X11-munten zoals Dash, Checkcoin en CannabisCoin verspreiden zich samen met andere concurrerende cryptografische algoritmen. Als alternatief voor meer populaire hash-algoritmen, zoals Bitcoins SHA256 of Monero’s CryptoNight, is het X11-algoritme ontwikkeld door Evan Duffield om de dreigende dreiging van applicatiespecifieke geïntegreerde schakelingen, beter bekend als ASIC’s, te beteugelen..

Battlefield Blockchain: Decentralisatie versus ASIC Mining

Kortom, ASIC-mijnwerkers worden gezien als een bedreiging voor het mijnecosysteem en krijgen veel kritiek omdat ze de hashing-kracht van blockchains centraliseren. ASIC-chips vormen een bijzonder gevaar voor decentralisatie omdat ze arbeidsintensief zijn en massale deelname aan mijnbouw beperken. Een typische enkele ASIC-chip zal de volgende best presterende GPU overtreffen met dubbele cijfers.

Bovendien kan ASIC-mijnbouwhardware onbetaalbaar zijn. Mijnwerkers raken verstrikt in snel bewegende upgradecycli waarbij nieuwere ASIC’s nodig zijn om het protocol voor te blijven dat ze aan het minen zijn.

Dit komt omdat ASIC-hardware opmerkelijk gespecialiseerd is om een ​​blockchain in zijn huidige staat te minen. Upgrades naar het netwerk kunnen functionerende ASIC-mijnwerkers onbruikbaar maken, waardoor ASIC-fabrikanten een nieuwere ASIC-mijnwerker moeten ontwikkelen.

ASIC-bedreigingen voor decentralisatie

Het conflict tussen gespecialiseerde chips en decentralisatie is zo oud als de beschaafde samenleving zelf. De kern hiervan is de ongelijke verdeling van middelen en kansen.

Dreiging # 1 Bourgeois vs. Proletariaat

Ok, dit zijn misschien een beetje extreme termen voor zo’n opkomende technologie, maar de dynamiek lijkt erg op elkaar. Ten eerste zijn ASIC’s een aanzienlijk hogere hoofdinvestering. Een relatief klein deel van de wereldbevolking heeft toegang tot de kapitaalmarkten die nodig zijn om een ​​ASIC-mijnbouw te financieren. Ten tweede zijn ASIC-mijnbouwplatforms zelf een beperkte hulpbron. Prioriteit voor gespecialiseerde chips is voorbehouden aan grote bestellingen, waardoor iedereen zonder toegang tot kapitaal verder wordt beperkt.

Dreiging # 2 Hashing-kracht

Afzonderlijke entiteiten die enorme delen van de hashing-snelheid van een netwerk beheersen, zijn niet goed. In heel eenvoudige bewoordingen speelt hashing-kracht ook een rol in de democratische functies van een blockchain. Het meest extreme hiervan is de geldigheid van het grootboek, of met andere woorden de geschiedenis van die blockchain.

Een miner met aanzienlijke hashing-kracht zou mogelijk de geschiedenis van de blockchain kunnen herschrijven en als waarheid publiceren. Dit is een heel eenvoudig overzicht van een worstcasescenario en gelukkig zijn hier zowel sociale als technologische oplossingen voor. Het is echter belangrijk op te merken dat er mogelijk misbruik kan worden gemaakt van gecentraliseerde hashingkracht.

X11 munten: een reactie op gespecialiseerde mijnwerkers

x11 muntstuk Dash

Dash was de eerste cryptocurrency die werd gebouwd met het X11-algoritme.

Het moet inmiddels duidelijk zijn dat het X11-algoritme en de X11-munten een directe reactie zijn op de uitbreiding van ASIC-cryptomijnwerkers. Het kernconcept was om het mijnbouwecosysteem eerlijk en toegankelijk te houden.

De geheime saus van het X11-algoritme staat bekend als algoritmeketting. Het is een eenvoudig idee op papier dat 11 SHA3-hash-algoritmen aan elkaar koppelt. De ingevoerde gegevens worden procedureel gehasht door elk algoritme, de een na de ander. De laatste hash wordt uitgevoerd nadat deze is versluierd door alle 11 algoritmen.

Destijds maakte het aan elkaar koppelen van de verschillende SHA3-hash-algoritmen het ontwikkelen van een geschikte ASIC-miner aanzienlijk moeilijker. Het begrip was dat munten, zoals Dash, een grote kans zouden bieden voor CPU- en GPU-mijnwerkers om te gedijen voordat ASIC’s de scène betreden.

X11 Hash-functies: Blake, BMW, Groestl, JH, Keccak, Streng, Luffa, Cubehash, Shavite, Simd, Echo

Mijnbouw X11 munten | De terugkeer van ASIC’s

Het aftellen naar ASIC’s begon op de dag dat de eerste X11-munt werd gedolven. Vandaag zijn we diep in het X11-tijdperk van ASIC-mijnbouw, en de bescherming die het geketende algoritme ooit bood, is uitgehold.

De ontwikkeling van het X11-algoritme is grotendeels achterwege gebleven sinds de release in 2014. De hashfunctie heeft een handvol jaren genoten van een ASIC-vrije omgeving. Zonder verdere ontwikkeling van ASIC-resistentie is de X11-hashfunctie echter overwonnen door ASIC-hardwareontwikkelaars.

CPU- en GPU-mining van X11-munten is zeker nog steeds mogelijk. De winstgevendheid daalt echter, en mijn vergelijkingssites zoals WhatToMine.com vermelden niet langer X11-munten in hun GPU-categorie. In plaats daarvan munten zoals Dash en Checkcoin-groep met andere ASIC-mijnbouwmogelijkheden. Het is een subtiele verandering maar weerspiegelt nauwkeurig het sentiment van de mijnbouwgemeenschap.

Gevolgtrekking

Er is weinig consensus over de rol die gespecialiseerde mijnbouwhardware speelt in een blockchain-ecosysteem. Enerzijds stimuleert gespecialiseerde hardware softwareontwikkelaars om nieuwe oplossingen te creëren, zoals de X11-hashfunctie. Omgekeerd kan gespecialiseerde mijnbouw de hashingkracht van een blockchain snel centraliseren en de veiligheid van smallcap-projecten bedreigen.

De sweet spot zit ergens tussen de twee uitersten in. ASIC’s zijn gezond voor een blockchain, op voorwaarde dat de software hun verspreiding op afstand houdt, inclusief GPU en soms CPU-mijnbouw.