Wat is een atomaire ruil?

Een atomic swap is een cryptocurrency-transactie die onmiddellijk kan worden uitgevoerd zonder dat een externe dienst nodig is om de uitwisseling te vergemakkelijken. Het is een nieuwe fase in de evolutie van gedecentraliseerde uitwisseling, een poging om handel veiliger, efficiënter en zonder vertrouwen te maken.

“Wacht even, ik kan atomaire swaps niet vertrouwen?” Nee nee, dat is niet wat we bedoelen als we vertrouwenloos zeggen, integendeel zelfs. Ironisch genoeg is een betrouwbare uitwisseling betrouwbaarder dan een vertrouwde. Als u bijvoorbeeld een gecentraliseerde centrale gebruikt, zoals Binance, u betrekt uzelf bij een vertrouwde transactie. U vertrouwt Binance namelijk uw geld toe. U geeft uw privésleutels af aan de beurs in de overtuiging dat de operators deze niet zullen misbruiken, en in ruil daarvoor krijgt u toegang tot het handelsplatform van Binance.

Om een ​​ander voorbeeld te geven, laten we zeggen dat Molly en Steve valuta’s wilden ruilen. Molly heeft 57 LTC, maar ze wil 1 BTC bezitten om te weten hoe het voelt. Het blijkt dat Steve 1 BTC heeft en hij wil 57 LTC, dus besluiten Molly en Steve de ruil te maken. Maar geen van beiden wil het geld eerst naar de ander sturen, uit angst dat hij / zij misschien bedrogen wordt. Ze willen ook niet via een escrow-service (een ander voorbeeld van een vertrouwde, externe tussenpersoon) gaan om de transactie voor hen uit te voeren.

Gelukkig kunnen ze hiervoor atomaire swaps gebruiken. Met een atomic swap konden Molly en Steve de transactie uitvoeren zonder tussenkomst van een derde partij, zoals Binance of een escrow-service, en zonder zich zorgen te hoeven maken dat ze door de ander zouden worden verpest..

atomaire wissel diagram

Bron: Streams.Lykke

Magisch, toch? Als u blijft lezen, gaan we hieronder op meer details in.

Atomic Swaps: hoe ze werken

Zoals u waarschijnlijk al vermoedde, zijn atomaire swaps ontworpen met het oog op twee verschillende valuta’s. Ze zijn een methode waarmee u munten rechtstreeks cross-chain kunt verhandelen zonder via een uitwisseling te gaan. Bovendien kunnen atomaire swaps on-chain of off-chain worden uitgevoerd, maar hierover meer nadat we hebben besproken hoe ze werken.

Net als bij sommige Lightning Network-transacties, maakt een atomic swap gebruik van een hashed timelock-contract (HTLC) om ervoor te zorgen dat beide partijen hun einde aan de afspraak houden. Deze contracten maken gebruik van een multisignature transactiesysteem dat beide handelaren verantwoordelijk houdt voor het slagen van een swap. Om dit mogelijk te maken, gebruikt een hashlock een cryptografisch algoritme waarmee gebruikers pas toegang krijgen tot geld nadat beide partijen hun respectievelijke transacties hebben afgetekend, en een timelock is als een verzekeringspolis die ervoor zorgt dat beide gebruikers hun geld terugkrijgen. ze als de transactie niet succesvol is binnen een bepaald tijdsbestek.

atomic swap voorbeeld

Bron: Hacker Noon

Dus in de praktijk zou een atomaire swap als volgt naar beneden gaan:

Molly en Steve stellen elkaar betalingskanalen open om 57 LTC ​​te ruilen voor 1 BTC. De aanstichter van de transactie moet dan een contractadres opgeven. In dit voorbeeld is Molly de aanstichter – ze is zo voorwaarts – dus maakt ze een contractadres aan.

Het contractadres functioneert als een kluis voor fondsen. Bij het maken van het adres deponeert Molly haar 57 LTC ​​en produceert een bijbehorende waarde (een geheime reeks gegevens die als een sleutel functioneert). In wezen is de hash als een veilig slot, terwijl de waarde de sleutel is. Om de transactie te vergemakkelijken, stuurt Molly de hasj naar Steve.

Steve ontvangt de hash en produceert er een soortgelijk contractadres mee. Bij het creëren van zijn eigen contractadres, deponeert Steve zijn 1 BTC op een kluis (contractadres) die dezelfde sleutel heeft als die van Molly. Dus als Molly haar 1 BTC wil ophalen, moet ze een transactie ondertekenen voor Steve’s contractadres, en als Steve zijn 57 LTC ​​wil ophalen, moet hij een transactie ondertekenen voor Molly’s contractadres..

Om dit te doen, ondertekent Molly het contractadres van Steve met de waarde (sleutel) die werd gebruikt om de hasj te produceren die Steve gebruikte voor zijn contractadres. Daarbij ontgrendelt Molly de kluis die haar geld heeft terwijl hij ook deze sleutel aan Steve onthult. Dus nu Steve deze sleutel heeft, kan hij de transactie afmelden voor Molly’s contractadres en zijn 1 BTC ophalen, en iedereen is tevreden.

