Wie is Adam Back?

Voor cryptoliefhebbers is het witte papier van Bitcoin legendarisch geworden. Daarin schetste Satoshi Nakamoto het concept van een blockchain en lanceerde een revolutie in de manier waarop gegevens worden opgeslagen en afgehandeld. Hoewel Satoshi’s identiteit onduidelijk blijft, noemt het witboek een andere naam van een heel echte persoon: Adam terug. Satoshi citeert Back, en het Hashcash-protocol dat Back is uitgevonden, als vroege invloeden op het algoritme van Bitcoin’s proof of work.

adam terug twitter

Back is een bekende Britse computerwetenschapper en cryptograaf. Sinds 2014 is hij de CEO van Blockstream, een toonaangevend Bitcoin-ontwikkelingsbedrijf dat veel van het Bitcoin Core-ontwikkelingsteam in dienst heeft. Zowel historisch als momenteel is Back een belangrijke figuur in crypto, maar de meeste mensen weten niet veel over hem. Dit artikel geeft een korte inleiding tot Adam Back en de rol die hij heeft gespeeld in de cryptocurrency-ruimte.

Vroeger

Adam Back’s vroege carrière, in de jaren negentig, was gericht op het snijvlak van cryptografie en informatica. Back behaalde een Ph.D. in computerwetenschappen van de Universiteit van Exeter. Zijn vroege werk op het gebied van privacy en versleuteling kwam toen hij werkte bij een bedrijf genaamd Zero Knowledge Systems. Daar werkte Back als consultant voor Nokia aan de haalbaarheid van het gebruik van elektronisch geld voor mobiele telefoons.

In 1997 ontwikkelde Back het idee en schreef de code voor Hashcash. Hashcash is een vroege toepassing van proof-of-work die het voor spammers moeilijk maakt om miljoenen e-mails te verzenden. Het Hashcash-protocol vereiste dat de afzender een geldige koptekst voor het e-mailbericht berekende voordat het werd verzonden. Deze proof-of-work-berekening was eenvoudig en vereiste minder dan een minuut voor de computer van de afzender, niet genoeg om iemand lastig te vallen. Voor spammers die vertrouwden op het verzenden van miljoenen e-mails, maakte Hashcash spam veel computationeel duurder.

Onderzoekers in de jaren negentig en begin 2000 dachten ook aan digitale peer-to-peer-valuta. Gedurende die tijd stelde Nick Szabo Bit Gold voor en stelde Back zijn eigen B-money-oplossing voor, die beide rekenkracht gebruikten om dubbele uitgaven te voorkomen. Geen van beide was echter in staat om het inflatieprobleem effectief aan te pakken, vooral in een systeem dat gebruikers beloont voor het maken van nieuwe blokken en nieuwe munten.

Praten met Satoshi & Wordt geciteerd in Bitcoin White Paper

Natuurlijk zou iemand (of een groep mensen) snel de uitdaging vinden om het aanbod en de frequentie van de uitgifte van munten te reguleren in het Bitcoin-witboek. De naam van Back verscheen in het witboek als de maker van Hashcash en een invloed op Nakamoto’s denken. Nakamoto nam in 2009 contact op met Adam Back voor meer informatie over Hashcash en zijn mening over de vraag of het protocol op een veel grotere en complexe schaal van toepassing zou kunnen zijn..

hashcash bewijs van werk

Back had nooit vermoed dat Nakamoto een pseudoniem was en heeft Nakamoto nooit persoonlijk ontmoet. Hoewel Back de voortgang van Bitcoin volgde, droeg hij niet bij aan de broncode van Bitcoin. Toch verschijnt zijn naam in het witboek en hij behoorde tot een kleine groep mensen die daadwerkelijk met Nakamoto hebben gecommuniceerd.

Blockstream starten

Het idee voor Blockstream, het huidige bedrijf met winstoogmerk van Back, kwam in 2013. Back was van mening dat er niet genoeg vooruitgang werd geboekt met de Bitcoin-infrastructuur om deze voor te bereiden op zakelijk gebruik. Er was ook niet veel commerciële ondersteuning voor dergelijk werk op protocolniveau.

