Heeft u zich afgevraagd wat Web 3.0 is?

Als je de laatste tijd met technische vrienden op een conferentie bent geweest, heb je waarschijnlijk de term ‘Web 3.0’ gehoord. En als je dat nog niet hebt gedaan, zal je dat waarschijnlijk binnenkort doen. Maar als het een van die vragen is waar je je een beetje voor schaamt, doe dat dan niet. Niet veel mensen weten wat Web 3.0 is, dus het is begrijpelijk als u in de war bent.

Bovendien moet er nog een echt beknopte beschrijving en een voldoende strak verhaal naar voren komen, waardoor de definitie ervan vatbaar is voor interpretatie. Experts zijn ook nog steeds aan het discussiëren over wat met Web 3.0 te maken heeft en wat er in de toekomst zal gebeuren.

Terug naar de basis – Web 1.0 en Web 2.0

Nu we het toch over Web 3.0 hebben, kan een korte samenvatting van Web 1.0 en Web 2.0 van pas komen. Mensen beginnen in verschillende stadia naar internet te verwijzen, omdat de mogelijkheden en hoe we ermee omgaan, evolueren.

Denk terug aan de begintijd met een inbelverbinding waar je dingen online kon lezen en misschien een e-mail kon sturen. Web 1.0 was in één richting. Er was weinig interactie en de informatie werd ons door bedrijven en media toegezonden.

Bedrijfswebsites waren monologen van lange productbeschrijvingen en bedompte bedrijfsretoriek. ‘Over ons’-pagina’s gevuld met flauwe clichés over’ een stapje extra doen ‘en klanten die’ centraal staan ​​in alles wat we doen ‘.

Internetbronnen werden niet vertrouwd op universiteiten. Je moest nog steeds naar de bibliotheek om boeken te vinden om in je proefschrift naar te verwijzen. Copyscape bestond niet. MySpace was nog niet geboren, en de Y2K-bug was echt een groot probleem. Het ontwerpen van een website was ook een extreem langdurig en duur proces.

Web 2.0 bracht ons naar een heel nieuw niveau, gekenmerkt door mensen die interactie hebben met websites – en met elkaar – meer. Sociale media zijn de baas. Peer-to-peer reviews zijn een van de belangrijkste aankoopbeslissingen met 90 procent van de klanten die online beoordelingen lezen voordat ze iets kopen, en 88 procent van hen vertrouwt ze evenzeer als een persoonlijke aanbeveling.

Web 2.0 Sociaal web

Social Media regeert de rust

Dankzij de deeleconomie kunnen we in andermans huizen verblijven en onze auto’s verhuren. Iedereen kan een website krijgen en zijn of haar stem uploaden naar internet, zowel schriftelijk als opgenomen. YouTube heeft bijna 1.5 miljard gebruikers wereldwijd en vanaf 2016 waren er ongeveer 300 miljoen persoonlijke blogs geregistreerd. En we hebben nu meer toegang tot internet vanaf onze handhelds dan vanaf onze desktops.

Dus, wat is Web 3.0?

Dus nu weten we daar alles van, welke veranderingen kunnen we verwachten als we op weg zijn naar Web 3.0, de volgende evolutie van internet? Het concept van Web 3.0, bedacht door de New York Times-verslaggever John Markoff in 2006, is eigenlijk niet nieuw.

Web 3.0 zal zorgen voor een verdere verschuiving in de manier waarop we websites maken en ermee omgaan. Maar is het er al? En wat houdt het precies in?

IoT en het internet van alles

Als je een slimme koelkast hebt, Alexa gebruikt, een babyfoon, luidspreker of een ander apparaat hebt dat verbinding maakt met internet, heb je al IoT-technologie gebruikt. Hoewel IoT-technologie traag van de grond kwam en niet zonder problemen is (vraag het maar aan Jeep), het is een sterk kenmerk van Web 3.0. Een concept dat ook wel bekend staat als ‘alomtegenwoordigheid’.

