-tabel vereist een privésleutel om de scherven te ontdekken. Zonder de persoonlijke sleutel zou het bijna onmogelijk zijn om de locaties van een shard-bestand correct te raden.

Storj gebruikt een gedistribueerde hashtabel met de naam Kademlia. Het is een van de belangrijkste onderdelen van Storj’s architectuur.

Parity Shards & Wissen van codering

De afzonderlijke bestandsshards worden naar gewone computers over het hele Storj-netwerk gestuurd. Maar wat als een van die computers wordt uitgeschakeld of Storj niet meer uitvoert? Zijn de scherven die op die computer waren opgeslagen verloren gegaan?

Storj moet duidelijk een soort redundantie in hun systeem implementeren. Ze doen dit met pariteitsscherven. Wanneer u een bestand uploadt, kunt u het redundantieniveau kiezen dat u voor uw bestand nodig heeft, maar Storj helpt u ook om dit zelf in te stellen. Met voldoende pariteitsscherven kunt u de kans dat u een scherf aan gegevens uit uw bestand verliest, aanzienlijk verkleinen.

Dat gezegd hebbende, over een langere periode neemt de kans op het verliezen van een scherf toe. Storj voert regelmatig audits en andere verificatiemethoden uit om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt. Toch is het een goede gewoonte om uw bestanden regelmatig terug te roepen en opnieuw op te bouwen voordat u ze opnieuw naar Storj uploadt.

Het omgekeerde is natuurlijk ook een probleem. Te veel redundantie loopt vast in het netwerk. Storj heeft coderingsregels voor wissen om de redundantie van te vaak gedupliceerde shards te verminderen. Deze zelfde regels helpen Storj ook om unieke gegevens te identificeren die meer redundantie nodig hebben.

End-to-end-versleuteling

Dit is waar gegevensprivacy naar het volgende niveau gaat. Sharding voegt al een privacylaag toe, aangezien geen enkele datahost (ook wel boeren genoemd) het hele bestand kan lezen. Maar zelfs het kunnen lezen van een fragment van een bestand is problematisch. Het kan nog steeds gevoelige informatie bevatten.

Om dit tegen te gaan, helpt Storj zijn uploaders (bekend als tenants) hun bestanden te comprimeren en te coderen voordat ze worden geshard. Het versleutelde bestand heeft maar één sleutel en de huurder bewaart die sleutel lokaal op zijn computer (of op de bridge, zoals we zo dadelijk zullen zien).

Als enige eigenaar van de coderingssleutel is de tenant de enige persoon die het bestand kan lezen. Wanneer een boer een scherf ontvangt, is deze al versleuteld als onderdeel van een groter bestand. De gegevens die de boer host, zijn nutteloos zonder alle andere scherven en de coderingssleutel.

Om Storj te hacken en toegang te krijgen tot een bestand, zou je alle shards in een bestand moeten lokaliseren. Dit is bijna onmogelijk zonder de privésleutel van de Kademlia-hashtabel. Dan moet je de boeren die die scherven hosten, overtuigen om je de scherven zonder de juiste handtekening te sturen. Ten slotte moet u raden (hoogst onwaarschijnlijk) of de coderingssleutel van de tenant stelen.

Hopelijk kun je zien dat gedecentraliseerde bestandsopslag veel veiliger is dan traditionele gecentraliseerde opties.

Bestandsverificatie

De vraag is nog steeds: hoe weet ik of mijn bestanden er echt zijn? Kan een boer niet gewoon de scherven die hij bezit verwijderen of zijn computer uitschakelen?

Om die zorg te beantwoorden, voert Storj elk uur een bestandsverificatie-audit uit. Om betaald te worden, moeten boeren bewijzen dat ze de scherven hebben die ze hebben ontvangen. Storj stuurt een verzoek naar de boeren en als de boer de gecodeerde scherf heeft gewijzigd of verwijderd, kunnen ze het verzoek niet beantwoorden.

storj audit

Als de boer het dossier momenteel heeft, kan hij het verzoek correct beantwoorden. De boer ontvangt een microvergoeding voor het bewaren en onderhouden van het dossier. Zo worden boeren gestimuleerd om de bestanden op te slaan en actief te blijven op het netwerk.

In komende releases overweegt Storj de implementatie van een reputatiesysteem voor boerenknooppunten. Het helpt bij het bepalen van welke knooppunten eerlijk en met een hoge bandbreedte werken.

Brug

Storj’s nieuwste initiatief is de Bridge-server. Vóór Bridge bewaarden tenants hun persoonlijke coderingssleutels op hun lokale computers. Dit was oké als u uw bestanden vanaf dezelfde computer wilde openen. Maar wat als u van apparaat zou willen wisselen??

Bridge is een server die coderingssleutels voor u opslaat zonder de toegang tot die sleutels te centraliseren. Het slaat uw sleutels op een veilige manier op, zodat u vanaf meerdere apparaten toegang heeft tot uw bestanden.

Met Bridge is de volgende stap het delen van bestanden en het verlenen van toegang. Omdat het bestand al in de cloud staat, is het oplossen van gedecentraliseerd delen van bestanden een kwestie van identiteit verifiëren en toestemming geven. Storj hoopt binnenkort file-sharing te implementeren.

Capaciteit & Kosten

storj adoptiegroei

Storj heeft meer dan 20.000 huurders en 18.000 boeren. In totaal beschikt het Storj-netwerk over meer dan 8 Petabytes aan opslagruimte, of ongeveer 450 GB per boer.

Storj maakte onlangs de overstap naar Ethereum, waar het nu zijn applicatie en hashtabel host.

prijs storj

Het gebruik van Storj is betaalbaar en het is gebaseerd op het betalen voor wat u gebruikt. Bovendien kunt u de kosten van uw eigen opslag compenseren door zelf ruimte op de harde schijf ter beschikking te stellen. Het doel is om sneller en goedkoper te zijn dan Dropbox of Google Drive.

Teken

Het Storj-token (STORJ) is een betaalmiddel op het netwerk. Vergoedingen die huurders betalen, gaan naar de boeren die opslagruimte en bandbreedte bijdragen aan het netwerk

Hoewel Storj Labs ‘implementatie van Storj uitsluitend het token gebruikt, is Open source Storj betalingsonafhankelijk. STORJ wordt aangenomen, maar BTC, ETH of andere munten kunnen worden geïmplementeerd.

  • Toelevering: 500 miljoen
  • Verdeeld in ICO: tot 25% (juni 2017)
  • Emissiesnelheid: geen nieuwe munten gecreëerd.
  • Blockchain: Ethereum
  • Consensus: bewijs van werk

Team

Shawn Wilkenson is de oprichter van Storj en CEO van Storj Labs. Hij raakte voor het eerst betrokken bij Bitcoin-mijnbouw en -ontwikkeling in 2012. Hij startte Storj open source in 2014.

storj leiderschap

Het team van Storj Labs bestaat uit gevestigde startup-executives. Het officiële team bestaat uit ongeveer 40 medewerkers, met een bredere gemeenschap die de open source-initiatieven ondersteunt.

Gevolgtrekking

vitalik storj

Gedecentraliseerde opslag is een overtuigende use case voor peer-to-peer-netwerken en gedistribueerde grootboektechnologie. Storj is niet de enige. De competitie omvat Sia, Maidsafe en Filecoin. Het goede nieuws voor Storj-fans is dat Storj qua acceptatie, bruikbaarheid en onderliggende technologie vooraan in de groep lijkt te staan.