Wat zit er eigenlijk in een blok?​Een inleiding tot blokverkenners

Een blockchain, als leverancier van deze site die u waarschijnlijk al kent, is een onveranderlijke, gedistribueerde database; elk nieuw “blok” gegevens wordt door een of andere methode (meestal een bewijs van iets) als waarheidsgetrouw bevestigd door een meerderheid of een afgemeten minderheid. Bijna alle blockchain-blokken bevatten voornamelijk een batch van transacties die een uitwisseling vertegenwoordigen van die ketens bijbehorende cryptocurrency.

Het nieuwste blok dat is toegewezen aan de Ethereum-blockchain, bevat bijvoorbeeld een rijke overvloed aan gegevens binnen het blok, zoals de blokhoogte, het aantal bevestigde transacties binnen het blok, transactie-hashes voor alle bevestigde transacties, de totale waarde van uitgewisselde ether binnen het blok, de totale waarde van gas & vergoedingen binnen het blok & de beloning voor het delven van het blok.

Kortom, er is een schat aan prachtige blockchain-gegevens die van nature aanwezig zijn in elk blockchain-project. Vraag bijna elke liefhebber om een ​​prijsvolger of mock-portfolio & je komt terecht in een stortvloed van .io’s & .co’s; maar vraag elke cryptoliefhebber waar ze alle nieuwste transacties kunnen vinden die zijn bevestigd in het nieuwste Bitcoin-blok, en je zult zeker een blanco blik krijgen.

Om eerlijk te zijn, het begrijpen van deze gegevens is moeilijk, het opzoeken en begrijpen ervan is goed, nog moeilijker. Gelukkig een nieuwe klasse websites & apps breken door in de cryptoscene die het verkennen van blockchain aanzienlijk intuïtiever maken.

Enter Blokkeer verkenners

Een blockchain-verkenner is gewoon een web- of mobiele app zoals we die kennen die rechtstreeks is gekoppeld aan de gegevens op een blockchain. Dat is het in een notendop. Sterker nog, je bent waarschijnlijk een van de populaire blokverkenners tegengekomen tijdens het surfen op het crypto-web zonder echt de diepte van de tools te begrijpen die je tot je beschikking hebt:

https://blockexplorer.com/

https://longhorn.bullpay.com/

https://www.etherchain.org/

https://live.blockcypher.com/btc/

https://etherscan.io/

We zullen later uitvoerig een Etherscan-voorbeeld bespreken; deze blokverkenners hebben voor het grootste deel gemeenschappelijke kernfuncties met zeer vergelijkbare interfaces.

Block Explorers Gemeenschappelijke kenmerken

Een Block Explorer is in feite een zoekplatform waarmee gebruikers eenvoudig blokken, transacties, slimme contracten en vrijwel elk gegevenspunt daartussenin kunnen opzoeken voor een specifieke blockchain.

Blockchain-blokupdates

Bijna elke blockchain-verkenner heeft een constant bijgewerkte feed met blokken voor zijn hoofdpagina. Het Blockchain.info & Etherscan.io-websites hebben een stroom van de nieuwste Bitcoin & Ethereum-blokken publiceerden respectievelijk op hun individuele ketens. Ik heb beide interfaces hieronder rood gemarkeerd:

Het meest basale kenmerk van een cryptocurrency block explorer is dat deze de nieuwste blokken in de blockchain toont volgens de bovenstaande afbeeldingen. Elke rij vertegenwoordigt een blok & zonder in te klikken, kunnen we al een aanzienlijke hoeveelheid gedetailleerde informatie over elk specifiek blok zien. De Blockchain.info BTC & Etherscan ETH-blokverkenners bieden beide de volgende gegevens uit deze rijweergave:

  • Blokhoogte – het bestelnummer van dit specifieke blok (onthoud dat een blockchain begint met een oorsprongsblok, blok 0)
  • Block Age – de hoeveelheid tijd die is verstreken sinds het specifieke blok is gepubliceerd op de blockchain
  • # Transactions – het aantal bevestigde transacties dat nu deel uitmaakt van de geschiedenis van een blockchain
  • Relayed By / Mined By – de naam van de miningpool of entiteit die het laatste blok naar de blockchain heeft gepubliceerd

Alle blokverkenners moeten nieuwe blokken vermelden zodra ze zijn gegenereerd in hun respectieve ketens. Zoals je kunt zien, duiken we al een beetje dieper in de onbewerkte gegevens die worden uitgevoerd door cryptocurrency blockchains; maar dit is nog maar het begin, door op een rij (blok) op Blockchain.info of Etherscan.io te klikken, worden aanzienlijk meer gegevens over dat blok onthuld.

Blockchain-blokupdates

Door op een specifiek netwerkblok te klikken, worden aanzienlijk meer gegevens weergegeven. Nogmaals, hieronder gebruiken we onze twee favoriete blokverkenners, ervan uitgaande dat de gebruiker nu op een blokvoorbeeld van de bestemmingspagina heeft geklikt:

Beide schermafbeeldingen hierboven tonen de feitelijke gegevens die in elk blok in de Bitcoin zijn opgeslagen & Ethereum blockchain respectievelijk. Ten eerste zult u zien dat alle gegevenspunten die we in de vorige weergaven hebben gezien, hier ook worden weergegeven, inclusief de hoogte, & leeftijd.

We vinden echter ook aanzienlijk meer gegevens dan voorheen beschikbaar waren. We duiken nu in de nek van het bos wat betreft onbewerkte blockchain-gegevens. Enkele van de meer fascinerende aanvullende punten die hierboven zijn gezien, zijn:

  • Hash: de unieke ID die het resultaat is van een bevestigingsalgoritme zoals SHA256 & een vorige blokhash
  • Transactiekosten / gebruikt gas: het totale bedrag aan transactiekosten in een Bitcoin-blok of gas in een Ethereum-blok
  • Transaction Hashes: de unieke identificatie voor elk individuele transactie dat werd binnen elk blok bevestigd

We zitten nu diep onder de motorkap van de blockchain-wereld door de onbewerkte gegevens in elk blok te lezen. Zoals u waarschijnlijk heeft afgeleid, aangezien blokverkenners ons individuele transactiehashes bieden, stellen ze ons ook in staat om deze individuele transacties dieper te onderzoeken.

Afhankelijk van welke blokverkenner men gebruikt, zijn er ook enkele extra functies om van te genieten. Blockchain.info is bijvoorbeeld veel meer geworden dan alleen een blokverkenner, het biedt ook statistieken en grafieken met betrekking tot het bitcoin-netwerk.

Hoewel de naam “block explorer” suggereert dat het alleen kan worden gebruikt om individuele netwerkblokken op te zoeken, is dat niet het geval. Blokverkenners kunnen ook zoeken naar transactie-ID’s en portemonnee-adressen, waardoor ze een behoorlijk handig hulpmiddel zijn om specifieke transacties naar uw eigen portemonnee-adres te controleren. Een block explorer wordt al snel een tool waar iedereen in de cryptocurrency vrijwel elke dag op vertrouwt, maar ze zijn veel veelzijdiger dan mensen denken.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me