Bitcoin-orakels zijn externe sensoren die een slim contract op de blockchain activeren en momenteel experimenteel zijn voor de Bitcoin-blockchain. Het onderzoek verkeert nog in de kinderschoenen, maar de resultaten zijn al indrukwekkend. Het is vermeldenswaard dat orakels niet nieuw zijn in de cryptospace, maar de technologie is nog nooit gebruikt op de Bitcoin-blockchain.

Bitcoin-orakels zijn het resultaat van onderzoek aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT), waar onderzoekers werken aan manieren om een ​​aantal nieuwe mogelijkheden toe te voegen aan de functionaliteit van Bitcoin..

Stel je voor dat je Bitcoin naar iemand zou kunnen sturen wanneer de aandelenmarkt daalt, of het weer verandert, of, hoe zit het als een bericht een vooraf bepaald aantal likes bereikt? Al deze functies en meer zijn al mogelijk dankzij de ontwikkeling van Bitcoin Oracles.

Oracles worden al gebruikt met veel op blockchain gebaseerde platforms, zoals Augur en Gnosis. Beide platforms gebruiken orakels om aandelenmarkten nauwkeuriger te volgen. Deze platforms zijn gebaseerd op Ethereum. Onderzoekers hopen dezelfde diensten aan Bitcoin-gebruikers te bieden.

Het MIT-programma heet “verlicht”En onderzoekers hebben al ontwikkelde een werkend Bitcoin-orakel om hun theorie te bewijzen. Dit orakel bewaakt de waarde van de USD en verzendt vervolgens automatisch de waarde in Satoshis naar een Bitcoin smart contract. In een openbaar interview legden MIT-onderzoekers uit dat ze het orakel hadden gebouwd om de waarde van de USD te volgen, maar het had net zo gemakkelijk de kosten van een aandeel, de resultaten van een voetbalwedstrijd of zelfs het weer kunnen volgen..

Hoewel MIT mogelijk de eerste ontwikkelaars zijn die met succes een orakel hebben gemaakt, werd het oorspronkelijke concept van Bitcoin-orakels voor het eerst voorgesteld door de ontwikkelaar van Lightning Network Thaddeus Dryja vorig jaar tijdens een van zijn Discrete logboekcontracten met betrekking tot de schaalbaarheid van Bitcoin en het potentieel van het Lightning Network.

Bitcoin slimme contracten

Bitcoiners kunnen binnenkort profiteren van de voordelen van complexe slimme contracten dankzij de creatieve geesten van onderzoekers zoals Alin S. Dragos en Tadge Dryja. Beide onderzoekers maken deel uit van het Digital Currency Initiative van MIT. Als onderdeel van dit initiatief zijn onderzoekers op zoek naar meerlaagse slimme contracten die gebruikmaken van het Lightning Network.

Protocollen van de tweede laag zijn een essentieel onderdeel van slimme contracten. Ethereum verwierf bekendheid door de introductie van het slimme contractconcept in de cryptocommunity. Om deze slimme contracten mogelijk te maken, gebruikt Ethereum een ​​tweede-laag-protocol dat zich op dezelfde manier gedraagt. Dit protocol wordt het Raiden-netwerk genoemd.

Orakels werken als een vertrouwde datafeed en vormen een essentieel onderdeel van contracten met meerdere handtekeningen. Multi-sig-contracten hebben vooraf bepaalde fondsen die worden vrijgegeven na ontvangst van een bepaald bedrag aan cryptocurrency.

Private vertrouwde orakels

Een van de cruciale componenten van de MIT-ontwikkelingsstrategie is het creëren van orakels die de gebruikers niet kunnen volgen. In wezen moeten orakels gegevens kunnen uitzenden op een manier die de identiteit van de gebruiker privé houdt. Een orakel zou niet moeten weten of zijn informatie een slim contract initieert.