Het internet zal niet langer alleen op uw desktop staan ​​zoals bij Web 1.0, of uw smartphone, zoals bij Web 2.0. Het zal overal zijn, dus bereid je voor op volledige verzadiging. In feite kan Web 3.0 net zo goed het web van alles en overal worden genoemd, aangezien de meeste dingen om je heen online zijn verbonden.

Onze huidige infrastructuur ondersteunt dit echter nog niet helemaal. Onze apparaten zijn te traag en te onveilig. Niemand wil het risico lopen dat zijn hartapparaat wordt gehackt of dat hij tijdens het rijden de controle over zijn voertuig verliest. Maar het is een voorproefje van wat er in Web 3.0 gaat komen.

Kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie

Computers zullen kenmerken van menselijke intelligentie vertonen

In Web 3.0 zullen computers kenmerken van menselijke intelligentie vertonen, zoals besluitvorming en leren. Bedrijven als Facebook en Google gebruiken AI al een tijdje om Big Data te organiseren en advertenties te optimaliseren.

Volgens de Universiteit Maastricht, “Machine learning-algoritmen worden veel gebruikt en komen dagelijks voor. Voorbeelden zijn automatische aanbevelingen bij het kopen van een product of spraakherkenningssoftware die zich aan uw stem aanpast. ”

Dankzij machine learning worden computers steeds geavanceerder en kunnen ze informatie op een veel menselijkere manier verwerken en begrijpen. En als je het bovenstaande voorbeeld bekijkt, kunnen we al iets tamelijk ingewikkelds in onze telefoons spreken en een acceptabel antwoord terugkrijgen. Dit wordt alleen maar beter.

En denk eens aan LinkedIn Messaging. De chat biedt voorspelde reacties die zijn gegenereerd door machine learning, op basis van wat u zou kunnen antwoorden. Het leest de taal en formuleert suggesties op basis van de gescande tekst. Dit toont alledaags toegepaste AI in gebruik. Best cool, toch?

AI kan, net als blockchain, ook de menselijke factor verwijderen van bijvoorbeeld websites die populair zijn vanwege neprecensies of gemanipuleerde zoekresultaten. En in feite kan blockchain-technologie ook een rol spelen bij Web 3.0, waardoor gebruikers kunnen communiceren en vertrouwensproblemen kunnen verwijderen door middel van slimme contracten.

Over Web 3.0 gesproken wordt vaak melding gemaakt van het “semantische web”, dat bijna een uitbreiding is van AI. Het semantische web is in feite een manier waarop informatie wordt gecategoriseerd en opgeslagen, zodat een computer het net zo goed kan begrijpen als een mens. Het semantische web leert computers wat de gegevens betekenen, zodat AI geboren kan worden.

3D-afbeeldingen

Aangezien dit Web 3.0 is, hebben we meer 3D-afbeeldingen nodig. Hier komen ook andere technologieën zoals AR en VR om de hoek kijken, bijvoorbeeld computerspelletjes en apps die 3D gebruiken.

Ook zal 3D-printen toenemen en toegankelijker worden voor iedereen, niet alleen voor grote labs met grote budgetten. Dit zijn allemaal componenten van de volgende golf van evolutie op het web.

Laatste gedachten

Net als bij AI en blockchain, is er op dit moment meer marketinghype rond Web 3.0 dan echte, praktische use-cases. Mensen hebben zelfs laten geloven dat Web 3.0 virtuele steden en 3D-winkelcentra zal vormen.

Maar, net als het uitbannen van armoede en het decentraliseren van de wereld, kunnen deze dingen nog ver weg zijn, misschien met betrekking tot Web 4.0.

De afhaalmaaltijd van Web 3.0 is dus: geloof niet alle hype. Net als de massa producten die beweren AI te gebruiken en alleen worden ondersteund door een algoritme, is Web 3.0 nog niet overal. Maar het zal niet lang duren voordat het zo is.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me