Kortom, wanneer Molly het contractadres aanmaakt, haar geld stort en een waarde voor dit adres creëert, stuurt ze Steve de hash voor de waarde om te zeggen: “Als je deze 57 LTC ​​wilt, moet je de sleutel van de hasj reproduceren.” Dus Steve creëert vervolgens zijn eigen contractadres met deze hash om te zeggen: “Oké, maar ik kan de sleutel niet hebben totdat je hem aan mij geeft, dus gebruik hem om je 1 BTC te ontgrendelen en dan kan ik hem aannemen om mijn 57 LTC ​​te ontgrendelen. “

atomic cross chain swap voorbeeld

Bron: @ n1clker

Best gaaf, toch? Wij denken van wel. De HTLC structureert de transactie zodanig dat beide partijen afhankelijk zijn van elkaar om de swap tot een succes te maken. Als de uitwisseling om welke reden dan ook mislukt (bijv. Netwerkstoring of een partij houdt zijn / haar einde van de deal niet vast), dan retourneert de timelock al het geld aan hun rechtmatige eigenaren – geen schade aangericht.

Atomic Swaps: on-chain versus off-chain

Het is belangrijk op te merken dat atomaire swaps kunnen worden uitgevoerd als on-chain of off-chain-functies.

Atomaire swaps op de keten, zoals de naam doet vermoeden, vindt plaats op de blockchain van beide valuta’s. Om deze swaps te laten werken, moeten beide valuta’s momenteel hetzelfde hash-algoritme gebruiken en moeten ze ook HTLC ondersteunen. Terug in september 2017, Litecoin en Decred hebben een succesvolle atomaire swap op de keten uitgevoerd, de eerste in zijn soort.

Zojuist de eerste voltooid $ DCR <> $ LTC cross-chain atomaire swap met @SatoshiLite. Enorme schreeuw om met ons te debuggen! Meer info binnenkort ™… pic.twitter.com/o2viQm3LTR

– Decred (@decredproject) 19 september 2017

Atoomwissels buiten de keten sta, u raadt het al, off-blockchain-uitwisseling van de betreffende valuta’s toe. Dit vindt plaats op een secundaire laag knooppunten, en op dit punt zijn off-chain atomaire swaps een uitbreiding van het Bitcoin Lightning Network. Bitcoin en Litecoin voerden in november 2017 de allereerste off-chain atomic swap uit met behulp van het Lightning Network.

Vandaag zijn we verheugd om de allereerste Lightning cross-chain swap van Bitcoin naar Litecoin aan te kondigen! ⚡️⛓️&# 128177;

Bekijk hier de code en demo: https://t.co/92CMslUrV4 https://t.co/hnaAUWktuN

– Lightning Labs⚡️ (@lightning) 16 november 2017

Afronden: waarom atomaire swaps belangrijk zijn

Atomic swaps kunnen zorgen voor meer veiligheid in een uitwisselingsatmosfeer vol risico’s, waaronder verkeerde toewijzing van financiering en hackaanvallen. Er is iets te zeggen over een handelsfunctie waarmee u transacties kunt uitvoeren zonder tussenkomst van een gecentraliseerde tussenpersoon.

Op dit punt stroomlijnen atomaire swaps het hele handelsproces tot een punt van volledig gemak. Theoretisch zouden atomaire swaps kunnen worden ontwikkeld om universele handelsparen van valuta naar valuta te verschaffen. ARK inruilen voor LINK? Jij hebt het. Hoe zit het met IOTA voor DASH? Zolang gebruikers vragen en biedingen doen en een markt voor deze swaps creëren, kunt u in deze paren handelen. Bovendien kunnen atomaire swaps portemonnee-integratie mogelijk maken, zodat u rechtstreeks vanuit uw software, mobiele telefoon of webportemonnee in valuta kunt handelen – geen geld meer van en naar beurzen verplaatsen.

Zoals ik eerder in het artikel al zei, kunnen atomaire swaps de volgende evolutie zijn in gedecentraliseerde handel. Er zijn een paar projecten die van deze droom een ​​gedecentraliseerde realiteit willen maken. Altcoin.io, bouwt bijvoorbeeld een gedecentraliseerde uitwisseling en portemonnee met ingebouwde atomic swap-functies. Het project heeft momenteel een beta-testnet live voor zijn atomaire swaps, en het team hoopt binnenkort een volledig functionerend platform live te hebben. Komodo bouwt ook zijn eigen gedecentraliseerde uitwisseling met on-chain atomaire swaps ingeschakeld, een integraal onderdeel van zijn alles-in-één blockchain-oplossingen.

Hopelijk kunnen projecten zoals deze hun beloften waarmaken en een broodnodige handelsoplossing voor het cryptocurrency-rijk vervullen. Als ze dat doen, zoek dan naar atomaire swaps om het huidige uitwisselingsmodel te verstoren, aangezien ze waarschijnlijk het potentieel aan het licht zullen brengen voor een complete revolutie in de manier waarop valuta’s van eigenaar veranderen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me