Een datamixprotocol maakt anonimiteit mogelijk. Dit protocol mixt de orakelinformatie met aangeleverde data voordat deze op de blockchain wordt geplaatst. Onderzoekers zeggen dat ze kunnen bepalen welke gegevens ze hebben toegevoegd om te mixen, maar dat het orakel geen onderscheid kan maken tussen de twee. In de toekomst maken organisaties gebruik van deze technologie om hun financiële gegevens te beschermen tegen nieuwsgierige blikken.

Soorten orakels

Het concept van blockchain-orakels is niet nieuw, en veel andere cryptocurrencies gebruiken deze technologie al om hun gebruikers robuustere slimme contracten te bieden. Laten we even de tijd nemen om enkele van de verschillende soorten orakels te bekijken die tegenwoordig bestaan.

Software Orakels

Software-orakels monitoren online informatie. Orakels houden items bij zoals de temperatuur, goudprijzen, vluchtvertragingen en zelfs verkiezingsresultaten. Orakels kunnen beschikbare online informatie doorzoeken en de benodigde gegevens automatisch extraheren voordat ze de informatie naar het slimme contract verzenden.

Hardware orakels

Hardware-orakels volgen items uit de echte wereld, zoals een schip dat de haven bereikt of een auto die een bepaald gebied binnenrijdt. Voor dit soort orakels zijn extra hardwaresensoren nodig om deze taken uit te voeren. RFID-technologie zou deze orakels de komende maanden een enorme boost in mogelijkheden kunnen geven. Deze apparaten bieden gebruikers de mogelijkheid om complete supply chains via de blockchain te volgen.

Inkomende orakels

Inkomende orakels maken gebruik van input van buitenaf. Bedrijven zoeken naar deze orakels om automatische kooporders op te zetten na voltooiing van specifieke taken. U kunt bijvoorbeeld een kooporder voor crypto instellen als de goudprijs bijvoorbeeld stijgt.

Uitgaande orakels

Met uitgaande orakels kunnen slimme contracten gegevens vrijgeven aan items uit de echte wereld. Deze orakels zijn nu populair dankzij de opkomst van slimme huistechnologie. Een uitgaand orakel ontgrendelt bijvoorbeeld een slim slot na voltooiing van een slim contract.

Consensus orakels

Op voorspelling gebaseerde platforms maken veel gebruik van op consensus gebaseerde orakels. Deze orakels verzamelen informatie van talloze locaties. Ze zijn perfect voor het volgen van financiële markten waar het gebruik van één gegevensbron onbetrouwbaar zou kunnen zijn.

Orakels zorgen

Het concept van Bitcoin-orakels is in theorie succesvol gebleken, maar er zijn nog steeds enkele zorgen over de integratie van deze vertrouwde bronnen. Ten eerste heeft niemand een redelijke manier bedacht om geld te verdienen met orakels. Om ervoor te zorgen dat orakels adoptie zien, moet er een stimulans zijn voor degenen die er een hosten.

Naast financiële problemen is centralisatie een probleem dat moet worden aangepakt voordat het op grote schaal wordt toegepast. Wat gebeurt er als een bepaalde bron meerdere orakels host? Hoe kan dit het ‘vertrouwen’ van de netwerkgegevens verminderen? Dit zijn de vragen waarmee MIT-onderzoekers nu worden geconfronteerd als ze hun concept willen transformeren in een van de functionaliteiten van Bitcoin.

Bitcoin Oracles – Een werk in uitvoering

Het Bitcoin-orakelproject blijft verbeteringen zien. Ontwikkelaars zoeken naar derde partijen om te helpen met de gebruikerservaring. MIT-onderzoekers hebben openlijk toegegeven dat hun primaire focus ligt op de ontwikkeling van het protocol, in de hoop dat geïnteresseerde partijen zullen ingrijpen om een ​​gebruiksvriendelijk platform te creëren om de technologie in de toekomst te gebruiken. Hoe dan ook, het lijkt erop dat Bitcoin-orakels er zijn om te blijven.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me