Blockstream haalde in 2014 een ronde van startkapitaal op voor $ 21 miljoen, geleid door Reid Hoffman (mede-oprichter van LinkedIn, vroege investeerder in Facebook, Airbnb). In hun Series A-financieringsronde van 2015 haalde Blockstream nog eens $ 55 miljoen op onder leiding van de Hongkongse miljardair Li Ka-Shing.

In de afgelopen jaren heeft Blockstream een ​​momentum gewonnen als een toonaangevende ontwikkelaar van Bitcoin Core. Ze hebben verschillende Bitcoin Core-ontwikkelaars ingehuurd voor het interne team van Blockstream. Het bedrijf is gevestigd in Canada, maar het team wordt over de hele wereld verspreid. Adam Back fungeert als CEO en hij woont in Malta.

Blockstream was betrokken bij de ontwikkeling van het Lightning Network. Ze ontwikkelen ook hun eigen liquiditeitsoplossing gericht op beurzen die bekend staan ​​als het Liquid Network. Bovendien exploiteert Blockstream een ​​satelliet die de Bitcoin-blockchain over de hele wereld naar de aarde uitzendt.

Te veel kracht?

De meningen over Blockstream, en dus over Adam Back, zijn gemengd binnen de Bitcoin-gemeenschap. Aan de ene kant heeft Blockstream fervente fans en de trouw van veel van de Chinese mijnbouwactiviteiten. Aan de andere kant hebben Reddit en andere gebruikers van sociale media weinig goede dingen te zeggen over het bedrijf. Deze slechte wil komt meestal van het debat over de blokgrootte van Bitcoin en pogingen om de schaalbaarheid van Bitcoin te vergroten.

Voormalig hoofd van de Bitcoin Foundation, Gavin Andresen, pleitte de afgelopen jaren meerdere keren voor een vergroting van de blokgrootte. Hij ging zelfs zo ver dat hij een open source-versie van Bitcoin bouwde waarbij de blokgrootte wordt vergroot. Hoewel een groot deel van de gemeenschap voorstander is van een grotere omvang als antwoord op schaalbaarheid, hebben verschillende Bitcoin Core-ontwikkelaars, waaronder werknemers bij Blockstream, zich verzet tegen de implementatie van de wijziging, daarbij verwijzend naar zorgen over computerresources met grotere blokken.

Sommigen hebben beweerd dat Blockstream het inhuren van veel Core-ontwikkelaars het bedrijf te veel macht heeft gegeven. Critici beweren dat Bitcoin nu een gecentraliseerde instelling is, gecontroleerd door het Blockstream-ontwikkelingsteam. Dit is een ernstige aantijging en een grote zorg als het waar is.

Blockstream is ongetwijfeld invloedrijk, maar beschuldigingen van een volledige overname zijn waarschijnlijk overdreven. Een recent analyse van WhaleCalls ontdekte dat slechts 12% tot 20% van de wijzigingen in de Bitcoin-broncode afkomstig is van Blockstream-ontwikkelaars. Hoewel dat belangrijk is, is het niet bepaald een overname. Dat gezegd hebbende, Blockstream gooit graag zijn gewicht rond, en het is de moeite waard om het bedrijf en Adam Back in de gaten te houden voor meer ontwikkelingen.

Gevolgtrekking

Adam Back heeft een lange geschiedenis met Bitcoin die helemaal teruggaat tot protocollen die hij in de jaren negentig schreef. Hij had invloed op Nakamoto en hij is nog steeds invloedrijk in de Bitcoin-gemeenschap als leider van Blockstream. Hoewel veel van de kritiek op hem en Blockstream oneerlijk was, is het nog steeds redelijk om te zeggen dat zijn bedrijf een grote rol speelt in de ontwikkeling van Bitcoin. Met zo’n kracht komt grote verantwoordelijkheid – en internetwoede.